Egyszer használatos műanyagok kiváltását támogató pályázat előminősítése

A kormány célja a zöldgazdasághoz és -iparhoz kapcsolódó vállalkozások technológiaváltását segítő fejlesztések támogatása. A zöld szemléletű hazai cégek 2020.11.30-tól regisztrálhatnak az egyszer használatos és egyéb műanyag termékeket helyettesítő késztermékeket gyártó vállalkozásokat támogató pályázat előminősítésére, amelyben 7 milliárd forint áll rendelkezésre.

 

György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár elmondta, hogy zajlik Magyarország újraiparosítása és ennek részeként olyan iparágakat alakítanak át, amelyek korábban környezetszennyezőek voltak, mostantól viszont környezetbaráttá válnak, így tudnak hozzájárulni a munkahelyek megerősödéséhez és újak létrejöttéhez. Hozzátette, Azért képesek új munkahelyeket teremteni, mert Európában az elsők között döntöttek az egyszer használatos műanyagok kivezetéséről és a vállalatok támogatásáról.

Az államtitkár hozzátette, a kormány támogatja a nagy növekedési potenciállal rendelkező, a zöldgazdasághoz és -iparhoz kapcsolódó feldolgozóipari vállalkozások technológiaváltást segítő fejlesztéseit. A legígéretesebb vállalkozások támogatására, versenyképességük javítására, a hazai termékek előállításának ösztönzésére a Zöld Nemzeti Bajnokok program szolgál, amellyel most az egyszer használatos műanyag termékeket helyettesítő késztermékek előállítását ösztönzik.

Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára szerint kiemelt cél a körforgásos gazdaságra történő átállás iparági támogatása. Ennek megfelelően szeretnénk az újrafelhasználás és újrahasznosítás, valamint a környezetbarát termékekre történő átállást támogatni, hiszen nemzetgazdasági szinten is realizálható eredmények származhatnak majd a másodnyersanyagok hasznosításának technológiai megújulásából – tette hozzá. Az államtitkár elmondta, a körforgásos gazdaságra történő átállástól a teljes értéklánc megújulását várják: ennek keretében elsőként a környezetre legártalmasabb műanyag termékek piacról történő kivezetése és az azokat helyettesítő, környezetbarát termékek piacra vezetését szeretnék támogatni. Az előminősítési eljárás során a szakértők értékelik a jelentkezők felkészültségét és a fejlesztés koncepcióját, figyelembe veszik továbbá a vállalkozások zöld minősítéseit is, vagyis a gyártott készterméken kívül a vállalkozás teljes működésének is „környezetbarátnak”, a zöld gazdasághoz illeszkedőnek kell lennie. Kedvező értékelés esetén a vállalkozás tanúsítványt kap, amellyel pályázhat a kapcsolódó fejlesztési forrásra – fejtette ki Boros Anita.

A minősítés megszerzésére 2021. január 15-ig lehet jelentkezni. A GINOP 1.2.13-20 pályázat előminősítési körében olyan vállalkozások vehetnek részt, amelyek rendelkeznek legalább egy lezárt, teljes (365 nap) üzleti évvel, éves átlagos statisztikai állományi létszámuk legalább 3 fő, nettó árbevételük 2019-ben elérte, vagy meghaladta a 30 millió forintot és fejlesztési koncepciójuk az egyszer használatos és egyéb műanyag termékeket helyettesítő késztermékeket gyártó vállalkozások támogatása témakörhöz kapcsolódik.

A programba csak olyan vállalkozások vonhatók be, amelyek rendelkeznek a kevésbé fejlett régiókban (vagyis Közép-magyarországi régión kívül) székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel és a fejlesztést ott tervezik megvalósítani, illetve fejlesztési igényük nem mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, halászati tevékenységekre irányul.

A pályázat előminősítésére regisztrálni a znb.ifka.hu oldalon lehet, ahol a pályázatról bővebb információk is megtalálhatók.

 

Forrás: https://kormany.hu/hirek/ma-indul-az-egyszer-hasznalatos-muanyagok-kivaltasat-tamogato-palyazat-elominositese