H2020 Green Deal Call: Építés és felújítás energia- és erőforrás-hatékony módon

A 2050-re történő teljes szén-dioxid-mentesítésre való tekintettel az építőiparra összpontosítva (pl. Az Európai Zöld Megállapodás „felújítási hullám” kezdeményezése) az épített környezet továbbra is a K + I stratégiai területe. Prioritás az új vagy meglévő épületek, illetve nulla kibocsátású/szennyezés nélküli, pozitív energiájú házak tervezése és felújítása, fenntartható zöld környezetben.

Az átmenetnek két fő összetevője van.

1) Átmenet az épületek tervezésében és kivitelezésében a kibocsátások csökkentése és működésük energiahatékonyságának növelése érdekében (ugyanígy a meglévő épületek utólagos felszerelésére a hatékonyságuk növelése érdekében).

2) Áttérés energia-pozitív épületekre (villamosenergia-termelés, fűtési és hűtési igényeik fedezése, valamint az energiahálózat stabilitásához való hozzájárulás) fenntartható, megújuló energiákkal ellátott technológiákkal.

Hatály:

A javaslatok legalább két (lakó- és nem lakáscélú, új és / vagy utólag felszerelt) nagyszabású, valós demo keretében mutatják be az ígéretes technológiát, folyamatokat és társadalmi innovációkat Európa különböző régióiban.

A javaslatok várhatóan a projekt végén a technológia TRL 5/6 szintről TRL 7/8 szintre emelkedik.

A Bizottság úgy véli, hogy az EU-tól 10–20 millió euró közötti hozzájárulást kérő javaslatok lehetővé tennék a konkrét kihívás megfelelő kezelését. Mindazonáltal ez nem zárja ki az egyéb összegeket igénylő pályázatok benyújtását és kiválasztását.

Várható hatás:

Az építési és felújítási értékláncok szereplői képzettek és integrálták az innovatív technológiákat üzleti modelljeikbe és működésükbe. Az erős innovációs klaszterek képesek felgyorsítani a zöld épület- és felújítási koncepciók elterjedését, hogy lendületet adjanak a politikailag alátámasztott „felújítási hullámnak”.

Projektazonosító: LC-GD-4-1-2020

Beadási határidő: 2021. január 26. 17:00:00 brüsszeli idő szerint

További információ: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/lc-gd-4-1-2020