A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.07.31.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.07.31-én készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

ALBÁNIA

29 000 COVID-19 tesztkészletet adományozott Albániának az USAID
Az USAID Albánia és az Egyesült Államok tiranai nagykövetsége 29 000 COVID-19 tesztkészletet adományoz az Albán Közegészségügyi Intézetnek, mellyel a világjárvány elleni küzdelemben kívánják segíteni Albániát. Albániában az eddig regisztrált megbetegedések száma 5105, az aktív esetek száma 2125.

Járványügyi intézkedések bevezetése
Az albán parlament megerősítette azt a jogi aktust, mely zárt térben kötelezővé teszi a maszk viselését, valamint felfüggeszti az éjszakai szórakozóhelyek működését az egész ország területén. Ogerta Manastirliu miniszterasszony  figyelmeztetett, hogy a vírus terjedésének jelenlegi sebességével nemsokára megtelnek a járvány okozta megbetegedéssel kezelt páciensek számára fenntartott kórházak.

A koronavírus-helyzet miatt sok KKV ment csődbe Albániában
Sok albániai vállalkozás került nehéz helyzetbe a koronavírus-járvány miatt, mely legsúlyosabban a kis- és középvállalkozásokat érinti. A 2020. május 1. és július 14. közötti időszakban 54%-kal nőtt a csődbe ment vállalkozások aránya az előző év azonos időszakához viszonyítva. A legtöbb érintett vállalkozás 5 hónappal – 1 évvel a járvány kitörése előtt kezdte meg működését, de csődbe mentek 20 éve működő neves ruhaboltok is. Amennyiben a KKV-k nem kapnak megfelelő támogatást az államtól, szeptemberre újabb csődhullám várható.

 

AUSZTRIA

Aktuális információk a korona vírussal kapcsolatos tudnivalókról Ausztriában- frissítve
Fontos információk a korona vírus kapcsán hozott rendelkezésekről, utazási korlátozások tekintetében, az osztrák vírushelyzettel kapcsolatos hivatalos információk (közúti személy és teherforgalmat, vasúti személyforgalmat, légi forgalmat érintő intézkedések, határinfó)

Hosszú várakozásra kell számítani az osztrák határon
Hosszú sorokra és megnövekedett várakozási időre kell számítani az osztrák határon, mert hétfőtől Ausztria szigorított az ellenőrzéseken a koronavírus-járvány miatt. 32 országot tartanak fokozottan veszélyesnek, köztük Svédországot, Bulgáriát, Romániát, Szerbiát és a nyugat-balkáni államokat. Már nem elég a négy napnál frissebb orvosi igazolás, egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt kell a belépéshez, de a karantén idejét 10 napra rövidítették.

Ausztriában egyre gyorsabb a koronavírus terjedése
Az elmúlt 24 órában 173 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában, a legtöbben Bécsben (81 fő) kapták el a fertőzést az osztrák Egészségügyi Minisztérium szerdai jelentése szerint. Eddig 20 850 ember koronavírus-tesztje lett pozitív Ausztriában. Közülük 716-an haltak bele a fertőzés okozta betegségbe, 18 528-an meggyógyultak.

Tömegesen tesztelik a turisztikai dolgozókat Ausztriában
Szinte az összes turizmusban dolgozót tesztelik az ausztriai Wolfgangsee körül, miután az utóbbi napokban vészesen megugrott a koronavírusos esetek száma. Eddig 62 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót, többségük 20 év alatti. Ők szállodákban és éttermekben töltötték a szakmai gyakorlatukat. A turisták közül csak hárman fertőződtek meg.

Elérte a mélypontot és lassan fog élénkülni az osztrák gazdaság
A bécsi Magasabb Tanulmányok Intézete (IHS) július utolsó napjaiban nyilvánosságra hozott, középtávra szóló előrejelzése szerint az osztrák gazdaság visszaesése az idén el fogja érni a 7,3 %-ot. A jövő évre az idei alacsony bázishoz képest 5,8, majd 2022-től az euró-övezet növekedési kilátásaival nagyságrendileg azonos, 2,3; 1,8; és 1,6 %-os éves növekedési dinamikát valószínűsítenek az IHS kutatói.

Bankcsőd Ausztriában: ezrek várnak a pénzükre a magyar határ mellett
Csődbe ment a Commerzialbank Mattersburg, egy osztrák hitelintézet, amely elsősorban a magyar határ mentén tevékenykedik – számolt be az osztrák sajtó. A pénzintézet vezetőségét csalással vádolják. A bank csődje miatt már 245 millió eurót fizetett ki az osztrák betétbiztosítási alap, összesen körülbelül 490 millió eurónyi kártalanításra lesz szükség.
A hitelintézet viszonylag kicsi méretű, 14 ezer ügyfelük van.

Korszerűsítik a Budapest és Bécs közötti vasúti vonalat
A jelenlegi uniós költségvetési időszak egyik utolsó Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) kiírásából öt magyar érdekeltségű projekt nyert támogatást, így az új pénzügyi alap terhére valósulhat meg többek között a Budapest-Bécs vasúti kapcsolat magyarországi szakaszának fejlesztése közel 19 milliárd forintból. Az átjárhatóságot szolgáló beavatkozások nyomán a menetidő negyedórával csökkenthető, a menetrendi kínálat bővíthető lesz az osztrák főváros és Nyugat-Európa felé.

 

BENELUX ÁLLAMOK

Szigorodó járványügyi intézkedések Belgiumban
A koronavírus gyorsuló ütemben történő terjedésének megállítása érdekében 23 órától reggel 6 óráig terjedő időszakban kijárási tilalmat rendeltek el Belgium egyik legnagyobb városában, a flandriai Antwerpenben.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

Rekordot döntött a regisztrált fertőzöttek száma Boszniában
Rekordszámú, 363 új fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában Bosznia-Hercegovinában, ahol a koronavírus-járvány kezdete óta hivatalosan 11 109-en fertőződtek meg. A nyugat-balkáni országban július 30-án nyolcan haltak bele a COVID-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 305-re nőtt. A nyugat-balkáni ország feltehetőleg az Európai Uniótól fog segítséget kérni az őszre esedékes önkormányzati választások miatt. Szarajevónak nincs elegendő védőfelszerelése, így azt tervezi, Brüsszeltől kér maszkokat, kesztyűket és egyszer használatos tollakat.

 

BULGÁRIA

Tovább tart Bulgáriában a kormány és a legfőbb ügyész távozását követelő, július 9-én kezdődött tüntetéssorozat
Az utóbbi hetekben már tizenkilenc alkalommal meneteltek Szófia és más városok utcáin változásokat, előrehozott választásokat és Bojko Boriszov miniszterelnök távozását követelve. A kormányfő az események hatására múlt héten lecserélte négy miniszterét, ezen kívül további változásokat is ígért a kormányban. Boriszov kénytelen volt sietve jóléti intézkedésekkel előállni, amelyekkel megerősítheti társadalmi bázisát. 1,894 milliárd leva, azaz közel egymilliárd eurós szociális és gazdasági csomagot állítottak össze a koronavírus járvány elleni küzdelem jegyében. Minden nyugdíjas kap 3 hónapra elosztva kb. 70 eurónak megfelelő nyugdíjkiegészítést, és emelik az egészségügyi szakalkalmazottak bérét és azokét a közalkalmazottakét, akik a vírus elleni védekezésben szerepet vállaltak, továbbá segítséget kaphatnak a
munkaerőpiacról kiszorult emberek is. A pénz egyharmadát a gazdaságélénkítésre fordítják. A „víruscsomaghoz” a pénzügyi tartalékból veszik a pénzt, Boriszov szerint nem vesznek fel hitelt erre a célra.

Szerbiai állampolgárok negatív PCR teszt felmutatásával léphetnek be Bulgáriába
A bolgár egészségügyi minisztérium rendelete értelmében szerbiai állampolgárok július 28-tól negatív PCR teszt felmutatásával utazhatnak Bulgáriába, mely nem lehet régebbi 72 óránál. A bolgár kormány döntése a szerbiai állampolgárok mellett vonatkozik még Észak-Macedóniára, Kuvaitra, Izraelre és Moldáviára is.

 

CSEHORSZÁG

Koronavírus: romlik a helyzet Csehországban
Csehországban ismét magas a napi újabb koronavírus-fertőzések száma: kedden és szerdán is több mint 275 COVID-19 megbetegedést mutattak ki, holott június végén a napi növekedés már jóval száz eset alatt mozgott – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön reggel közölt statisztikából. A szerdai esetekkel az eddigi igazolt fertőzött száma átlépte a 16 ezret. Ezek több mint hetven százaléka már meggyógyult, az aktív betegek száma jelenleg 4290.

Szigorítják a maszkviselési szabályokat Csehországban
Újra kötelező az arcmaszk viselése a zárt helyiségben zajló, több mint száz fős rendezvényeken Csehországban szombattól – jelentette be Adam Vojtech egészségügyi miniszter Prágában. A csehországi rendezvényeken ezentúl legfeljebb 500 fő vehet részt. Korábban ezer fő volt a felső határ. Vojtech szerint a szájmaszkok kötelező viselete elsősorban a sport- és kulturális rendezvényekre vonatkozik, de érinti a lakodalmakat vagy a gyászszertartásokat is – írja az MTI.

Koronavírus: bevetik a katonaságot a csehek
Csehországban a védelmi és az egészségügyi minisztérium fogja felügyelni az újra megszigorított koronavírusintézkedéseket, és az előbbié lesz a vezető szerep. A cseh kormány felállított egy központi szervezetet, amelynek az lesz a megbízatása, hogy ellenőrizze az okos karanténprogramban részt vevő embereket – adta hírül a Radio Praha. Az okos karantén alatt az otthon tartózkodásra késztetett emberek távoli, internetes ellenőrzése értendő.

Tovább erősödhet a cseh korona
A régióban a cseh korona árfolyama lehet a legerősebb a következő hónapokban az euróval szemben. A cseh jegybank február óta 2,25 százalékról 0,25 százalékra csökkentette az alapkamatot, jóval gyorsabb ütemben reagálva a koronavírus-járvány gazdaságot fenyegető negatív hatásaira, mint a magyar vagy éppen a lengyel jegybank. A csehek fizetőeszközét tovább erősítheti a hétfőn elfogadott európai uniós kilábalási alap is, amelyből Prága 8,7 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást és 15,4 milliárd euró hitelt kap.

Koronavírus: nagy pofont kapott a cseh söripar is
Több mint 4,7 milliárd koronás (63,45 milliárd forint) veszteséget könyvelt el a cseh sörgyártás és kereskedelem március, április és május hónapban a koronavírus-járvány miatt elrendelt kormányzati intézkedések következtében – derült ki a cseh Gazdasági és Piaci Elemzések Központjának (CETA) tanulmányából, amelyet szerdán ismertettek Prágában az MTI szerint.

Visszavonulót fújtak a csehek – győzött a vírus
A cseh kormány lemondott arról, hogy kiterjedt propagandakampánnyal ösztönözze az embereket a belföldi turistautakra, pedig kéne a forgalom a vendéglátóhelyeket ellátó sörfőzőknek. A cseh regionális fejlesztési minisztérium visszavonta azt a tervét, hogy kétmilliárd korona (26 milliárd forint, egy Nemzeti Színház ára) elköltésével propagandakampányt indít a belföldi turizmus népszerűsítésére – írta a Radio Praha.

Zenészek tüntettek Prágában
A tüntetés szervezői szerint körülbelül 130 ezren dolgoznak a cseh zeneiparban, viszont a járványhelyzet miatt mindössze 15%-ukat foglalkoztatják. A korlátozás így ellehetetleníti a koncertszervezőket, hirdetőket, hangmérnököket és színpadtechnikusokat is. A demonstrálók arra kérték a kormányt, hogy határozzon meg egy konkrét időpontot, amikor véget ér a tömeges rendezvények korlátozása.

Karanténba került a cseh focicsapat, véget vetettek a bajnokságnak
A koronavírus-járvány miatt idő előtt ért véget Csehországban az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, erről pénteken döntött a liga. A szervezet közölte a konkrét okot is: miután pozitív eset történt az SFC Opavánál, az egész csapatnak 14 napos karanténba kell vonulnia, ami ellehetetlenítette, hogy tartsák a szezon ütemtervét, az augusztus 2-i befejezést. Az Opava a hatcsapatos alsóházi rájátszásban volt érdekelt, amelyből még két teljes forduló lett volna hátra.

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

Koronavírus: Nagy-Britannia karantént rendelt el a Spanyolországból érkezők számára
Nagy-Britannia 14 napos karantént rendelt el a Spanyolországból érkezők számára. Spanyolország lekerül a karanténszabályok alól mentesülő országok listájáról a koronavírusos fertőzések utóbbi napokban tapasztalt megnövekedése miatt – áll a közleményben. Az intézkedés nagy csapást jelent a spanyol idegenforgalmi ágazatra, akár csak a légiközlekedési vállalatokra és utazási irodákra, amelyek szeretnének ismét jelentősebb forgalmat elérni a korábbi korlátozások enyhítése után.

Készülnek a fertőzés újabb hullámára
Angliában mostantól kötelező újra arcmaszkot viselni a bevásárlóközpontokban, az üzletekben, a bankokban, a postákon, a tömegközlekedési csomópontokban és a reptereken. Nem lesz kötelező viszont hordani a fodrászatokban, edzőtermekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben, éttermekben és kocsmákban. A felemás intézkedés sok bírálatot váltott ki.

Lassítja a járvány a Brexit-tárgyalásokat
Egyezség nélkül a vállalkozások és a gazdaság kihívásai súlyosbodnak, mert mindkét fél energiáit lefoglalja a járvány elleni küzdelem. Az Egyesült Királyság és az EU közötti jövőbeli kereskedelemről és kapcsolatairól több tárgyalási fordulóra került sor a szigetország kiválása óta – írja a Euronews. Annak ellenére, hogy tárgyalásokat a nyár folyamán sűrűbben tartottak, a megállapodásra irányuló törekvések eddig nem hoztak átütő sikert.

 

ÉSZAK-MACEÓDNIA

Koronavírus-helyzet Észak-Macedóniában
Észak-Macedóniában egy nap alatt 10 316-ról 10 503-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Július 29-én 5 halálos áldozata volt a COVID-19-betegségnek, így a halottak száma 476. A Biznisvesti.mk észak-macedón gazdasági hírportál tájékoztatása szerint több mint 700 olyan cég van az országban, amely felvette a kormány gazdasági mentőcsomagját az április és június közötti időszakra, ám a munkahelyek megtartására szánt összeget mégsem fizette ki a dolgozóknak.

 

FRANCIAORSZÁG

Pozitívabb júliusi francia BMI index mutató
Pozitív meglepetést okozott a francia BMI júliusban: a szolgáltatások mutatója az elemzők által várt 52,3 pont helyett 57,8 ponton állt, azaz a szolgáltatószektor szereplői jelentős javulást érzékeltek ebben a hónapban. Már júniusban is javuló tendenciát láthattunk, akkor 50,7 fölött állt az index. A feldolgozóipar lassabban áll helyre a vártnál, de az 52 pont ott is összességében kedvező tendenciát mutat, bár itt még nagyon enyhe visszaesés is volt június óta, amikor 52,3 ponton állt a mutató.

 

HORVÁTORSZÁG

Rossz hírt kapott a Mol Horvátországból
A közel 50 százalékos tulajdonában lévő horvát INA olaj- és gázipari társaságnak közel 45 milliárd forintnyi vesztesége keletkezett az idei első fél évben a koronavírus-járvány miatt kialakult válság hatására, aminek részeként jelentősen  visszaesett a kereslet. A INA 965 millió kuna (1 kuna=46,11 forint) adózás utáni veszteséggel zárta az idei első fél évét, ami jelentős fordulat az előző év azonos időszakához viszonyítva, akkor ugyanis még 188 millió kuna nyereségről jelentett a vállalat. Az idei első fél évben az INA teljes bevétele 7,4 milliárd kuna volt, 27,5%-kal kisebb az egy évvel korábbi 10,2 milliárd kunánál. A cég közleménye szerint a kiadások 15,5%-kal, 8,4 milliárd kunára zsugorodtak, a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (ebitda) 31%-kal, 814 millió kunára csökkent.

Adócsökkentést és nyugdíjemelést ígér az új horvát kormány
Beiktatta hivatalába az Andrej Plenkovic vezette új, jobbközép horvát kormányt a zágrábi parlament. A kabinetet a horvát törvényhozás 151 képviselőjéből 76 támogatta. Plenkovic a parlamenti ülés elején megtartott beszédében azt ígérte: a versenyképesség és az életszínvonal növelésére helyezik a hangsúlyt, csökkentik az adókat, emelik a fizetéseket és a nyugdíjakat, új munkahelyeket teremtenek, megfelezik az állami tisztségviselők számát és beindítják a gazdasági növekedést. Ami a külpolitikát illeti, stratégiai célként jelölte meg a csatlakozást a schengeni övezethez, az euró bevezetését, valamint Horvátország nemzeti szuverenitásának és befolyásának növelését Európában és a világban.

 

KOSZOVÓ

Koronavírus-helyzet Koszovóban
Koszovóban egy nap alatt 7652-ről 7846-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. 4 fővel 196-ra nőtt a halálos áldozatok száma. Az ország teljes területén betiltották az 5 főnél nagyobb rendezvényeket, a vendéglátóhelyek pedig csak este fél 11-ig tarthatnak nyitva. A járványgócokban emellett 22.30 és másnap reggel 5 óra között kijárási tilalmat rendeltek el. Zárt térben továbbra is kötelező a maszk viselése. A nyugat-balkáni országokból érkezőknek a belépés előtt 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-tesztet kell felmutatniuk.

A kormány elmaradt intézkedései miatt tiltakoznak a vendéglátósok Koszovóban
Étteremtulajdonosok és -üzemeltetők tüntettek a koszovói kormány pristinai épülete előtt, mert a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások okozta veszteségeikért nem kaptak ellentételezést a kormánytól. A megmozduláson több ezer ember vett részt, akik fogadkoztak, hogy egy hét múlva megismétlik tiltakozó akciójukat, ha addig nem vezet eredményre.

 

LENGYELORSZÁG

Utazási tanácsok Lengyelországba – 2020. július 27-től
Az európai uniós állampolgárok – így a magyarok is – szabadon beutazhatnak Lengyelországba. A július 15-től érvényes magyar szabályozás Lengyelországot a zöld kategóriába sorolta, így az onnan hazatérő magyar állampolgároknak nem kell ellenőrzésen átesniük vagy házi karanténba vonulniuk. Az egymástól való, ún. társadalmi távolságot július 25-től az addigi 2 méterről 1,5 méterre csökkentették.

 

MONTENEGRÓ

Koronavírus-helyzet Montenegróban
Montenegróban július 29-re 2950-ről 3016-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, az áldozatok száma 47. Járványügyi szakértők szerint azért nem csökken jelentősen a fertőzöttek száma, mert a fiatalok nem tartják be az elővigyázatossági előírásokat. A kormány korlátozta a vendéglátóhelyek működését, amelyek így csak 22 óráig tarthatnak nyitva, a szórakozni akaró fiatalok viszont a zárást követően nem hazamennek, hanem vagy parkokban, vagy házibulikban gyülekeznek, és így megfertőzik egymást.

 

NÉMETORSZÁG

A Nagykövetség Németországot érintő utazási tanácsai – frissítve 07.25-én
A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 341/2020. (VII. 12.) Korm. rendelet értelmében 2020. július 15-étől a Magyarországra történő beutazási szabályok megváltoznak. A magyar kormány a világ országait a COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi viszonyok alapján 3 kategóriába sorolta be. Zöld jelzésű országból korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarországra. Németország kategóriája: ZÖLD

Németországban tartózkodók részére
Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

Németországban a koronavírus-járvány második hullámára figyelmeztetnek
Németországban figyelmeztetések hangzottak el szombaton arról, hogy már elindult a koronavírus okozta járvány második hulláma, amire az utal, hogy növekszik a fertőzések száma. Ennek ellenére turistákkal a fedélzetén kifutott Hamburg kikötőjéből az első luxus óceánjáró a betegség miatt elrendelt zárlat óta. “A második hullám már itt van. Nap mint nap új gócpontok jelennek meg” – mondta Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke a Rheinische Post napilap szombati számának.

Koronavírus: aggódnak a német hatóságok is
Aggodalmát fejezte ki a koronavírusos esetek növekvő száma miatt a Robert Koch német közegészségügyi intézet (RKI) kedden. Lothar Wieler intézetvezető az emberek hanyagságában látja annak okát, hogy a napi új fertőzöttek száma kedden az eddigi csaknem duplájára, 633-ra nőtt. A napi új fertőzések átlaga egy hete már 557, miközben július közepén még 350-nél kevesebb volt. Wieler szerint az adatok azt bizonyítják, hogy meg lehet fékezni a vírus terjedését, de ehhez továbbra is be kell tartani a higiéniai, maszkviselési és távolságtartási ajánlásokat.

Magyar munkások is karanténba kerültek egy német farmon
174 idénymunkásnak lett pozitív a koronavírus-tesztje egy bajor farmon, ezért több mint 500, köztük magyar munkásokat is karanténba helyeztek – számol be a hírről a The Guardian. Mintegy 500 munkást kellett karanténba zárni egy bajor farmon amiatt, hogy 174 dolgozónak pozitív lett a koronavírus-tesztje. A hivatalos közlés szerint a munkások Magyarországról, Romániából, Bulgáriából és Ukrajnából jöttek a farmra, és egymás közelében dolgoztak az uborkatermesztéssel foglalkozó farmon Mammingban.

Pozitív német gazdasági kilátások egy aktuális felmérés szerint
Az ipar és a szolgáltatási szektor a vártnál gyorsabban és korábban lábalhat ki a válságból, mint azt korábban gondolták. Az IHS Markit piackutató által 1000 reprezentatív módon kiválasztott vállalat képviselőjével elkészített felmérés aktuális adatai alapján a német gazdaság – a legtöbb közgazdász előzetes várakozásaival ellentétben – mégis gyors „V” alakú fellendülés előtt áll.

Jelentett a Deutsche Bank: reménysugarak az idei évre
A Reuters elemzői konszenzusában várt 183 millió eurónál kisebb, 77 millió eurós adózás utáni veszteségről számolt be ma reggel közzétett gyorsjelentésében a Deutsche Bank. A társaság az első negyedévi 506 millió eurónál több, 761 millió eurónyi hitelezési céltartalékot képzett a koronavírus gazdasági hatásai miatt. Az első negyedévben sokan kevesellték a koronavírus miatt megképzett 506 millió eurós céltartalékot. Ennél most magasabb, 761 millió eurós értékvesztést képzett meg a társaság.

Németországi kiállítások és vásárok: évekre lesz szükség a múlt évi forgalom újbóli eléréséhez
2019-ben nagyon jó évet zártak, majd 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány miatt a padlóra kerültek a német vásár- és kiállításszervezők. „A teljes gáztól a teljes fékezésig jutottunk”, mondta a német vásári gazdaság első számú reprezentánsa, hozzátéve, hogy fél évvel korábban még „valamennyien egy minden korábbinál jobb évvel számoltunk, s most a legrosszabb évben vagyunk, 2020 katasztrofális lesz”.

Légiközlekedési csúcstalálkozó 2020
2020. július 23-án Andreas Scheuer (CDU) szövetségi közlekedési miniszter meghívására virtuális légiközlekedési csúcstalálkozó került megrendezésre uniós országok közlekedési miniszterei, érintett hatóságok, gazdasági szereplők, szövetségek és érdekképviselők részvételével, hogy megvitassák a koronavírusjárvány által talán leginkább érintett iparág legégetőbb kérdéseit.

Hatezer munkahelyet szüntet meg a BASF
Jelentős, 878 millió eurós veszteséget termelt – a Magyarországon is jelen lévő – BASF német vegyipari cég a második negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 5,95 milliárd eurós nyereséggel -írja az MTI a Reutersre hivatkozva. A BASF, amely hatezer munkahelyet szüntet meg, a gazdasági bizonytalanságokra hivatkozva nem közölt bevétel- és nyereségelőrejelzést az idénre.

USA nyomásgyakorlás az Északi Áramlat 2 kiépítésében résztvevő német vállalatokra
Az Északi Áramlat 2 gázvezeték kiépítése 160 kilométerre a dán partokhoz az utolsó fázishoz ért. Az Amerikai Egyesült Államok a vezeték átadásának megakadályozása érdekében magasszintű nyomást gyakorol a kivitelezésben résztvevő német vállalatokra kiváltva ezzel a német politikusok felháborodását. Az „Amerika ellenfelei elleni küzdelemről” szóló törvény végrehajtási rendelkezései szerint a csővezeték építésében résztvevő vállalatokat és bankjaikat, biztosítóikat és a tanúsítványokat kiállító cégeket a jövőben tilalmak fenyegetik, beleértve az Egyesült Államok piacáról történő teljes kizárást és a munkavállalók belépési tilalmát is.

 

OLASZORSZÁG

Olaszország meghosszabbította a vészhelyzetet
Megszavazta a koronavírus-járvány miatt elrendelt vészhelyzet meghosszabbítását október 15-éig az olasz felsőház kedden. A kormány eredetileg év végéig akarta fenntartani a rendkívüli egészségügyi veszélyhelyzetet, végül további két és fél hónapot javasolt. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a vírus továbbra is Olaszországban “kering”. Conte kijelentette, hogy a vészhelyzet meghosszabbítása az “óvatos figyelemfenntartás” miatt szükséges. Semmiképpen nem áll szándékunkban igazolatlan félelmeket gerjeszteni a lakosságban – tette hozzá.

Megszökött száz bevándorló egy olasz karanténtáborból
A szökött tunéziaiak mind negatív tesztet adtak, de az előírások szerint két hétig mindenképp karanténban kell maradniuk. Nem maradtak. Százan szöktek ki a szicíliai Caltanisetta táborából, ahol karantén alá helyezett tunéziaiakat szállásoltak el. Vasárnap estig legalább tíz bevándorlót találtak meg a fegyveres erők katonái és a rendőrök, a többieket továbbra is nagy erőkkel keresik.

 

OROSZORSZÁG

Augusztustól lehet újra Oroszországba utazni
Mihail Misusztyin miniszterelnök bejelentette, hogy Oroszország augusztus 1-jétől kezdődően fokozatosan felújítja a nemzetközi légi közlekedést. A repülőgépek Moszkva, Moszkva megye, Szentpétervár és Rosztov-na-Donu repülőtereiről fognak indulni. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes közölte, hogy első körben Nagy-Britanniába, Törökországba és Tanzániába lehet majd repülni. Jevgenyij Ditrih, a közlekedési tárca vezetője elmondta, hogy a fővárosi repülőterek esetében eltörlik a napi legfeljebb 500, a vidékiek esetében pedig a legfeljebb 200 utas fogadására vonatkozó korlátozást. A pénteki orosz lapok idézték Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét, aki szerint Oroszország a kölcsönösség alapján fogja megnyitni határait más országok állampolgárai előtt.

Újabb hír az orosz vakcináról, készülnek a tömeges gyártásra
Az év végén vagy 2021 elején kezdődhet meg az orosz Vektor kutatóközpont által a COVID-19 ellen kifejlesztett vakcina tömeggyártása – jelentette be az Állami Virológiai és Biotechnológiai Vektor Intézet vezetője a Rosszija 24 televíziónak. A Vektor vezetője nem értett egyet azzal a felvetéssel, hogy addigra a lakosság többsége megszerzi az immunitást az új koronavírussal szemben. Rámutatott, hogy könnyű lefolyású betegség után az antitestek csak néhány hónapig maradnak meg a szervezetben, ezért nem világos, hogy milyen hatást válthat ki benne a járvány egy esetleges második hulláma. A Vektor – Oroszországban másodikként – hétfőn kezdte meg oltóanyagának klinikai tesztelését.

 

ROMÁNIA

Romániában az 1200-at közelíti a napi esetszám
Romániában az 1200-at közelíti az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, a fertőzési gócok túlterhelt kórházaiban kialakult személyzethiány pótlása érdekében a szaktárca a héten megkezdi orvosok és ápolók ideiglenes áthelyezését. Július 29-én 1182 embernél mutatták ki a koronavírust, ezzel az ismert aktív esetek száma meghaladta a 19 500-at. Az utóbbi napokban már nem gyorsult tovább az ismert fertőzések üteme, mely a járvány tetőzését is jelezheti, de azzal is összefüggésben állhat, hogy az országban nem nőtt a fertőzések terjedésének ütemében a tesztelési kapacitás. A laborkapacitások jelentős részét – több mint egy harmadát – nem az orvosi javallatra, hanem a külföldi nyaralásra készülők saját kezdeményezésre végzett mintavételek kiértékelése köti le. Naponta átlagosan 22 ezer koronavírus-tesztet végeznek, amelyek mintegy 5%-a bizonyul pozitívnak.

A román kormány a helyi hatóságokra bízta a további korlátozások elrendelését
Nem vezetett be a román kormány országos szinten kötelező további korlátozásokat a koronavírus-járvány megfékezése érdekében: az újabb intézkedések elrendelését a helyi hatóságokra bízta. A jogszabályban nincs már szó arról, hogy a vendéglátóhelyeken a fizikai kontaktusok elkerülése érdekében tilos lenne a tánc, és az sem, hogy a strandokon csak a házastársak, illetve a gyerekek és az őket felügyelő szülők, nagyszülők tartózkodhatnak két méternél közelebb egymáshoz. A kormányhatározat továbbra is a megyékben, illetve a fővárosban alakult helyi járványügyi operatív törzsek döntésére bízza azt, hogy szükség esetén regionális szinten kötelezővé tegyék a felnőttek és öt évet betöltött gyerekek számára a védőmaszkok viselését a kültéri nyilvános helyeken, ahol és amikor nagyobb tömegek gyűlhetnek össze. A helyi hatóságok elsősorban a piacokon, villamos- és buszmegállókban, vasútállomásokon, népünnepélyeken, búcsújáróhelyeken, és a népszerű idegenforgalmi látványosságoknál tehetik kötelezővé a
védőmaszk viselését. Az erről szóló rendeletet jól látható módon kell a bejáratoknál kifüggeszteni.

Eddig több százezren maradtak munka nélkül Romániában a járvány miatt
Március 16 és július 15 között 875 ezer munkaszerződés szűnt meg Romániában. Ez azt jelenti, hogy a járvány miatti korlátozások életbe lépésétől számítva minden nap 7200 szerződés vált köddé. Míg június 1-ig 467453 munkahely szűnt meg, addig július 15-ig ez a szám duplájára nőtt. A magyarázat az, hogy a kormány már nem biztosítja minden cégnek a kényszerszabadsággal járó támogatást. Március 16. és július 15. között a feldolgozóiparban szűnt meg a legtöbb munkaszerződés a munkaügyi minisztérium adatai szerint (146624). A kereskedelemben és a gépjárművek javítása terén 136015 munkaszerződést bontottak fel. Az építőiparban ez a szám 116757, a tanügyben 100983, az adminisztratív szolgáltatásnál 85929, a szállításnál 73434, a vendéglátásnál 53272, az egészégügyben és szociális ellátásban 23423.

A kormány lépcsőzetesen emelné a családi pótlékot Romániában
A családi pótlék lépcsőzetes emeléséről döntött a román kormány, amelyet már alkotmánybírósági döntés is kötelez arra, hogy – a parlament által tavaly decemberben megszavazott törvény értelmében – megduplázza a juttatást. A parlamentben szövetségesei révén többségben lévő ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) által kezdeményezett, költségvetési fedezet nélkül elfogadott jogszabály szerint a gyerekenkénti családi pótlék havi összegét 150-ről 300 lejre (21 600 forint) kell emelni a 2 év feletti, illetve 300-ról 600 lejre a 2 év alatti, illetve fogyatékkal élő 3 év feletti kiskorúak esetében. A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormánya szerint a koronavírus-járvány közepette egyszerűen nincs pénz erre, hiszen a válság miatt az államháztartási hiány már az első fél évben elérte a GDP 4,17%-át. A július 29-én előkészített – azonnal hatályba lépő, a parlament által később megvitatandó – újabb sürgősségi kormányrendelet szerint szeptember 1-től 20%-kal növelik a családi pótlékot, majd évente kétszer újabb 20-20%-kal. Így a családi pótlék 2022 július 1-én érné el a jelenlegi szint kétszeresét.

Románia olyan esélyt kapott, amely talán „egyszer adódik egy nemzedék számára”
Klaus Iohannis államfő a miniszterelnökkel, a pénzügyminiszterrel és az európai alapokért felelős miniszterrel egyeztetett az 2021-27-es uniós költségvetésről és a gazdasági helyreállítási alapról, amelyekről a négynapos EUcsúcson született megállapodás. Ezt követő sajtónyilatkozatában Iohannis rámutatott: a két forrásból Romániának 80 milliárd euró áll rendelkezésére, amiből mind a gazdaság fellendítésére, mind az infrastruktúra és közszolgáltatások újjáépítésére lehetősége lesz. A koronavírus-járvány kapcsán létrehozott, a válság hatásainak enyhítését célzó  helyreállítási alapból 34 milliárd euró jut Romániának. Ezt a pénzt hamarabb kell elkölteni, és Romániának októberig be kell mutatnia az Európai Bizottság előtt a gazdaság újraindításának tervét. A helyreállítási alapból Romániának szánt 16,7 milliárd eurónyi vissza nem térintendő keret és a 16,8 milliárd eurónyi hitel hetven százalékát az első két évben kell elkölteni, rendeltetésükről pedig legkésőbb október elsejéig meg kell állapodni az Európai Bizottsággal.

 

SPANYOLORSZÁG

A járvány újabb fellángolása tönkreteszi Spanyolországot
Tizenöt százalékos a spanyol munkanélküliség, a válság miatt már több mint egymillió munkahely szűnt meg, különösen a nemzetgazdaság egésze szempontjából is meghatározó idegenforgalomban, miközben a nagy európai országok egyre másra adják ki az utazási figyelmeztetéseket Spanyolországra az emelkedő esetszámok miatt. A spanyol kormány szerint mindent megtesznek a vírus terjedése ellen, bár az újabb hullámokat nem lehet kizárni.

Mindenhol kötelezővé tették a maszk viselését Madridban
A koronavírus második hulláma miatt további intézkedéseket is bevezetnek. Arcmaszk nélkül már csak egyetlen spanyol tartományban szabad az utcára menni. A spanyol fővárost is magában foglaló madridi
autonóm közösségben ugyancsak mindenhol, a nyilvános zárt és szabad helyeken egyaránt kötelezővé teszik a szájmaszk viselését – jelentette be a tartomány elnöke kedden.

Koronavírus: rossz hírek érkeztek Spanyolországból
Spanyolországban 1095-tel nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt – tette közzé a spanyol egészségügyi minisztérium pénteki jelentésben. A szaktárca csak az orr- és garatváladékból vett
minták alapján, úgynevezett PCR-tesztekkel igazolt fertőzéseket tekinti új eseteknek. Csütörtökön 754, szerdán 685 ilyen pozitív eredményről számolt be.

 

SVÉDORSZÁG

Bejött a hideg számítás – kaszálnak a svédek a járványkezelésen
Továbbra is vitatják a szakértők, hogy jól kezelte-e a svéd kormány a koronavírus-válságot: az észak-európai országban jóval enyhébb korlátozásokat vezettek be, mint máshol, ami az idősotthonokban magas halálozást eredményezett. Sok szakértő arra számított, hogy több lesz a megbetegedés, több munkavállaló esik ki a termelésből, amit nagyon megszenvednek az ország vállalatai. Ez azonban csak az érem egyik oldala. Az elmúlt hetekben megjelenő második negyedéves gyorsjelentések sorra rácáfoltak a sötét jóslatokra – derül ki a Financial Times összefoglalójából.

 

SZERBIA

Szerbiában nem kell újabb korlátozásokra számítani
Nem kell újabb korlátozó intézkedésekre számítani Szerbiában, ám ahhoz, hogy az állam ne szóljon bele az emberek életébe, arra van szükség, hogy mindenki betartsa az elővigyázatossági intézkedéseket, hordjon maszkot, illetve tartson kétméteres távolságot a többiektől – közölte Predrag Kon, az ország vezető járványügyi szakértője, a koronavírus kezelésével megbízott válságstáb tagja. Szerbiában július 28-ról 29-re 24 520-ról 24 892-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Július 29-én 7 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 558-re nőtt.

A szerb kormány továbbra is támogatja a kis- és közepes vállalatokat
A szerb kormány továbbra is támogatja a kis- és közepes vállalkozásokat, az utóbbi három hónapban a cégek minden dolgozó után a minimálbér összegét kapták meg, augusztusban és szeptemberben pedig a minimálbér 60 százalékával járul hozzá Belgrád a vállalatok működéséhez és a munkahelyek megtartásához – közölte a pénzügyminiszter.

 

SZLOVÁKIA

Közel három hónapja nem volt annyi aktív fertőzött Szlovákiában, mint most
Közel három hónapja nem volt annyi aktív fertőzött Szlovákiában, mint most, összesen 562-en vannak. Július 29-én 20 fertőzöttet azonosítottak, számuk így már 2265-re emelkedett, közülük viszont értelemszerűen nem mindenki aktív, a halálos áldozatok száma 28.

Szlovákiában ingyenes lesz a koronavírus-oltás
Szlovákia első körben 3 millió vakcinát készül rendelni az 5,4 milliós ország számára. Az oltások beadásánál elsőbbséget élveznek majd az idős- és szociális otthonok lakói, valamint az orvosok, az ápolók és a mentők. Utánuk következnek majd a rendőrök, a tűzoltók és a katonák. Az első vakcinaszállítmány novemberben vagy decemberben érkezhet az országba. Az egészségügyi minisztérium utolsó tájékoztatása alapján a védőoltás nem lesz kötelező.

Maradt Szlovákia adósbesorolása, de negatívra rontották a kilátásokat
A Standard & Poor’s Global Ratings, bár nem rontotta “A+”-ról Szlovákia adósbesorolását, de a kilátásokat stabilról negatívra sorolta. Azaz várhatóan, ha nem következik be valamely fordulat a szlovák gazdaságpolitikában, könnyen jöhet az eddigi jó adósbesorolásunk lerontása. Fő indokként a „pénzügyi mozgástér erózióját” jelölték be, illetve a szlovák gazdaság beszűkülését, amelyen csak egy átható gazdasági megújulás segíthetne. Szlovákia gazdasági fejlődése három tényező befolyásolta: az autóipar, a belső fogyasztás, illetve a közkiadások, mondhatni a kormány  fogyasztása. Az autóipart a válság megcibálta, de középtávon is várható, hogy a „zöldülés” (elektromos autók) és az önvezetőkre való áttérés is komoly kihívások elé állítja az ágazatot. A belső fogyasztás szépen alakult a koronaválságot megelőző időszakban, hozzájárult a gazdasági fejlődéshez, viszont a háztartások rekordmértékben eladósodtak, elsősorban jelzáloghitelekben, de a fogyasztási hitelek területén is. A kormány kiadásait tekintve, a Fico-kormány nem
tartalékolt, jelentősen megnőtt a strukturális hiány, így itt is beszűkült a mozgástér.

Bizonytalan jövő elé néznek a szlovákiai autógyárak
A szlovákiai autógyárak lassan kezdenek magukhoz térni a koronavírus okozta sokk hatása alól, a jövőt illetően azonban nagy a bizonytalanság. A koronavírus-járvány miatt leállt a termelés a nagyszombati PSA Peugeot Citroën gyárban, és ez azt jelentette, hogy 72 ezer autóval kevesebb készült el. Ezt a veszteséget az év végéig már nem képesek bepótolni. Martin Dzama vezérigazgató-helyettes szerint, ha a konszern nem dönt egy új modell gyártásáról Nagyszombatban, nehezen tudja elképzelni a gyár további működését. A csaknem 2 hónapig tartó gyártáskiesés a többi autógyárat is negatívan érintette. A Zsolna melletti KIA-gyárban még mindig csak két műszakban dolgoznak, a gyártás az év első felében 27%-kal esett vissza. A Nyitra melletti Jaguar-Land Rover esetében március végéig az eladás 39%-kal esett vissza, de azt a kínai piac lassan magához tér, és Nyitrán a gyártás a világban kialakult helyzethez igazodik. A pozsonyi Volkswagenben egy új modellnek egy meglevő gyártósorba való integrálására készülnek, és őszre várható a gyártás kezdete. A szlovákiai autógyárakban a járvány miatt nem voltak elbocsátások. Arra számítanak, hogy a biztonság érdekében az autók iránti kereslet fokozatosan növekedni fog.

 

SZLOVÉNIA

Koronavírus-helyzet Szlovéniában
Szlovéniában az utóbbi napokban kismértékben csökkent az új megbetegedések száma, július 30-ra 2130-ra nőtt az eddig regisztrált megbetegedések száma, az aktív esetek száma 240. Az elmúlt két hónapban az új fertőzöttek főként idősotthonokban, iskolákban, boltokban és egészségügyi intézményekben kapták el a vírust, míg az elmúlt két hétben az új esetek 40%-a munkahelyeken jelent meg.

Jelentős kárt okozott áprilisban a járvány a szlovén nemzeti múzeumoknak
A koronavírus-járvány miatti bezárások csaknem kétszázezer eurós (mintegy 70 millió forintos) kárt okoztak áprilisban a szlovén nemzeti múzeumoknak. Aleksandra Berberih-Slana, a Szlovén Múzeumok Szövetsége vezetője a múlt héten a szlovén hírügynökségnek adott interjújában közölte: a járvány megfékezésére hozott intézkedések mintegy 650 ezer euró forgalomkiesését okoztak az állami fenntartású múzeumoknak. A bevételkiesést lehetetlen lesz egyensúlyozni.

 

UKRAJNA

Koronavírus: Ukrajnában új antirekord született
Az országban 1197 friss esettel 68 794-re nőtt az esetszám. A legtöbb új fertőzöttet Kijevben (199), Lemberg (131) és Rivne (105) megyében észlelték. Az elmúlt nap alatt 23 emberéletet követelt a fertőzés, eddig összesen 1673-at. A gyógyultak száma 760 volt, ezzel 39 154 embernek sikerült leküzdenie a betegséget.

Új karanténszabályok jönnek Ukrajnában
Négy zónára osztják az országot, s a járványügyi helyzettől függően mindegyikben más szabályok lesznek érvényben, nyilvánvalóan a zöld zónában a legkevésbé szigorúak. Itt a maszkviselés, a szociális távolságtartás és a gyakori fertőtlenítés lesz kötelező. Ezenkívül ugyancsak elvárás, hogy a tömegrendezvényeken 5 négyzetméterenként egy személy tartózkodjon, a mozikban, színházakban pedig félház előtt tartsanak előadásokat. A vörös zónában korlátozzák a városi és városközi tömegközlekedést is, s a zónák között ellenőrző pontokat állítanak fel. Hogy melyik régió, milyen színű jelzést kap, azt négy statisztikai mutató alapján döntik el. Ha ezeket öt napon át túllépi valamelyik, átsorolják a szigorúbb övezetbe. Az idevágó információ fent lesz az egészségügyi tárca honlapján és az önkormányzatok hirdető helyein, ott bárki informálódhat róla, lakhelye éppen milyen besorolást kapott, magyarázta el Makszim Sztepanov.

 

KAZAHSZTÁN

Kazahsztánban javul a helyzet
A július 28-ai kormányülésen megvizsgálásra került a jelenlegi koronavírus-helyzet. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint a kórházak leterheltsége csökkent, a gyógyultak aránya meghaladta a 65%-ot, a megbetegedések napi dinamikája pedig 4%-ról 1,7%-ig csökkent.

 

ÜZBEGISZTÁN

Üzbegisztán orvosi egyetemeinek a hallgatói is részt vesznek a koronavírus-elleni küzdelemben
A kórházak toborozzák a fiatal hallgatókat, mivel több segítségre szorulnak az orvosok. Az egyetemistáknak 2 hét munkáért 5 és 15 millió Som fizetést ígérnek az intézmények (kb. 420 és 1300 EUR).

 

KÍNA

Durván megnőtt a fertőzöttek száma Kína egyik tartományában
Pekingi bejelentés szerint 101 új fertőzöttet regisztráltak Kína szárazföldi részén, április 12-e óta ez a legmagasabb szám. Az új esetek közül 89-et Urumcsiból, Hszincsiang központjából jelentették, ezt követően a városban vészhelyzetet rendeltek el, lezártak több lakónegyedet, valamint tömeges tesztelésekbe kezdtek, és korlátozták a tömegközlekedést.

A Fitch megerősítette Kína adósbesorolását
A Fitch megerősítette Kína felső közép kategóriájú “A plusz” hosszútávú adósbesorolását stabil kilátással. A nemzetközi hitelminősítő szerint a besorolás megerősítéséhez olyan tényezők járultak hozzá, mint Kína stabil külső pénzügyi helyzete, az erősödő makrogazdasági adatok és a gazdaság nagysága, ami a második legnagyobb a világon.

Kína lett az orosz hús legnagyobb importőre
Oroszország az első fél évben 2,2-szeresére növelte húsexportját, a legnagyobb vásárlója Kína volt – közölte kedden az RBK orosz gazdasági napilap a Rosszelhozbank elemzésére hivatkozva. Kínába irányult a szárazföldi területeket figyelembe véve az orosz húskivitel 45, Hongkongot is hozzászámolva pedig az 54 százaléka. A korábbi vezető importőr Ukrajna az első hat hónap során a második helyre került és részesedése 28-ról 16 százalékra csökkent, miközben behozatalának értéke 42-ről 52 millió dollárra emelkedett.

Tömegesen bedőlő hitelekre figyelmeztet a kínai bankfelügyelet
A kínai banki és biztosítási szabályozói tanács közlése szerint egyes bankok mindeddig nem képeztek kellő mennyiségű céltartalékot a várható hitelezési veszteségekre. Számításaik szerint, ha a szabályozói minimum tőkepuffert képeznek, akkor az körülbelül 350 milliárd jüannal (50,08 milliárd dollárral) csökkenti a bankszektor eredményességét. Az IMF előrejelzése szerint idén Kína GDP-növekedése 6,1 százalékról 1 százalékra csökkenhet. Elemzők szerint a rossz hitelek okozta veszteség a következő hónapban fog jelentkezni a bankoknál, a kisebb bankok jobban megérzik majd a nyomást.

 

TÖRÖKORSZÁG

Törökországban egyre csökken a napi új igazolt fertőzések száma
Törökországban az új típusú koronavírus okozta napi halálozások száma csökken, július 29-én 14-en estek áldozatul a koronavírusnak, ezzel az összes halálozás száma 5659-re emelkedett, az aktív esetek száma 10708. Egy nap alatt 45 712 tesztet végeztek, az újonnan diagnosztizáltak száma 942. “Semmi jel nem utal arra, hogy a nyári hónapokban lecsengene a járvány. A maszkviselés, megfelelő fizikai távolságtartás és néhány egyszerű higiénés szabály betartása rendkívül fontos a vírus továbbterjedésének megakadályozásában” – így fogalmazott Fahrettin Koca egészségügyi miniszter a Tudományos Tanács értekezletét követően.

Szétverték a befektetők a török lírát – itt az újabb mélypont
Történelmi mélypontra esett a török líra az euróval szemben, július 28-án már 8,159 lírát kell adni az egységes piac fizetőeszközéért. A befektetők elsősorban a törökök vészesen csökkenő devizatartaléka, magas devizahitel-állománya és egy potenciális EU-szankció miatt aggódnak. A törökök az EU-val azért kerültek összetűzésben mert az ázsiai ország a kelet-mediterrán régióban szeretne olajat és földgázt kitermelni, egy olyan területen, melynek fennhatósága vitatott Görögország és Törökország között. Az idei év egészében már több mint 22%-ot erősödött az euró a lírával szemben, az egységes deviza egyébként a dollárral szemben is erősödni tudott. Egy török líra jelenleg 42,55 forintot ér, ami 15%- os csökkenés az év eleji, 49,65 forintos árfolyamhoz képest.

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

Egy ideig még nem utazhatnak amerikai turisták az EU-ba
A koronavírus-járvány miatt az EU továbbra sem javasolja a tagállamoknak, hogy eltöröljék az utazási korlátozásokat az Egyesült Államokkal szemben – írja a Bloomberg. Ez azt jelenti, hogy még legalább két hétig a legtöbb ország várhatóan nem fogad majd amerikai turistákat. Az EU fehér listáján jelenleg Ausztrália, Kanada, Kína, Grúzia, Japán, Marokkó, ÚjZéland, Ruanda, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia és Uruguay szerepelnek.

Hatalmas hitelt kap az amerikai kormányzattól, egy nap alatt megnégyszereződött a cég részvényárfolyama
Az amerikai kormányzattól 765 millió dolláros hitelt kap az Eastman Kodak azért, hogy a vállalat gyógyszerészeti alapanyagokat állítson elő az Egyesült Államokban. A bejelentésre hatalmasat emelkedtek ma a cég papírjai, a társaság részvényárfolyama 342,9 százalékos pluszban is járt kedden. A Trump adminisztráció törekedett arra, hogy fokozza a gyógyszerek és azok alapanyagainak gyártási képességét az Egyesült Államokban, miután a koronavírus-járvány felfedte az iparág kínai és indiai ellátási láncoktól való függőségét.

Koronavírus: közel 500 millió dollárt kap az amerikai kormánytól a Moderna
További 472 millió dollár támogatást ad az amerikai kormány kutatás-fejlesztési hatósága a Modernának, hogy ezzel segítse a koronavírus elleni vakcina kifejlesztését – írja a Reuters. Az amerikai cég bejelentése szerint az újabb körös támogatás nagy segítség lesz az általuk fejlesztett vakcina klinikai tesztelésének késői fázisában. A cég bejelentése szerint évente nagyjából fél millió dózist tud majd gyártani, 2021-től ezt akár egymilliárdra is emelhetik.

Koronavírus: indul az óriási vakcinateszt
Harmincezer önkéntes résztvevővel megkezdődött a világ eddigi legnagyobb koronavírus-vakcinatesztje hétfőn az Egyesült Államokban. Szakértők rámutattak, nincs biztosíték arra, hogy az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) támogatásával, a Moderna biotechnológiai vállalat által kifejlesztett kísérleti oltóanyag valóban hatékony védelmet nyújt a COVID-19 ellen.

Donald Trump négy rendeletet írt alá gyógyszerárak csökkentéséről
Donald Trump amerikai elnök rendeletben rögzítette pénteken a gyógyszerárak csökkentését. Mostantól lehetőség lesz olcsóbb gyógyszerek importálására az Egyesült Államokba, illetve az amerikai gyártóknak is csökkenteniük kell a gyógyszerárakon, köztük az inzulinén. A jogszabályok vényköteles gyógyszerekre vonatkoznak. Az idősek orvosi ellátásáról gondoskodó állami Medicare-programnak olyan áron kell vásárolnia gyógyszereket, amilyen áron külföldi országokban is hozzájutnak ezekhez a készítményekhez.

A világháború óta nem láttunk ilyet: nagyot zakózhatott az amerikai gazdaság
Akár 35%-kal is zuhanhatott az amerikai GDP a második negyedévben, amihez hasonlóra a második világháború óta nem volt példa. A tengerentúli hatóságok csütörtökön teszik közzé az előzetes adatokat. Egyértelműen a koronavírus- járvány, illetve az annak következtében meghozott lezárások határozhatták meg a második negyedévben a gazdaságot. A szinte teljes leállással behúzhatta a kéziféket az USA.

Hozta a vártat a Fed: marad zéró közelben az alapkamat
Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) monetáris döntéshozó testülete, összhangban az elemzői várakozásokkal – írja az MTI. A nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán végződő, kétnapos ülésén egyhangú döntéssel hagyta a március 15. óta érvényes, 0,00-0,25 százalékos sávban az irányadó kamatot és mindaddig ezen a szinten tartja amíg szükség van rá, hogy a gazdaság talpra álljon az új koronavírus által okozott járvány után. A gazdasági helyzet alakulása nagy mértékben függ majd az új koronavírussal kapcsolatos fejleményektől – mutatott rá a testület.

Nagy vitára számítanak a republikánus gazdaságélénkítő csomag miatt
Az amerikai republikánusok hétfőn a szenátusban előterjesztették újabb, ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagtervüket. A javaslatot előterjesztő Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője szerint a csomagterv „célzott és igazodik” a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzethez. A javaslat kétharmadával – 600 dollárról 200 dollárra – tervezi csökkenteni a járvány miatt nyújtott munkanélküli gyorssegély heti összegét.

Romlott a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban
Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben romlott a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban júliusban. A Conference Board nonprofit gazdasági kutatóintézet adatai szerint júliusra 92,6 pontra (1985=100 pont) gyengült a mutató a júniusi 98,3 pontról. Elemzők kevésbé romló mutatóra, 94,5 pontra számítottak júliusra.

Elkezdték venni a családi házakat az amerikaiak a koronavírus miatt
Az elemzők által vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt az új családi házak értékesítése az Egyesült Államokban júniusban, ami részben az alacsony jelzálogkamat következménye, de szerepet játszik az is, hogy a koronavírusjárványtól tartva megindult a városlakók kiköltözése. Májushoz képest 13,8 százalékkal nőtt az új családi házak értékesítése, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 776 ezerre nőtt a májusi 682 ezerről.

Csődhullám söpör végig a szektoron
A második negyedévben 18 olajkitermelő vállalat ment csődbe az Egyesült Államokban. A piaci sokkok és a szektor cégeinek eladósodottsága miatt a várakozások szerint számos szereplő kerülhet hasonló helyzetbe a következő hónapokban. Egy nehéz év után – amelyet növekvő geopolitikai feszültségek és 50-60 dollár körüli nyersolajárak jellemeztek – 2020 elején még arra hívták fel a figyelmet piaci elemzők, hogy erőteljes fellendülésre van szükség a szektor cégei növekvő adósságainak ellensúlyozására. Az esztendő egészen mást hozott: sorra követik egymás a megrázó események.

Szakadékba zuhant az AmEx profitja
Jelentősen, 85 százalékkal esett az American Express (AmEx) profitja a második negyedévben éves összevetésben, részben amiatt, hogy 628 millió dollárt tartalékolt a fizetésképtelenné váló ügyfelei számának várható növekedésére, miután a koronavírus-járvány következtében sokat elvesztették állásukat. A cég adózott eredménye 257 millió dollárra, részvényenként 29 centre csökkent az egy évvel korábbi 1,76 milliárd dollár, részvényenként 2,07 dollárról.

Ismét csődvédelmet kért a Remington fegyvergyár
Két év után ismét csődvédelmet kért a Remington Outdoor Co. Inc., az egyik legnagyobb és legrégebbi amerikai kézilőfegyver-gyár annak érdekében, hogy adósságának átütemezéséről tárgyalhasson hitelezőivel – jelentette be a cég. A kétszáz éves múlttal rendelkező Remington két éve tavasszal egyszer már kért csődvédelmet. A cég adóssága meghaladja a 250 millió dollárt, ebből 12,5 millió dollárral az alabamai Huntsville városának tartozik, ahol a cég székhelye található.

Megroppant a McDonald’s a koronavírus alatt
Bár a McDonald éttermei világszerte részlegesen újranyitottak, a cég második negyedéve gyengére sikerült, több soron az elemzői várakozások alatt alakultak a társaság számai, amelyet a befektetők kedvezőtlenül fogadtak, a McDonald’s  árfolyama esik a nyitás előtti kereskedésben. A társaság árbevétele a tavalyi második negyedéves 5,4 milliárd dollárról 30 százalékkal 3,8 milliárd dollárra esett vissza.

Nagyot lépett a Google, jövő nyárig tart náluk a home office
Olyan döntésre szánta el magát a Google, amelyre eddig egyik amerikai nagyvállalat sem: kitolta a home office időtartamát 2021 júliusáig. A lépés közel 200 ezer dolgozót érint, a cég vezére szerint a családos munkavállalók helyzete indokolta a döntést, hiszen jelentős bizonytalanság övezi a következő iskolaéveket. A lépés szinte mind a 200 ezer dolgozót érinti és bizonyára nyomást gyakorol a többi technológiai óriáscégre is, amelyek januárra visszarendelték a munkavállalókat.

Zöld jelzést kapott az NFL-szezon
A tengerentúli profi amerikaifutball-ligának (NFL) sikerült megállapodásra jutnia a játékos-szakszervezettel (NFLPA) a kollektív szerződés módosításairól, így zöld jelzést kaptak az edzőtáborok, valamint a szezon. A megállapodás értelmében az edzőtáborokat kedden nyitják meg – az újoncok és az irányítók hétfőn koronavírustesztekkel már megkezdték a felkészülést –, a bajnoki idény nyitányát pedig szeptember 10-re tűzték ki.

 

LATIN-AMERIKA

Egymilliárd dollárnyi hitelt ad Kína amerikai országoknak a saját koronavírus vakcinájának megvásárlásához
Wang Yi kínai külügyminiszter jelentette be, hogy egymilliárd dolláros hitelt adnak Latin-Amerikának és a karibi térségnek, hogy a pénz segítségével hozzáférhessenek a Kína által gyártott vakcinákhoz – írja a CNN. A
virtuális meetingen a kínai és mexikói felek mellett képviseltette magát Argentína, Barbados, Chile, Kolumbia, Costa Rica, Kuba, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Panama, Peru, Trinidad és Tobago, valamint Uruguay is.

Megnyitották Brazília határait, miközben tombol a koronavírus
Brazília engedélyezte szerdán a külföldi turisták beutazását az országba légi úton, holott továbbra is súlyos a járványhelyzet, a napi fertőzések és halálesetek száma ismét rekordot döntött szerdán. A külföldiek
beutazására vonatkozó tilalom március vége óta volt érvényben, és a kormány ezt most feloldotta a légi úton érkezők számára. A kormányrendelet szerint az turisták bármely országból repülhetnek Brazíliába,
amennyiben van az útjuk teljes időtartamára vonatkozó egészségbiztosításuk. Továbbra is tilos azonban a külföldi turisták beutazása a szárazföldi határokon át vagy vízi úton. A kormány semmilyen indoklást nem
fűzött az intézkedéshez.

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

IMF adósságkönnyítő csomag Burundinak
A Nemzetközi Valutaalap 7,6 M USD értékű adósságkönnyítő csomagot bocsájt Burundi rendelkezésre. A most elfogadott pénzügyi segítség, – melynek fő célja a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak mérséklése – egészen 2020 október 13-ig áll az ország rendelkezésére.

Több észak-marokkói város teljes karanténba kerül
A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében több észak-marokkói várost lezárnak az ország hatóságai jelentette be a marokkói belügyminisztérium. A lezárások érintik Tangier, Tetouan, Fez, Meknes, Casablanca, Berrechid, Settat and Marrakech városát.

Egyiptom 639 M USD értékű hitelmegállapodást kötött az Arab Pénzügyi Alappal
A WAM emírségi hírügynökség tájékoztatása szerint Egyiptom és az Arab Valutaalap az egyiptomi pénzügyi szektor reformja céljából 639 M USD értékű hitelmegállapodást kötött.

 

AUSZTRÁLIA

Koronavírus: rekordszámú új fertőzött van a világ szinte minden térségében
A délkelet-ausztráliai Victoria államban ismét rekordszámú új fertőzés volt, 24 óra alatt 484. Különösen súlyos a helyzet az állam fővárosában, az ország második legnépesebb városában, Melbourne-ben, ahol július 9. óta ismét részleges karantén van érvényben, és kötelezővé tették a szájmaszk viselését a közterületeken.

Veszélyben lehet az ausztrál mezőgazdaság
Súlyosan károsították az ausztrál termőtalajt a bozóttüzek egy ausztrál kutatás szerint, amely hangsúlyozta, hogy nagyobb erőfeszítést kell fordítani a talaj javítására, mert ellenkező esetben az ország mezőgazdasági termelése sínyli meg. Fontos a talajjal kapcsolatos adatok gyűjtése, tárolása és elérhetőségének biztosítása országos keretek között, hogy erre a tudományosan alátámasztott bázisra tudják építeni a fejlesztési terveket.

 

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara