Tiszta asztalterítő, tiszta munkaruha, tiszta ügy

Sokszor egy „véletlenen” múlik egy vállalkozási ötlet, jobban mondva inkább a szemfülességen, azaz azon, hogy valaki képes-e meglátni egy olyan piaci rést, egy lehetőséget, amelyre felépíthet egy céget. Ha két évvel ezelőtt kérdeztük volna Nagypál Nikolettet, hogy mi újság van velük, valószínűleg „csak” a vendéglátós vállalkozásáról beszélgethettünk volna. Ma pedig már egy mosodai szolgáltatás elindulásáról is beszámolhat, Tisztaügy Kft. néven ugyanis nyár óta éttermi és szállásszolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak mosnak, vasalnak, újabban pedig már munkaruhát is tisztítanak.

– 10 éve dolgozom a vendéglátásban, a textíliák esetében látom, hogy mi okoz problémát a vendéglátóegységeknél és a szállodáknál a vállalkozásoknak: a foltok, a gyűrődések, a nem megfelelő vasalás. Kevés vagy nincs is olyan szolgáltató a környéken, amely ezeket a kihívásokat magas szinten tudná kezelni, ezért a párommal elkezdtünk azon gondolkodni, hogy mivel Pécsett nincs ipari mosoda, amely kiszolgálja a környező szállodákat, éttermeket, érdemes lenne létrehozni egyet. Akkora a piac, amely képes lenne eltartani egy ilyen vállalkozást. A gondolatokat tettek követték, 2019-ben elnyertem az MFB-től egy eszközbeszerzési hitelkonstrukciót, ebből vásároltuk meg az első gépparkunkat. Idén év elején pedig megnyertem a gépparkbővítésre a következő támogatást, amiből várhatóan 2021 elején valósul meg a fejlesztés. Szolgáltatótevékenységünkben a folttisztításra és a minőségi vasalásra helyezzük a hangsúlyt.

– Látni és kiszolgálni az igényeket nem ugyanaz. Hogyan sajátították el a szakmai fogásokat?

– Amikor kitaláltuk a vállalkozási ötletet, megkerestük azokat a cégeket, amelyek a hozzá szükséges gépeket forgalmazzák. Ezek közül kiválasztottunk egyet, amely biztosította a gépparkot. Náluk kezdődött egy tanulási folyamat a gépek működésének elsajátításával. Ők nem a személyzetet, hanem a vezetőséget tanítják be, így mi adjuk át a tudást a kollégáinknak. Azóta is folyamatosan tanulunk, hiszen gyakran érkezik olyan foltokkal egy-egy textil, amellyel korábban még nem találkoztunk. De igyekszünk minden foltot eltüntetni.

– Mi volt a nehézség a vállalkozás elindításában? Sok kezdő vállalkozás például hitelt sem kap.

– Egy teljesen kezdő vállalkozásoknak szóló hitelkonstrukcióval indultunk, az első projektben igényelhető maximális összeggel, majd a már működő vállalkozás később egy magasabb összeget is felvehet. A bankkal kapcsolatban egyáltalán nem volt probléma, egyszerű volt a hiteligénylés, rugalmas az ügyintézés. A nehézséget az okozta, hogy a közművekkel meg kellett felelni a gépek nagyobb teljesítményének, például szükség volt a kéményseprő engedélyére. Erre fél évet kellett várni, ami hátráltatta a tevékenységünk elkezdését.

– Hogyan találták meg azokat a partnereket, akiknek szolgáltatni tudnak?

– Van egy éttermünk, tehát magam is ismerem a másik oldalt, hogy milyen minőséget várnak el a vállalkozások. Sokan kénytelenek voltak kompromisszumot kötni, mert nem volt megfelelő szintű vagy árú tisztítószolgáltatás. Ezért megörültek nekünk és két héten belül elég sok szerződést sikerült kötnünk, mert a próbamosások után látták, hogy milyen minőséget vagyunk képesek adni, hogy végre valaki úgy vasal, ahogy az nekik megfelel, mindezt reális áron. A vendéglátószezon elmúltával már a jövő évi szezonra készülünk, keressük a további partnereinket.

–  Hogyan bővíthető a szolgáltatást igénybe vevők köre?

– Most kezdtünk el munkaruhát tisztítani, hiszen a középvállalkozók javarészt saját munkaruhával dolgoznak, őket célozzuk meg. Mellette szeretnénk a vendéglátószezonra textíliák bérbeadásával foglalkozni, nem csak alkalmi, hanem akár állandó használatra is.

– Mi valósul meg a második fejlesztési ütemben?

– Az első projektben a vasalásra összpontosítottunk, a következőben pedig az általunk megvásárolt vasalógép kapacitásmennyiségéhez szeretnénk igazítani a mosógépek és szárítógépek kapacitását.

– Ma mi jelent kihívást a vállalkozást működtetésében?

– A munkaruházattal kapcsolatos teendők megszervezése, a ruhák kezelésének megtanulása egészen más hozzáállást igényel, mint a vendéglátással kapcsolatos textilek, így ezek között nehéz lavírozni. Jelenleg a leendő partnerek felkutatásán dolgozunk, megvizsgáljuk a piacot, hogy merre érdemes indulni. A munkaruhát tisztíttatókat nehezebb megtalálni, mint a vendéglátósokat. Ennél a szolgáltatásunknál is ugyanúgy a minőséget tartjuk szem előtt, ebből nem szeretnénk engedni. Örülök, hogy belevágtunk ebbe a vállalkozásba, máris sok pozitív visszajelzést kapunk, ami bennünket is épít.

K.T.