A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.12.07.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.12.07-én készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

ALBÁNIA

 

Koronavírus-helyzet Albániában

Albániában december 2-ra egy nap alatt 17-en vesztették életüket a koronavírus-fertőzés következtében, ezzel a járvány halálos áldozatainak a száma elérte a 839-et. 705 újonnan azonosított esettel 39719-re nőtt a járvány kezdete óta regisztrált megbetegedések és 18968-ra az aktív fertőzöttek száma.

 

A parlament a világjárvány terjedésére hivatkozva felfüggesztette ülését

Az albán parlament az újonnan bevezetett -10 főnél nagyobb rendezvényeket tiltó -hatósági korlátozások értelmében november 26-tól kezdődően felfüggesztette üléseit. A parlamenti bizottságok online folytatják a munkát.

 

Adóterhekből származó állami bevételek csökkenése Albániában

A  Gazdaság és Pénzügyminisztérium becslései alapján az állam jövedelemadóból származó bevétele az idei év 10. hónapjáig 22.2 milliárd ALL körül van. Ez 25,1 %-os visszaesés az egy évvel korábbi adatokhoz, illetve 5,1 %-os visszaesés az idei várakozásokhoz képest. A tárca szerint ennek az az oka, hogy az albán kormány csökkentette az adóterheket a világjárvány gazdaságra gyakorolt negatív hatásainak enyhítése érdekében. További döntés értelmében a kormány 2021. január 1-jétől 10 évre elengedi a -14 millió ALL-nél alacsonyabb éves bevételű -vállalkozások jövedelemadó befizetési kötelezettségét.

 

Számos kisvállalkozás szűnt meg Albániában a koronavírus-járvány következtében

2020 május 1. és október 31. között 4900 kisvállalkozás szűnt meg Albániában, ami 34%-kal haladja meg az előző év azonos időszakában mért adatot. A koronavírus-járvány leginkább a Vlorában és Shkodrában működő kisvállalkozásokat érintette negatívan, előbbiben megduplázódott és 520-ra nőtt, utóbbiban pedig 65%-kal  414-re nőtt a megszűnő kisvállalkozások száma. Ugyanebben az időszakban Tiranában 22%-kal  1600-ra nőtt a passzív státuszú vállalkozások száma, Durresben pedig 680 vállalkozás szűntette be tevékenységét.

 

Albán gazdasági helyzet az IMF értékelésében

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az albán kormány sikeresen fenntartotta az ország makrogazdasági és pénzügyi stabilitását a 2019. novemberi földrengés, majd a világjárvány okozta válság ellenére. Az IMF jelentésében kitért arra, hogy becslések szerint az Albán gazdaság 2020-ban  7,5%-kal csökken, azonban 2021-re fokozatosan helyreállhat és elérheti az 5,4%-os növekedést. Az inflációs ráta várhatóan 3% körül maradhat középtávon, azonban a fizetési mérleg deficit 10% fölé is emelkedhet.

 

47%-kal esett vissza a külföldi turistaérkezések száma Albániában októberben

206  439  külföldi  turistát  regisztráltak  Albániában  2020  októberében,  ami  46,7%-os  visszaesést  jelent  éves összevetésben. A külföldi turistaérkezések száma 60,2%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, és 2,3 millióval csökkent az év első tíz hónapjában. Csak októberben a belföldi turisták száma éves szinten 42,6%-kal, 274 728-ra csökkent. Összességében elmondható, hogy a belföldi és külföldi turisták száma 44,4%-kal esett vissza éves összehasonlításban, 481 167-re a vizsgált hónapban.

 

A koronavírus-járvány miatt bezárt az ikonikus Tirana International Hotel is

Az albán főváros egyik leghíresebb szállodája, a Tirana International Hotel kénytelen bezárni 41 év működés után. A szálloda súlyos veszteségek mellett működött a tavaly novemberi földrengés óta, de a koronavírus-járvány okozta bevételkiesés miatt egyelőre nem tud tovább működni legalábbis a koronavírus-járvány végéig. A hotel bezárásával 100 dolgozó maradt munka nélkül.

 

AUSZTRIA

 

Enyhít a korlátozásokon Ausztria

Ausztriában a koronavírus-járvány terjedése miatt november 17-e óta tartó rendkívüli korlátozásokat december 7-én enyhítik, de csak egyes területeken és bizonyos szigorítások érvényben maradásával -jelentette  be  Sebastian  Kurz osztrák kancellár szerdán a kormányülést követően. Az üzletek kinyithatnak, de 10 négyzetméterenként csak egy vevő tartózkodhat a boltban.

 

Ausztriában lassul a koronavírus-járvány, de csúcson az elhunytak száma

Ausztriában 3033-al nőtt a koronavírussal fertőzöttek napi száma és 5808 gyógyultat jelentettek kedden, ami a járványgörbe laposodását jelzi két hét részleges karantén nyomán az osztrák belügyminisztérium és az egészségügyi tárca adatai szerint.

 

Tömeges tesztelés jön Bécsben, több mint egymillió lakost tesztelnének

Ausztriában több tartományban,és a fővárosban is tömeges tesztelést hajtanak végre, amire már december elejétől sor kerül. Bécsben eredetileg december 2-től teszteltek volna, de az informatikai rendszer problémái miatt két nappal később, december 4-én, pénteken kezdik a tömeges tesztelést.

 

Az osztrákok fele vetné alá magát a tesztelésnek

Ausztriában a lakosok több mint fele hajlandó részt venni abban a jövő héten induló, az egész országra kiterjedő antigén-tesztelésben, amelynek célja, hogy teljesebb képet kapjanak a lakosság koronavírus-fertőzöttségének mértékéről. A Profil hírmagazin részére készült felmérés szerin a megkérdezettek 56 százaléka mondta azt, hogy „biztosan” vagy „valószínűleg” részt fog venni az országos antigén-tesztelésben.

 

Bécsben megnyílt a legnagyobb „tesztutca”

Bécsben megnyílt hétfőn a koronavírus-tesztelésre kialakított eddigilegnagyobb, a sajtó által csak „tesztutcaként” emlegetett létesítmény, Rudolf Anschober egészségügyi miniszter pedig szorgalmazta, hogy minél többen töltsék le a Stop Corona App nevű mobiltelefonos alkalmazást. A bécsi Ausztria Center mélygarázsában, illetve felszíni parkolójában átadott „tesztutca” a harmadik az osztrák fővárosban.

 

Veszélyben a karácsonyi síszünet

Minden megvan, ami a síszezon beindulásához kellene, a hó, a faházak, a felvonók -csak a turisták hiányoznak. A német, a francia és az olasz téli üdülőhelyeket az idei karácsonyi szünetre teljesen be is zárják, hogy megpróbálják visszaszorítani a koronavírus-járványt. A többi állam felől érkező nyomás ellenére Ausztria még nem hozta meg ezt a döntést. Az osztrák turisztikai miniszter országa belügyeibe való beavatkozásnak tartja, hogy a német kancellár a síszünet lefújására szólította fel Ausztriát.

 

Trónfosztás Magyarországon: kivonul az Aegon, egy régi bécsi álom válik valóra

Magyarország legnagyobb, 19%-os  piaci  részesedésű biztosítója jöhet létre azzal, hogy az osztrák Vienna Insurance Group (VIG) megvásárolja a holland Aegon régiós érdekeltségeit, köztük az 1992 óta tulajdonában lévő Aegon Magyarországot. A VIG meglévő magyar biztosítójával, az Unionnal együtt ugyanis már nagyobbak lesznek, mint az első helyen álló Allianz, így a bécsi biztosító kilencvenes évek óta dédelgetett álma válhat valóra: Ausztria, Csehország, Szlovákia és Románia után Magyarországon is piacvezetővé válnak. Az árazás arról árulkodik, hogy a  magyar  piac nagyon-nagyon sokat ér az osztrákoknak.

 

Külföldi munkát ígérve csalnak ki pénzt az álláskeresőkből

Az  utóbbi  napokban  több  jelzés  érkezett  a  Trenkwalder  ügyfélszolgálatára,  hogy  magukat  a  Trenkwalder munkatársainak kiadó ismeretlen személyek online hirdetési felületeken nem létező ausztriai munkalehetőséget kínáltak. A hirdetésre jelentkező érdeklődőkkel közölték, hogyaz állásra jelentkezés egyik feltétele a kinti szállás első havi díjának megelőlegezése, amelyet egy általuk megadott bankszámlára kell átutalniuk. Más esetben a közvetítés díja címén próbáltak pénzhez jutni a jelentkezőktől.

 

Home office: ha külföldi cégnek dolgozik, ne lepődjön meg, ha kopogtat a NAV!

Egy, a társasági adó törvény jövő január 1-jétől érvényes rendelkezése -a járványhelyzettel karöltve -változást hoz abban, hogy mely élethelyzetben kell a tevékenység végzésének országában adót fizetnünk. Azaz egy külföldi vállalkozás  egy  Magyarországon  “home  office”-ban  dolgozó  alkalmazottján  keresztül  is  adókötelessé  válhat Magyarországon -hívja fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

 

Bécsi magyar ügyvédnő: Biztosítják a szülői láthatásokat

A két ország rendelkezései magyarok ezreit érinthetik: számos honfitársunk dolgozik Ausztriában, mások onnan várják haza kint élő családtagjaikat, sok család pedig kétlaki lett, például válás vagy különélés miatt. Ilyen esetekben a karácsonyi szülői láthatást is meg kell oldani –mégpedig a járványhelyzettel súlyosbítva. Sok olyan esetet láthatunk, hogy a szülők elváltak, például az édesanya Ausztriába költözött, talált magának új párt, és a gyerek életvitelszerűen vele él. Az édesapa Magyarországon maradt, ám a bíróságok esetében azt láthatjuk, hogy elég rugalmasak: megadják a lehetőséget az apának a gyerek látogatására. Ez azt jelenti, hogy sem a határon, sem máshol nem akadékoskodnak, tehát működik a láthatási rendszer.

 

Elkészült a 87-es főút Kőszeg és az országhatár közötti szakasza

Már egy új határátlépési ponton keresztül, új nyomvonalon haladhat a forgalom Kőszeg és az ausztriai Rőtfalva között–jelentette be Hende Csaba (Fidesz), az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke Ágh Péterrel (Fidesz), a térség országgyűlési képviselőjével és Básthy Bélával (Fidesz), Kőszeg polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatóján a beruházás helyszínén.

 

BENELUX ÁLLAMOK

 

Belgiumban jön az enyhítés, kedden újra kinyithatnak a boltok

Belgiumban  lassult  a koronavírus-járvány terjedése, ezért kedden újra kinyithatnak azok a kereskedelmi egységek is, amelyek nem alapvető árucikkeket árusítanak –jelentette be Alexander de Croo belga miniszterelnök. A kormányfő elmondta, hogy a boltok nyitvatartását szigorú feltételekhez kötik:

  • Mindenkinek egyedül kell elvégeznie a vásárlást, a csoportos vásárlás nem engedélyezett,
  • A boltokban –azok méretétől függően –tíz négyzetméterenként egy ember tartózkodhat,•Az üzletben a vásárlók fél óránál többet nem tölthetnek el,
  • És az  eladó  személyzetnek  szorosan  figyelemmel  kell  követnie  a  higiéniai  és  távolságtartási  szabályok betartását.

 

Koronavírus Belgiumban –napi statisztika 2020. december 1.

Belgiumban továbbra is csökkenek a koronavírus-járvány adatai, ami megerősíti azt a tényt, hogy az ország lassan túl van a 2. hullám csúcsán. A Sciensano (belga közegészségügyi tudományos intézet) legfrissebb, december 1-én közzétett járványügyi jelentése szerint Belgiumban november 21. és 27. között naponta átlagosan 2.332 Covid-19  esetet diagnosztizáltak, ami -32%-os csökkenést jelent az előző hét napos időszak adataihoz képest. A 100.000 lakosra jutó új esetek száma 349, ami pedig -36,9%-os csökkenést mutat az előző heti adatokhoz képest.

 

Nem hajlandók Belgiumban betartani az emberek a védelmi előírásokat

Nem hajlandó lemondani sok brüsszeli, uniós bürokrata a síelésről, pedig Angela Merkeltől a belga ultraliberális miniszterelnökig mindenki erről beszél. Ráadásul a „Le Soir” napilap szerint a járványügyi adatok még mindig komoly aggodalomra adnak okot, a belga politikusok pedig teljesen tanácstalanok. De a belga, úgynevezett átlagemberek is egyre kevésbé tartják be a védelmi szabályokat. Közismert, az Origo is többször megírta: Belgium Európa legrosszabbul védekező országa, arányosan itt haltak meg a legtöbben koronavírusban.

 

A brüsszeli Fő téren tilos enni, inni és dohányozni

Az ünnepek közeledtével túl sok ember szeretné megcsodálni a brüsszeli Fő tér (Grand-Place) karácsonyfáját és a híres díszkivilágítást, így mindenképpen szükség lesz a bámészkodók számlálására és szűrésére. A belga főváros kormányzata ezért bevezette, hogy tilos a téren enni, inni és dohányozni, azért, hogy a maszk viselete megkövetelhető legyen és tiszteletben  legyen  tartva.  A  tér  bejáratainál  a  rendőrség  megfigyelő  rendszert  helyez  el,  hogy  kiszűrjék  a szabálytalankodókat, illetve, hogy a túl nagy látogatószám esetén lezárhassák és kiüríthessék a teret.

 

A holland utazási ágazatban a 3. negyedévben 60%-kal esett a forgalom a covid-19 járványnak köszönhetően

Hollandiában több, mint 60%-kal csökkent az értékesítés volumene az utazási szakmában a 3.negyedévben, az előző időszakhoz képest –állapítja meg a Holland Központi Statisztikai Hivatal (CBS: Centraal Bureau voor de Statistiek). Ugyanakkor ez még mindig kedvezőbb, mint a 2.negyedévben, amikor is ez az adat -89,2 %-os csökkenést mutatott. A COVID-19 járvány kitörése és az azt követő utazási korlátozások miatt a nyári hónapokban főként a külföldi utazások iránti kereslet csökkent drasztikusan, ugyanakkor a belföldi turizmus örvendetes növekedést regisztrált. Az Air France-KLM légitársaság 70 %-kal kevesebb utast szállított a 3. negyedévben, továbbá a nagy utazásszervezőknél -mint pl. a TUI –is jelentősen visszaesett a forgalom.

 

Koronavírus Luxemburgban: csökkent a háztartások fogyasztói bizalma novemberben

Novemberben csökkent Luxemburg fogyasztói bizalma -jelentette be az elmúlt hónap végén a luxemburgi Nemzeti Bank  (BCL:  Banque  Centrale  du  Luxembourg). A helyzet „vegyes képet” mutat -áll a BCL havi jelentésében. Míg „a háztartások megítélése ismét növekedést mutat a korábbi pénzügyi helyzetükről” (+2 pont szemben az októberi -3 ponttal), továbbá „a háztartások pénzügyi helyzetükre vonatkozó várakozásai is stabilak maradtak”, ugyanakkor „a luxemburgi általános gazdasági helyzet meredeken romlott” (-36 pont) és a ”vásárlási szándékok” szintén jelentősen csökkentek (-17 pont). Emlékeztetőül: a fogyasztói bizalmi mutató 4 komponens számtani átlagából származik: a luxemburgi általános gazdasági helyzet, a korábbi pénzügyi helyzet, a jövőbeni pénzügyi helyzet és a háztartások főbb vásárlási szándékai.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

 

Koronavírus-helyzet Bosznia-Hercegovinában

A koronavírus-járvány márciusi kitörése óta regisztrált fertőzöttek száma december 3-ra Bosznia-Hercegovinában 1293-mal  90  379-re emelkedett, és 32638 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Egy nap alatt 46-an vesztették életüket a betegség következtében, így a halálos áldozatok száma elérte a 2773-at.

 

A szállodák és vendéglátóipar forgalma 50 százalékkal csökkent

A  Bosznia-Hercegovinai Föderáció szállás-és vendéglátóhelyeinek szezonálisan kiigazított összesített forgalma a harmadik negyedévben 84,8%-kal volt magasabb a második negyedévhez képest, a naptárhatással kiigazított érték pedig  50,5%-kal volt alacsonyabb az előző év harmadik negyedévhez képest. A szálláshelyek forgalma a harmadik negyedévben 126,4%-kal volt magasabb a második negyedévhez képest, és 61,8%-kal  volt  alacsonyabb  a  tavalyi harmadik negyedévi forgalomhoz képest. A harmadik negyedévben a másodikhoz képest a vendéglátóipari forgalom 67,1%-kal emelkedett, míg 2019 azonos negyedévéhez viszonyítva 35,1%-kal csökkent.

 

BULGÁRIA

 

Koronavírus-helyzet Bulgáriában

A koronavírus-járvány márciusi kitörése óta regisztrált fertőzöttek száma december 3-ra Bulgáriában 3 138-cal 151,913-ra emelkedett, és 92 360 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Egy nap alatt 159-en vesztették életüket a betegség következtében, így a halálos áldozatok száma elérte a 4 347-et. Bulgária kormánya 7,2 millió eurót különít el a COVID-19 kezelésére szolgáló Veklury nevű gyógyszer beszerzésére.

 

Bulgária 25,6 millió euróval támogatja a Covid-19 járvány miatt bezárt vállalkozások alkalmazottait

Az EU Emberi Erőforrások Fejlesztése 2014–2020 közötti operatív programja keretében Bulgária új programot indít 50 millió leva (30,4 millió USD / 25,6 millió EUR) értékben a koronavírus-járvány miatt bezárt vállalkozások támogatására. A  nyolcórás  munkaviszonyban  foglalkoztatott  munkavállalók,  akiket  a  koronavírus-válság  idején  fizetés  nélküli szabadságra küldtek, a szabadság minden egyes napjára 24 leva (14,6 USD / 12,3 EUR) pénzügyi kompenzációra jogosultak, legfeljebb 60 napig. A pályázatok benyújtása november 30-án kezdődik, az intézkedés várhatóan 50 000 embernek nyújt majd támogatást, és szükség esetén növelik majd a program költségvetését. További 25,6 millió euró uniós támogatást kapnak a bolgár utazásszervezők és utazási irodák is.

 

Bulgária: 3,9 % államháztartási hiány

A bolgár parlament jóváhagyta az ország jövő évi költségvetését, amely 3,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol. A hiányt részben a választási évben emelni tervezett bérek és nyugdíjak okozzák, továbbá az, hogy növelik a pandémia frontvonalában harcolók juttatásait. Bojko Boriszov miniszterelnök kormányának számításai szerint a jövő évi államháztartási hiány mintegy fele függ össze valamilyen formában a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kiadásokkal. A bolgár kormány az idei évre kiegyensúlyozott költségvetéssel számolt, de a pandémia miatt megnőtt kiadások hatására az államháztartási hiány a GDP 4,4 százaléka lehet. A kormány várakozása szerint a hazai össztermék (GDP) 2,5 százalékkal nő jövőre az idei 3 százalékos csökkenés után.

 

Bulgária bruttó külföldi adóssága szeptember végén 8,5%-kal nőtt éves szinten

Bulgária bruttó külföldi adóssága szeptember végén 37,9 milliárd eurót (45,2 milliárd dollárt) tett ki, ami éves összehasonlításban 8,5%-kal magasabb a 2019. évi értéknél. A szeptember végi bruttó külföldi adósság a 2020-ra tervezett bruttó hazai termék (GDP) 66,8%-ának felelt meg. Szeptember végén Bulgária külső adósságállománya 7,7%-kal volt magasabb a 2019. év végi értékhez képest.

 

45%-kal csökkent a külföldi turistaérkezések száma októberben Bulgáriában

Az októberben Bulgáriába látogató külföldi turisták száma éves szinten 45,3%-kal,  419  100-ra csökkent. A vizsgált időszakban az EU állampolgárai tették ki a külföldről Bulgáriába látogatók 44,7%-át, ami 53,1%-kal  kevesebb  az  egy évvel korábban mért adatnál. Az utazások célját tekintve a külföldi turisták 64,4%-a barátokhoz vagy rokonokhoz látogatott, vagy az országon átutazott, 21,1% érkezett nyaralási, 14,5% pedig üzleti céllal.

 

CSEHORSZÁG

 

Mérséklődött a GDP csökkenése Csehországban

Csehországban éves összehasonlításban a harmadik negyedévben 5 százalékra mérséklődött a bruttó hazai termék visszaesése. A második negyedévben 10,7 százalékos volt a GDP-csökkenés, ami a legrosszabb eredmény az önálló Csehország megalakulása (1993) óta. Negyedéves összehasonlításban a harmadik negyedévben a GDP 6,9 százalékkal emelkedett -közölte kedden Prágában a Cseh Statisztikai Hivatal.

 

Jó hír érkezett Csehországból

Csehországban vasárnap 1074 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a szűrések, ami  szeptember  20-a óta a legalacsonyabb napi esetszám és mintegy 400-zal  kevesebb,  mint  egy  hete –derült ki a legfrissebb, hétfőn reggel megjelent kimutatásokból. Tudni kell azonban, hogy a munkaszüneti napokon a tesztek száma is mindig alacsonyabb, mint hétköznap. A vasárnapi tesztek számát hétfő este hozzák nyilvánosságra.

 

Csehország enyhít

December  3-ától enyhíti szigorú korlátozó intézkedéseit a cseh kormány. Az országot az ötfokozatú koronavírus-kockázati skálán egy szinttel lejjebb, a hármas szintre sorolták, ami azt jelenti, hogy minden üzlet és étterem megnyithat, de korlátozniuk kell a vásárlók számát.

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 

A briteknél indulhat a Pfizer-vakcina forgalmazása

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) szerdán engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag forgalmazását. Az Egyesült Királyság ezzel a világ első olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

 

Angliában komoly változások jöttek a járvány elleni védekezésben

Megszavazta a londoni alsóház a koronavírus-járvány megfékezése végett november 5-én bevezetett négyheti angliai zárlat feloldását. A hatórás vita után megtartott kedd esti voksoláson az alsóházi képviselők 291 szavazattal hagyták jóvá a kormányzati tervet, amely ellen 78-an voksoltak. A döntés nyomán mától új, háromfokozatú készenléti rendszer lép életbe, de Anglia nagy része a két legmagasabb készültségi szint hatálya alá kerül.

 

Bezár a legnagyobb brit üzletlánc

Örökre bezár a Debenhams, az Egyesült-Királyság legnagyobb üzletlánca. A bejelentés azután érkezett, hogy a Topshop tulajdonosa csőd elleni védelmet kért. A két vállalat csődje összesen 25 ezer ember munkahelyét veszélyezteti –írja a CNN. A keddi bejelentés oka, hogy a már egy ideje csőd közeli állapotban lévő Debenhams nem tudott vevőt találni és ezért megkezdte üzleteinek bezárását. A cég 12 ezer embert foglalkoztat 124 egyesült királyságbeli üzletben.

 

Boris Johnson szerint van remény visszatérni a normális kerékvágásba

Boris Johnson a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, az adatok máris arra vallanak, hogy az eddig meghozott  angliai  intézkedések  lassították,  egyes  helyeken  visszafordították  az  új  fertőződések  számának növekedését. Ezt alátámasztják a legújabb számok is, a brit egészségügyi minisztérium csütörtök esti ismertetése szerint az elmúlt egy hétben 121 306 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az Egyesült Királyságban, huszonöt százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA

 

Koronavírus-helyzet Észak-Macedóniában

A koronavírus-járvány márciusi kitörése óta regisztrált fertőzöttek száma december 3-ra Észak-Macedóniában 946-tal 63 894-re emelkedett, és 21 088 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Egy nap alatt 33-an vesztették életüket a betegség következtében, így a halálos áldozatok száma elérte a 1825-öt.

 

Észak-Macedónia 10 hónapos költségvetési hiánya hatszorosára nőtt

Észak-Macedóniában 34,8 milliárd dénár (671,6 millió dollár / 564,7 millió euró) volt a költségvetési hiány 2020 első tíz hónapjában, szemben az előzőév azonos időszakában mért 5,4 milliárd dénáros hiánnyal. 2020. január-október közt a konszolidált költségvetés bevételei 154,6 milliárd dénárt tettek ki, szemben 2019 hasonló időszakának 166,8 milliárd dénárjával, mivel az adóbevételek 1,4 milliárd dénárról 880 millió dénárra csökkentek. Az összes kiadás 189,4 milliárd dénárra nőtt a vizsgálat időszakban, szemben a 2019 első tíz hónapjában elért 172,1 milliárd dénárral.

 

37%-kal csökkent az Észak-Macedóniába irányuló közvetlen külföldi befektetések értéke az év első kilenc hónapjában

Az Észak-Macedóniába irányuló közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) összege 119,5 millió EUR (143,2 millió USD) volt 2020 első kilenc hónapjában, szemben a nettó 188,7 millió EUR-s értékkel 2019 hasonló időszakában. A január-szeptemberi időszakban a saját tőkén alapuló nettó befektetések értéke 77,1 millió euró, a jövedelem ismételt befektetéséből származó érték pedig 62,1 millió euró volt. A vállalatok közötti hitelek nettó értéke 19,7 millió eurót tett ki.

 

FRANCIAORSZÁG

 

Csökkenőben az új fertőzöttek száma Franciaországban

A koronavírus-járvány minden mutatója javul Franciaországban, a napi esetszám az elmúlt hét óta 30 százalékkal csökkent, és december közepére -amikor is a tervek szerint az általános karantént felváltja az éjszakai kijárási tilalom -ötezer alá süllyedhet -közölte csütörtökön a francia kormány, amely ugyanakkor elővigyázatosságra kért mindenkit az év végi ünnepek idején.”Minden szinten javulunk” -mondta Olivier Véran egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón. Kiemelte, hogy a járvány csaknem két héttel ezelőtti tetőzése óta “folyamatosan és gyorsan esnek vissza” a számok, a feltárt esetek száma pedig a múlthét óta harminc százalékkal csökkent.

 

Nem mindenkit érint a francia újranyitás

Újból megnyithatnak a mozik és színházak december közepétől Franciaországban. Közel fél év után a cirkusz mégsem nyithat ki, mert vacsorával egybekötött programot kínál, az éttermeknek azonban legalább január 20-ig zárva kell tartaniuk. A művészek csalódottak és mivel nincs lehetőségük a színpadon kifejezni ezt, a társulat levetkőzött, hogy megmutassa elégedetlenségét, amiért a hatóságok nem tartják tevékenységüket alapvetőnek.

 

A franciák nagy része készül az ünnepekre

A járvány ellenére a franciaországi fenyőfa-kertészetekben teljes gőzzel dolgoznak, hiszen már csak néhány hét maradt hátra az ünnepekig. Náluk mindig a november vége, december közepe közötti időszakban van a nagyüzem. Az egyik ilyen cégnél évente rendre 12 ezer fát vágnak ki, idén azonban a megrendelések száma jelentősen lecsökkent, ennek ellenére a kertészet vezetése egyáltalán nem borúlátó, mint mondják, bíznak a franciák híres hagyomány-tiszteletében.

 

Döntöttek a franciák, kik kapják meg elsőként a koronavírus elleni oltást

A francia egészségügyi hatóságok ajánlása szerint az idősotthonok lakói és dolgozói kaphatják meg elsőként a koronavírus elleni oltást. Kit kell elsőként megvédeni? A legveszélyeztetettebbeket és azokat, akik velük foglalkoznak -mondta Dominique Le Guludec, az egészségügyi főhatóság (HAS) vezetője. Az illetékes szervezet öt szakaszban javasolja a veszélyeztetettség szerint a lakosság beoltását. Mivel a december végén, január elején kezdődő oltási kampány első fázisában még csak korlátozott mennyiségű adag áll majd rendelkezésre, a testület ajánlása szerint a mintegy 750 ezer, idősotthonban élő franciának és az ott dolgozó 100 ezer embernek kell elsőként megkapnia a vakcinát, mert ők azok, akiknél az egészségi állapotuk vagy a koruk miatt a legvalószínűbb, hogy kifejlődik a betegség súlyosabb formája -írta az atv.hu az MTI híre nyomán.

 

A misék a franciáknál is kivételek

Franciaországban szombaton megkezdődött az október 30-án kihirdetett általános karantén fokozatos feloldása: a bezárásra kényszerült üzletek újranyithattak, és a kormány engedélyezte az istentiszteletek megtartását is maximum harminc ember részvételével -írja az MTI. A francia katolikus püspöki konferencia azonban keresetet nyújtott be a legmagasabb közigazgatási és jogi szervezethez, miután úgy ítélte meg, hogy a korlátozás “nem szükséges, túlzó és diszkriminatív”, sérti a szabad vallásgyakorláshoz való jogot.

 

HORVÁTORSZÁG

 

Horvátország szigorít a beutazási feltételeken

A horvát kormány november 30-án szigorított a határátlépési feltételeken, éjféltől csak 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet beutazni az országba. Azon európai uniós országok állampolgárai, amelyek zöld besorolású tagállamból érkeznek Horvátországba, továbbra is korlátozások nélkül léphetik át a határt. Jelenleg azonban ebbe a kategóriába csak Finnország tartozik. Az új protokoll alól kivételt képeznek az átutazók, az egészségügyi dolgozók, a tanulók, a fuvarozók, a diplomaták és a határ menti ingázók, abban az esetben, ha 12 óránál nem hosszabb időre hagyják el Horvátországot, vagy tartózkodnak az országban. Kiemelte ugyanakkor, hogy a nem uniós állampolgárok -néhány kivétellel -nem utazhatnak be Horvátországba.

 

November 28-tól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban

Zágráb újabb szigorításokat léptetett életbe november 28-tól karácsonyig. Bezártak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok. Korlátozzák az üzletek nyitvatartását és rendezvényeken részt vevők maximális létszámát. Este 10 órától reggel 6 óráig tilos szeszes italt árulni, az éjszakai szórakozóhelyek pedig továbbra is zárva maradnak.  A sportesemények nézők nélkül rendezhetők meg. Az edzéseket csak az élvonalbeli sportolók számára engedélyezik. A mozik és a színházak csak korlátozott létszámú közönséget fogadhatnak. Más, amatőr jellegű kulturális rendezvényeket nem lehet tartani, elmaradnak az adventi vásárok is. A tanfolyamoknak távoktatásra kell átállniuk. November 28-án fogadta az első betegeket a zágrábi Arena sportcsarnokban kialakított ideiglenes járványkórház, mely a klinikai kórházak kihelyezett részlegeként működik és egyelőre enyhe tünetekkel rendelkező Covid-betegeket lát el.

 

Horvátországban tovább nőtt a fertőzöttek száma

Horvátországban december 2-re 3539 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte 134 881-et. Az elmúlt napon 55 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 1916-ra emelkedett. Kórházban 2408 beteget ápolnak, közülük 252-en vannak lélegeztetőgépen.

 

A koronavírus-járvánnyal szembeni horvát gazdaságvédelmi intézkedések módosítása

A horvát kormány a 2020. november 30-ai ülésén hozott határozata szerint, azok a vállalatok, amelyek az Országos Polgárvédelmi  Operatív  Törzs  2020.  november  28-ával  hatályos  határozata  miatt  a  tevékenység  ideiglenes beszüntetésére kényszerülnek, a következő támogatásokat igényelhetik: munkahely-megőrzési támogatás: 4.000 kuna nettó  bér/munkavállaló.  A  munkával  kapcsolatos  fix  költségek  kompenzálása  a  bevételcsökkenés  mértékének megfelelően. A Kisvállalkozási, Innovációs és Fejlesztési Ügynökség (HAMAG-BICRO) közvetítésével jóváhagyható kedvezményes válságkezelő hitelek kerete 1,3 milliárd kunával (172,5 millió euró) növekszik, a kérelmek benyújtási határideje 2021. december 31-re módosul. Az Ügynökség által vállalható ESIF-hitelgarancia felső határa 2 millió euróról, 4 millióra módosul. A befektetés-ösztönzési „PLUS garanciális program” és a „Vidékfejlesztési mikro-és kishitelek program” időtartamát meghosszabbították 2023. december 31-ig. A fenti támogatások csak abban az esetben érhetőek el a vállalkozók számára, ha az adott cég 2020. december havi bevételeinek a csökkenése legalább 60%-os  a  2019. december havi bevételeivel összehasonlítva. A kormány azonban nem fogadta el a vállalkozók legfőbb követelését, vagyis hogy az elkövetkező 3 évben az ÁFA a jelenlegi 25%-ról 5%-ra csökkenjen.

 

A horvát GDP a III. negyedévben 10,4%-kal csökkenhet

Horvát elemzői vélemények szerint, a horvát GDP 2020. III. negyedévben 10,4%-kal fog csökkenni 2019. év azonos időszakához viszonyítva, mely a legnagyobb csökkenés az EU tagállamainak GDP-jét tekintve. Az Eurostat első, 21 tagállamra vonatkozó előzetes számításai szerint uniós szinten a GDP átlagosan 4,3%-kal esett vissza a 2020. július-szeptemberi  időszakban, a  legnagyobb,  8,7%-os  visszaesés  Spanyolországban  történt.  A  Horvát  Nemzeti  Bank legutóbbi becslése szerint a 2020. január-júniusi időszakban Horvátország GDP-jének csökkenése „csak” 8,3%-os volt.

 

KOSZOVÓ

 

Koronavírus-helyzet Koszovóban

A koronavírus-járvány márciusi kitörése óta regisztrált fertőzöttek száma december 3-ra Koszovóban 555-tel 40 672-re emelkedett és 13505 aktív esetet tartanak nyilván. A járvány halálos áldozatainak száma egy nap alatt 14-gyel 1040-re nőtt.

 

Koszovó 182 millió eurós gazdasági helyreállítási csomagot tervez 2021-re

Koszovó kormánya 182 millió eurót (216,7 millió dollárt) szándékozik elkülöníteni egy gazdasági fellendülési csomagra, amelynek célja a Covid-19 járvány által okozott válság sújtotta vállalkozások támogatása 2021-ben.  Avdullah  Hoti koszovói  miniszterelnök  arra  kérte  a  Nemzeti  Gazdasági  és  Beruházási  Tanács  tagjait,  amely  a  kormányzati tevékenységeket a magánszektor igényeihez igazítja, hogy tegyenek javaslatot a csomagban szereplő reformok vonatkozásában. Csak októberben Koszovó 87 millió eurót -ebből 60 millió eurót az üzleti közösség számára -különített el a Covid-19 járvány negatív gazdasági hatásainak ellensúlyozására.

 

LENGYELORSZÁG

 

Lengyelország: napi szinten javul a Covid-helyzet

Lengyelországban érzékelhetően csökken a napi fertőzések száma, alacsonyabb a kórházi kezelést igénylők napi növekménye is: kedden hatszázzal kevesebb fertőzöttet ápoltak kórházban, mint előző nap –mondta Adam Niedzielski egészségügyi miniszter egy kereskedelmi rádióban.

 

Morawiecki: Lengyelország kezd felülkerekedni a járványon

Lengyelország kezd felülkerekedni a koronavírus-járványon, a foganatosított intézkedések a várt hatást hozzák, csökken a fertőzések száma -jelentette ki hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Facebook-oldalán a miniszterelnök  jó  információnak  minősítette,  hogy  a  hétfői  statisztikák  megerősítették  a  fertőzöttségi  adatok csökkenését. Az egészségügyi tárca szerint hétfőre 5733 új fertőzést mutattak ki, amely a legalacsonyabb esetszám október 13. óta. Egyúttal kevesebb vírustesztet is végeztek az előző napokhoz képest. Múlt hét közepétől 15 ezer körül volt az újonnan azonosított fertőzések napi növekménye.

 

Lassult a lengyel gazdaság is

A lengyel gazdaság teljesítménye 1,5 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben éves összevetésben -közölte hétfőn a lengyel statisztikai hivatal, amely korábban közölt első becslésében minimálisan nagyobb, 1,6 százalékos visszaesésről jelentett.

 

Megroppantotta a járvány a lengyel lakáspiacot

Lengyelországban felforgatta a lakáspiacot a koronavírus-járvány. Sok olyan ingatlan jelent meg a piacon, amelyet eddig kiadtak, ám a tulajdonosok az új helyzetben nem tudják így hasznosítani.

 

MONTENEGRÓ

 

Koronavírus-helyzet Montenegróban

A koronavírus-járvány márciusi kitörése óta regisztrált fertőzöttek száma december 3-ra Montenegróban 502-vel 36 351-re emelkedett, az aktív esetek száma az elmúlt napokban csökkent, jelenleg 10 432 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. A járvány halálos áldozatainak száma egy nap alatt hattal 510-re nőtt.

 

20%-kal csökken Montenegró kereskedelmi hiánya 2020 első tíz hónapjában

Montenegró kereskedelmi hiánya 20%-kal, 1,465 milliárd euróra (1,757 milliárd dollárra) csökkent 2020 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Az export 16%-kal 286,5 millió euróra csökkent a január-októberi időszakban, míg az import 20%-kal, 1,751 milliárd euróra esett vissza. Montenegró legfontosabb exportpartnerei a vizsgált időszakban Szerbia 75 millió euróval, Szlovénia 28 millió euróval és Magyarország 20 millió euróval. Az országba irányuló behozatal főként Szerbiából származott, amely 343 millió euró értékű importot jelent, a németországi import értéke 166 millió euró, az olaszországi behozatalé pedig 114 millió euró volt.

 

NÉMETORSZÁG

 

UTAZÁSI TANÁCSOK 2020. 11. 7.

Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

 

Koronavírus: Németország január 10-ig hosszabbítja a korlátozásokat

Meghosszabbítják a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozásokat Németországban január 10-ig -jelentették be szerdán Berlinben. Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után elmondta, hogy járványhelyzet reméltnél lassabb javulása miatt január 10-ig “alapvetően minden úgy marad, ahogyan most   van”. Így  továbbra  is  csaknem  teljesen  szünetel  az  idegenforgalom,  a  vendéglátás,  a  kulturális  élet intézményrendszere és a szabadidő eltöltésére szakosodott egyéb szolgáltatások sora. Az oktatás, a kereskedelem és az ipar viszont továbbra is működik.

 

Német gazdasági miniszter: tavaszig maradnak a részleges lezárások a koronavírus miatt

A részleges lezárások 2021 tavaszáig érvényben maradhatnak Németországban, ha a járványt nem sikerül kordában tartani -idézi egy lap Peter Altmaier gazdasági minisztert szombaton. A gazdasági miniszter elmondása szerint addig nem lehet feloldani teljesen a korlátozásokat, míg az ország egyes részein 100 ezer lakosra több mint 50 új eset jut. Elmondása szerint 3-4 hosszú, téli hónap áll előttünk, és szerinte lehetséges, hogy a korlátozások 2021 első hónapjáig velünk maradnak.

 

Koronavírus: már a munkahelyeken is kötelező a maszk Németországban

Életbe léptek kedden Németországban a koronavírus-járvány második hulláma miatt megszigorított korlátozások. A legfőbb új szabály, hogy két háztartás tagjai közül az eddigi tíz helyett legfeljebb öt ember találkozhat, leszámítva a 14 éven aluli gyerekeket. Megszigorították egyebek között a maszkviselési előírásokat, így mára  munkahelyeken  is kötelező az orrot és a szájat takaró maszk viselése, és valamennyi közterületen, ahol hosszabb ideig sok ember van együtt.

 

A koronavírus-elleni vakcinák szállítására készülnek a Frankfurti repülőtéren

Több koronavírus-elleni vakcina jóváhagyása is már csak hetek kérdése. Az oltóanyag szállítása azonban komoly logisztikai kihívást jelent: a Frankfurti repülőtéren újra és újra ellenőrzik a hűtőberendezést. Az Európai Bizottság hónap elején bejelentette: 300 millió adagot rendelt a Pfizer-BioNTech vakcinájából. A szállítmány nagy részéről a következő hónapokban a Frankfurti repülőtér gondoskodik.

 

Erősnek tűnik a német munkaerőpiac a második hullámban is, de a kurzarbeit már mást mutat

A várt növekedéssel szemben csökkent a munkanélküliségi ráta Németországban novemberben, amikor a második hullám  ellen  hozott  intézkedések  beértek.  A  rövidített  munkaidőben  alkalmazottak  száma  (kurzarbeit)  viszont jelentősen nőtt. Megmagyarázza a munkanélküliek csökkenését, hogy a rövidített munkaidő-támogatásra jelentkezők száma jelentősen megugrott októberben, 537 ezren jelentkeztek a támogatásra, az előző hónapban mindössze 96 ezren -ezek közül nem mindenki kapja majd meg a támogatást.

 

Nagyobb lehet a visszaesés

A második  járványhullám miatt a bruttó hazai termék visszaesésének  prognózisát 5,9 százalékról 7 százalékra módosította a Commerzbank, ám 2021 második felében már nagy növekedésre számít.A negyedik negyedévben 9,2 százalékkal maradhat el a bruttó hazai termék az egy évvel korábbitól a Commerzbank elemzői szerint. A tavalyi utolsó negyedéves bővülés 4,2 százalékos volt, jövőre pedig gyors, 5,8 százalékos ütem várható az október–decemberi időszakban.

 

A német vállalatok 15%-a félti a létét a koronavírus-válságban

A német vállalatok 15 százaléka érzi magát egzisztenciális veszélyben a koronavírus-válság miatt a müncheni egyetem Ifo gazdaságkutató intézetének a felmérése szerint. Az utazási irodák körében azonban továbbra is nagyon magas 86 százalék az arány, a szállodáknál 76 százalék, az éttermeknél pedig 62 százalék”. A reklámszakmában a vállalatok 27 százaléka  aggódik  a  fennmaradásáért,  az  áruszállításban  pedig  14  százalékuk.  A  legalacsonyabb  arányban,  5 százalékban az informatikai cégek tartanak a megszűnéstől, valamint az adótanácsadók 3 százalékban. A szolgáltatási szektorban 17 százalékos az átlag a júniusi felmérésben kimutatott 27 százalék helyett.

 

Megijedtek a németek, nagy baj lehet jövőre

A jobboldali német politikusok közül egyre többen aggódnak amiatt, hogy a kormány a koronavírus-járvány miatt szükségessé vált válságkezelésben túlköltekezik, és ezért elszáll az államadósság. Vannak, akik páros lábbal lépnének a fékre. Az ügyet az kavarta fel, hogy Olaf Scholz pénzügyminiszter olyan 2021-es költségvetést terjesztett a parlament elé,  amely  180  milliárd  euró  további  hitel  felvételével  számol  az  idei  218  milliárdos  eladósodás  után.  Ekkora államadósságra nem volt példa Németország második világháború utáni történetében.

 

Jó hír jött Németországból

Németországban elemzők által vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom októberben havi és éves szinten is. A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szerdán azt közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom 2,6 százalékkal emelkedett szeptemberhez képest, amikor még 1,9 százalékos csökkenést jegyeztek fel augusztussal összevetve.  Elemzők  jóval  kisebb,  1,2  százalékos  havi szintű  októberi  kiskereskedelmi  forgalomnövekedésre számítottak.

 

Idén még nem volt példa hasonlóra: megtáltosodott a német autóipar

Novemberben az idén az első alkalommal nőtt a német autógyárak termelése, az éves gyártási volumen azonban 45 éve a legalacsonyabb lesz és jövőre sem éri el a koronavírus-válság előtti szintet a német autógyárak szakmai szervezete, a VDA (Verband der Automobilindustrie e.V.) csütörtöki jelentése alapján.

 

Hatalmas autóipari beruházást hajt végre a Continental Magyarországon

A világ második legnagyobb autóipari beszállító vállalata, aContinentalaz újgenerációs járműelektronikai termékek gyártásának megkezdéséhez új gépsorokat telepít Budapesten és Veszprémben 25,6 milliárd forint értékű beruházással, ezzel 4127 ember munkahelyét védik meg a két városban. A beruházáshoz a kormány 7,7 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást ad a cégnek.

 

Nagy dobásra készül a német Bundesliga

Több mint 20 priváttőke-társaság szállt be a versenyfutásba, hogy befektethessen a német profi labdarúgóliga legújabb vállalkozásába 300 millió eurót. A Bundesliga nemzetközi online előfizetéses rendszert dobna a piacra. A cég fő tevékenysége egy “over the top” internetes előfizetéses szolgáltatás lenne, amellyel követni lehetne a német bajnoki meccseket, és elsősorban a közel-keleti országokat céloznák meg. A befektetők ebben a cégben vehetnének kisebbségi részesedést, amely e mellett értékesítené a Bundesliga nemzetközi jogait, adatszolgáltatásait és más üzleti ajánlatait.

 

Lassú digitalizáció a német iskolákban

Ez  a  kilencedik évfolyam első féléve a kelet-berlini Otto Nagel középiskolában. Mint a legtöbb óra, a matematika is nyitott laptopokkal és az okostáblára szegeződő szemekkel kezdődik. Ez az iskola több mint 10 évvel ezelőtt kezdte meg az átállást a digitális oktatásra. Most minden tanuló MacBookon dolgozik, a wifi pedig az egész iskolában elérhető, így a járványhelyzethez való alkalmazkodás gyorsan ment. Tristan Dörr matematikatanár szerint az iskola jól felkészült a hibrid órákra, amelyeken az osztály fele otthonról vesz részt. Az ilyen szintű digitalizáció jelenleg inkább kivételt, nem pedig általánosan elterjedt gyakorlatot jelent Németországban.

 

OLASZORSZÁG

 

Koronavírus: Olaszország szigorít a karácsonyi ünnepekre és az új évre

A koronavírus-járvány miatt december 25-én és 26-án, valamint január elsején is korlátozni fogják Olaszországban a városok, települések közötti mozgást a többfős találkozások megakadályozására -jelentette  be  Roberto  Speranza egészségügyi miniszter szerda délelőtt parlamenti felszólalásában, amelyben az oltóanyag elosztásáról is beszélt.

 

Kevés volt a tízmilliárd euró a járvány ellen, még nyolcat dobnak hozzá

Újabb, hozzávetőleg 8 milliárd eurós gazdasági csomagot fogadott el hétfőn az olasz kormány a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai által különösen érintett cégek és magánszemélyek támogatása érdekében. Ezen intézkedések keretében a kabinet több hónappal kiterjeszti az adófizetési kötelezettségek teljesítési határidejét a kisvállalkozások és az önálló vállalkozók számára.

 

A fertőzöttek és halálos áldozatok napi száma is tovább nőtt Olaszországban

Az utóbbi 24 órában 19 350 fertőzöttet azonosítottak és 785-tel emelkedett a betegség halálos áldozatainak a száma. Hétfőn 16 377 volt a fertőzöttek és 672 a halottak száma. A kormány később ismerteti járványügyi stratégiáját a karácsonyi ünnepekre. Ez a többi között az országos síelési tilalmat is magában foglalná, illetve fenntartanák az éjszakai kijárási tilalmat is 22 és 6 óra között. Korlátoznák a régiók közötti utazásokat is, de egyelőre még nem világos, milyen mértékben.

 

Milánó vásárlóutcáit tömegek lepték el a korlátozások feloldása után

Milánó és Torinó belvárosát vásárlók tömege lepte el, miután Lombardia és Piemont tartományban enyhítették a korlátozásokat, és vasárnap megnyitották az üzleteket. Lombardia, Piemont és Calabria tartományban enyhítettek a november  elején  bevezetett  szigorú  korlátozásokon:  kiemelten  veszélyes,  vörös  zónából  közepesen  veszélyes, narancssárga színű besorolásba léptek át.

 

ROMÁNIA

 

Koronavírus-helyzet Romániában

A stratégiai kommunikációs törzs december 2-i jelentése szerint egy nap alatt 4916 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ami kevesebb mint 65 százaléka az utóbbi két hét átlagának. Az utóbbi napon azonban 16 ezernél kevesebb tesztet értékeltek ki, ahhoz képest, hogy munkanapokon általában 35-40 ezer tesztet végeznek Romániában. Az ismert aktív fertőzöttek száma ötödik napja csökkent -a november 27-i 120 ezerről 102 ezerre -, a Covid-kórházakra nehezedő nyomás azonban nem enyhült, az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma pedig még mindig naponta rekordot dönt, december 2-án elérte az 1260-at. A járványhelyzet javulására hivatkozva a román hatóságok úgy döntöttek, hogy hét végétől ismét megnyithatnak a vásárcsarnokok.

 

Már csak 80 intenzív terápiás szabad ágy van Romániában a koronavírusos betegek ellátásához

Romániában, az egész országban már csak 80 intenzív terápiás ágy áll szabadon. Annak ellenére, hogy a napi 8-9000 új fertőzött esetében pár hét leforgása alatt 300 új páciensnek lenne szüksége intenzív terápiás ágyra. Az intenzív terápiás ágyak  a  súlyos  tünetekkel  rendelkező  koronavírusos  betegek  életben  tartását  segítik  például  az  oxigénellátás biztosításával. Azonban mivel ezek hamarosan elfogynak, a romániai orvosok szigorúbb korlátozásokat sürgetnek.

 

Lazítottak a korlátozásokon Székelyföldön

A romániai csökkenő tendencia miatt, az online tér mellett a körültekintő személyes találkozások is lehetővé válnak Székelyföldön. Részlegesen kinyitottak az éttermek, kávézók, és -korlátozások mellett-elkezdődtek a kulturális programok. A szokásoshoz képest valamivel rövidebb nyitvatartási idővel, de az elmúlt napokban újra nyitva tart a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár. A több napja tartó meredeken csökkenő Hargita és Kovászna megyei koronavírusos esetszámok következményeként 30 százalékos telítettséggel tarthatóak rendezvények, működhetnek a színházak, és részlegesen kinyithattak az éttermek. Ezer lakosra jelenleg nem 1,42 század igazolt fertőzés jut a székelyföldi Hargita megyében, mely az egyik legalacsonyabb érték az országban.

 

Románia államháztartási hiánya a GDP hét százalékára rúgott az első tíz hónap végén

Románia államháztartási hiánya elérte a román bruttó hazai termék (GDP) 7 százalékát az első tíz hónapban. A deficit értéke 74,04 milliárd lej volt (5476 milliárd forint), ebből az összegből 40,74 milliárd lejt, vagyis a GDP 3,88 százalékát azok az összegek képezik, amelyek az állam által biztosított kedvezményeknek köszönhetően a gazdaságban maradtak a beruházások ösztönzése érdekében, de tartalmazza azokat a rendkívüli kiadásokat is, amelyeket a járványügyi védekezésre költöttek. Florin Citu pénzügyminiszter szerint ez azt jelenti, hogy amennyiben nem lett volna járvány, a tízhavi államháztartási hiány a GDP 3 százalékát tette volna ki. Az első kilenc havi deficit a GDP 6,36 százaléka volt.

 

Romániában nőtt a munkanélküliség októberben

Romániában ismét növekedett az álláskeresők aránya októberben: az országos statisztikai intézet által közölt 5,3 százalékos munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal magasabb az előző havinál. A 15 és 74 éves korosztályban az állást keresők száma 477 ezerre emelkedett a szeptemberi 455 ezerről, illetve az egy évvel korábbi 350 ezerről. A romániai munkanélküliségi ráta a koronavírus-járvány miatt emelkedett meredeken a januárban feljegyzett 3,7 százalékos mélypontról a júliusban regisztrált 5,5 százalékra, amit a nyári hónapok enyhe csökkenése követett. Ennek a javuló a trendnek a megtörését mutatják a most közzétett adatok, amelyek feltehetően a koronavírus-járvány szeptemberben kezdődött második hullámával állnak összefüggésben.

 

Romániában gyorsan terjed a vírus, de még a vesztegzár alá vont településeken is lehet szavazni

Nem korlátozzák a román polgárok választási szabadságát a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések, a vesztegzár alá vont települések lakói is akadálytalanul leadhatják voksukat a december 6-i parlamenti választásokon -jelentette ki Klaus Iohannis államfő. Az államfő nem akart jóslatokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy milyen mértékben vetheti vissza a részvételt a koronavírus-járvány, de arra buzdította polgártársait, éljenek szavazati jogukkal.

 

Nő az elektrotechnikai, elektronikai és számítástechnikai termékek forgalma

Romániában a tavaszi jelentős visszaesés ellenére nagyot kaszálhatnak idén az elektronikai árucikkel árusítói, mert az otthonukba szorult emberek a lakásukban lévő dolgokra költenek. Az elektrotechnikai és informatikai termékek piaca Romániában nem csupán immunis a koronavírusra, de egyenesen jót tesz neki a járvány. A kezdeti zuhanás után ezen termékkategóriák kiskereskedelmi forgalma gyors emelkedésbe kezdett, a folyamat jelenleg is tart. Márciusban az elektrotechnikai, elektronikai és számítástechnikai termékek forgalma 10%-kal csökkent, áprilisban, a szakáruházak bezárását követően az ágazati szereplők bevételei 30-50%-kal zuhantak. Május közepén aztán gyökeres fordulat állt be, júniusban pedig már 10-15%-os növekedést produkált az ágazat.

 

SPANYOLORSZÁG

 

Spanyolországban harmadik hete csökken a koronavírus terjedése

Spanyolországban harmadik hete csökken a koronavírus terjedése; az egészségügyi minisztérium jelentése szerint a százezer lakosra vetített átlagos esetszám, amely a hónap elején még 525 volt, pénteken 307-re csökkent. A járvány kezdete óta több mint 1,6 millió embernél igazolták a koronavírus-fertőzést. Egy hét alatt 1177-en hunytak el, idén eddig 44 668-an vesztették életüket a fertőzés következtében.

 

Lóg a levegőben a spanyol karácsony

A koronavírus-járvány második hullámának csúcspontján nem csak az egészségügy kihívásaival kell megküzdeniük a spanyoloknak: a központi kormány és a tartományi vezetők között nincs egyetértés sem a vakcinák, sem a karácsonyi ünnepek szabályozása ügyében. A szocialista kormány januárra hatalmas oltási kampányt jelentett be, amin a régiók vezetői és az egészségügyi dolgozók is felháborodtak.

 

Ki kaphatja meg először a koronavírus-elleni oltást? -Spanyolország elárulta a saját ütemezési taktikáját

Salvador Illa, spanyol egészségügyi miniszter további részleteket közölt a koronavírus elleni oltási kampányról, ami jövő év januárjában kezdődik Spanyolországban. 15 kategóriába sorolnák a spanyol lakosságot, az elsőbe tartozók kaphatnák meg legelőször az oltásokat. A lista élén az idősek, illetve a fogyatékkal élők és az őket gondozók állnak, valamint az egészségügyi dolgozók.

 

SVÉDORSZÁG

 

Svédország elismerte: nyoma sincs a nyájimmunitásnak

Megrendült a svédek bizalma a Covid-19 járvány hatósági kezelésének hatékonyságában –s az már csaknem általános aggodalomra ad okot, hogy kezd elfogyni az egészségügyi ellátó rendszer kapacitása. Egy az Ipsos által elvégzett és pénteken közzétett felmérés szerint a megkérdezettek 82 százaléka „kissé” vagy „nagyon” aggódik amiatt, hogy az egészségügy vajon képes-e kezelni a járványügyi problémákat. A hatóságok képességeibe vetett bizalom is zuhant: míg októberben a válaszadók 55 százaléka nyilatkozott bizakodóan, addig mára ez az arány 42 százalékra süllyedt. A svédek 44 százaléka pedig attól tart –szemben a korábbi31 százalékkal –, hogy az illetékesek nem tesznek meg mindent a vírus elleni harcban.

 

SZERBIA

 

Szerbia: Egy nap alatt 52-en hunytak el koronavírus-fertőzésben

Szerbiában egy nap alatt 22.069 személyt teszteltek és 7.919 új fertőzöttet azonosítottak. Kórházi kezelésre 7.611 koronavírusos beteg szorul, 270-en vannak lélegeztetőgépen. December 1. délután óta hivatalosan 52 személy hunyt el a COVID-19 szövődményei miatt és ezzel 1.704-re emelkedett a halálesetek száma. A járvány kitörése óta Szerbiában összesen 1.822.488 fertőzésgyanús személyt teszteltek és eddig 191.356 pozitív esetet azonosítottak.

 

Szerbiában hétvégente be kell zárni a vendéglátóhelyeket

A vendéglátóhelyek, a szórakozóhelyek, az edzőtermek, a játszóházak, a fogadóirodák, valamint a szépségszalonok december 4-től hétvégente nem nyithatnak ki Szerbiában -ez a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb legújabb intézkedése. Emellett a várakozások szerint a kormány hamarosan elfogadja azt a javaslatot is, amely szerint a decemberi ünnepekre hazatérő vendégmunkások kizárólag negatív koronavírusteszt felmutatásával léphetnek be az országba, ellenkező esetben tíznapos karantén vár rájuk.

 

Szerbia egy lépésre a koronavírus elleni védőoltástól

A Pfizer és a Biontech gyógyszergyártók december 2-án a Szerbiai Gyógyszerügynökségnek átadták a koronavírus elleni vakcina szerbiai regisztrációjához szükséges dokumentációt. Erre azt követően került sor, hogy Ana Brnabić kormányfő és Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter megegyezett a két vállalattal.

 

Szerbiában is tesztelik az orosz vakcinát

Húsz adag orosz, Szputnyik-V koronavírus-vakcinát kap Szerbia Moszkvától laboratóriumi tesztelésre. Ana  Brnabic kormányfő  elmondta:  az  ország  vezetése  azon  dolgozik,  hogy  az  állampolgárok  mihamarabb  hozzáférjenek  a koronavírus  elleni  oltóanyaghoz,  ugyanakkor  ne  csak  egyféle  vakcina  álljon  rendelkezésükre,  hanem  tudjanak választani.

 

Nőtt a szerb munkanélküliség, csökkent a GDP a harmadik negyedévben

A munkanélküliségi ráta Szerbiában 9 százalékra nőtt a harmadik negyedévben az előző negyedévi 7,3 százalékról a szerb statisztikai hivatal adatai szerint. A szerb bruttó hazai termék (GDP) 1,4 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben a második negyedévi 6,3 százalékos GDP-csökkenés után. A szerb külkereskedelmi forgalom hiánya 4,75 milliárd euró volt az első tíz hónapban, ami 2,6 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakával összevetve. A szerb külkereskedelmi forgalom 4,8 százalékkal zsugorodott a január és október közötti időszakban, 32,47 milliárd eurót tett ki, ebből az export13,86 milliárd, az import pedig 18,61 milliárd euró volt. Szerbia ipari termelése 1,9 százalékkal nőtt októberben az egy évvel korábbihoz képest, az első tíz hónapban 0,3 százalékkal bővült. Az októberi növekedéshez főként az elektromosenergia-ipar, valamint a bányászat járult hozzá.

 

SZLOVÁKIA

 

Szlovák határátlépés: ingázóknak is teszt kell

A szlovák határ átlépésekor a külföldön dolgozó ingázók, az ott tanuló diákok, akiknek eddig nem kellett, december 7-től már kötelesek negatív antigéntesztet felmutatni. Az igazolás nem lehet két hétnél régebbi.

 

10 ezer PCR-tesztből közel kétezer lett pozitív, 32-vel nőtt a halálos áldozatok száma Szlovákiában

10 264 PCR-mintavételt vizsgáltak ki december 2-án a szlovákiai laboratóriumokban, ebből pedig 1 982 lett pozitív. Ami az antigén teszteket illeti, előző nap 29 016-ot végeztek el országszerte, és 1 413 esetben igazolták a megbetegedést. A PCR és az antigén tesztekkel összesen tehát 3 395 fertőzöttet szűrtek ki az országban. A járvány kezdete óta elvégzett PCR-tesztekszáma ezzel 1 104 025-re nőtt, eddig összesen 111 208 mintavétel eredménye lett pozitív. December 2-án 32-vel  nőtt  a  halálos  áldozatok  száma,  így  már  összesen  930  páciens  halálát  okozták  a  koronavírus-fertőzés szövődményei.

 

Felfalta a koronavírus a bevételt, idén a cégek 9 százaléka fizetésképtelen lehet

A Szlovák Nemzeti Bank szerint december végéig a hazai cégek 8,6 százaléka fizetésképtelenné válhat. Jövőre ez az arány elérheti a 12 százalékot is, és a jegybank hozzáteszi, csak a jobbik esetben alakulhat így. Már nem arról van szó, hogy csupán a válság előtt rosszabb helyzetben levő társaságok kerülnek bajba. Ugyanilyen sors várhat azokra a cégekre is, amelyek eddig normálisan működtek.

 

Szlovákia lemondott az újabb országos tesztelésről

A háziorvosokra és az iskolákra bízná a pozsonyi kormány a lakosság tesztelését. Karácsonyig még több tesztelés jöhet, de az eredeti időpontban, december ötödikén és hatodikán már biztosan nem tartják meg az újabb fordulót –jelentette ki a napokban Igor Matovič szlovák kormányfő. Mindezt azzal indokolták, nem tudják időben megvásárolni a szükséges több millió antigén-tesztet. A miniszterelnök bejelentette, ha megoldható, országos tesztelés helyett alternatív módszerekben gondolkoznak. Mobil tesztelőállomásokkal, illetve a magyarországihoz hasonló közösségi tesztelésekkel vennék elejét a járvány terjedésének. A terv szerint karácsonyra ötszáz alá csökkentenék a napi fertőzöttek számát, ehhez pedig a kormányfő szerint nem feltétlenül szükséges egy újabb országos tesztelés.

 

SZLOVÉNIA

 

Szlovéniában nőtt a fertőzöttek száma

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint december 2-re az előző napinak közel kétszeresével, 2428-cal 79 563-ra nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 57 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1547-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1285-en vannak kórházban, közülük 199-et ápolnak intenzív osztályon. A pozitív tesztek aránya 33,83 százalék. Ennyit utoljára egy hónappal ezelőtt, a szigorú korlátozások bevezetése előtt mértek az országban. A reprodukciós ráta egy körül mozog. Ahhoz, hogy enyhíteni tudjanak a szigorításokon, járványügyi szakemberek szerint a reprodukciós rátát 0,7 százalékra kell csökkenteni.

 

Szlovénia gazdaságát is megtépázta a járvány

A szlovén gazdaság teljesítménye 2,6 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a szlovén bruttó hazai termék (GDP) éves szinten 2,9 százalékkal esett vissza, az első kilenc hónapban az ország gazdasági teljesítménye 6 százalékkal csökkent. A jelentés szerint a csökkenésre jelentős hatással volt a beruházások visszaesése. A koronavírus-járvány következtében 5 százalékkal  mérséklődött  a  belföldi  fogyasztás:  a  végső  fogyasztás  0,3  százalékkal,  a  bruttó  tőkeáramlás  19,6 százalékkal esett vissza. Az export 9,5 százalékkal apadt az előző év azonos időszakához képest, az import pedig 13,1 százalékkal. A harmadik negyedévben tovább csökkent a foglalkoztatottak száma, éves szinten 1,8 százalékkal, 1 034 564 főre.

 

FÁK TÉRSÉG

 

Napokon belül oltani kezd Oroszország

A koronavírus elleni széleskörű védőoltás -elsősorban az orvosok és tanárok körében történő -jövő heti megkezdésére adott utasítást Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán. “Ha úgy tartja, hogy elérkeztünk ehhez a lépéshez, akkor arra kérném önt, úgy szervezze meg a munkát, hogy a következő hét végén már meg tudjuk kezdeni a széleskörű vakcinációt” -mondta  az elnök Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettesnek egy videokonferencia keretében, amelyet többfunkciójú katonai kórházak átadása alkalmából rendeztek.

 

Újabb rekordot döntött Oroszországban az egy nap alatt megfertőzöttek száma

A december 3-i adatok szerint az egy nap alatt Covid-19 megbetegedéssel regisztrált esetek száma elérte a 28.145 főt. AZ egy nap alatt elhunytak száma 554 volt.

 

Eltörölték Ukrajnában a hétvégi karantént

A  Miniszteri  Kabinet  december  2-i ülésen döntött a hétvégi karantén eltörléséről. A döntést azzal indokolták, hogy a hétvégi karanténnal bevezetett korlátozások pozitív eredményt hoztak. Ez azért érdekes, mert az elmúlt héten Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter még azt nyilatkozta, hogy a hétvégi karantén nem hozta meg a várt hatást. „Hétköznap és hétvégén egyaránt a narancssárga besorolásnak megfelelő szabályok lesznek érvényben. A narancssárga besorolás többek között azt jelenti, hogy nem lehet 220 főnél nagyobb (sport, kulturális és egyházi) rendezvényeket tartani, A fitneszközpontok, sporttermek abban az estben működhetnek, ha betartják a 10 négyzetméterenként egy személy korlátozást.

 

Hetven százalékkal nőtt a magyar cégek kivitele Kazahsztánba

A Magyarország és Kazahsztán közötti kereskedelem továbbra is stabil alapokon áll -jelentette  ki  Varga Mihály pénzügyminiszter  a  Magyar-Kazah  Gazdasági  Együttműködési  Kormányközi  Bizottság  hetedik,  idén  virtuálisan megtartott ülésén a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint. A PM tájékoztatása szerint a magyar termékek keresettek Kazahsztánban, az országba irányuló magyar kivitel a járványhelyzet ellenére is 70 százalékkal nőtt az idei év első nyolc hónapjában.

 

Kazahsztán az orosz koronavírus elleni vakcinát létrehozó gyárat hozna létre

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) állam-és kormányfőit tömörítő  tanácskozásénak  keretei  közötti  felszólalásában  méltatta  az  orosz  járványkezelést  és  megemlítette Kazahsztán egy, az orosz koronavírus elleni vakcinát létrehozó gyár felépítésére vonatkozólag.

 

Többször is beavatkozott a kirgiz Nemzeti Bank az ország valutájának védelme érdekében

A kirgiz Nemzeti Bank az ország pénzpiacát illetően 2020 novemberében 11 alkalommal avatkozott be, 84,7 M USD értékű  eladást  eszközölve,  melynek  célja  az  ország  nemzeti  valutájának  védelme  volt.  A  pénzintézet  célja  az intervenciókkal a nemzeti valuta dollárral szembeni árfolyamának 84,8-84,9 KGS /USD szinten tartása volt.

 

Felére csökkent a benzin előállítása Üzbegisztánban

Üzbegisztánban a kőolaj termékek előállítása 2020. január-október hónapok közötti időszakot tekintve elérte a 20,4 ezer tonnát, mely összehasonlítva előző év azonos időszakával 21 %-os csökkenést jelent. Az adott időszakban a benzin, a gázolaj és a mazut előállítása is közel 51%-ban csökkent.

 

Üzbegisztán 4,6 M USD értékű humanitárius segítséget kapott Kínától

A Regnum hírportál értesülései szerint Üzbegisztán 4,6 M USD értékű humanitárius segítséget kapott Kínától. A december   2-án  leszállított  csomag  tartalma  a  koronavírus  elleni  védekezést  szolgálja,  benne  többek között megtalálhatóak lélegeztetőgépek, orvosi maszkok és tesztek is.

 

KÍNA

 

Titkos papírok mutatják: becsapta Kína a világot a koronavírus-járvány elején

Belső  használatra  szánt,  117  oldalnyi  titkos  dokumentumot  tett  közzé  a CNN.  Hupej  tartomány  egészségügyi hatóságainak adatai szerint egy évvel ezelőtt már tombolt a járvány Kínában. A távol-keleti ország a friss információk szerint a járvány kezdeti szakaszában kozmetikázta járványügyi adatait, mintegy 3 hetes csúszással közölve csak a valós számokat, így azok a legtöbb esetben a felét mutatták csak a valós adatoknak.

 

Milyen válság? Tíz éve nem hasított így a kínai feldolgozóipar

A kis-és középvállalatokra összpontosító Caixin/Markit felmérés kedden közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az októberi 53,6 pontról 54,9 pontra emelkedett novemberben. A Caixin/Markit által számított kínai feldolgozóipari BMI ezzel a hetedik egymást követő hónapban állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött, ráadásul a 2010 novembere óta regisztrált legmagasabb szintre nőtt. Elemzők a növekedés ütemének mérséklődésére számítottak, 53,5 pontot jósolva novemberre.

 

Kína újabb ajándékkal kedveskedik: zöld utat adott a Teslának

A Tesla megkapta a szükséges hatósági engedélyt a Model Y kínai értékesítéséhez –írja a Reuters.A szükséges jóváhagyást  a  kínai  ipari és információtechnológiai  minisztérium  osztotta  meg  weboldalán  hétfőn.  Az  amerikai elektromosautó-gyártó még a hónap elején nyújtotta be az ehhez szükséges kérelmet. A Tesla jelenleg a Model 3-t gyártja és értékesíti Kínában és gőzerővel bővíti sanghaji üzemének kapacitását annak érdekében, hogy ott a jövőben minél több Model Y is készülhessen.

 

TÖRÖKORSZÁG

 

Törökországban immár 32 ezerhez közelít a napi esetszám

Törökországban december 2-re egy nap alatt 31 923 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust, így a mutató az előző napi adathoz képest 1813-mal nőtt.  A napi esetszám az elmúlt napokban 30 ezer közelében alakult. Ankara mintegy négy hónap szünet után november 25-től újból ismertette az adatot. A török egészségügyi minisztérium július 29-től a jelentéseiben a napi esetszám helyett a napi betegszám megfogalmazást használta. A kifejezés alatt a tüneteket mutató regisztrált fertőzöttek napi számát értették. Ennek következtében az országban eddig igazolt összes koronavírusos eset pontos száma nem  ismert.  December  2-án immár tizedik napja, hogy a kis-ázsiai országban rekordszámú ember veszti életét a fertőzés szövődményeiben, ezúttal 193-an hunytak el, és a halálos áldozatok száma 14 129-re emelkedett. A 83 milliós országban mostanáig csaknem 19 millió vírustesztet végeztek el.

 

Törökország kiterjeszti a kijárási korlátozást

Az emberek hétköznapokon este 21 órától reggel 5 óráig, továbbá péntek este 21 órától hétfő reggel 5 óráig nem tartózkodhatnak közterületen. A rendelkezés a termelési és az ellátási láncokat, illetve a logisztikai, az egészségügyi, a mezőgazdasági és az erdészeti szektort nem befolyásolja. A hétvégi kijárási korlátozás azokra a szolgáltatásokra nem vonatkozik, amelyek végeznek házhozszállítást, köztük az élelmiszerüzletekre, a zöldség-gyümölcsösökre és a hús-hentesáru boltokra sem. Az éttermek továbbra is csak elvitelre vehetnek fel rendelést. A 65 évnél idősebbek és a 20 éven aluli,  nem dolgozó fiatalok nem használhatják majd a tömegközlekedési eszközöket. A temetéseket és az esküvőket legfeljebb 30 ember jelenlétében lehet megtartani, valamint betiltják a Törökországban hagyományos, csoportos részvétnyilvánítási  látogatásokat.  A  fürdők,  az  uszodák,  a  masszázsszalonok  és  a  vidámparkok  is  felfüggesztik működésüket. Az új szabályok december 1-én estétől léptek életbe.

 

Rakétaként indult meg a török gazdaság

A török statisztikai hivatal adatai szerint a szeptember végével zárult három hónapban a hazai össztermék (GDP) 15,6 százalékkal nőtt a második negyedévvel összevetve, amikor 11 százalékos zsugorodást jegyeztek fel. Elemzők a harmadik  negyedévre  szerényebb,  12,5  százalékos  növekedést  vártak.  A  legjelentősebben  a  pénzügyi  ágazat teljesítménye nőtt, 41,1 százalékkal, míg az információs és kommunikációs szektoré 15 százalékkal, az ipari ágazaté 8 százalékkal, az építőipari szektoré pedig 6,4 százalékkal bővült. Éves összevetésben a török GDP 6,7 százalékkal, 2018 eleje óta legjelentősebben nőtt a harmadik negyedévben, miután a második negyedévben még 9,9 százalékos GDP-csökkenést jegyeztek fel. A török kormány 0,3 százalékos idei GDP-növekedéssel számol, jövőre pedig 5,8 százalékos gazdasági bővülést vár.

 

Törökország új járványügyi intézkedések bevezetése mellett meghosszabbítja a bértámogatási rendszert

Törökország 3 hónappal meghosszabbította bértámogatási rendszerének időtartamát, amelynek keretében segítséget nyújtanak a koronavírus-járvány sújtotta vállalatok alkalmazottainak. Az új pályázatok benyújtásának határideje december 31-e, amely a következő három hónapban igényelhető támogatásokra vonatkozik.

 

A koronavírus-járvány miatt digitális vásárokon vettek részt a török cégek

A  COVID-19 járvány miatt világszerte elhalasztott kereskedelmi vásárok arra késztették a török exportőröket, hogy virtuális vásárokon vegyenek részt. A helyi exportőrök, akik gyorsan alkalmazkodtak az új helyzethez, hét digitális vásáron építettek új üzleti kapcsolatokat, a védelmi ipar területétől a cipőgyártásig. A török exportőröket segítő Törökországi Exportőrök Szövetségén (TIM) belül létrehoztak egy virtuális kereskedelmi bizottságot is.

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

 

Covid: megdőlt a halálozási rekord az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban tegnap két koronavírus-rekord is megdőlt. A halálozások száma a járvány tavaszi hullámánál 2752-nél tetőzött, míg most szerdára már legalább 2760 elhunytat regisztráltak. Szintén nem jó jel a következő hetekre nézve, hogy a kórházban ápoltak száma az USA-ban most először haladta meg a 100.000 főt, ezzel november eleje óta több mint kétszeresére nőtt azon fertőzöttek száma, akik kórházi kezelésre szorulnak.

 

Már tavaly decemberben jelen lehetett a vírus az USA-ban

Egy új tanulmány szerint vizsgálatok kimutatták, hogy már 2019 decemberében voltak koronavírus-fertőzöttek az Egyesült Államokban. Ez további bizonyítékokkal szolgál arra vonatkozóan, hogy a járvány már hetekkel azelőtt világszerte terjedni kezdett, hogy az első eseteket jelentették volna Kínából.

 

Megint romlik a járványhelyzet az amerikai idősotthonokban

Az Egyesült Államokban ismét aggasztó mértékben emelkedik a koronavírus-fertőzöttek és a halálesetek száma az idősotthonok, illetve egyéb, hosszú távú gondozásra berendezkedett létesítmények lakói körében. A Covid Tracking Project adatai azt mutatják, hogy a fent említett intézményekben mért fertőzésszám új heti csúcsot ért el a múlt hónap végén: a november 26-ával végződött héten 46 000 új megbetegedést és 3000 halálesetet regisztráltak, ami hat hónapja a legrosszabb adat.

 

Lendületben az amerikai ingatlanpiac

Az Egyesült Államokban a múlt héten 9%-kal nőtt a lakásvásárlás céljából beadott jelzáloghitel-kérelmek száma az azt megelőző héthez képest, éves szinten pedig 28%-kal emelkedett –derül ki az amerikai jelzálogbankok szövetségének (MBA) jelentéséből.

 

Amerikai koronavírus-mentőcsomag: vége a patthelyzetnek?

Egyre égetőbb kérdés, hogy mikor érkezik az újabb gazdasági mentőcsomag az Egyesült Államokban, hiszen a tavasszal meghozott intézkedések jelentős része vagy kifutóban van, vagy már le is járt. A kongresszus mindeddig nem tudott megállapodásra jutni, kedden azonban kétpárti képviselők egy csoportja egy 908 milliárd dolláros gazdaságélénkítő tervvel állt elő.

 

Továbbra is nagyon aggasztó az amerikai járványgörbe

Kijelenthetjük, hogy az Egyesült Államokban elszabadult a járvány: a nyár elején még csaknem hét hétbe telt, míg 1 millióról 2 millióra nőtt a koronavírusos esetek száma, ahhoz azonban mindössze egy hétre volt szükség, hogy 12 millióról 13 millióra emelkedjen.

 

Amerikaiak milliói eshetnek el a munkanélküli segélytől az év végén

Jelenleg közel 14 millió amerikai jogosult munkanélküli-segélyre olyan programok révén, amelyek további kongresszusi intézkedések nélkül az év végén lejárnak. A lejáró támogatás sokakat hagyna jövedelem nélkül egy olyan időszakban, amikor a tervek szerint véget ér a bérlők, a lakástulajdonosok és a diákhitel-adósok védelme, növekszik a munkanélküli-segély iránti kérelmek száma, illetve az Egyesült Államokban egyre rohamosabb iramban terjedő koronavírus-járvány újra azzal fenyeget, hogy számos vállalkozás lehúzhatja a rolót.

 

Haldoklik az amerikai moziipar, a hálaadás sem segít

Míg a korábbi években a mozis bevételek a hálaadás hétvégéjén jellemzően elérték vagy meghaladták a 250 millió dollárt az Egyesült Államokban, idén jó, ha a 20 millió dollár meglesz. A koronavírus miatt az emberek nem igazán járnak moziba, emiatt pedig jóval kevesebb film is készül, sőt, a már elkészült filmek bemutatóit is inkább elhalasztják. A hálaadás hétvégéjére a filmstúdiók korábban sok kasszasikernek ígérkező mozibemutatót időzítettek, érdemes átnézni az alábbi listát –és a hétvégi bevételeket.

 

Több mint harmincezer dolgozót küld el a Disney

A Walt Disney szerdán közölte, hogy jövő év első felében 32 ezer dolgozót bocsát el –adta hírül a Reuters. Ez sokkal nagyobb szám, mint a szeptemberben bejelentett 28 ezer. A vállalat vidámparkjai Sanghajban, Hongkongban és Tokióban továbbra is nyitva tartanak.

 

KANADA

 

Nagyot ment a kanadai gazdaság a harmadik negyedévben

Rekordmértékben bővült a kanadai gazdaság a harmadik negyedévben, de így sem tudta ellensúlyozni a második negyedév gyászos teljesítményét. A kanadai statisztikai hivatal kedden közölte, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 8,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest július-szeptemberben, ami az adatok rögzítésének kezdete, azaz 1961óta a leggyorsabb ütem. A reál GDP azonban így is 5,3 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakában mérttől.

 

Trudeau szerint a kanadaiak fele be lesz oltva jövő szeptemberre

A kormányfőt korábban számos bírálat érte, miután kijelentette, hogy a kanadaiak nem lesznek azok között, akik elsőként kapnak a vakcinából. Justin Trudeau kanadai kormányfő pénteken Torontóban közölte, hogy várakozása szerint jövő szeptemberig a kanadaiak több mint fele megkaphatja a koronavírus elleni védőoltást.

 

A hanuka más elbírálás alá esik a kanadai Québec tartományban, mint a karácsony

Számos zsidó csoport fejezte ki nemtetszését, amiért a kanadai Québec tartományban engedélyezték, hogy kis létszámban összegyűljenek az emberek karácsonykor, ám ugyanezt megtiltották hanuka idejére. A kanadai zsidók szerint a járványügyi korlátozások esetén sem szabad hátrányosan megkülönböztetni a kisebbségeket –írja a zsido.com.

 

LATIN-AMERIKA

 

Nem oltatja be magát a koronavírus ellen a brazil elnök

Nem kér a Covid-oltásból Jair Bolsonaro brazil elnök, de a kormány azonnal a lakosság rendelkezésére fogja bocsátani az oltóanyagot. Bolsonaro hozzátette: a brazil parlament sem fogja kötelezővé tenni az oltást. A brazil elnököt számos bírálat érte, mert alábecsülte a járvány jelentőségét, és ellenezte a gazdasági tevékenység korlátozását. A 65 éves brazil elnök júliusban átesett a koronavírus-fertőzésen. Az elmúlt hónapokban a brazil kormány több mint fele megfertőződött a SARS-CoV-2-vel. Az Egyesült Államok és India után a 212 millió lakosú Brazíliában a legmagasabb a fertőzöttek száma a világon.

 

12 éve nem látott erdőirtás Brazíliában

Tavaly augusztusés idén július között olyan nagymértékű volt az erdőirtás az Amazonas-medence brazíliai részén, hogy arra 2008 óta nem volt példa -közölte hétfőn a brazil tudományos és technológiai minisztérium űr-és légkörkutatási intézete (INPE), amelynek feladata az esőerdők állapotának figyelemmel kísérése.

 

Megindult a harc Maradona örökségéért

Világszerte óriási érzelmeket váltott ki Diego Maradona halála. A legendás argentin labdarúgó komoly örökséget hagyott maga után, ezekért most megindul a harc a családon belül. A pénzen felül eszmei értékű ikonikus mezek, luxusautók, ingatlanok maradtak utána. A hátrahagyott pénzügyi és szellemi javakból a hat kapcsolatából született nyolc gyermek is részesülni szeretne.

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

 

Jelentősen csökkent Ruanda GDP mutatója ez év második negyedévében

A legújabb statisztikai adatok szerint Ruanda GDP mutatói csökkenéssel zártak ez év második negyedévében,  a gazdaság 12,4%-kal esett vissza. Ennek oka a koronavírus járvány okozta negatív hatások jelentkezése, többek között a fogyasztás és a szolgáltatások igénybevételének jelentős csökkenése, illetve az ipari termelés visszaszorulása.

 

A következő két évben várhatóan csökkeni fog a kínai infrastrukturális hitelkihelyezés

A The Africareport cikke szerint Kína várhatóan a következő egy-két évben lassítani fogja az afrikai országokba irányuló, a korábbi években jelentős mértékű –főként infrastrukturális beruházások megvalósítására szánt –hitelek kihelyezését. Ezzel jelentős változás menne végbe Kína korábbi Afrika-stratégiájában, melynek során a 2000 és 2018 között a Kínából érkező hitelek összege meghaladta a 148 Mrd USD összeget.

 

Koronavírus: eddig tartott a totális lezárások hatása Izraelben

Másfél hónap után ismét rekordmértékű az új fertőzöttek száma Izraelben, október közepe óta először meghaladta az 1200-at az elmúlt 24 órában regisztrált új vírushordozók száma -jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

 

Egy egyiptomi kórházban már robot végzi a koronavírus-teszteléseket

Egyiptom  is  a koronavírus-járvány második hullámával küzd, egy helyi feltaláló pedig egy Kairótól északra fekvő magánkórházban most olyan távvezérelhető robotot tesztel, amely képes Covid19-szűrést végezni, mérni a betegek hőmérsékletét, és figyelmeztetni őket, ha nem viselnek  maszkot –írjaa  Reuters. Mahmud  el-Komi,  a  Cira-03 névre keresztelt robot tervezője szerint, a gép segíthet megelőzni a vírus terjedését. Az emberszerű arccal, fejjel és robotkarokkal rendelkező mesterséges intelligencia képes vér-, szívultrahang-és röntgenvizsgálatot is végezni, az eredményeket pedig a mellkasán lévő kijelzőn mutatja meg a pácienseknek.

 

Nem enyhül a feszültség az OPEC-ben

Két nap csúszással, csak holnap hoznak döntést az OPEC-tagok és a velük szövetséges olajexportőrök a jövő évi kitermelési mennyiségről. A vakcina megjelenése a keresletet is megdobhatja. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és külső szövetségesei holnap dönthetnek a jövő évi termelésnövelés elhalasztásáról vagy végrehajtásáról. Ha nem jutnak egyezségre, akkor marad az eredeti menetrend, és együttesen napi kétmillió hordóval több olajat dobhatnak piacra januártól. A tavasszal látott orosz–arab ellentét helyett most a Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek közti konfliktus nehezíti a megegyezést.

 

Átformálja a fogyasztói szokásokat a járvány

Hogyan állnak az óvatos optimizmusra serkentő iszlám gazdasági mutatók? A fintech-ipar még inkább felszálló ágba került a 2020-as év eseményei miatt. De ami nyilvánvaló, hogy a bankszektor és az iszlám pénzügyi szektor digitalizálása az elmúlt években bebizonyította: a sikerhez muszáj elsajátítani és használni a fintechet.

 

Leszállt az első dubaji járat Tel Avivban

Történelmi pillanatnak nevezte az izraeli miniszterelnök azt, hogy az első, Dubajból érkező fapados járat, a Flydubai gépe pénteken landolt Tel Aviv repterén. Hangsúlyozta, a polgári légiközlekedés megindulása a két ország között, Izrael és az Arab Emirátusok kapcsolatának normalizálódását bizonyítja.

 

Brutális mennyiségű, 2 milliárd hordós új olajtartalékot találtak

Abu-Dzabi az új felfedezésnek köszönhetően 2 milliárd hordóval, 107 milliárd hordóra növelte a teljes olajkészletét -közölte az emírség legfelsőbb kőolajtanácsa. A tanács azt is bejelentette, hogy Abu-Dzabiban jelenleg 22 milliárd hordós kőolajkészlet áll rendelkezésre az új szárazföldi felfedezéseknek köszönhetően. Ez a mennyiség meghaladja az Abu-Dzabi fejlesztési területein található tartalékokat és a legfelsőbb kőolajtanács szerint az amerikai palaolaj készletekkel vetekedhet.

 

Óriási fordulat előtt az amerikai-iráni kapcsolatok

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt a The New York Times című amerikai napilapnak adott interjújában megerősítette, hogy vissza akar térni az Iránnal kötött több hatalmi atomalkuhoz, amelyet újabb tárgyalások kiindulópontjának tekint. A szerdán közzétett interjúban Biden kifejtette, hogy a 2015-ben kötött megállapodáshoz történt visszatérést követően tárgyalásokat kell nyitni további egyezményekről Teherán nukleáris programjának további korlátozása, illetve a meglévő  korlátozások  meghosszabbítása  érdekében.  Mint  mondta,  többek  között  az  iráni  rakétaprogramról  is tárgyalnának.

 

ENSZ: Legalább húszezer külföldi harcos tartózkodik Líbiában

Legalább húszezer külföldi harcos, illetve zsoldos tartózkodik Líbiában, ami komoly válságot idézhet elő a fegyverek szakadatlan beáramlásával a konfliktus sújtotta észak-afrikai országba -közölte szerdán az ENSZ-főtitkár líbiai politikai ügyeiért felelős ügyvivő különmegbízottja a Líbiai Politikai Párbeszéd Fórum online konferenciáján. Stephanie Williams, aki egyúttal az ENSZ Líbiai Támogató Missziójának (UNSMIL) vezetője is, egyben kijelentette, hogy ez a líbiai szuverenitás megdöbbentő megsértését, illetve a fegyverembargó arcátlan megszegését jelenti.

 

AUSZTRÁLIA

 

Koronavírus: az utolsó beteg is elhagyta a kórházat az ausztráliai Victoria államban

Négy  hete  nem  jelentettek  új  koronavírus-fertőzöttet  az  ausztráliai  Victoria  államból -derült  ki  az  állam közegészségügyi hatóságainak pénteki bejelentéséből, amelyben hozzátették, hogy az elmúlt 24 órában 9828 tesztet végeztek el. A hatóságok szerint ez az adat azt jelenti, hogy -kéthetes lappangási idővel számolva -sikerült gátat szabni a járvány közösségi terjedésének. Victoriában augusztus 11-én még 7880 aktív fertőzöttet tartottak számon, hétfőn viszont már az utolsó beteg is elhagyta a kórházat.

 

ÚJ-ZÉLAND

 

A négynapos munkahetet tesztelik Új-Zélandon

Újabb cég csatlakozott a négynapos munkahely ötletéhez, megerősítve ezzel azt az elképzelést, hogy a foglalkoztatás világában előretör a rugalmas munkaidő. Heti négy nap munka és az alkalmazott választhatja ki melyik napokon dolgozik –keddtől ezzel az ötlettel kísérletezik Új-Zélandon a teára szakosodott Lipton, a Dove kozmetikai cég és a fagylaltjáról ismert Ben & Jerry’s termékeit forgalmazó Unilever.

 

Forrás: MKIK Nemzetközi Hírlevél