A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.12.14.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.12.14-én készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

ALBÁNIA

 

Koronavírus-helyzet Albániában

Albániában december 8-án egy nap alatt 14-en vesztették életüket a koronavírus-fertőzés következtében, ezzel a járvány halálos áldozatainak a száma elérte a 936-ot. 753 újonnan azonosított esettel 44 436-ra nőtt a járvány kezdete óta regisztrált megbetegedések és 20 973-ra az aktív fertőzöttek száma.

 

Az albán parlament elfogadta az EBRD-vel kötendő pénzügyi megállapodást

Az albán parlament december 3-i ülésén elfogadta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötendő pénzügyi megállapodást. Az egyezmény keretében az EBRD 15 millió euró támogatást biztosít Albániának a koronavírus-járvány okozta nehézségek kezelésére az egészségügy területén, 60 millió euró kölcsönt a turizmus versenyképességének növelésére és 40 millió euró támogatást az ország természeti és kulturális örökségének helyreállítására, fejlesztésére.

 

AUSZTRIA

 

14 napos karantén vár minden beutazóra, aki veszélyesnek minősített országból érkezik

Ahogyan a legtöbb európai állam, úgy Magyarország is ebbe a kategóriába tartozik. De a kötelező karantén vonatkozik azokra az osztrákokra is, akik a megszabott országok valamelyikébe látogatnának el az ünnepek alatt. Ez jelentős szigorítás a mostani rendszerhez képest. Jelenleg egy 72 óránál nem régebbi negatív teszt birtokában bárki beléphet az országba. A szigorítások várhatóan december közepén lépnek hatályba, közben pedig Ausztria felkészül a tömeges tesztelés levezénylésére.

 

Koronavírus: enyhítések lépnek életbe Ausztriában, megfogták a járvány terjedését

Harmadik  napja  zajlanak  Ausztriában a koronavírus-járvány megfékezését célzó önkéntes tömeges tesztelések, de a kezdeti  érdeklődés  vasárnapra  szemlátomást  alábbhagyott,  már  szombaton  is  jóval  kevesebben  járultak  a tesztállomásokhoz, mint az első napon. Szombaton mindössze 21 329-en  jelentek meg a szűréseken, miközben a szűrőállomások napi kapacitását 150 ezer főre tervezték. Az alacsony részvétel Peter Hacker egészségügyi tanácsost is meglepte, úgy véli, a novemberben elvégzett több mint kétszázezer teszt lehet az oka a mostani visszafogott részvételnek.

 

Kinyitottak az üzletek Ausztriában, de 10 négyzetméterenként csak egy vevő tartózkodhat ott

A  november  17-e óta tartó, a koronavírus-járvány fékezését célzó zárlat után hétfőn kinyitottak az üzletek, és megkezdődött  a  tanítás  az  iskolák  alsó  tagozataiban  Ausztriában.  A  hétfőn  újra  megnyitott  kereskedelmi  és szolgáltatóipari egységekben a maszkviselésen túlmenően új előírás, hogy 10 négyzetméterenként csak egy vevő tartózkodhat. A rendet fokozott rendőri jelenléttel kívánják biztosítani. Az iskolákban az első 8 évfolyamon újra megkezdődött az oktatás, de a 10 éven felüli gyerekeknek kötelező a maszkviselés a tantermekben is.

 

Ausztriában megengedték a Mikulásnak, hogy az éjjeli kijárási tilalom ellenére elmenjen a gyerekekhez

Sebastian Kurz Facebook-posztjában azt írta, hogy „A Mikulás sok gyereknek fontos Ausztriában. A kis Jakob, aki még egy levelet is írt nekem, és nagyon sokan mások is feltették a kérdést, hogy a koronavírus ellenére eljöhet-e a Mikulás. Remélem, hogy azután, hogy a sok önkéntes Mikulással kivételt tettünk, az összes gyerek az országban örülni tud az ajándékoknak!”

 

BENELUX ÁLLAMOK

 

Koronavírus Belgiumban –napi statisztika 2020.december 8.

Belgiumban  változatlanul  csökkenek  a  koronavírus-járvány  adatai,  immáron  4  hete.  A  Sciensano  (belga közegészségügyi tudományos intézet) legfrissebb, december 8-án közzétett járványügyi jelentése szerint Belgiumban december 1. és 7. között naponta átlagosan2.113 új koronavírusos beteget diagnosztizáltak, ami szerény -9%-os csökkenést jelent az előző hét napos időszak adataihoz (2.332 eset) képest. Összességében a járvány márciusi kezdete óta 592.615 esetben diagnosztizálták a COVID-19fertőzést az országban. Az elmúlt heti adatok szerint naponta átlagosan 106 ember hal meg a járvány következtében, ami -18,6%-os csökkenést jelent az előző heti időszakhoz képest. A világjárvány kezdete óta 17.386 ember hunyt el koronavírusban Belgiumban.

 

Belgium 2021 elején megkezdheti a lakosság beoltását

Belgium készen áll arra, ha biztonságos vakcina áll rendelkezésre, hogy akár már január ötödikén megkezdje a lakosság beoltását -közölte Alexander De Croo belga miniszterelnök szerdán. A Le Soir című francia nyelvű belga napilap beszámolója szerint De Croo megerősítette: noha az oltási stratégia utolsó részleteit a tartományi kormányoknak még jóvá kell hagyniuk, a szövetségi kormány terve elkészült, amely egyértelműen meghatározza a beoltás menetét, ennek keretében azt, hogy kik részesülhetnek benne először.

 

Hollandia: aggasztó növekedés, 25%-kal nőtt a pozitív tesztek száma 1 hét alatt

A Holland Egészségügyi és Környezetvédelmi Intézet (RIVM: Rijkinstituut  voor  Volksgezondheid  en  Milieu) jelentése szerint az elmúlt héten 43.103 új esetet regisztráltak Hollandiában, ami több, mint kilencezerrel és mintegy 27%-kal magasabb az előző heti adatnál (33 949). A RIVM arról is beszámol, hogy az egy héttel korábbihoz képest lényegesen több koronatesztet végeztek az elmúlt héten (272.274 koronateszt szemben az elmúlt heti mintegy 340.000 teszttel). Az elmúlt 1 hétben 338 ember hunyt el a koronavírusban.

 

Hollandia január elején megkezdheti az oltást

Hollandia felkészült arra, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyja az első, SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcina alkalmazását, akár már  január negyedike körül megkezdje  az oltást -közölte  Hugo de  Jonge  holland egészségügyi miniszter a tárca honlapján közzétett nyilatkozatában kedden.

 

Luxemburg gazdaságát érintette a válság, de nem súlyosan

Decemberben tette közzé a Luxemburgi Statisztikai Hivatal (Statec) a szokásos éves konjunktúra jelentését, amelyben megállapítja, hogy Luxemburg gazdasága jobban ellenáll a koronavírus-járvány következtében kialakult gazdasági válságnak, mint más európai országok gazdasága. A „legjobb hír”, hogy Luxemburgban a foglalkoztatási ráta 2% -kal emelkedik várhatóan az idén, 2019-hez képest, ami ráadásul Európában is egyedülálló jelenségnek számít, hiszen majd minden európai országban csökken ez a mutató az egészségügyi válság következtében.

 

Koronavírus: Luxemburgban 20%-ot csökkent az új autók értékesítése az idén

November hónapban 3.880 új autó eladásával és forgalomba helyezésével a luxemburgi autópiac a második egymást követő hónapban esett vissza. A teljes 2020.évet tekintve az új regisztrációk száma január és november között 19,4% -kal, 41.834 darabra csökkent, szemben a tavalyi 51.881 eladott új személygépjárművel. Az elmúlt években a luxemburgi autóipart alapvetően a vállalkozások és a céges autók, valamint a demográfiai fejlődés hajtotta. A motorok/meghajtás tekintetében a trend továbbra is ugyanaz, mint az előző hónapokban. A benzinmotorok továbbra is csökkennek, és csak az új regisztrációk 35 % -át tették ki, ugyanakkor a dízelmotorok –az elmúlt hónapban az új regisztrációk 37 %-a -stabilak maradtak. Az elektromos autók térhódítása viszont folyamatos növekedést mutat, a tavalyi 2%-os piaci részesedéshez képest az idén már 7%-a elektromos autó az újonnan értékesített személygépjárműveknek Luxemburgban. A hibrid motorok tekintetében még kedvezőbb a helyzet, novemberben az új regisztrációk 20,6 %-a  volt  benzin-elektromos meghajtású autó.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

 

Koronavírus-helyzet Bosznia-Hercegovinában

A koronavírus-járvány márciusi kitörése óta regisztrált fertőzöttek száma december 8-ra Bosznia-Hercegovinában 1077-tel 96 021-re emelkedett, és 32721 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Egy nap alatt 69-en vesztették életüket a betegség következtében, így a halálos áldozatok száma elérte a 3 081-et.

 

Bosznia-Hercegovina egy országrészében az ünnepekre is fennmaradnak a korlátozások

Egyelőre  két  hétre  hosszabbították  meg  az  éjszakai  kijárási  tilalmat  és  a  gyülekezési  korlátozásokat  Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban, ám a válságstáb vezetője szerint a korlátozások a karácsonyi és a szilveszteri ünnepen is érvényben maradnak majd.

 

A Bosznia-hercegovinai Föderáció 15,3 millió eurót különít el az exportáló cégek támogatására

A Bosznia-hercegovinai Föderáció kormánya arról döntött, hogy 30 millió BAM (18,6 millió USD / 15,3 millió euró) összeget fizet ki közvetlen támogatásként 391 exportorientált vállalatnak. Az összeg fele, mintegy 15 millió BAM a fémipar, az elektromos és az autóipar számára lesz elkülönítve. A vegyipar, a gyógyszeripar, a műanyagipar és a gumiipar mintegy 5 millió BAM-ot, míg a textil-, bőrruházat- és cipőgyártók mintegy 4 millió BAM-ot  kapnak. Ugyanakkor a kormány mintegy 5 millió BAM-ot szán a fa-, papír-és grafikai ipari cégek megsegítésére. A nem fém-és építőanyag ipari cégek 690 000 BAM támogatásban részesülnek.

 

Szerbia 20 millió eurós adománya a boszniai Szerb Köztársaságnak

A boszniai Szerb Köztársaság kormánya elfogadja Szerbia 20 millió eurós (39.116.600 konvertibilis márka) adományát, amit a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítására ajánlott fel az ország. Ugyanezen megegyezés alapján idén augusztusban Szerbia 1.950.000 eurós adományt juttatott el a boszniai szerbeknek, amelyből többek között felújították a Banja Luka-i Nikola Tesla Egyetemi Központot, Mrkonjić Gradban az általános iskola és az egészségház épületét, és Šipovo helységnek egészségügyi járművet vásároltak.

 

Az első 10 hónapban megközelítette a 430 000-et a turistaérkezések száma Bosznia-Hercegovinában

A 2020 január-októberi időszakban összesen 429 329 turistaérkezést regisztráltak Bosznia-Hercegovinában, ami 70,4%-os csökkenés az előző év azonos időszakához képest. A vendégéjszakák száma a vizsgált időszakban  63,5%-os visszaeséssel  (belföldi -19%,  külföldi -80%)   1   090982-re  csökkent.  A  belföldi  turisták  részesedése  az  összes vendégéjszakát tekintve 60,1%, a külföldi turistáké pedig 39,9% volt. A legtöbb vendégéjszakát szerb (28,9%) és horvát (25,7%) turisták töltötték bosznia-hercegovinai szálláshelyeken.

 

BULGÁRIA

 

Koronavírus-helyzet Bulgáriában

A koronavírus-járvány márciusi kitörése óta regisztrált fertőzöttek száma december 8-ra Bulgáriában 3 980-nal 168 165-re emelkedett, és 32 981 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Egy nap alatt 146-an vesztették életüket a betegség következtében, így a halálos áldozatok száma elérte az 5 156-ot.

 

Az összeomlás szélén áll az egészségügy Bulgáriában

Bulgáriában az összeomlás szélén áll az egészségügy a koronavírus-helyzet miatt. Jelenleg Európa országai közül a lakosság arányában itt a legmagasabb a halálozási szám a járvány következtében: 100 ezer lakosból 25,4 fő. Az okokról azt írják: a bolgár kormány a járvány második hullámának jelentkezésekor túl sokáig hezitált a fájdalmas korlátozó intézkedések meghozatalával, ugyanis „csak” a múlt héten szánták rá magukat a részleges vesztegzár elrendelésére. November utolsó napjaiban 20 ezer új megbetegedést jelentettek be a 7 milliós országban, „a kórházak mára megteltek, az egészségügyi rendszer elérte teljesítőképessége határait”.

 

A hitelmoratórium meghosszabbításán dolgoznak Bulgáriában

A bolgár bankszövetség egy olyan terven dolgozik, amely meghosszabbítaná a bolgár vállalkozások és magánszemélyek számára a hitelmoratóriumot, ezzel is segítve őket a koronavírus második hullámában. A bejelentés azt követően érkezett, hogy a bolgár jegybank azt mondta, követi az európai bankhatóság (EBA) iránymutatását, amely megengedné a bankoknak, hogy március 31-ig kitolják az érvényben lévő hitelmoratóriumokat. Bulgáriában a 3 legnagyobb bank az OTP által tulajdonolt DSK Bank, az UniCredit által tulajdonolt CRDI és a KBC Csoport UBB bankja. Október végégig az ottani pénzintézeteknél összesen 8,5 milliárd bolgár leványi (kb. 5,3 milliárd USD) halasztott fizetésű hitelállomány volt.

 

Bulgária 79,8 millió euró uniós forrást csoportosít át a válság sújtotta vállalkozások támogatására

A bolgár kormány 156 millió levát (96,7 millió USD / 79,8 millió euró) különít el uniós forrásokból a koronavírus-járvány miatt bezárt vállalkozások támogatására. A forrásokat az EU Innováció és Versenyképesség Operatív Programjának keretében biztosítják. A kormány egy vállalat kieső bevételeinek 20%-áig terjedő pénzügyi támogatást is nyújthat, attól függően, hogy a vállalkozást milyen mértékben érintik a világjárvány kapcsán bevezetett legújabb korlátozások. A bezárt vállalkozások az új korlátozások következtében mintegy egymilliárd leva bevételtől eshetnek el.

 

Vitához vezettek a járvány hivatalos bolgár adatai

Nemcsak az egészségügyi intézményeket, de a statisztikákat összeállító állami szervezeteket is felkészületlenül érte a koronavírus-járvány. Hónapok sem voltak elegendőek a megfelelő és egyértelmű tájékoztatási rendszer kidolgozásához Bulgáriában.

 

CSEHORSZÁG

 

Csehország meghosszabbította a szükségállapotot

Csehországban december 23-ig meghosszabbítják a szükségállapotot -döntött szerdán a cseh parlament alsóháza, a képviselőház. A koalíciós kormány azt kérte a parlamenttől, hogy a december 12-én lejáró szükségállapotot 30 nappal hosszabbítsák meg. Andrej Babis miniszterelnök a kérést azzal indokolta, hogy a szükségállapot fenntartása lehetőséget ad a kormánynak a koronavírus-járvány elleni gyors és hatékony intézkedések meghozatalára.

 

Koronavírus: megint romlik a helyzet Csehországban

Csehországban 5848 igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki az elmúlt nap laboratóriumi vizsgálatai, ami az utóbbi két hét legmagasabb napi esetszáma -derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szerdán közzétett adatokból. A kedden elvégzett 22 800 teszt 25,65 százaléka lett pozitív, ami az elmúlt egy hónap legmagasabb aránya. A kórházakban 4324 koronavírusos beteg van, közülük 550 állapota súlyos. Ezek a számok mérsékelten csökkennek az utóbbi napokban.

 

A cseheknek már van kilábalási stratégiájuk

Csehországban már kitalálták, hogyan akarják talpra állítani az ország idegenforgalmát a koronavírus-járvány után. Még nem döntötték el, hogy a sör és a kastélyok országa helyett, ami lejárt lemez, milyen szlogennel nyomuljanak. Csehországban az idegenforgalom bevételei tavaly elérték a 300 milliárd koronát (4200 milliárd forint), ami a GDP három százaléka. Idén 53 százalékos zuhanással számolnak átlagosan, amelyen belül a prágai turizmus az ötödére zsugorodhat a tavalyi forgalomnak. Ez közvetlenül és közvetve 200 ezer munkahelyet veszélyeztet -írta a Radio Praha.

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 

A brithatóságok nem ajánlják a Pfizer vakcináját a súlyos allergiával rendelkezőknek

Az Egyesült Királyság gyógyszerfelügyelete, az MHRA nem ajánlja a Pfizer-BioNTech vakcináját azoknak, akiknek korábban már volt súlyos allergiás reakciójuk gyógyszerre, oltásra vagy ételre –írja a CNN. Szerdán, a vakcina beadásának első napján a vakcina két beoltott egészségügyi dolgozónál is erős allergiás reakciót váltott ki. A két dolgozót már kezelték és jól vannak.

 

A briteknél vegyes érzelmek követik a Vakcina-napját

Az idősek örülnek, a fiatalabb generációk azonban szkeptikusok a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatban –mondta el az Indexnek több, az Egyesült Királyságban dolgozó egészségügyi szakember. A beszélgetésekből kiderült, rájuk a társadalmi felelősségvállalás újabb terhe nehezedik: hamarosan őket is beoltanák, s illene vállalniuk a kísérleti nyúl szerepét.

 

A Brexit nem érinti a vakcina-importot

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) vezetője szerint az sem okozna fennakadást a koronavírus ellen kidolgozott vakcinák importjában, ha nem születik megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió kereskedelmének jövőbeni feltételrendszeréről folyó tárgyalásokon.

 

Az amerikaiak szerint a britek elsiették a vakcina elfogadását

Bírálta a Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltóanyagának gyors nagy-britanniai engedélyezését csütörtökön Anthony Fauci, az amerikai allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének igazgatója. A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) szerdán jelentette be, hogy az Egyesült Királyság a világon először jóváhagyja a vakcina forgalmazását. Az ügynökség arról számolt be, hogy alaposan bevizsgálta a készítményt az engedélyezés előtt.

 

A britekhez megérkezett az első adag vakcina

Megérkezett a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcina első szállítmánya az Egyesült Királyságba, ahol a jövő héten megkezdődik az oltási kampány. Az oltóanyagot Belgiumból szállították egy kamionnal, amely a Csatorna-alagútban közlekedő Le Shuttle járműszállító vasúti szerelvények egyikén kelt át a kontinensről Angliába csütörtökön késő este. A vakcinaszállítmányt az angliai terminálról egy elosztóközpontba vitték, amelynek helyszínét a brit kormány nem hozta nyilvánosságra.

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA

 

Koronavírus-helyzet Észak-Macedóniában

A koronavírus-járvány márciusi kitörése óta regisztrált fertőzöttek száma december 8-ra Észak-Macedóniában 1 120-szal  69,452-re emelkedett, és 21 854 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Egy nap alatt 28-an vesztették életüket a betegség következtében, így a halálos áldozatok száma elérte az 1 977-et.

 

Észak-Macedónia 833 000 COVID-19vakcinát biztosít a COVAX-on keresztül

Észak-Macedónia egészségügyi minisztere, Venko Filipce elmondta, hogy az ország 400 000 állampolgár számára 833000  adag COVID-19vakcina beszerzéséről gondoskodott a COVAX rendszeren keresztül. Az ország közvetlen tárgyalásokat folytat a brit-svéd AstraZenecával és az amerikai Pfizerrel további oltóanyag beszerzéséről is. Észak-Macedónia ezen kívül 800000 adag oltóanyagot igényelt az Európai Uniótól is.

 

3,3%-kal csökkent Észak-Macedónia GDP-je 2020. harmadik negyedévében

Észak-Macedónia gazdasága 3,3%-kal csökkent éves összevetésben 2020 harmadik negyedévében, miután az előző negyedévben éves 12,7%-os volt a visszaesés. Az ország bruttó hazai terméke (GDP) folyó áron 170 milliárd dénárt (3,3 milliárd USD / 2,8 milliárd euró) tett ki a július-szeptemberi időszakban. Az áruk és szolgáltatások exportja nominálisan 6,8%-kal míg az import 3,2%-kal csökkent a vizsgált időszakban.

 

Csökkent az észak-macedón kereskedelmi hiány a január-októberi időszakban

Észak-Macedónia kereskedelmi hiánya 89,5 milliárd dénárra (1,8 milliárd USD / 1,5 milliárd euró) esett vissza 2020 első tíz hónapjában, a 2019 azonos időszakában mért 96,1 milliárd dénárról. Az export éves szinten 12,8%-kal, 287 milliárd dénárra, míg az import 11,5%-kal, 376,5 milliárd dénárra csökkent a január-októberi időszakban. Észak-Macedónia fő kereskedelmi partnerei a vizsgált időszakban Németország, az Egyesült Királyság, Szerbia, Kína és Görögország voltak.

 

4,9% lehet a 2020. évi gazdasági visszaesés Észak-Macedóniában

Az Észak-Macedón Központi Bank, az NBRSM az ország bruttó hazai termékének (GDP) 4,9%-os csökkenésére számít 2020-ban, szemben a korábban jelzett 3,5%-os visszaeséssel. A bank becslése szerint az ország gazdasága 2021-ben 3,9%-kal, 2022-ben pedig 3,6%-kal növekedhet. A korábbi előrejelzést a járvány elhúzódása és annak a gazdaság minden aspektusára gyakorolt hatása miatt módosították. A bank a 2020. végi inflációs előrejelzését 1,1%-ra változtatta az áprilisban becsült 0%-hoz képest, 2021-ben továbbra is 1,5%-os, 2022-ben pedig 2%-os inflációval számolnak.

 

FRANCIAORSZÁG

 

Platóra érhetett a járvány franciaországi terjedése

A koronavírus-fertőzéssel kórházban ápolt betegek száma három hete fokozatosan csökken Franciaországban, a napi esetszám viszont néhány napja stagnál, és várhatóan nem fog december 15-ig 5 ezer alá, azaz arra a szintre süllyedni, amelyet a kormány célul tűzött ki a járványügyi korlátozások feloldásához -jelezte hétfőn Jérome Salomon járványügyi igazgató az MTI Franciaországról szóló összefoglalója szerint.

 

Franciaországban ingyenes lesz az oltás

A koronavírus-elleni vakcina ingyenes lesz Franciaországban, az oltási kampány az idősotthonban élők és dolgozók, egymillió ember beoltásával kezdődik, februárban 14 millió veszélyeztetettnek számító ember veheti fel az oltást, majd tavasz folyamán a lakosság fennmaradó része -jelentette be Jean Castex miniszterelnök az oltási menetrendről tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 

A francia kormány hét nap karanténra kötelezi a külföldi síelésről hazatérőket

Miután a franciaországi sífelvonók a koronavírus-járvány miatt az év végi ünnepek idejére nem nyithatnak ki, Macron „korlátozó és elrettentő intézkedéseket” helyezett kilátásba annak megakadályozására, hogy a franciák külföldre, elsősorban Svájcba utazzanak síelni. A francia kormány hét nap karanténra kötelezi a külföldi síelésről hazatérőket az év végi ünnepek idején –közölte szerdán Jean Castex miniszterelnök.

 

„Mint a menekülttábor” -harc a járvánnyal egy francia idősotthonban

Egyhónapalatttöbbmintötezrenhaltakmegafranciaidősotthonokbanakoronavírus-járványmiatt. A dolgozók vagy rendkívül túlterheltek,vagy maguk is megfertőződtek. Az olasz és a svájci határ közelében lévő Gruffyban mára rendszerint konfliktus zónákban tevékenykedő Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet munkatársaira is szükség volt a kritikus időszak átvészeléséhez. Története egyik legsötétebb időszakán van túl az Alpok lábánál fekvő Pierre Paillet idősek otthona. A Franciaország Felső-Savoya megyéjében, egészen pontosan Gruffyban lévő, 44 fős létesítményben egy hónap alatt tizenketten haltak meg a koronavírus miatt.

 

Koronavírus–Franciaország: Fontosak vagyunk!

Ezzel a jelszóval demonstráltak a francia vendéglátósok

A bárok, klubok és szórakozóhelyek még zárva lesznek minimum január 20-áig Franciaországban, de az is lehet, hogy tovább.  Nem  tudják  másképp  hallatnia  hangjukat,  kiköltöztették  a  zenét  az  utcára,  hogy  így  fejezzék  ki  az elégedetlenségüket a francia kormánnyal szemben. „Már hosszú ideje nem dolgozunk, és megpróbáljuk megértetni az emberekkel, hogy mindenki fontos”-mondja DJ Buddha.  A szektorban dolgozók úgy érzik, hogy igazságtalan és nem mindig indokolható, hogy mit, mikor és meddig korlátoznak a járványügyi intézkedések.

 

HORVÁTORSZÁG

 

Horvátországban a középiskolák átállnak a digitális oktatásra és korlátozzák a vásárlók számát is az üzletekben

Újabb szigorításokat jelentett be a horvát válságstáb december 9-én a koronavírus-járvány terjedése miatt, korlátozzák az üzletek látogatóinak számát. A rendelkezés december 12-től lép hatályba, és január 10-ig lesz érvényben. Az üzletekben 2000 négyzetméterig 16, afölött pedig, 20 négyzetméterre juthat egy vásárló. Horvátországban december 14-től az egész ország területén online oktatásra állnak át a középiskolák annak érdekében, hogy csökkentsék a közösségi közlekedési eszközökön utazók számát. Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 4520 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 159 372-t. Az elmúlt napon 69 ember halt bele a betegségbe, a járvány halálos áldozatainak száma így 2367-re emelkedett. Kórházban 2703 beteget ápolnak, közülük 280-an vannak lélegeztetőgépen.

 

Horvátország közel hatmillió adag oltóanyagot rendelt a koronavírus ellen

Az alig több mint négy millió lakosú Horvátország majdnem hat millió adag oltóanyagot rendelt különböző gyártóktól, amelyek között nincsenek sem orosz, sem kínai cégek. Ezzel egy időben kimondottan kemény büntetéseket vezettek be mindazokkal szemben, akik nem tartják be a járványügyi előírásokat, mint például a maszkviselés, vagy különböző rendezvények szervezése. Összehasonlításképpen érdemes megemlíteni, hogy a hét milliós Szerbia 1,8 millió adag oltóanyagot szeretne beszerezni. Horvátországban januárban kezdődhet meg a lakosság beoltása a koronavírus ellen.

 

A horvát parlament jóváhagyta a személyi jövedelemadó és társasági adó csökkentését

A horvát parlament december 4-én elfogadta a kormány újabb adóreformról szóló törvénytervezetét, amelyben csökkentik a személyi jövedelemadó (szja) és társasági adó mértékét. A 2021. január 1-jén életbe lépő törvénytől az várják,hogy növeli a vállalkozások versenyképességét és a fogyasztói vásárlókedvet. Az szja felső kulcsát –360  000 kunánál (17 millió forint) magasabb jövedelemnél éves szinten –36%-ról 30%-ra, alsó kulcsát 24%-ról 20%-ra csökkentik. Mérséklik továbbá az átalányadókra vonatkozó adókulcsot 12%-ról 10%-ra. A társasági adó mértékét 12%-ról 10%-ra redukálják azon vállalatok számára, amelyek bevétele nem haladja meg a 7,5 millió kunát (356,4 millió forint) évente. Az intézkedés a Horvátországban működő cégek 93%-át érinti. Az adócsökkentés 2 milliárd kuna (95 milliárd forint) bevételkiesést okoz az államkasszának.

 

KOSZOVÓ

 

Koronavírus-helyzet Koszovóban

A koronavírus-járvány márciusi kitörése óta regisztrált fertőzöttek száma december 8-ra Koszovóban 557-tel 43 881-re emelkedett és 12 587 aktív esetet tartanak nyilván. A járvány halálos áldozatainak száma egy nap alatt 17-tel  1137-re nőtt.

 

LENGYELORSZÁG

 

Nagyvonalú kedvezményeket kapnának azok, akik beoltatják magukat koronavírus ellen Lengyelországban

Lengyelországban a járványügyi rendelkezéseken belüli kedvezményekre számíthatnak majd a beoltott emberek, többek között nem vonatkoznának rájuk a karanténintézkedések -közölte kedden a lengyel egészségügyi miniszter, ismertetve a tervezett oltási stratégia fő pontjait.

 

Ez már döfi: 80 ezer forintos év végi jutalom

A Biedronka, Lengyelország legnagyobb áruházlánca bőkezű ajándékkal jutalmazza dolgozóit, akik helyt állnak a koronavírus-járvány viharai idején. A portugál tulajdonú Biedronka, Lengyelország legnagyobb kereskedelmi lánca elhatározta, hogy a koronavírus-járványhoz kapcsolódva lehetőséget ad munkatársainak 1000 zloty (80 ezer forint) kedvezmény levásárlására a hálózat üzleteiben -írta a Business Insider Polska. A lehetőség nem vonatkozik a menedzsment tagjaira, de élhetnek a céggel együttműködő franchise-partnerek és biztonsági cégek dolgozóinak igen.

 

MONTENEGRÓ

 

Újabb korlátozások Montenegróban

Montenegróban egy órával meghosszabbították az éjszakai kijárási tilalmat, emellett a vendéglátóhelyek 18 óráig, az élelmiszerüzletek pedig 20 óráig tarthatnak csak nyitva a kormány legújabb járványmegelőzési intézkedéseinek értelmében, amelyek december 9-én léptek  életbe. Emellett továbbra is érvényben maradt a maszkviselési és távolságtartási kötelezettség, valamint a gyülekezési tilalom zárt és szabad téren is. A regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma december 8-án 591-gyel 39 153-ra emelkedett az országban. A járvány halálos áldozatainak száma hattal 549-re nőtt.

 

20,3%-ra nőtt a munkanélküliség Montenegróban novemberben

Az  előző  hónaphoz  képest  1%-os  növekedéssel,  novemberben  20,3%-ra  emelkedett  a  munkanélküliségi  ráta Montenegróban. A munkanélküliek száma havi összehasonlításban 5%-kal, 47053-ra nőtt. 2019 novemberében 16,3% volt a munkanélküliség.

 

NÉMETORSZÁG

 

UTAZÁSI TANÁCSOK 2020. 11. 7.

Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

 

Merkel: megint berobbanhat a járvány Németországban

Ismét robbanásszerű emelkedésnek indulhat az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, ezért az eddigieknél jóval szigorúbb korlátozásokat kell bevezetni -mondta Angela Merkel kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag). Szokatlanul szenvedélyes, drámai hangú beszédében a kancellár sürgette, hogy mindenki a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a fertőzésveszéllyel járó személyes érintkezések, találkozások számát.

 

Koronavírus: nagy boltzárról döntött egy német tartomány

Bajorország után egy újabb német tartományban, Szászországban is megszigorítják a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozásokat a helyi kormány keddi döntése szerint. A járványügyi védekezésről szóló kormányrendelet újabb módosítását egy rendkívüli kormányülésen, december 11-én véglegesítik és december 14-én léptetik életbe.  A szabályok január 10-ig érvényesek.

 

Drasztikus intézkedésekkel vetnének véget a járvány terjedésének a német tudósok

A gazdasági és társadalmi életet befagyasztó teljes körű zárlatot kell elrendelni Németországban a koronavírus-járvány második  hullámának  elhúzódó  tetőzése  miatt  a  nemzeti  tudományos  akadémia  szerepét  betöltő  Leopoldina (Leopoldina -Nationale Akademie der Wissenschaften) kedden kiadott rendkívüli állásfoglalása szerint.

 

Koronavírus: a hónap végén indulhat a német oltási program

Ingyenes és önkéntes lesz az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás Németországban, és az első oltásokat a hónap végén vagy január elején adhatják be a szövetségi kormány pénteki tájékoztatása szerint. Az ingyenes védőoltásra kivétel nélkül mindenki jogosult, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e egészségbiztosítással -mondta  a berlini kormányszóvivői tájékoztatón Oliver Ewald, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője az MTI szerint.

 

Magyarországon gyártott ampullákba kerül a Pfizer vakcina nagy része

Nagyrészt a lukácsházi Schott Hungary Kft. által készített ampullákba kerül a koronavírus elleni Pfizer oltóanyag -mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Vas megyei Lukácsházán. A kormány kétmilliárd forinttal támogatja a vállalat 13,5 milliárd forintos beruházását, amelynek eredményeként 16 gépsoron gyártanak a vakcinához ampullákat. A 16 gépsor egy része már megérkezett.

 

A koronavírus-járvány elhúzódásának fékező hatása a német gazdasági kibontakozásra

„A koronajárvány súlyos recessziót okozott az iparban,s a világgazdaságot még mindig a hatalmában tartja. Azzal számolunk, hogy a német iparban az éves termeléskiesés eléri a 10, a fejlett ipari országokban pedig a 6 százalékot. Csak Kínában várunk növekedést”, fogalmazott egy, a közelmúltban megjelent nyilatkozatában Joachim Lang a Német Ipari Szövetség (BDI) főtitkára, majd hozzátette, hogy „a német ipar már kilenc hónapja a recesszió időszakát éli”, márpedig „mind a válság első hónapjainak következményei, mind a megbetegedések jelenlegi magas száma próbára teszi a gazdaságot.”

 

Második hullám ide vagy oda, Németországban nagyot javult a vállalatok jövőképe

Jelentősmértékben javult decemberben a ZEW német gazdasági kutatóintézet németországi és euróövezeti befektetői hangulatindexe azokra a várakozásokra, hogy az új koronavírus ellen kifejlesztett hatásos védőoltások erősítik a gazdasági kilátásokat.A  mannheimi  ZEW(Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet decemberi  felmérésében  a  pénzügyi  befektetők  németországi  konjunkturális  kilátásokról  alkotott  megítélését számszerűsítő mutató a novemberi 39,0 pontról 55,0 pontra ugrott.

 

29 ezer dolgozót bocsáthat el a Lufthansa év végéig

A Lufthansa 29 ezer dolgozót bocsát el év végéig, valamint jövőre további 10 ezer főtől válik meg Németországban, elsősorban a koronavírus okozta nehézségek miatt –közölte a Bild am Sonntag nevű német lap.A lap arról számolt be, hogy a Lufthansa Németországon kívül 20 munkahelyet szüntet meg, miközben az LSG nevű catering egységét is értékesíti, amely 7 500 embernek ad munkát, így a német légitársaság dolgozóinak száma 109 ezer főre csökken.

 

Vétóügy: órákon belül átmehet a német csomag, záporoznak a kedvező jelzések

Megszületett az előzetes egyezség a magyar, a lengyel és a német kormány között egy többelemű német javaslatról, amely a belengetett magyar-lengyel vétó elhárítását célozza a 2021-2027-es költségvetésnél és a helyreállítási alapnál. A csomagról folytatott első uniós nagyköveti értekezlet pozitív légkörben zajlott szerda délután, és a csütörtök reggeli jelek is afelé mutatnak, hogy az EU-csúcs ma délutáni szakaszában megszülethet a végleges alku.

 

A vakcináról is tárgyalt Putyin és Merkel

A hegyi-karabahi és az ukrajnai helyzetről, valamint a COVID-19elleni vakcináról tárgyalt telefonon egymással Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német  kancellár –közölte  hétfőn a Kreml sajtószolgálata. A két vezető megállapodott, hogy az új koronavírus-járvány terjedése elleni együttműködés ügyében, beleértve a vakcinaügyi kérdéseket is, a két ország Egészségügyi Minisztériuma folytatja majd a kapcsolattartást.

 

Koronavírus: bealkonyult a forralt bornak Németországban

A koronavírus-járvány miatti megszorítások jelentős bevétel-kiesést okoznak a német bortermelőknek. Átlagosan 50 millió liter forralt bor fogy el a karácsonyi vásárokon, most azonban nem fog. A vásárokat nem tartják  meg,  a termelőknek újra kell gondolniuk termékeik terjesztését. Angela  Merkel  azt  mondta  a  parlamentben,  hogy  a  forralt boros és ostyaárusító standok nem férnek bele abba a kategóriába, miszerint az éttermek elvitelre és házhoz szállításra főzhetnek.

 

OLASZORSZÁG

 

Olaszországban csökkent a fertőzöttek napi száma, a korlátozások enyhítését mérlegeli a kormány

A járványgörbe fokozatos lefelé ívelése mellett Olaszországban a kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítését mérlegeli a közelgő év végi ünnepek alatt, miközben a halálos áldozatok napi száma ismét hatszáz fölé emelkedett az egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint.  Február óta 237 orvos vesztette életét a járványban.

 

Olaszországban december 21-től megtiltják a régiók közötti közlekedést

Túllépte a hatvanezret a koronavírus-járványban meghaltak száma Olaszországban az egészségügyi minisztérium vasárnap esti adatai szerint. A fertőzöttek száma február óta túllépte az 1,7 milliót. A fertőzöttek és halottak aránya 3,47,ami a második legmagasabb arány Európában. December 21-től január 6-ig megtiltják a régiók közötti közlekedést, ami miatt megugrott a december 21. előtti helyfoglalások száma az északról délre tartó repülőjáratokon.

 

Elnapolták az olasz kormányválságot

A koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállításra szánt 209 milliárd eurós európai forráscsomag miatti viták a végsőkig mélyítették a feszültséget az olasz kormányon belül, amely rövidnek ígérkező “tűzszünettel” készül a szerdai kettős parlamenti szavazásra az uniós támogatások felhasználásáról, valamint az új migrációs törvényről.

 

Rontottak az olasz gazdaság kilátásain

Rontotta gazdasági előrejelzését Olaszország statisztikai hivatala (Istat) csütörtökön kiadott szokásos félévenkénti prognózisában. Az Istat immár arra számít, hogy Olaszország bruttó hazai terméke (GDP) 8,9 százalékkal csökken idén, jövőre pedig mindössze 4,0 százalékkal emelkedik. Júniusban az idei évre 8,3 százalékos visszaesést, 2021-re pedig 4,6 százalékos növekedést jósoltak a statisztikai hivatal elemzői.

 

Az olasz kormány ülésén derült ki, hogy koronavírusos a belügyminiszter

Megfertőződött Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter, pozitív tesztjét a hétfői kormányülésen jelentették be, így a tanácskozás megszakadt. A belügyminiszterhez legközelebb ülő külügyminiszter Luigi Di Maio, valamint az igazságügyi tárcát vezető Alfonso Bonafede -mindketten az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusai -tíznapos karanténba vonult.

 

ROMÁNIA

 

Koronavírus Romániában: stagnál az új fertőzéses esetek száma

December  9-re egy nap alatt 31 458 tesztből 7365 fertőzést igazoltak, a nyilvántartott fertőzöttek száma 532 040-re emelkedett. Összesen 161 új halálesetet jelentettek, ezzel az áldozatok száma 12 821-ra nőtt.  Eddig összesen 425 816-an gyógyultak meg, ígyaz aktív fertőzöttek száma 93 403-ra csökkent. Jelenleg 1271 fertőzött személyt ápolnak intenzív osztályon, öttel kevesebbet, mint egy nappal korábban.

 

Lemondott Ludovic Orban román miniszterelnök

Bejelentette lemondását december 7-én Ludovic Orban román miniszterelnök, miután az általa vezetett jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elvesztette a választásokat az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben. Klaus Iohannis elnök ezután Nicolae Ciuca védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő miniszterelnökké. A tavaly óta kisebbségben kormányzó PNL, amelyet a közvélemény-kutatások egész évben a parlamenti választások biztos győztesének jósoltak, december 6-án a voksok mintegy 25%-át szerezte meg, a választásokat pedig a PSD nyerte meg 30%-ot megközelítő eredménnyel. A PNL tavalyi népszerűségi előnye a koronavírus-járvány idején nagyrészt válságkezelésre korlátozódó egyéves kormányzása népszerűtlen intézkedései során elolvadt, miközben a PSD ellenzékben megerősödött. A voksok mintegy 6%-át a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerezte meg, amely Dacian Ciolos, a PLUS elnöke szerint “megkerülhetetlen” tényező egy kormánytöbbség kialakításánál.

 

Kihirdette az államfő a munkaidő csökkentését lehetővé tevő törvényt

Kihirdette  december  8-án Klaus Iohannis államfő a 2020/132-es sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt, amely az új koronavírus okozta járvány körülményei között lehetőséget teremt a munkáltató számára, hogy a szükségállapot vagy a veszélyhelyzet ideje alatt és az azt követő 3 hónapban –a szakszervezettel vagy a munkavállalóval történt egyeztetést követően –legtöbb 50%-kal csökkentse a munkaszerződésben rögzített munkaidőt, a fizetés arányos levonása mellett. A munkaidő csökkentése legalább 5 napra történik úgy, hogy a munkáltatónak az egész hónapra össze kell állítania a munkaprogramot. A jogszabály szerint a ledolgozott munkáért járó béren kívül a munkavállaló a munkaidő-csökkentés ideje alatt pótlék formájában megkapja kieső jövedelmének 75%-át.

 

Közel 10 ezer munkahely szűnt meg a vendéglátóiparban

Októbertől, azt követően, hogy megtiltották a beltéri kiszolgálást, minden bizonnyal tovább csökkent az ágazatban dolgozók  száma.  Szeptember  végén  9  ezerrel  kevesebben  dolgoztak  a  hazai  vendéglőkben,  kávézókban  és szállodákban, mint a koronavírus-járvány kitörésekor. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint az első őszi hónapban 210 ezren dolgoztak az ágazatban. Februárban még 219 ezer volt a vendéglátóipari alkalmazottak száma. A szállodák számára augusztus volt 2020 legjobb hónapja, amikor a vendégek száma 30,4%-kal  volt  alacsonyabb,  mint tavaly. Az ősz beköszöntével a helyzet látványosan romlott. Szeptemberben a forgalom már 39,5%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, októberben pedig még nagyobb, 54,5%-os volt a visszaesés. Az év egészét tekintve a szálláshelyeknek 51%-kal kevesebb vendégük volt, mint 2019-ben.

 

Bútoripar: nagyon megcsappant az export, többezer munkahely szűnt meg

1,1 milliárd euró, vagyis 24 százalékkal volt kevesebb a bútorgyártók euróban számított, exportból származó árbevétele az év első 7 hónapjában, mint 2019-ben. Az ágazat erőteljesen exportorientált, ezért a visszafejlődés fő oka a kivitel mélyrepülése. A tíz fő célország közül kilenc esetében csökkent a kivitel az év első hét hónapjában, ráadásul számottevő mértékben. A legnagyobb megrendelők idén is Németország, Franciaország és Olaszország, ahova 227,2, 128,5 és 83,5 millió  euró  értékben  szállítottak  bútort.  A  megrendelések  volumenének  visszaesésével  párhuzamosan  idén  az alkalmazottak száma is csökkent. Az év elején 56 700 fő dolgozott a bútoriparban, július végén azonban már csak 53 400, vagyis 3 300 munkahely szűnt meg.

 

Oltási stratégia Romániában: fél év alatt 13 millió embert szeretnének beoltani koronavírus ellen

Valeriu Gheorghiţă, az oltási kampány koordinátora szerint ahhoz, hogy Románia lakossága ismét normális életet élhessen, irányítás alá kell vonni a járványügyi helyzetet, ehhez pedig a lakosság 60-70%-át be kell oltani. Minden központban mintegy ötezer embert lehet majd beoltani havonta, ami azt jelenti, hogy fél év alatt több mint 13 millió személyt lehet immunizálni a koronavírussal szemben. A vakcinát a fővárosi Cantacuzino Intézetben tárolják majd, innen osztják el az ország hat katonai kórházába Temesvárra, Brassóba, Kolozsvárra, Iaşiba, Konstancára és Craiovára.

 

SPANYOLORSZÁG

 

Szenved az európai turistaországok szolgáltatási szektora a második hullámban

Jelentősen visszaesett az olasz és a spanyol szolgáltatási szektor BMI novemberben -előbbi az elemzői várakozásoktól is elmaradt. Mindenesetre a második hullám messze nem okozott akkora zavart az ágazatban, mint a tavaszi. A vártnál kisebbet esett a spanyol szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI), az októberi 41,4 pontról novemberre 39,5 pontra esett az index, miközben az elemzők 36,6 pontot vártak novemberre. A pozitív meglepetéssel együtt is alacsony a mutató, messze az 50 pontos határ alatt van.

 

Tovább nőtt a spanyol munkanélküliség

Spanyolországban mintegy 0,7 százalékkal, több mint 25 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma novemberben az előző hónaphoz képest –közölte a munkaügyi tárca Madridban. A munkaügyi központok adatai alapján készült összesítés szerint több mint 3,8 millió munkanélküli szerepelt a nyilvántartásban az év tizenegyedik hónapjában, mintegy 20 százalékkal, 650 ezerrel többen, mint tavaly novemberben. A legtöbb új munkanélkülit a szolgáltatási szektorból regisztrálták, területi bontásban pedig az észak-spanyolországi Galiciában emelkedett legnagyobb mértékben a számuk. A dél-európai országban március óta mindössze júliusban és szeptemberben csökkent a munkanélküliség.

 

Óriási adóhátralékot fizetett a volt spanyol király

I.János Károly volt spanyol király önkéntes adóbevallást nyújtott be és több mint 678 ezer eurót fizetett be a spanyol adóhatóságnak –tájékoztatta Javier Sánchez-Junco ügyvéd a spanyol sajtót szerdán. Miután az ügyészség a nyáron vizsgálatot indított ellene korrupció gyanújával, idén augusztusban titokban elhagyta az országot, és azóta az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodik.

 

SVÉDORSZÁG

 

Túlterhelődtek a svéd kórházak, segítségért könyörög a tiszti főorvos

Sürgős  támogatást  kért  a  svéd  tiszti főorvos  szerdán  a  kormánytól  a  koronavírus-járvány  második  hulláma következtében túlterhelt stockholmi kórházak megsegítése érdekében. A tiszti főorvos szerint égető szükség van szakápolókra  és  más  kórházi  személyzetre  a  svéd  főváros  egészségügyi  intézményeiben,   ahol   megteltek   az intenzívosztályok koronavírussal fertőzött betegekkel.

 

Csak nyolcan lehetnek együtt karácsonykor Svédországban

Karácsonykor legfeljebb nyolc ember gyűlhet össze Svédországban, ugyanis a járvány ismét élénkülni kezdett az országban. Stefan Löfven svéd miniszterelnök keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: Az idén a karácsony nem lehet a megszokott. A járványhelyzet nem javul, ezért ez a szigorú létszámkorlátozás érvényben marad. A maximális nyolcfős gyülekezést novemberben hirdették ki.

 

Svédország nem kér a maszkokból

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán közölte, hogy a járvány terjedése miatt az embereknek, köztük a 12 éves vagy annál idősebb gyermekeknek is ajánlott maszkot viselni az üzletekben, munkahelyen és az iskolákban, ahol nincs megfelelő szellőztetésre lehetőség. Egy nappal azután, hogy a WHO kibővítette a maszkviseléssel kapcsolatos ajánlásait, Anders Tegnell svéd országos tisztifőorvos kijelentette: Maszkokra bizonyos helyzetekben van szükség. Ilyen helyzet a regionális egészségügyi szervekkel való egyeztetés alapján Svédországban még nem alakult ki.

 

SZERBIA

Szerbia: Háromszáz fölé emelkedett a gépi lélegeztetésre szoruló koronavírusos betegek száma

Az elmúlt 24 órában Szerbiában 22.316 személyt teszteltek és 7.804 fertőzöttet azonosítottak. Kórházi ellátásra 8.489 koronavírusos beteg szorul, 319-en vannak lélegeztetőgépen. Tegnap délután óta hivatalosan 54-en hunytak el a COVID-19szövődményeibe, a koronavírussal összefüggésbe hozható halálos áldozatok száma ezzel 2.116-ra  emelkedett.  A járvány kitörése óta Szerbiában összesen 1.958.473 fertőzésgyanús esetet teszteltek és eddig 241.831 pozitív esetet azonosítottak.

 

Szerbia támogatja a járvány sújtotta cégeket és a nyugdíjasokat is

Egy-egy havi minimálbért fizetnek ki a leginkább sújtott ágazatokban dolgozóknak –jelentette be Aleksandar Vučić szerb államfő. Mindez mintegy 72,5 ezer dolgozóra vonatkozik az idegenforgalomban, az autókölcsönző-, a vendéglátó-, a szállodaiparban, mindazokban az ágazatokban, melyeket a koronavírus-járvány különösen sújtott. December 17-én és 18-án utalják át minden nyugdíjasnak az 5000 dináros egyszeri segélyt, melyhez biztosították a 75 millió eurót, majd januártól 5,9 százalékkal növelik a nyugdíjak összegét.

 

Kedvezménykártyát kapnak a szerbiai koronavírus-járvány elleni küzdelemben dolgozók

Szerbia  kedvezménykártyával  segíti  mindazokat,  akik  munkájukkal  hozzájárulnak  a  koronavírus-járvány  elleni küzdelemhez. A kártyatulajdonosok különböző kedvezményeket kaphatnak majd vásárláskor bizonyos üzletekben, valamint kedvezményes szolgáltatásokhoz is hozzájuthatnak a partnercégeknél. A kártya mindaddig érvényben lesz érvényes, amíg tart a járvány az országban.

 

Szerbiában már a vásárcsarnokokban helyezik el a betegeket

Új járványkórház nyílt a hét végén a Belgrádhoz közeli Batajnicán, az illetékes orvosok szerint nagy szükség volt az intézményre, egyre több ugyanis a súlyos beteg, és egyre több embernek van szüksége lélegeztetőgépes kezelésre. Belgrád és Nis után Újvidéken is újra járványkórházzá alakították a sport-és vásárcsarnokokat, hogy az enyhébb tünetekkel rendelkező koronavírus-fertőzötteket is el tudják helyezni.

 

SZLOVÁKIA

 

A külföldön elvégzett antigén teszttel is átléphetik a határt az ingázók

December   7-től  14 napnál  nem  régebbi  negatív teszteredményt kell  felmutatniuk  a  határon  az  ingázóknak.  A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) hatályos rendelete alapján a Szlovákia területén kívül végzett antigén tesztet is elfogadják. Akik rendszeresen átlépik az országhatárt, és nem kell karanténba vonulniuk majd tesztet végeztetniük, azok a szlovák egészségügyi minisztérium által kiadott, 14 napnál nem régebbi negatív antigén teszttel; a szlovákiai mobil mintavételi pontokon, illetve szociális otthonokban kiadott, 14 napnál nem régebbi negatív antigén teszttel; vagy 14  napnál  nem  régebbi  negatív  antigén  teszttel,  illetve  negatív  RT-PCR  teszttel  igazolhatják  magukat.  A belügyminisztérium közölte, hogy december 7-től egyelőre nem ellenőrzik szlovák határokon, hogy a munkába ingázók, illetve a határátlépést illetően más, kivételt élvezők rendelkeznek-e negatív koronavírus-teszttel.

 

Megnyílt egy magyar-szlovák határellenőrzési pont

A  kétoldalú  személyforgalom  számára  megnyílt  a  magyar-szlovák  határon  a  Borsod-Abaúj-Zemplén  megyei Tornanádaskán levő határellenőrzési pont december 9-én reggel 6 órakor. A tornanádaskai átkelőn a határforgalom-ellenőrzést és a kétoldalú személyforgalom áthaladását a hatóságok minden nap 18 óráig biztosítják.

 

Koronavírus Szlovákiában: 38 halott, 13 277 tesztelés, 2 564 új fertőzés

December  9-re egy nap alatt 13 277 PCR alapú tesztelést végeztek a szlovákiai laboratóriumokban. Ezek 2 564 új vírusfertőzöttet mutattak ki. A pozitivitási ráta 19,3 százalék. Újabb 38 halálesetet jelentettek a COVID-19miatt.  A kórházakban 2 083 pacienst ápolnak, közülük 1 862 koronavírusos. Az intenzív osztályon 139 személy fekszik, lélegeztetőgépre 131-en szorulnak.

 

További szigorításokat jelentett be a szlovák kormány

A koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések újabb szigorítását és kiterjesztését jelentette be a szlovák kormányfő. Az intézkedések több lépcsőben lépnek életbe, és legalább 3 hétig maradnak érvényben.  A kormányfő szerint azért volt szükség a szigorításokra, mert nem sikerült megvalósítani az országos tesztelések újabb -decemberre tervezett -köreit, amelyeket a szigorítások alternatívájának szántak. Az első, már december 11-én hatályba lépő szigorítás az éttermeket és más vendéglátóhelyeket érinti, amelyek már hetek óta csak kültéri teraszaikon tarthattak nyitva, most ezeket is be kell zárni, legfeljebb elvitelre árulhatnak ételt. A szigorítások második -a szállodákat, más szállásadó helyeket és síközpontokat érintő -lépcsője december 14-től lép érvénybe. Ettől az időponttól csak olyan vendégeket fogadhatnak, akik 72 óránál nem régebbi, negatív Covid-tesztet tudnak felmutatni. A szigorítások harmadik körében, december 21-től az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak és a drogériák kivételével minden üzletet és szolgáltatásnyújtó helyet bezárnak, illetve ekkortól szünetet rendelnek el az oktatási intézményekben is. Ez az intézkedés úgyszintén legalább 3 héten át lesz hatályban. A kormány szintén bejelentette, hogy december 28-tól rendszeres tesztelést kezdenek minden, 500 főnél több alkalmazottal rendelkező gyárban és üzemben.

 

Megnyitották az ukrán-szlovák határátkelőket

Szlovákia  megnyitotta  Ukrajnával  közös  határátkelőit,  ám  vannak  korlátozások.  Működik  a  Kisszelmenc –Nagyszelmenc, az Ungvár –Felsőnémeti és a Kisberezna –Ugar közúti átkelő. Utóbbin azonban a gyalogos forgalom továbbra is szünetel. A határátkelésnek újszabályai vannak, amelyek szerint kötelező a 14 napnál nem régebbi EU-s szabvánnyal készült RT-PRC teszt felmutatása. Erre csak a 7 évesnél fiatalabb gyermekeknek nincs szükségük. A tájékoztató szerint a teszt kötelező a Szlovákiában dolgozó és tanuló, naponta ingázó személyek számára is.

 

SZLOVÉNIA

Koronavírus-helyzet Szlovéniában

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint december 8-án 2139-cel  90  075-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 38 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1900-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1282-en vannak kórházban,198-an intenzív osztályon.

 

Szlovéniában december 19-től jöhet az enyhülés

Egyre  nagyobb  a  nyomás  a  szlovén  kormányon,  hogy  enyhítsen  a  koronavírus-járvány  megfékezésére  hozott szigorításokon, feloldjon néhány olyan, az üzletekre, a síközpontokra és a szolgáltatásokra vonatkozó korlátozást, amelyek elhagyása kevésbé kockázatos. A kereskedelmi ágazat képviselői a kormánnyal folytatott tárgyalásokon kiemelték: a több mint egy hónapja tartó lezárások miatt 750 millió euró forgalomtól estek el, és közel tízezer embert kellett elbocsátaniuk. A síközpontok is arra figyelmeztettek, hogy amennyiben a helyzet nem változik, a téli szezon elmaradása rájuk nézve is katasztrofális következményekkel járhat. A kormány a héten fogadta el azt az ütemtervet, amely szerint enyhítenek majd a korlátozásokon. Ebben mennyiségi sávokat határoztak meg a napi új esetek, valamint a kórházban kezelt betegek számára vonatkozóan. A járványügyi szakemberek szerint a jelenlegi reprodukciós ráta mellett december 19. után jöhetnének az első enyhítések.

 

Ingyenes és önkéntes lesz az oltás Szlovéniában

Ingyenes és önkéntes lesz az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás Szlovéniában, a kormány erre vonatkozóan elfogadta a nemzeti oltási tervet. Az ingyenes védőoltásra kivétel nélkül mindenki jogosult, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e egészségbiztosítással. Első körben az idősotthonok lakóit és az egészségügyben dolgozókat oltják be. A lakosság beoltása januárban kezdődhet meg a Pfizer és a BioNTech vakcinájával, amelyet 50 ezer embernek terveznek  beadni.  Létrehoznak  egy  külön  alkalmazást,  amelyen  regisztrálni  lehet,  az  oltóközpontokat  pedig kórházakban alakítják ki. A kormány döntése szerint még decemberben megkezdődik a lakosság önkéntes tömeges tesztelése is. Az első, félmilliós szállítmány az antigén gyorstesztekből december 11-én érkezik meg az országba.

 

FÁK TÉRSÉG

 

Oroszország az első, ahol megkezdték a koronavírus elleni tömeges oltást

Oroszországban december 5-én, szombaton kezdték el forgalmazni a koronavírus elleni vakcinát. Az oltási program központja Moszkva, ahol az emberek részt vehetnek a tömeges oltásban. Az orosz gyártmányú vakcinát 70 moszkvai klinikának szállítják ki. Először az orvosok és az egészségügyi dolgozók, illetve a tanárok és szociális dolgozók részére biztosítják az oltást, mivel az orosz kormány szerint ők vannak a legjobban kitéve a fertőzésnek.

 

Magyar egészségügyi szakértői delegáció tért haza Oroszországból

Magyarország mérlegeli, hogy bekapcsolódjon-e a koronavírus ellen létrehozott orosz vakcina klinikai vizsgálatába –közölte az emberi erőforrások minisztere hétfői online sajtótájékoztatóján. Kásler Miklós elmondta: a „nagyvonalúan felkínált” lehetőséggel élve három-ötezer magyar állampolgár juthatna védőoltáshoz. Kásler Miklós ismertetése szerint a delegáció tagjai között volt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) négy szakértője, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Fluart vakcinagyártó orvosai.

 

Oroszországban gyorsult a fogyasztói áremelkedés

Oroszországban gyorsult az infláció éves és havi összevetésben. Novemberben a fogyasztói árak 0,7 százalékkal nőttek októberhez képest, amikor 0,4 százalékos emelkedést regisztráltak. Az élelmiszerek ára 1,3 százalékkal, a nem élelmiszertermékeké 0,6 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 0,1 százalékkal nőtt. Éves összevetésben 4,4 százalékos inflációt mértek az októberi 4 százalék után.

 

Hivatalos: január 8-től szigorú karantén lesz Ukrajnában

Ukrajna  minisztertanácsa  úgy  döntött,  hogy  az  általános  karantént  február  végéig  meghosszabbítja.  Ezzel párhuzamosan  januárban  megerősített  karantént  vezetnek  be.  Ukrajna  kormánya  2021.  február  28-ig meghosszabbította az általános karantént.”Az általános karantén (amelynek során a narancssárga zóna korlátozásai lesznek érvényben -a szerk.) 2021. február 28-ig tart. Szigorú karantén bevezetése január 8-án 00.00 órától január 25-én 00.00 óráig” -rendelte el Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter.

 

December 22-én kezdenék meg az orosz vakcina gyártását Kazahsztánban

A kazah elnöki sajtószolgálat bejelentése alapján Kazahsztánban december 22-én kezdődik meg a Szputnyik V névre keresztelt orosz koronavírus elleni vakcina gyártása. Egy további bejelentés értelmében Kazahsztánban 2021 elejére tervezik elindítani a lakosság tömeges oltását.

Oroszország újabb mobil laboratóriumot ajándékozott Kirgizisztánnak

A kirgiz Egészségügyi Minisztérium átvehette az újabb, Oroszországból adományként érkező mobil laboratóriumi egységet, mely a koronavírus elleni harcban fogja segíteni a kirgiz hatóságokat. Korábban Kirgizisztán már három hasonló  mobil  laboratóriumot  is  kapott  Oroszországtól.  Az  adományként  kapott  eszközöket  az  állandó laboratóriumokkal nem rendelkező területekre irányítják.

 

Kirgiz-üzbég közös befektetési alap létrehozásáról született megállapodás

A kirgiz elnöki sajtószolgálat bejelentése szerint megállapodás született egy 50 M USD értékű kirgiz-üzbég közös befektetési alap létrehozásáról.

 

32%-kal csökkent Tádzsikisztán személygépjármű importja

A  tadzsik  vámszolgálat  adatai  szerint  2020  január-október  időszakában  a  Tádzsikisztánba  behozott személygépjárművek értéke 184,2 M USD volt, mely összehasonlítva előző év azonos időszakával, 32,4%-os csökkenést jelent. A gépjárművek exportja is csökkent, ez évben októberig csupán 3,8M USD értékben valósult meg kivitel, mely az előző évhez képest 73%-os visszaesést jelent.

 

KÍNA

 

Az EU-s nagykövet szerint Amerikának és az Uniónak együtt kell fellépnie Kínával szemben

Az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak együtt kell dolgoznia, és a régiós országokkal együtt közösen kell fellépni Kínával szemben a vitatott Dél-kínai tengeri területi vitákban -mondta az EU-s pekingi nagykövet csütörtökön. Joe Biden megválasztott amerikai elnök szerint a szövetséges demokráciáknak együtt kell működniük Kínával szemben. Nicolas Chapuis pekingi EU-s nagykövet csütörtökön egy energiaügyi fórumon elmondta, hogy reményei szerint az Egyesült Államok megállapodik az Európai Unióval a Kína-politikájukat illetően -számol be a Reuters.

 

Kínaiak csempészhetnek vakcinát Olaszországba

A nápolyi pénzügyőrség vizsgálatot indított a sajtóban megjelent információk alapján, melyek szerint a dél-olaszországi térségben élő kínai közösség tagjai törvénytelen úton Kínából szereznek vakcinát -jelentette az Ansa hírügynökség szerdán. A hatóságok elrendelték a Kínából érkező gyógyszer-és más áruszállítmányok tüzetes ellenőrzését. A pénzügy-és vámőrség vizsgálata arra keres választ, hogy többek között a nápolyi kikötőbe Kínából érkező konténerekben olyan gyógyszerek is lehetnek-e, melyek forgalmazását az európai uniós és az olasz hatóságok nem engedélyeznek.

 

Koronavírus: 86 százalékos a kínai vakcina hatékonysága

Az első számú kínai koronavírus-vakcina, a Sinopharm által fejlesztett oltóanyag 86 százalékosan hatékony a vírus kivédésében –közölte a klinikai tesztelést végző ország, az Egyesült Arab Emirátusok egészségügyi minisztere. A hírek szerint a Sinopharm által fejlesztett vakcina megkapta a sürgősségi engedélyeket az Egyesült Arab Emirátusokban és beadták a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozóknak. Kína már korábban engedélyezte a vakcinát és több százezer embert oltottak be vele.

 

TÖRÖKORSZÁG

 

Koronavírus-helyzet Törökországban

December 8-ra rekordmértékű, egy nap alatt 211 koronavírussal kapcsolatos halálesetet regisztráltak Törökországban, így a járvány kitörése óta 15 314 ember életét követelte a betegség. Egy nap alatt 201 219 koronavírus-tesztet végeztek, és újabb 33 198 embernél mutatták ki a vírust, az eddig regisztrált megbetegedések száma elérte a 893 630-at, az aktív fertőzöttek száma 436801.

 

Törökország bizonyos esetekben 10 napra csökkentette a kötelező karantén időtartamát

December 7-től Törökország 14 napról 10 napra csökkentette a kötelező karantén időtartamát azoknak, akik közvetlen kapcsolatba kerültek koronavírussal fertőzött személlyel. Lehetőség van arra is, hogy a karanténra kötelezett kontakt személy, szabad kapacitás esetén az 5. napon PCR tesztet végeztessen el, és amennyiben a teszteredmény negatív, illetve az illetőnek nincsenek tünetei, legkorábban a 8. napon mentesülhet a karanténkötelezettség alól.

 

A török autóipar novemberben a valaha elért 2. legjobb eredményt produkálta

Törökország autóipara az eddigi második legmagasabb exporteredményt érte el novemberben. Az Uludağ Autóipari Export Egyesület adatai szerint a külföldi értékesítésből származó árbevétel közel 2,7 milliárd USD-t tett ki a múlt hónapban, 0,3%-kal nőtt éves szinten. A január-novemberi időszakban elérte a 22,7 milliárd USD-t az exportból származó bevétel.

 

A Sun Express ingyenes koronavírus-tesztet kínál utasainak a reptéri bejelentkezéskor

A  török –német  Sun  Express  az  első  légitársaság,  amely  ingyenes,  önkéntes  gyors  antigén  tesztet  kínál  a Németországból Törökországba tartó járatokat igénybe vevő utasainak. Az első vizsgálatokat a légitársaság december 8-i Düsseldorf -Antalya járatához kapcsolódóan végezték el. Mivel a teszt 15 percen belül megmutatja az eredményt, lehetőség van a repülőtéren történő elvégzésre felszállás előtt.

 

Egy török cég 20 országba exportál antigén teszteket

Egy ankarai székhelyű cég koronavírus-antigénteszteket állít elő hazai források felhasználásával, és közel 20 országba exportálja termékét. A teszt 96%-os pontosságú és az elvégzéstől számított 10 perc alatt megmutatja az eredményt.

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

Húszmillió amerikait fenyeget a kilakoltatás

A befektetési bank és pénzügyi tanácsadói iroda, a Stout szerint 8,4 millió albérletben lévő háztartást, ami összesen 20,1 millió személyt jelent, fenyeget a kilakoltatás az Egyesült Államokban. A The Aspen Institute még magasabbra, 30 és 40 millió közé becsüli a kilakoltatás fenyegette emberek számát. A koronavírus okozta válság és a járvány elleni korlátozások miatt rengetegen vesztették el munkájukat, így képtelenek fizetni albérletüket.

 

Joe Biden: 100 millió oltás 100 nap alatt Amerikában

Joe Biden elmondta, hogy bár első hivatali hónapjai alatt nem fog eltűnni a járvány, de terve megváltoztatja a COVID-19jelenlegi terjedését. Kevés részletet árult el azonban az ambiciózus tervről, mely az USA történelmének legnagyobb oltási programja lesz. Várhatóan nem lesz könnyű a 100 millió oltást alig több mint három hónap alatt beadni az Egyesült Államok nagy földrajzi mérete és az új vakcina bevezetésének „logisztikai kihívásai” miatt.

 

Napokon belül engedélyezhetik a Pfizer-vakcinát az USA-ban

Az amerikai élelmiszer-és gyógyszerfelügyelet (FDA) a hét vége felé engedélyezheti a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett COVID-19vakcinát, miután a szervezet tanácsadó bizottsága összeült a klinikai vizsgálatok adatainak megvitatására. Ez lenne az első koronavírus-vakcina, amelyet az Egyesült Államokban engedélyeznek.

 

Átlépte a 15 milliót a fertőzöttek száma az USA-ban

Az Egyesült Államokban kedden meghaladta a 15 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma –ez azt jelenti, hogy alig négy nap alatt további egymillióval emelkedett. A megbetegedések száma országszerte exponenciálisan növekszik, mivel sokan utaznak ünnepi összejövetelekre, ráadásul ellenzik a terjedés lassítására szolgáló közbiztonsági intézkedéseket.

 

Anthony Fauci lehet Joe Biden egészségügyi főtanácsadója

Joe Biden várható amerikai elnök egészségügyi főtanácsadónak kérte fel helyi idő szerint csütörtökön Anthony Faucit, a koronavírus-járvány elleni küzdelem kormányzati munkacsoportjának  tagját. A várakozások  szerint januárban hivatalba lépő Biden arról számolt be a CNN hírtelevíziónak adott interjújában, hogy a járványügyi szakember továbbra is az amerikai allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének igazgatója maradna, de emellett felkérte, hogy legyen az egészségügyi főtanácsadója, illetve tagja az új kormányzat “Covid-csapatának”.

 

Az USA-ban jövőre streamelve érkezik az összes Warner mozibemutató

Éppen a múlt hétvégén írtunk arról, hogy haldoklik az amerikai moziipar, a jegyárakból származó bevételek a korábbi szintek tizedére estek vissza, de mozibemutatók is alig vannak.  Ezt a tényt a filmstúdiók is realizálták és tegnap a Warner Brothers  be is  jelentette,  hogy  2021-ben az összes –szám szerint 17 –mozipremierjüket a megjelenéskor azonnal, streamelve is elérhetővé teszik.

 

KANADA

 

Kanada is engedélyezte a Pfizer vakcináját

Engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus-vakcinájának forgalmazását szerdán a kanadai gyógyszerfelügyeleti hatóság. Az amerikai Pfizer és a német BioNtech november elején bejelentette, hogy oltóanyaguk hatékonysága az addigi klinikai próbák és vizsgálatok eredményei alapján 90 százalék körüli. Nem sokkal később közölték, hogy a végleges hatékonysági mutató ennél is jobb, eléri a 95 százalékot.

 

Egy kanadai feltaláló állítja, elkészítette a tökéletes védelmet a koronavírus ellen

Nem irritálja a bőrt, nem párásodik be tőle a szemüveg, cserébe viszont nehéz –ezek a főbb jellemzői annak a különös sapkának, melyet a koronavírus ellen fejlesztett ki egy kanadai feltaláló. “Olyan érzés, mintha egy esernyő alatt állnánk” –állítja a koronavírus ellen kitalált, különös védelmi eszközéről, a BioVyzr nevű pajzsról Al-Qaysi. A kanadai férfi által készített búra feltalálója szerint hatékony védelmet jelent a világjárványért felelős kórokozó ellen. A fejfedőhöz hasonló eszköz mindössze 2,5 kilogramm súlyú, így hosszabb időn át is kényelmes viselni, emellett érzékeny bőrűek és szemüvegesek is hordhatják.

 

LATIN-AMERIKA

 

Négyhónapos csúcson tombol a járvány Brazíliában

Négy hónapja nem volt olyan magas a napi új fertőzöttek száma Brazíliában, mint ahogy keddről szerdára alakult: több mint  53  ezer  esetet  jegyeztek  fel -adta hírül a latin-amerikai ország egészségügyi minisztériuma. A 210 millió lakosú országban a bizonyítottan fertőzöttek száma valamivel 6,7 millió felett van.

 

Brazíliában ingyenes lesz koronavírus-oltás

Brazília kormánya mindenkinek felajánlja, hogy ingyen kaphat oltást a koronavírus ellen mindenféle kötelezettség nélkül a vakcinák tudományos és törvényes jóváhagyása után –tudatta Jaír Bolsonaro brazil elnök hétfőn a Twitteren. Brazília a világjárvány által leginkább sújtott országok egyike. Hétfőre több mint 20 ezer újabb koronavírus-fertőzést jegyeztek fel a latin-amerikai országban, és 376-an haltak meg egy nap alatt a ragály miatt, összesen immár 177 317-en.

 

Vagyonadót vezetnek be Argentínában a járvány által leginkább sújtottak megsegítésére

Egyszeri vagyonadót vezetnek be Argentínában a koronavírus-járvány elleni védekezés finanszírozására, a járvány által leginkább  sújtott  vállalkozások  és  a  szegények  megsegítésére,  valamint  a  hazai  földgázipar  fejlesztésének támogatására. Az erről szóló törvényt pénteken hagyta jóvá a parlament szenátusa. Az alsóház már korábban megszavazta.

 

Mexikó elnöke már a karácsonyi ajándékozást is tiltaná a koronavírus miatt

Hagyjuk a karácsonyi ajándékokat máskorra –állt a nyilvánosság elé pénteken a kéréssel Andrés Manuel López Obrador, Mexikó elnöke, arra kérve a lakosságot, hogy lehetőleg ne is ünnepeljenek és csak akkor hagyják el az otthonukat, ha „igazán” szükséges. Mexikóban eddig 1,15 millió ember fertőződött meg koronavírussal a járvány két hulláma alatt. A halálos áldozatok száma 108 ezer felett jár.

 

Maduro pártja győzött a venezuelai választáson

Nicolás Maduro elnök szövetségesei nyerték a vasárnapi választást Venezuelában. Ez nem meglepő, mivel az ellenzék –amely egyébként a diktatúra megszilárdítását célzó bohózatnak nevezte az eseményt –bojkottálta a szavazást, és az embereket is erre buzdította.

 

Irányított rádiósugarak okozhatták a havannai szindrómát

Évekkel ezelőtt több amerikai és kanadai, Kubában szolgáló diplomatának lettek rejtélyes tünetei. A havannai szindróma első hivatalos magyarázata szerint „irányított”, pulzáló rádiósugarak okozhatták a diplomaták tüneteit –számolt be az amerikai tudományos akadémia jelentéséről a Guardian. A Kubában szolgáló amerikai és kanadai nagykövetség személyzete  2016-ban   kezdett  el  egészségügyi  problémákról  beszámolni:  ezek  között  volt  a  hallásromlás, beszédproblémák, orrvérzés és más megmagyarázhatatlan tünetek.

 

Bankjegyre kerülhet Diego Maradona hazájában

Egy argentin szenátor javaslata alapján bankjegyre kerülhet az országban a legendás futballista, Diego Maradona, aki november 25-én,60 éves korában hunyt el. A bankjegy –amely körülbelül 3700 forintot ér –egyik oldalán a futballista arcképe lenne látható, a másikon pedig az egyik leghíresebb találata.

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

 

Sztrájkkal hívták fel a figyelmet a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos problémákra a kenyai ápolók

December   7-én több kenyai egészségügyi intézmény ápolói sztrájkkal tiltakoztak  a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos problémák miatt. A sztrájkolók panaszai a rossz munkakörülményekre és a védőfelszerelések hiányára kívánja felhívni a figyelmet, amely miatt több egészségügyi dolgozó is megfertőződött és életét vesztette már az országban. A sztrájkhoz az orvosok nem csatlakoztak.

 

Dél-Afrikában bejelentették a koronavírus-járvány második hullámának megérkezését

A dél-afrikai kormány december 9-én bejelentette, az országot elérte a koronavírus-járvány második hulláma. Jelentős emelkedést mértek ugyanis a megfertőződések számának tekintetében Western Cape, Eastern Cape, KwaZulu-Natal tartományokban.

 

Új határátkelőt adtak át a kenyai-etióp határon

Abiy Ahmed etióp miniszterelnök és Uhuru Kenyatta kenyai elnök jelenlétében adták át a két ország kereskedelmi forgalmának növekedését is vélhetően elősegítő új határállomást a két ország közös határán, Mayale városa közelében.

 

Izrael az év végén elkezdi a tömeges oltást

Benjámin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy december 27-én megkezdődik a lakosság tömeges oltása Izraelben -írja az MTI. Naponta 60 000 vakcina beadását tervezik, miután szerdán a Tel-Aviv-i Ben Gurion repülőtérre érkezett a Pfizer és a BioNTech oltóanyagának első, még csak kísérleti jelleggel, a szállítás tesztelésére elküldött rakománya. Az emberek bátorítására elsőként ő oltatja be magát -mondta Netanjahu.

 

Izraelben visszavonták az éjszakai korlátozásokat és megnyitották a plázákat

Izraelben a kormány jogi nehézségekre hivatkozva visszavonta a szerdától bejelentett éjszakai korlátozásokat,  de engedélyezte a nem kiemelten fertőzött településeken található plázák megnyitását, és megérkezett az első oltóanyag-szállítmány -jelentette a helyi média szerdán.

 

Először közöltek infót arról, hogy mennyire hatékony a kínai vakcina

Az Egyesült Arab Emírségek Egészségügyi Minisztériuma adott hírt arról, hogy mennyire hatékony a kínai koronavírus-vakcina. A mellékhatásokról szűkszavúan nyilatkoztak, csak annyit közöltek, hogy nem merültek fel komoly problémák. Nyolcvanhat  százalékos  a  hatékonysága  a  Sinopharm  kínai  állami  gyógyszertártó  vállalat  koronavírus  elleni vakcinájának -közölte szerdán az Egyesült Arab Emírségek Egészségügyi Minisztériuma.

 

Bahrein is engedélyezte a BioNTech/Pfizer oltóanyagát, de kérdés, hogyan fogják tárolni

A közel-keleti királyságban gyakran 40 Celsius-fokos meleg van, a Pfizer és BioNTech cégek 95 százalékos vakcináját azonban mínusz 70 fokon lehet csak tárolni, illetve szállítani. A világon másodikként Bahreinben engedélyezték a BioNTech és a Pfizer SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinájának alkalmazását –közölte a BNA helyi hírügynökség pénteken este. Elsőként az Egyesült Királyságban kapott hatósági jóváhagyást a koronavírus-vakcina alkalmazása.

 

A tunéziai elnök köszönetet mondott Kínának a járvány elleni segítségek miatt

Tunézia  köszöni  Kínának,  hogy  különféle  támogatásokat  nyújtott  a  járvány  ellenőrzésére,  segítette  Tunézia járványkezelési képességét, fejtette ki Kaisz Szaíd tunéziai elnök december 7-én, amikor átvette Zhang Jianguo, a Kínai Népköztársaság tunéziai nagykövete megbízólevelét. A tunéziai elnök elmondta, hogy Tunézia nagyon köszöni Kínának, hogy hosszú ideig értékes támogatásokat nyújtott Tunéziának, és örül, hogy az elmúlt években sok eredmény volt a két ország között. Tunézia kész arra, hogy Kínával együtt elmélyítse ezt a baráti együttműködést.

 

Katari külügyminiszter: nincs napirenden a kapcsolatok normalizálása Izraellel

Előrelépés történt a Katar és a Szaúd-Arábia vezette szövetség tagjai közötti diplomáciai konfliktus megoldásában, ám az áttörésre várni kell –derül ki a katari külügyminiszter pénteki nyilatkozatából, amelyben kizárta továbbá a kapcsolatok normalizálását Izraellel.

 

Benyújtotta lemondását a kuvaiti kormány

Benyújtotta kormánya lemondását Szabáh al-Hálid al-Hamad, Kuvait miniszterelnöke vasárnap az előző napi parlamenti választások  nyomán,  amelyeken  a  parlament  csaknem  kétharmada  megújult,  de  egyetlen  nő  se  került  be  a törvényhozásba. A KUNA kuvaiti állami hírügynökség szerint a kuvaiti emír elfogadta a  –választás után rutinszerű lépésnek számító  –lemondást, és felkérte a kabinetet, hogy ügyvivőként irányítsa tovább az országot, amíg meg nem alakul az új kormány.

 

Libanon: cirkusz lesz, de kenyér nem biztos

A közel-keleti országot már éhínség fenyegeti, mert vészesen fogynak az alapvető élelmiszerek olcsó importját biztosító devizatartalékok. Spontán tiltakozások törtek ki több libanoni városban hétfő este, miután híre ment annak, hogy az ügyvezető kormány a létfontosságú termékek állami támogatásának megvonásáról tárgyalt. Az alapvető élelmiszerek, üzemanyag és gyógyszerek viszonylagos hozzáférhetőségét jelenleg az biztosítja, hogy a kereskedők kedvezményes átváltási árfolyammal importálhatják azokat.

 

Irán nem fog újból tárgyalni az aláírt megállapodásról

Az iráni külügyminisztérium szóvivője december 7-én az aznap tartott sajtóértekezleten kifejtette, hogy az iráni atomügyekről szóló teljes megállapodás nagyon fontos lépés volt, Irán határozottan ellenzi, hogy újból tárgyaljanak a megállapodásról és reméli, hogy az európai országok végrehajtják a megállapodást.

 

AUSZTRÁLIA

 

Kína újabb támadást indított az ausztrálok ellen a koronavírus vizsgálata miatt

Peking szubvencióellenes vámokat vet ki az ausztrál borokra egy előzetes határozat szerint -közölte a kínai kereskedelmi minisztérium csütörtökön, alig két héttel a dömpingellenes vámok bevezetése után, a két ország közötti egyre feszültebbé váló viszony közepette -írja az MTI.

 

Ausztrália gyakorlatilag legyőzte a járványt, pedig nem csináltak semmi különöset, csak betartották a szabályokat

Victoria a második legnépesebb állam Ausztráliában, népessége több mint 6,3 millió, körülbelül kétharmada Magyarország népességének. Itt a legdurvább napokon regisztráltak 700 új koronavírusos esetet, Magyarországon ez a számaz elmúlt egy hétben minden nap túllépte az ötezret. De nem is feltétlenül ez a legérdekesebb adat, hanem hogy az ausztrál államban több mint egy hónapja nem regisztráltak új megbetegedést.

 

Öt hónap után először érkezett nemzetközi járat Melbourne-be

Ausztrália második legnagyobb városa hétfőn, öt hónap után először fogatott nemzetközi járatot, amely egyben teszt is lesz arra, mennyire működik jól Victoria állam megújult karanténrendszere -derül ki a reuters.com híréből. Az ország márciusban zárta le határait a külföldiek előtt, de Melbourne június végétől már egyáltalán nem fogadott más országokból érkező járatokat, miután két karanténhotel is járvány-gócponttá változott. Több mint 20 000 fertőzést regisztráltak az államban, miután a szálloda személyzete is elkapta a vírust a tengerentúlról hazatérőktől. Mindezt a legtöbben azzal magyarázták, hogy a magánvállalkozók nem tartották be a biztonsági előírásokat.

 

ÚJ-ZÉLAND

 

Két hónap alatt is le lehet küzdeni a járványt: magyar orvos az új-zélandi tapasztalatokról

Új-Zélandon  sikerült  megállítani  a  járványt,  második  hullámról  nem  is  hallottak.  A  szigorú  intézkedéseknek köszönhetően a vírus már nem terjed a közösségekben, új fertőzötteket csak külföldről érkezők között találnak. A lezárások ott is szétzúzták a gazdaságot, de a lakosság élete gyakorlatilag két hónap alatt visszatérhetett a régi kerékvágásba, és így senki sem vesztett többet, mint feltétlenül szükséges volt.

 

Forrás: MKIK Nemzetközi Hírlevél