Lezárult a REFREsh projekt

Az ipari örökségeket kreatív vállalkozások és program helyszíneként újjáélesztő CE1013 REFREsh projekt idén szeptemberben zárul.

Az öt országból, tíz partner együttműködésében megvalósuló projekt utolsó szakaszában a projekt helyszínein felújított épületek kerültek a középpontba. Az előzetes elemzések alapján készített regionális stratégiákban kidolgozott és megvalósításra került fejlesztéseknek köszönhetően különböző kreatív helyszíneken mind az öt országban fotókiállításra, kreatív ipari kiállításra, valamint filmvetítésekre került sor az elmúlt hónapok során. Ezzel is a projekt célkitűzéseivel összhangban támogatva a kreatív ipar népszerűsítését és az ipari épületekben rejlő kulturális örökség kiaknázását.

Régiónkban Komlón, a Komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjteményben került sor elsőként fotókiállításra és filmvetítésre, 2020. szeptemberében.

A projekt zárókonferenciájára a jelenleg kialakult helyzet miatt csak online térben került sor, de az együttműködő partnerek így is fontosnak tartották kiemelni, hogy a projekt során kidolgozásra került megvalósíthatósági tanulmányok és megvalósult tervek nagyban hozzájárulhatnak további ipari épületek, helyszínek újjáélesztéséhez, ezzel is erősítve az egyes régiók turizmusfejlesztési törekvéseit.

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg.