A válságban is előre: a fókusz a fejlesztésen van

Fél évvel ezelőtt arról számolhattunk be, hogy az elsősorban mezőgazdasági kutatásokat végző pécsi Enviroinvest Zrt. az almafák tűzelhalásos betegsége ellen kidolgozott növényvédőszere után egy újabb szer kifejlesztését kezdte meg, a méhcsaládokat megtámadó nyúlós költésrothadás megszüntetésére alkalmazzák a bakteriofágterápiát. Ugyanezzel az eljárással vették fel a harcot sikeresen a rizs levélfoltossága ellen is, ezt a szert a Távol-Keleten is bevethetik a rizsföldeken. Most pedig egy újabb előrelépés történt a cég életében: hazánkból először nyert egy Fast Track to Innovation pályázatot egy konzorcium tagjaként, ennek keretében az almafák tűzelhalásos betegsége ellen korábban kifejlesztett, a világ első bakteriofágterápiás növényvédőszerének EU-s forgalomba hozatalát szeretnék megvalósítani, illetve további kutatásokat végezni. 

– Ez a baktériumellenes biológiai növényvédőszer egy adott betegség ellen hatásos. A magyar piac e tekintetben korlátozott, hiszen a betegség nem jelenik meg minden évben, illetve hazánk alma- és körtetermő területe – ahol ezt a szert használják – nem igényel számottevő mennyiséget, ezért szerettük volna az Európai Unió teljes területén forgalmazni a terméket – fogalmaz dr. Kovács Tamás vezérigazgató-helyettes. Egy spanyol pályázatíró, projektfejlesztő cég segítségével egy négytagú konzorcium tagjaként sikeresen pályáztak a szer EU-s forgalmazására.

– Milyen feltételeknek kellett megfelelni, hogy sikerrel tudjanak részt venni ezen a pályázaton?

– Szakmai előzménnyel kellett rendelkeznünk, tapasztalatokkal, referenciákkal, tudományos közleményekkel, emellett a cég gazdálkodásával kapcsolatban is elvárás volt, hogy stabil legyen a gazdálkodásunk. És az is feltétel volt, hogy a kis- és középvállalkozások kategóriájába tartozzon társaságunk.

– Milyen hozzáállást feltételez az önök részéről egy nemzetközi konzorciumban való részvétel?

– Több esetben voltunk nagy nemzetközi konzorcium tagja, ahol legfeljebb munkacsoport-vezetőként dolgoztunk. Ez a projekt olyan szempontból más, hogy a cégünk vezető szerepet kapott a konzorciumban, valamennyi munkacsoport munkájában részt veszünk, emellett egy szakmai és a nyilvánosságért felelős munkacsoportot is vezetjük. Tehát jóval nagyobb arányú aktivitást kíván a részünkről a projektben való részvétel, mint a korábbi nemzetközi együttműködésekben megvalósult pályázatok esetében.

– Milyen vállalásokat kellett tenniük a projektben és ezeknek miként tud megfelelni az Enviroinvest?

– A termék értékesítését az egyik spanyol cég fogja végezni, viszont a hatásosság fenntartását célzó kutatás-fejlesztés a mi feladatunk lesz. Ez ugyanis egy változékony szer: ha a készítménnyel szemben létrejön a rezisztens baktérium, akkor a hatóanyag, azaz a fágok is képesek változni, és az a bakteriofág is kialakul, ami a rezisztenssé vált baktériumot képes megtámadni. Ezért a szer hatásossága érdekében folyamatosan fejlesztenünk kell az összetételét. Illetve el kell érnünk a bakteriofágok UV-sugárzással szembeni ellenállását, ami szintén kutatásokat igényel részünkről. Vállaltuk, hogy megfelelő szakmai színvonalon végrehajtjuk a kutatás-fejlesztési projektet.

– Magyarországról az önöké az első olyan cég, amely a nyeréssel járó összes szolgáltatást igénybe véve sikerrel vesz részt ezen a pályázaton. Milyen tapasztalatokat szereztek?

– A siker mögött alapvetően három fontos tényező áll: az egyik az, hogy az egész projekt célja egy olyan terméktovábbfejlesztés, amely termék önmagában is innovatív, de már bizonyított a piacon. Ugyanakkor a cél is világosan definiált, és látszik, hogy amennyiben a projekt végrehajtása sikeres lesz, az a termék jelentős minőségi javulását fogja eredményezni, és közvetlenül a termék EU-s piacra jutását fogja szolgálni. A másik tényező az, hogy egy kis létszámú nemzetközi konzorcium dolgozik, amelyben mindenkinek egyértelműen definiált a feladata, mindenkinek vannak referenciái az adott területen, és a konzorcium összetétele szakmailag is meggyőző. A siker harmadik tényezője pedig a tapasztalt pályázatíró cég, az ő bevonásuk nélkül ez nem sikerült volna.

– A koronavírus-járvány következtében kialakult válsághelyzet milyen módon érinti a pályázat megvalósítását?

– A korábban tervezettől eltérő módon kell beszereznünk a fejlesztések alapjául szolgáló mintákat, például ahelyett, hogy magunk utaztunk volna az adott helyszínekre mintát venni, törzsgyűjteményekből rendeltünk további baktériumokat, illetve igyekszünk partnereink révén különböző országokból postán kérni mintákat. De mindent megteszünk annak érdekében, hogy sikeres projektet zárhassunk 2023 nyarán.

K.T.

 

Az Enviroinvest Zrt. törekvéseit az Enterprise Europe Network és az Inno-Hun projekt támogatja.