A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.12.21.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.12.21-én készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

ALBÁNIA

 

Koronavírus-helyzet Albániában

Albániában december 16-án egy nap  alatt12-en vesztették életüket a koronavírus-fertőzés következtében, ezzel a járvány halálos áldozatainak a száma elérte a 1 040-ot. 637 újonnan azonosított esettel 50 637-renőtt a járvány kezdete óta regisztrált megbetegedések és 23 216-raaz aktív fertőzöttek száma.

 

Az albán kormány ismét módosította a 2020-as költségvetést

Idén negyedik alkalommal módosította az albán kormány a 2020. évi költségvetést, melynek értelmében 3,4 milliárd lek jut a nyugdíjasok év végi kifizetéseire, 1,4 milliárd lek az egészségügy és 1 milliárd lek a gazdaság támogatására, az infrastruktúrára és az energetikára (főképp a vízügyi reformra) pedig 8,5 milliárd leket szán a kormány. A miniszterek tanácsa jóváhagyta, hogy 2021. január 1-től 26 000 lekről 30 000 lekre emeljék a minimálbért.

 

A koronavírus-járvány albán gazdaságra gyakorolt hatásai

A koronavírus-járvány rendkívül negatívan érintette az albán gazdaságot, 2020 második negyedévében 10,2%-kal csökkent a GDP, mely az elmúlt két évtizedben mért legnagyobb visszaesés. A 2019 vége óta eltelt időszakban 50.000 munkahely szűnt meg, mely 3,6%-os csökkenésnek felel meg, a munkanélküliség pedig 11,9%-ra nőtt. Az infláció a második negyedévi 1,9%-ról 1,4%-ra csökkent. Ezek ellenére Gent Sejko, az Albán Nemzeti Bank elnöke szerint a bank megtette a szükséges intézkedéseket a pénzügyi piac megfelelő működésének biztosítása érdekében.

 

Albánia 11 hónapos költségvetési hiánya 72,7 milliárd lekre (581 millió euróra) nőtt

Albánia költségvetési hiánya 72,7 milliárd lek(706,5 millió dollár / 581,3 millió euró) volt a januártól novemberig tartó időszakban, szemben a tavalyi év azonos időszakában elért 11,1 milliárd lek hiánnyal. A konszolidált költségvetés bevétele éves szinten 9,1%-kal, 382,9 milliárd lekre csökkent január-novemberben, míg a kiadások 5,4%-kal  455,6 milliárd lekre növekedtek. Az adóbevételek éves szinten  8,7%-kal, 359,9 milliárd lekre estek vissza, mivel az ÁFA -bevételek 5,7%-kal, 117,6 milliárd lekre csökkentek. A koronavírus-válság következtében Albánia gazdasága várhatóan 6,1%-kal  esik  vissza 2020-ban,  szemben a kormány által eredetileg becsült 4,1%-os növekedéssel. Az előrejelzések szerint a költségvetési hiány 2020-ban 133 milliárd lek lesz, ami a GDP 8,4%-ának felel meg.

 

Az albániai hazautalások értéke évtizedes rekordot döntött

A nemzetközi pénzügyi intézetek korábban azt valószínűsítették, hogy a koronavírus-járvány következtében a külföldön dolgozó albánok által hazautalt összegek jelentősen csökkeni fognak. Ezzel ellentétben az Albán Nemzeti Bank adatai szerint a hazautalások értéke 2020 harmadik negyedévében az előző negyedévhez képest 40%-kal,  2019  azonos időszakához képest pedig 6%-kal nőtt, elérve a 197 millió eurót. (Tavasszal, a járvány első hulláma alatt mélypontra süllyedt az értékük.) A hazautalások a tőkebeáramlás legjelentősebb forrásai, és az albán háztartások jövedelmének 26%-át teszik ki.

 

A Világbank 80 millió USD kölcsönt biztosít Albániának

A Világbank-csoport közölte, hogy jóváhagyta a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bankon (IBRD) keresztül nyújtott 80 millió dolláros (65,9 millió eurós) hitelt Albániának strukturális reformok végrehajtására, amelyek segítenek az országnak a 2019-es földrengés és a koronavírus-járvány okozta válságból történő kilábalásban.

 

AUSZTRIA

 

Újabb járványellenes intézkedéseket hozott Ausztria

Aki december 19. után Ausztriába utazik, annak tíz napra karanténba kell vonulnia -írta meg a Kurier híre alapján a hvg.hu. A munka miatt havonta legalább egyszer oda utazó ingázókra nem vonatkozik ez a szabály. Azok is korlátozás nélkül beléphetnek az országba, akik családi okból ingáznak. Az előre nem látható okból oda utazók is mentesülnek a karantén alól. Ez a gyakorlatban azt jelenti a lap szerint, hogy ha valaki a súlyosan beteg hozzátartozójához utazik vagy egy temetésre, akkor nem kell karanténba vonulnia.

 

Ausztriában meghosszabbítják az iskolai téli szünetet a koronavírus miatt

Ausztriában a koronavírus-járvány miatt meghosszabbítják az iskolai téli szünetet, mert a tanítás újrakezdése előtt tesztelni szeretnék a pedagógusokat és a diákokat is -jelentette be kedden az osztrák Oktatásügyi Minisztérium. Ausztriában rendszerint január 6-ig, vízkeresztig tart a téli szünet, az oktatás 7-én kezdődne, de a tesztelés miatt ezúttal csak január 11-én térnek vissza a gyerekek és a tanárok az iskolába.

 

Koronavírus: meghosszabbítják az ingyenes tömeges tesztelést Ausztriában

Ausztriában a tömeges koronavírus-tesztelés ugyan még nem minden tartományban zárult le, de összességében elmondható, hogy a vártnál jóval kevesebben vettek részt rajta -derül ki az osztrák sajtóban vasárnap megjelent hivatalos adatokból. A kétmillió lakosú Bécsben, annak ellenére, hogy nem egy hétvégére korlátozódott, hanem december  4-étől 13-áig tartott a tömeges tesztelés, összesen 234 889-en mentek el, ami csupán 13,5 százaléka a lakosságnak.

 

Az osztrákok többsége nem kér az oltásból

A Hajek intézet negyedévente készített „Ausztria Trend” elnevezésű felmérésének eredménye szerint a megkérdezettek mindössze 17 százaléka válaszolta azt, hogy bizonyosan beoltatná magát, ezzel szemben 29 százalék biztosan nem. A bizonytalankodók 17 százaléka inkább a nem felé hajlik, míg 23 százalékuk a talán választ jelölte meg. A megkérdezettek 11 százaléka egyáltalán nem tudta vagy nem akarta eldönteni, mit szeretne –írja az MTI. Az adatokból arra a következtetésre jutottak, hogy jelen állás szerint a lakosság mintegy 30 százaléka lenne mozgósítható az oltásra.

 

BENELUX ÁLLAMOK

 

Csaknem tízezer új esetet regisztráltak egy nap alatt Hollandiában

Csaknem tízezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Hollandiában, ez a legmagasabb napi adat október vége óta –közölték a helyi egészségügyi hatóságok vasárnap. A holland kormány vasárnap vészhelyzeti ülést tartott, amelyen a járvány terjedésének lassítását célzó esetleges további intézkedésekről egyeztettek. Sajtóhírek szerint kedden várható bejelentés ez ügyben.

 

Koronavírus: Hollandia 5 hétre bezár

Bezárnak az iskolák, az üzletek, a múzeumok, a könyvesboltok, a sportcentrumok Hollandiában, a keddtől érvényes, kijárási tilalommal járó rendkívüli intézkedések legalább öt hétig maradnak érvényben -jelentette be Mark Rutte holland miniszerelnök hétfőn.”Szigorúbb szabályozásokra van szükség a járvány megállításához. Hollandia öt hétre bezár”-fogalmazott Rutte. Tájékoztatása szerint az éjféltől életbe lépő szabályozás szerint a mozik, a színházak, az uszodák és hajvágószalonok is bezárnak, illetve a nem alapvető árukat kínáló üzletek. Nyitásra leghamarabb január 19-én lehet számítani.

 

Koronavírus Belgiumban –napi statisztika 2020.december 15.

Belgiumban lassú növekedésnek indult a koronavírus-járvány fertőzöttek átlagos száma az elmúlt hét nap alatt. A Sciensano (belga közegészségügyi tudományos intézet)legfrissebb,  december  15-énközzétett járványügyi jelentése szerintaz országban a december5-től 11-ig tartó időszakban 2.273 új napi eset fordult elő, ami6% -os növekedést jelent az előző heti adathoz képest. A járvány kezdete óta Belgiumban 609.211 Covid-19 fertőzött személyt diagnosztizáltak. Az elmúlt 1 hetes periódusbanközel32.000 tesztet végeztekel, 8,1% -os pozitivitási aránnyal. December 8. és 14. között átlagosan 181 új kórházi kezelést regisztráltak, így jelenleg 2.888 ember tartózkodik a kórházakban, közülük614 személy az intenzív osztályokon. A jelzett időszakban átlagosan 90 ember hunyt el a koronavírus következtében, amely -16,9 %-os csökkenést jelent az előző heti időszakhoz képest. A világjárvány kezdete óta 18.054 ember  hunyt el összesen koronavírusban Belgiumban.

 

Belgium egészségügyi minisztere nem zárja ki újabb szigorítások bevezetését

Belgiumban pénteken ül össze a belga járványügyi bizottság (Comité de Concertation), amely a koronavírus járvánnyal kapcsolatos legmagasabb szintű szövetségi szervezet és amelynek az ülésén várhatóan új korlátozó intézkedéseket fognak bejelenteni. Ezt Frank Vandenbroucke, belga egészségügyi miniszter mondta december 15-én a belga Radio1műsorában. “Ha szükséges, nemcsak a meglévő intézkedéseket kell szigorúbban érvényesíteni, hanem új szigorításokat is bekell  vezetni, ahhoz, hogy az emberek betartsák az alapvető szabályokat” –áll az egészségügyi miniszter közleményében.

 

Koronavírusos Mikulás látogatott meg egy idősotthont Belgiumban, 75-en fertőződtek meg

Koronavírussal fertőzött Mikulás látogatta meg december 6-án ünnepségre a belgiumi Antwerpen mellett fekvő Mol település idősotthonát, ami után 75 embernél -61 gondozottnál és a személyzet 14 tagjánál -mutatták ki a fertőzést –adta hírül az RTBF. Az RTBF a település polgármesterére hivatkozva azt állítja, hogy a fertőzöttek közül csak egy ember szorul gépi lélegeztetésre. Az önkormányzat szerint súlyos mulasztás történt, a rendőrség pedig nyomoz, mert az ünnepséget nem is lett volna szabad megtartani. A portál azt írja, hogy a Mikulás viselt maszkot, és nem ő osztotta ki az ajándékokat.

 

A luxemburgi társadalombiztosítás 2021 júliusig fedezi a határon ingázó munkavállalók biztosítását távmunka esetén

Luxemburg, Németország, Franciaország és Belgium hétfőn megállapodtak abban, hogy fenntartják a luxemburgi társadalombiztosítási fedezetet a határon átnyúló ingázók számára, akik távmunkában dolgoznak.  Ez az intézkedés 2021. június 30-ig került meghosszabbításra -jelentette be a luxemburgi Szociális Biztonsági Minisztérium. Konkrétan mindez azt jelenti, hogy a távmunkát végző, határokon ingázó alkalmazottak továbbra is kapcsolatban állhatnak a luxemburgi  társadalombiztosítási  rendszerrel.  A  munkavállalók  és a  munkaadók  számára ez egyaránt  hasznos intézkedés.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

 

Koronavírus-helyzet Bosznia-Hercegovinában

A koronavírus-járvány márciusi kitörése óta regisztrált fertőzöttek száma december 16-ra Bosznia-Hercegovinában 902-vel  103  232-re emelkedett, és 31476 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Egy  nap  alatt  54-en vesztették életüket a betegség következtében, így a halálos áldozatok száma elérte a 3 511-et.

 

2020-ban 4,6%-kal csökkenhet, 2021-ben 2,7%-kal nőhet Bosznia-Hercegovina GDP-je

A   bosznia-hercegovinai  központi  bank  előrejelzése  szerint  a  koronavírus-járvány  sújtotta  Bosznia-Hercegovina gazdasága 4,6%-kal  csökkenhet  az  idei  évben,  jövőre  2,7%-kal,   2022-ben   pedig   3%-kal  növekedhet.  Korábban erőteljesebb javulást prognosztizáltak 2021-re, de a járvány második hullámának a gazdaságra gyakorolt vártnál erősebb negatív hatása, valamint a kormány gazdasági ösztönzőinek vártnál gyengébb hatása miatt jelentősebb javulás már csak 2022-ben valószínű.

 

65,3 millió USD kölcsönnel segíti a Világbank a bosznia-hercegovinai KKV-kat és mikrovállalkozásokat

A Világbank 65,3 millió dollár (53,6 millió euró) hitelt hagyott jóvá a koronavírus által sújtott bosznia-hercegovinai mikro-, kis-és középvállalkozások támogatására. A Vállalati Helyreállítási és Támogatási Projektkeretében biztosított kölcsön javítja a mikro-és KKV-k számára szükséges, hosszabb távú finanszírozáshoz való hozzáférést személyre szabott programokon keresztül, amelyek a technológia adaptálására és a digitalizálásra összpontosítanak. A programok a női, az újonnan induló és az elmaradottabb régiókban működő vállalkozásokat is támogatják, és elősegítik a kormányzati programok átalakítását is, amelyek célja a vállalkozások alkalmazkodásának elősegítése a világjárvány utáni világhoz.

 

BULGÁRIA

 

Bulgáriában január végéig zárva tartanak mindent, hogy ne omoljon össze az egészségügyi ellátás

Bulgária január végéig zárva tartja a középiskolákat, a plázákat, éttermeket, kocsmákat és edzőtermeket annak érdekében, hogy elkerüljék az egészségügyi rendszerük összeomlását. A korlátozások eredetileg december 21-ig tartottak volna, de még mindig Bulgária vezeti a listát Európában  az  egy főre jutó halálozási arányban. Az újév kezdetével megnyitnak az óvodák és általános iskolák. December  17-én Bulgáriában 1959 új koronavírus-esetet jelentettek, ez összesen 186246 regisztrált esetet jelent, beleértve 6 196 halálesetet. Több mint7000 embert ápolnak kórházban, 570-en intenzív osztályon.

 

A bolgár kkv-k további 79,8 millió euró uniós támogatást kapnak aCovid-19 válság kezelésére

Bulgária további 156 millió leva (97,2 millió dollár / 78,9 millió euró) uniós támogatást biztosít azoknak a kis-és középvállalkozásoknak, amelyek a Covid-19  miatt bevezetett korlátozások miatt felfüggesztették vagy korlátozták működésüket.

 

Bulgária az utazásszervezők és az utazási irodák támogatására 28,6 millió euró értékű támogatást nyújt

Bulgária56  millió  leva  (34,9  millió  dollár  /  28,6 millió  euró)  értékű  intézkedési  csomaggal támogatja  a  helyi utazásszervezőket és utazási irodákat. Az utazásszervezők és az utazási irodák 2019-esforgalmuk 4%-ának megfelelő támogatást kapnak, hogy visszatérítsék a koronavírus-járvány miatt törölt,előre befizetett utazásokat.

 

Bulgária kereskedelmi hiánya 1,8 milliárd euróra csökkent a január-októberi időszakban

Bulgária kereskedelmi hiánya mintegy 3,6 milliárd levára (2,2 milliárd dollár / 1,8 milliárd euróra) csökkent 2020 első tíz hónapjában, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 5,9 milliárd levával. Az első tíz hónapban az export éves szinten 7,6%-kal 45,2 milliárd levára, míg az import 10,9%-kal, 48,8 milliárd levára esett vissza.

 

A Bulgáriában eltöltött vendégéjszakákból származó bevétel 39%-kal csökkent októberben

A Bulgáriában eltöltött vendégéjszakákból származó bevétel 39%-kal 31,7 millió levára (19,6 millió USD / 16,2 millió EUR) csökkent éves összevetésben, októberben a koronavírus-válság következtében. A külföldi vendégéjszakákból származó bevétel 61,2%-kal, a belföldi vendégéjszakákból származó bevétel 14,6%-kal esett vissza. 31,3%-kal 625500-ra csökkent a vendégéjszakák száma, a legnagyobb mértékű visszaesést a négy-és ötcsillagos szállodákban tapasztalták.

 

Bulgáriában 0,2 százalékponttal, 6,7%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta novemberben

Bulgáriában a regisztrált munkanélküliségi ráta havi összehasonlítás alapján 0,2 százalékponttal, 6,7%-ra csökkent, míg éves szinten 0,9 százalékponttal nőtt novemberben. Összesen 17 343 munkanélküli talált munkát novemberben, míg 29 105 ember regisztrált az ország munkaügyi irodáiban. November végén 218 840munkanélkülit tartottak nyilván,  ez 9069-cel kevesebb októberhez képest.

 

Bulgária nemzeti bankja jóváhagyja a kölcsönfizetési moratórium meghosszabbítását

A Bolgár Nemzeti Bank jóváhagyta a helyi bankszövetség kérelmét a jelenlegi hitelfizetési moratórium határidejének meghosszabbítására. A jelentkezés határideje 2021. március 23-ig meghosszabbodik, míg a hitelezőknek 2021.március 31-ig kell jóváhagyniuk ezeket a kérelmeket. A kölcsönök visszafizetése 2021 végéig elhalasztható. Csak  azok  a hitelfelvevők részesülhetnek a moratóriumban, akiknek a kérelem benyújtásának napjánlegfeljebb90  napja lejárt tartozása van.

 

CSEHORSZÁG

 

Csehországban ismét felgyorsult a járvány terjedése

A kedden elvégzett mintegy 30 ezer tesztnek 27 százaléka mutatott ki pozitív eredményt, amely az utóbbi hetek legmagasabb aránya. Az egészségügyi minisztérium honlapján szerda reggel közölt adatokból kitűnik, hogy kedden 7889 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, ami 2700-zal több, mint hétfőn, és 2000-rel több, mint egy hete.

 

Koronavírus: Csehország és Hollandia szigorít az ünnepek előtt

Európában több helyütt  nem alakul túl kedvezően a járványgörbe, az országok sorra jelentik be a karácsonyi korlátozásokat: Csehországban két hét után újra megszigorítják az óvintézkedéseket, míg Hollandia öt hétre teljesen bezár. A cseh kormány hétfőn úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány romló helyzetének következtében kétheti lazítás után újra megszigorítják az óvintézkedéseket az országban, mert –mint Jan Blatny egészségügyi miniszter fogalmazott –“meg akarjuk előzni a bajt.

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 

A briteknél már csaknem 140 ezer embert beoltottak

Az Egyesült Királyságban már csaknem 140 000 ember megkapta a Pfizer és a BioNTech által közösen kifejlesztett koronavírus elleni oltást a tömeges vakcináció első hetében –közölte Nadhim Zahawi, a szigetország oltásügyi minisztere. “Nagyon jól indult az oltási program. Még csak hét nap telt el, de már 137 897 embert beoltottunk” –fogalmazott.

 

Londonban a legmagasabb készenléti szint lépett életbe

A koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott, háromfokozatú angliai készenléti rendszer legmagasabb szintje lépett életbe szerdán Londonban és néhány környező megyében, miután az utóbbi időszakban jelentősen megugrott az új fertőződések száma ezekben a térségekben.

 

Koronavírus: mától elég tíz nap karantén az Egyesült Királyságba utazóknak

Hétfőtől az eddigi két hét helyett csak tíznapot kell karanténban tölteniük azoknak, akik külföldről utaznak az Egyesült Királyságba, és azoknak is, akiknek a brit kontaktkutató szolgálat értesítése alapján kell elkülönítésbe vonulniuk. A karanténkötelezettség időtartamának csökkentéséről az Egyesült Királyság négy nemzetének -Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország -tisztifőorvosai döntöttek még pénteken. A módosítás hétfőn lépett érvénybe.

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA

 

Észak-Macedónia betiltotta az ünnepi rendezvényeket, meghosszabbította a válsághelyzetet

Betiltotta az ünnepi rendezvényeket, köztük a szilveszteri mulatságokat és a vallási ünnepségeket is az észak-macedón kormány. Az új rendeletdecember  18-án lép életbe és január 20-án veszíti hatályát. Fél évvel meghosszabbította a válsághelyzetet az országban az észak-macedón parlament, így a rendőrök és a katonák hatékonyabban tudnak részt venni mind az illegális migráció, mind a koronavírus-járvány kezelésében 2021. június 30-ig.A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma december  16-án 865-tel  75  597-re növekedett, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 25-tel 2194-reemelkedett.

 

87%-kal esett vissza Észak-Macedóniában a külföldi turistaérkezések száma októberben

87%-kal,   8653-ra esett  vissza  Észak-Macedóniában  a külföldi  turistaérkezések  száma éves  összehasonlításban, októberben. A külföldi vendégéjszakák száma 85%-kal, 19673-ra csökkent. A külföldi turisták 15%-a Szerbiából, 13%-a Albániából, 13%-a pedig Törökországból érkezett. A belföldi turisták száma 11%-kal volt alacsonyabb (25276 fő) az egy évvel korábbi adatnál, akik 14%-kal kevesebb, 60939 vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken.

 

FRANCIAORSZÁG

 

Koronavírus: a franciáknál sem olyan ütemben javul a helyzet, ahogy ezt várták

Elhalasztották határozatlan időre a párizsi Eiffel-torony újranyitását, amely eredetileg a koronavírus-járvány miatt Franciaországban  kihirdetett  általános  karantén  feloldásának  másnapjától,  december  16-tól  lett  volna  ismét látogatható. A halasztás oka, hogy bár Franciaországban folytatódik a járvány miatti korlátozások fokozatos feloldása, de az eredetileg tervezettnél lassabban, miután a napi esetszám egy hete stagnál.

 

Franciaországban a tervezettnél lassabban folytatódik a korlátozások feloldása

Franciaországban  folytatódik  a  koronavírus-járvány  miatti  korlátozások  fokozatos  feloldása,  de  az  eredetileg tervezettnél lassabban, miután a napi esetszám egy hete stagnál.„A járványhelyzet sokat javult az elmúlt hetekben, de a javulás néhány napja megtorpant, így a csatát még nem nyertük meg” –mondta csütörtök esti sajtótájékoztatóján a miniszterelnök. Jean Castex megerősítette, hogy jövő kedden véget ér az október 30-án életbe lépett általános karantén, s az indok nélküli lakhely elhagyási tilalmat éjszakai kijárási tilalom váltja fel, de az eredetileg tervezett helyett nem este 9 óra és reggel 7 óra, hanem este 8 óra és reggel 6 óra között.

 

A fertőzöttebb francia városokban tömeges tesztelést tartanak az ünnepek előtt és után

Franciaországban augusztus óta a szűrés ingyenes mindenki számára, a kórházakban és a rendelőintézetekben bárki tesztelheti  magát.  A  koronavírus-járvány  miatt  hat  héttel  ezelőtt  kihirdetett  általános  karantén  feloldásával párhuzamosan tömeges tesztelési kampányt indított a francia kormány négy, fertőzöttnek számító agglomerációban.

 

Koronavírus: a Francia Nemzeti Bank 200 milliárd eurós megtakarítással számol

A Francia  Nemzeti  Bank  (BF:  Banque  de  France)év végi jelentésében jövőre csak 5% -os GDP növekedésre számít. A háztartások az idén mintegy 130 milliárd euró megtakarítást halmoztak fel, köszönhetően a korlátozások következtében megtorpant fogyasztásnak és 2021-ben további70 milliárd eurót takaríthatnak meg, így elérve a 200 milliárdos teljes megtakarítási összeget. A  francia gazdaság jövő évi fellendülése a vártnál kevésbé lesz erőteljes. A Banque de France jelentése óvatosabb a francia kormány várakozásainál, amely 2021-ben 6%-os GDP bővüléssel számol. A BF hipotézise szerint “a járvány továbbra is velünk marad 2021 elején, míg az oltások teljes hatása csak 2021 végén lesz majd érezhető” –áll a jelentésben. A Francia Nemzeti Bank úgy látja, hogy a gazdaság a 2019 év végi szintjét csak 2022 közepén fogja várhatóan újra elérni.

 

HORVÁTORSZÁG

 

Nem enyhül a járvány Horvátországban

Nem csökken az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban. Egy nap alatt 3327 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 183 045-öt. Az elmúlt napon rekordszámú, 92 beteg halt bele a fertőzés következményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma így 2870-re  emelkedett. Kórházban 2907 beteget ápolnak, közülük 294-en vannak lélegeztetőgépen. A pozitív tesztek aránya 29,21 százalék. Meg nem erősített hírek szerint az ünnepekre a tavaszihoz hasonló lakhelyelhagyási tilalmat vezethetnek be az országban. Nem lehet majd elhagyni azt a megyét vagy várost, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik valaki.

 

A Fitch megerősítette Horvátország jelenlegi befektetői besorolását

A Fitch hitelkockázati ügynökség megtartotta Horvátország hosszú távú hitelezési besorolását a BBB-legalacsonyabb befektetésre javasolt szinten, a kilátásokat pedig stabilnak ítélte. Az előző, 2020. június havi jelentéséhez viszonyítva 8,3%-ról 9%-ra módosította Horvátország 2020. évi GDP-csökkenését, ugyanakkor a költségvetési hiányt a GDP 8%-ra becsüli, ami azonos a horvát kormány becslésével. Az ügynökség szerint a gazdaság visszaesésének fő okai a lakossági fogyasztás  és  a  szolgáltatások  exportjának  további  csökkenése.  Tekintettel  arra,  hogy  a  járvány  gazdasági következményei a következő évben is érezhetőek lesznek, a Fitch szerint Horvátország 2021-ben  csak  3,8%-os  GDP növekedéssel számolhat, 2022-ben pedig a válság leküzdése, valamint a földrengés utáni újjáépítés fellendülése miatt. 6%-os növekedés várható. Az ügynökség a 2021. évi költségvetési hiányt a GDP 3,5%-ára becsüli (eltérően a kormány 2,9%-os becslésétől), 2022-ben pedig a GDP arányos hiány 2,2%-ára fog csökkenni.

 

88000-re esett vissza a külföldi turistaérkezések száma Horvátországban

Horvátországban a külföldi turistaérkezések száma októberben éves szinten  90%-kal,  88  802-re csökkent. A külföldi turisták októberben 406 863 éjszakát töltöttek Horvátországban, ami 85%-os visszaesést jelent éves összevetésben. A belföldi turisták száma októberben 95 791 volt, 47%-kal alacsonyabb az előző évinél, 211  064 éjszakát töltöttek szálláshelyeken, vagyis 45%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A német turisták tették ki a nemzetközi látogatók által eltöltött összes éjszaka 32%-át októberben, őket az Egyesült Államokból érkező turisták követték 7,7%-os részesedéssel. Az év első tíz hónapjában a külföldi turistaérkezések száma Horvátországban éves szinten 67%-kal, 5,5 millióra süllyedt.

 

Az új járművek értékesítése Horvátországban 42%-kal esett vissza

Novemberben 2656 új személygépjárművet értékesítettek Horvátországban, ami 23,5 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos hónapjában, míg az év elejétől november végéig 34 006 új járművet adtak el, ami 42,2 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest. Horvátországban az új autók kb. 50%-át autókölcsönzőknek értékesítik, az ide érkező turisták számának csökkenése miatt ez a mutató 10%-ra csökkent.

 

A horvátországi repülőterek idei veszteségei nagyon magasak

A horvátországi repülőterek működésének mérlege az idei év első 11 hónapjában komoly veszteségeket szenvedett, hiszen az utasok és a teherszállítmányozással foglalkozó repülőgépek száma jelentősen visszaesett. A zágrábi Franjo Tuđman repülőtér 2019. januárja és novembere 3,4 millió utast szolgált ki, míg az idén csak 883,3 ezret. Idén novemberben 42,7 ezer utas használta átszálló repülőtérként a zágrábi légi kikötőt, ami 83 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos hónapjában. Valamivel több, mint 1500 járat indult, illetve szállt le a repülőtérre, ami a tavalyi számnak alig fele.

 

A Croatia Airlines 600 millió kuna állami támogatást kap

A kormány jóváhagyta a Croatia Airlines állami támogatását, összesen 600 millió kuna összegben, amelyből 350 millió a nemzeti légitársaság feltőkésítéséhez, 250 millió pedig tőkehitelhez kapcsolódik. A koronavírus-járvány rendkívül negatívhatással van a globális légi közlekedési iparra, amely valaha volt legsúlyosabb válsággal néz szembe. Ez alól a Croatia Airlines sem kivétel, melynek forgalma 65-90 százalékos csökkenést regisztrált 2019-hez képest.

 

KOSZOVÓ

 

Koronavírus-helyzet Koszovóban

A koronavírus-járvány márciusi kitörése óta regisztrált fertőzöttek száma december 16-ra Koszovóban 296-tal 47 499-reemelkedett és 11 318 aktív esetet tartanak nyilván. A járvány halálos áldozatainak száma egy nap alatt öttel 1225-renőtt.

 

LENGYELORSZÁG

 

Lengyelország is fontolgatja a négynapos munkahét bevezetését

A koronavírus által generált munkanélküliség ellensúlyozására Lengyelországban is fontolóra vették a négynapos munkahét  bevezetését.  A  lengyel  jogszabályok  lehetővé  teszik  a  vállalatoknak,  hogy  négynapos  munkahetet vezessenek be, de ebben az esetben arányosan csökkenthetik a dolgozóik fizetését. Egyes vállalatok a gazdasági válságra válaszul már meglépték ezt, mint költségcsökkentési intézkedést. Ha azonban kormány próbálkozna a négynapos munkahét általános bevezetésével, az a bércsökkenés miatt a dolgozók ellenállásába ütközhetne -teszi hozzá a Napi.hu.

 

Koronavírus: pénzügyi alapot hoznak létre Lengyelországban a védőoltás okozta mellékhatások kárpótlására

Kompenzációs alapot hoznak létre Lengyelországban a koronavírus elleni védőoltás mellékhatásai okozta esetleges káros következmények ellensúlyozására -közölte kedden Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője. Dworczyk a Mateusz Morawiecki kormányfővel, valamint Adam Niedzielski egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtóértekezleten jelentette be ezt a nemzeti védőoltásprogramot jóváhagyó kormányülés után.

 

Járvány: a lengyel kisvállalkozások padlót fogtak

Az abortusztörvény és a járványintézkedések miatt is tüntettek a kormány ellen a lengyel fővárosban vasárnap. A két csoport egybeolvadt. A rendőrök pedig többeket is őrizetbe vettek az érvényben lévő gyülekezési tilalom okán. A kisvállalkozókat súlyosan érinti a korlátozások meghosszabbítása. Marek Moliński már a lakását is eladta, hogy az éttermét ne kelljen.

 

Lengyelország elesett

Lengyelországban szemben a tavaszi első hullámmal nem sikerült kordában tartani a vállalati elbocsátásokat a koronavírus-járvány második hullámában. A koronavírus-járvány második hullámának megjelenésével elindult az elbocsátások második hulláma is a lengyelországi cégeknél -derül ki a Business Insider Polska cikkéből. Októberben és novemberben egyre több vállalat jelentette be a csoportos elbocsátást. Ami az érintett ágazatokat illeti, a tavaszihoz hasonlóan most is a sok emberi találkozással és utazással járó iparágak dolgozói jártak rosszul. És ez csak a kezdet.

 

MONTENEGRÓ

 

Koronavírus-helyzet Montenegróban

A járvány márciusi kitörése óta regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma Montenegróban december 16-án415-tel 42 563-raemelkedett az országban. A járvány halálos áldozatainak száma 13-mal 610-renőtt. Az aktív esetek száma kb. 3 hete csökkenő tendenciát mutat, jelenleg 9043 aktív fertőzöttet tartanak nyilván.

 

A montenegrói Podgoricka Banka 20 millió eurós hitelkeretet ír alá az EBB-vel a kkv-k támogatására

Az Európai Beruházási Bank és a montenegrói Podgoricka Banka,az OTP magyar pénzügyi szolgáltató csoport tagja,20 millió eurós (24 millió dolláros) hitelkeretre írt alá szerződést a balkáni kis-és középvállalkozások (kkv-k) megsegítésére a Team Europe koronavírus-járvány elleni pénzügyi intézkedési csomag részeként. A hitelkeret a montenegrói kkv-kat és közepes kapitalizációjú vállalatokat támogatja a koronavírus-járvány által leginkább sújtott gazdasági ágazatokban, például a szolgáltatások és a kis-, illetve a nagykereskedelem területén.

 

A montenegrói központi kormányzat adóssága csökkent a harmadik negyedévben

A  montenegrói központi kormányzat államadóssága szeptember végén 3,660 milliárd euróra (4,425 milliárd dollárra) csökkent a június végi 3,665 milliárd euróhoz képest. Az államadósság a 2020-ra becsült bruttó hazai termék (GDP) 79,45%-ának felelt meg, szemben a június végi adattal,  amikor  az  a  GDP  79,54%-át tette ki. Montenegró külföldi adóssága szeptember végén 3,09 milliárd euróra csökkent a júniusi 3,105 milliárd euróról, míg a belföldi adósság 507,5 millió euróra esett vissza559,4 millió euróról.

 

NÉMETORSZÁG

 

UTAZÁSI TANÁCSOK 2020. 12. 16.

2020 december 16. óta szigorú előírások vannak érvényben a személyek közötti kapcsolattartás lecsökkentése érdekében mind közterületen, mind magánterületen. Eszerint pl. max. két háztartásból max. 5 fő felnőtt tartózkodhat együtt, továbbá a szabadidős tevékenységhez kötődő intézmények (pl. mozik, színházak), vendéglátóipari egységek (pl. éttermek, bárok, klubok) után a legtöbb üzlet is bezárt (az élelmiszerboltok, vagy az egészségügyi szolgáltatók kivételével). A kontakt-korlátozások megszegését a rendészeti hivatalok szankcionálják. A részletszabályok, illetve az ünnepnapokra vonatkozó kivételek az egyes tartományokban különbözőek lehetnek, ezért nyomatékosan tanácsoljuk, hogy tájékozódjanak a németországi tartózkodási helyük szerinti tartományi rendelkezéseket illetően!

 

Magyarokat is érint Németország lezárása december 16-tól

A túl korai lazítással eljátszotta helyzeti előnyét az EU vezető országa, amely most már tavaszra igyekszik kilábalni a járványból. Ez a kint élő és a karácsonyra korábban még haza készülő honfitársaink egy részének számításait is keresztülhúzta. Csak a karantén ötödik napján lehet koronavírustesztet csináltatni, ami számos németországi magyar munkavállalónak is megnehezítheti az ünnepi hazajutást. Ez kint dolgozó magyar munkavállalók ezreit érintheti. Internetes fórumokon számos telekocsis ajánlatról olvashatunk, és vannak honfitársaink, akik vállalják a karantént és a teszteket annak érdekében, hogy láthassák itthon élő családtagjaikat. Akadnak azonban olyanok is, akik a megkötések miatt nem is jönnek haza az ünnepekre.

 

Steinmeier: a vírus egy legyőzendő ellenfél, ismerjük a gyenge pontját

Az emberek segítségét kérte a német szövetségi elnök hétfői beszédében. Frank-Walter Steinmeier úgy fogalmazott: “Németországban a jelenlegi helyzet minden korábbinál rosszabb. S szerdától a nyilvános és a magánéletünk oly mértékben lesz korlátozva, amilyenre még soha nem volt példa az ország történetében. Az emberektől együttműködést várok, és azt, hogy újra és újra kérdezzék meg maguktól, gondolkodjanak rajta, mit tehetnének még annak érdekében, hogy a fertőzést terjedésének gátat szabjanak? Az eddigi járványügyi intézkedések nem vezettek eredményre, ez tisztán látszik a számokon. Még következetesebbnek kell lennünk”

 

A németek többsége nem adna elsőbbséget a sportolóknak az oltásnál

A németek többsége nem támogatja azt az ötletet, hogy az élsportolók, köztük a profi futballisták elsőbbséget élvezzenek a koronavírus elleni oltás során. Az MTI a YouGov közvéleménykutató cég friss felmérésére hivatkozva azt írja: a 2045 megkérdezett 66 százaléka válaszolt nemmel az ezzel kapcsolatos kérdésre. A válaszadók mindössze 19 százaléka támogatná, hogy azok a sportolók, akik a tokiói olimpiára vagy a labdarúgó Európa-bajnokságra készülnek, másoknál előbb kaphassák meg a vakcinát.

 

Nem lesz szükség további konjunktúraélénkítésre a német gazdasági miniszter szerint

Nem lesz szükség a válság következményeinek elhárítására elfogadott konjunktúraprogram kibővítésére Peter Altmaier német szövetségi gazdasági miniszter szerint. A szövetségi gazdasági miniszter meggyőződésének adott hangot, hogy a német gazdaság 2021-ben helyre fogja tudni állítani a 2020-ban elszenvedett veszteségeit.

 

58,5 milliárd eurós sebet ejt a német gazdaságon a decemberi lezárás

A járványvédelmi zárlat év végi szigorítása 58,5 milliárd euróval csökkentheti a német bruttó hazai terméket a DIW Berlin gazdaságkutató intézet kedden kiadott tanulmánya szerint. A DIW prognózisában abból a feltételezésből indul ki, hogy a korlátozások a járvány visszaszorítása érdekében a jelenleg kijelölt január 10-i határidőnél tovább, legalább január végéig fognak tartani.  “A szigorú zárlatnak megvan ugyan a fájdalmasára rövidtávon, összességében azonban új lehetőségeket is megnyit a gazdaság előtt” -mutat rá a DIW elemzése.

 

Erős a német ipar decemberben, de a szolgáltatószektorban még nincs minden rendben

Erős a német feldolgozóipar decemberben a beszerzési menedzser-index (BMI) szerint. A mutató 58,6 ponton állt decemberben, ami felülmúlta az elemzői konszenzust: a várakozások szerint az előző havi 57,8 pont után decemberben 56,4 pont volt a várakozás, ehhez képest az 58,6 pont további javulást jelent a szektorban. A feldolgozóipar könnyen átvészelte a koronavírus őszi hullámát, a decemberi bővülés biztatónak tűnik.

 

Levágta a 2021-es német növekedési előrejelzését a második teljes lezárás miatt az Ifo

A járványellenes intézkedésként bevezetett második  zárlat miatt 4,2 százalékra csökkentette  szerdán publikált jelentésében a korábban jelzett 5,1 százalékról 2021-es GDP-növekedési előrejelzését az Ifo gazdaságkutató intézet. A következő évre, 2022-re viszont már a korábban jelzett 1,7 százaléknál dinamikusabb, 2,5 százalékos GDP-növekedést vár Németországban az Ifo. A gazdaság kibocsátása az Ifo várakozásai szerint 2021 végére érheti el a válság előtti szintet.

 

Szijjártó: két bajor vállalattal állapodott meg a kormány magyarországi beruházásokról

Két bajor vállalattal -a Rosenbergerrel és a Knaus Tabberttel -kötött magyarországi beruházásokról megállapodást a magyar kormány -közölte Szijjártó Péter szerdán Facebook-oldalán.A külgazdasági és külügyminiszter az előbbi vállalat kapcsán azt emelte ki, hogy a Rosenberger az egyik legjelentősebb elektronikai beszállító az autóiparban, és már most is 4000 embernek ad munkát Magyarországon. Mai megállapodásunk nyomán a vállalat egy 13,5 milliárd forintos beruházásba vág bele, amihez a kormány 3,7 milliárd forintos támogatást biztosít. A fenti második céggel kötött megállapodásról azt írta. A Knaus Tabbert “Európa vezető lakókocsi és lakóautó gyártója. A vállalat évente több mint 8000 lakókocsit gyárt le a Nógrád megyei Nagyorosziban, és most egy 1,3 milliárd forintos fejlesztés keretében növeli a kapacitását, valamint megkezdi az önjáró lakóautók gyártását is”.

 

Felpörgették a vakcinahírek a Lufthansa foglalásait

Az új típusú koronavírus elleni oltások megjelenéséről szóló hírek hatására robbanásszerűen emelkedik a foglalások száma a Lufthansa jövő nyári járataira –mondta a német légitársaság vezérigazgatója egy pénteki interjúban. Carsten Spohr a Wirtschaftswoche című gazdasági hetilapban közölt interjúban elmondta, hogy megháromszorozódott a foglalások száma, amióta a vakcinafejlesztések sikere révén „konkrét kilátás” nyílt a világjárványt megfékező oltásra.

 

OLASZORSZÁG

 

Kisebb lehet az olasz gazdaság felpattanása jövőre a jegybank szerint

Az olasz jegybank szerint az idén a negyedik negyedévben csökken a gazdaság teljesítménye, és gyengén indul a jövő év is, de az év közepétől felgyorsul a GDP-növekedés. A jegybank 4,8 százalékról 3,5 százalékra csökkentette a jövő évi GDP-növekedési előrejelzését, mert azzal számol, hogy a koronavírus-járvány második hullámának kedvezőtlen hatásai a jövő év elején is éreztetik hatásukat. A harmadik negyedévben 5 százalékkal csökkent a GDP a tavalyi azonos időszakkal összevetve, miután a második negyedévben 18 százalékkal, az első negyedévben pedig 5,6 százalékkal esett, ugyancsak éves összevetésben.

 

Januárban 1,4 millió egészségügyi dolgozót készülnek beoltani a koronavírus ellen Olaszországban

A vakcinákat 300 oltóállomáson osztják majd. Ebből 1,4 milliót az egészségügyi dolgozók kapnak meg, a többit pedig az idősotthonok lakói és dolgozói. Az oltás önkéntes és ingyenes lesz. Az ország különböző részein háromszáz oltóállomást állítanak fel tereken, utcákon.

 

Az olasz maffia is rátenné a kezét az EU-támogatásokra

Olaszország 13,5 milliárd eurót kap az Európai Unió helyreállítási alapjából, máris vannak azonban arra utaló jelek, hogy a maffia kezébe kerül a koronavírus-járvány okozta károk enyhítését szolgáló összeg egy tetemes része. Az emberek körében nő az aggodalom, a tapasztalat ugyanis azt mutatja: a klánok az elmúlt években már tökéletesen elsajátították az uniós források pályázati elnyerésének a művészetét.

 

Koronavírus: Salvini választásokat akar Olaszországban a vészhelyzet után

Az olaszországi választásokat akkor kellene megtartani, amikor már elmúlt a járvány miatti vészhelyzet -vélekedett szombaton Matteo Salvini, az olasz Liga párt és a jobboldali koalíció vezetője, aki szerint nemzeti egységprogramra van szükség, s ennek érdekében kész egyeztetni Giuseppe Conte kormányfővel.

 

Már egy kisfiú tavalyi mintájában találtak koronavírusra utaló jeleket

Egy vizsgálat az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) bizonyítékát találta egy Milánó környékéről származó négyéves kisfiú 2019. december elejéről származó mintájában, amely három hónappal korábbi annál, hogy az első koronavírusos esetet azonosították volna Olaszországban. Ezen információk és más bizonyítékok alapján 2019 késő őszére helyezhető át a SARS-CoV-2 európai terjedésének kezdete.

 

ROMÁNIA

 

Koronavírus Romániában: 6000 alatt maradt az új fertőzéses esetek száma

December  17-re  egy  nap  alatt5697 új fertőzést igazoltak, a nyilvántartott fertőzéses esetek száma ezzel 577 446-ra növekedett a járvány kezdete óta. Összesen 107 új halálesetet jelentettek, a vírus okozta betegség szövődményeiben elhunyt áldozatok száma így 13 969-re nőtt. Az eltelt egy napban 28 099 koronavírusteszt eredményét dolgozták fel.

 

Romániában szilveszterre sem oldják fel a kijárási tilalmat

Újabb 30 napra meghosszabbították Romániában a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet, így érvényben maradnak a kijárási és gyülekezési korlátozások, vagyis szilveszter éjszakára sem oldották fel a 23-órától 5 óráig tartó kijárási tilalmat. Minden korábbi megszorítás érvényben marad: közterületen -zárt térben és a szabadban is -mindenütt kötelező védőmaszkot viselni, tilos magánünnepségeket, társas összejöveteleket tartani, hat embernél több nem gyülekezhet az utcán, az üzleteknek legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk, éjszaka 23 és 5 óra között pedig országos kijárási tilalom van érvényben. Az egyedüli újdonság, hogy a síközpontokban működő zárt légterű felvonóknál az utaslétszám nem haladhatja meg a jármű kapacitásának felét.

 

Tovább csökkent az infláció Romániában

Novemberben folytatódott az éves inflációs ráta csökkenése Romániában, amely 2,1%-ra mérséklődött az előző hónapban jegyzett 2,2%-hoz képest. Tavaly novemberhez mérten az élelmiszerek drágultak leginkább, 3,81%-kal,  a szolgáltatások 2,77%-kal kerültek többe, míg a nem élelmiszerek fogyasztói ára 0,78%-kal emelkedett. Októberhez képest a havi infláció 0,13% volt, tavaly decemberhez képest  a  fogyasztói árindexet 1,71%-on jegyezték november végén. Tavaly év végén 4% volt az éves infláció, amely májusra 2,3%-ra mérséklődött, ezután ismét növekedni kezdett, júliusban elérte a 2,8%-ot, majd ismét fokozatosan csökkent. A Román Nemzeti Bank november közepén lefelémódosította  az  inflációs  előrejelzését,  így  az  idei  év  végére  2,1%-os fogyasztói  árindexszel  számol,  ami  0,6 százalékponttal alacsonyabb a korábban közöltnél.

 

Továbbra is hasít a román építőipar

Romániában az első tíz hónapban 18 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint az építőipari termelés volumene a tavalyi év azonos időszakához mérten. Szezonális és naptárhatással kiigazítva a növekedés 19,9 százalék. A nyers adatok szerinti fellendülés főleg a felújításoknak köszönhető, amelyek volumene 54,5 százalékkal emelkedett, a karbantartási és javítási munkáké 34,4 százalékkal, az új építéseknélpedig8,5 százalékos volt a bővülés. Októberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 19,5 százalékkal haladta meg a 2019. tizedik hónapban jegyzett értéket, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés23,7 százalék volt.

 

12,2 százalékkal csökkent a román export

Az idei első tíz hónapban 12,2 százalékkal, 51,072 milliárd euróra csökkent a román kivitel a tavalyi év azonos időszakához mérten. A vizsgált időszakban a behozatal 8,7 százalékkal, 65,930 milliárd euróra mérséklődött, így a román külkereskedelmi mérleg hiánya az első tíz hónapban 827,5 millió euróval haladta meg a tavalyit és elérte a 14,858 milliárd eurót. Októberben a kivitel 1,1 százalékkal, 6,261 milliárd euróra mérséklődött, a behozatal 2,9 százalékkal, 8,059 milliárd euróra csökkent, a külkereskedelmi mérleg hiánya1,798 milliárd euró volt. Románia külkereskedelme közel háromnegyedét a 27 EU-tagállammal bonyolította le.

 

Így csökkent a román ipari termelés idén

Az első tíz hónapban a nyers adatok szerint 11 százalékkal csökkent a román ipari termelés a tavalyi év azonos időszakához mérten. A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 11,5 százalékos visszaesést jegyeztek a vizsgált időszakban. A nyers adatok szerint a feldolgozóiparban 12 százalékkal esett vissza a termelés, a bányaiparban 10,5 százalékkal volt kisebb, míg a villamos-és hőenergia, illetve gáz termelése és szolgáltatása 4,3 százalékkal maradt el a tavalyitól. Októberben az ipari termelés a nyers adatok szerint 1,3 százalékkal csökkent a tavalyi év tizedik hónapjához mérten, a kiigazított érték szerint 1,2 százalékkal maradt el a tavaly októberitől. Szeptemberhez képest ugyanakkor az ipari termelés a nyers adatok szerint 3,2 százalékkal, a kiigazított érték szerint 2,1 százalékkal bővült.

 

Ötmilliárd euróval csökken a román autógyártók bevétele

A román járműiparban tevékenykedő vállalatok teljes árbevétele várhatóan 15%-kal, mintegy 5 milliárd euróval 25,5 milliárd euróra csökken az idén a koronavírus-járvány miatt a romániai gépkocsigyártók egyesületének becslése szerint. A csökkenés főként annak tudható be, hogy tavasszal a Ford és a Dacia, a két romániai járműgyártó kénytelen volt leállítani  a  termelést  a  járvány  elterjedésének  megelőzése  érdekében  bevezetett  vesztegzár    miatt.    Az alkatrészgyártókat és -szállítókat még jobban sújtotta a járvány, ugyanis ezek szinte kizárólag exportra dolgoznak. Az idei első 11 hónapban mintegy 11%-kal csökkent a járműgyártás Romániában. Novemberben ugyanakkor csaknem 9%-kal nőtt a járműgyártás a tavalyi év azonos időszakához mérten, 48.208 járművet szereltek össze.

 

SPANYOLORSZÁG

Spanyolországban öt hét után ismét gyorsulni kezdett a járvány terjedése

Az elmúlt hetek kedvező adatai alapján épp újranyitottak a bevásárlóközpontok Katalóniában. Spanyolországban öt hét mérséklődés után ismét gyorsulni kezdett a koronavírus-fertőzés terjedése –derült ki az egészségügyi minisztérium hétfőn közzétett tájékoztatásából. A tartományokból érkező adatok alapján készült összefoglaló szerint százezer emberből átlagosan 193-an fertőzöttek az országban, pénteken ez a szám 189 volt. A fertőzöttek aránya a Kanári-szigeteken a legalacsonyabb, míg a Baleár-szigeteken a legmagasabb.

 

A spanyol lakosság 10%-a átesett már a koronavírus-fertőzésen

Tízből egy spanyol már átesett a koronavírus-fertőzésen -derült ki abból az országos reprezentatív vizsgálatból, amelynek előzetes eredményét kedden ismertették Madridban. A felmérés szerint a lakosság 9,9 százaléka, mintegy 4,7 millióan kapták el már a vírust, egyik fele az első, másik fele a második hullámban. A leginkább érintett spanyol területek Madrid, Kasztília-La Mancha, Kasztília és León tartományokban találhatók, ahol egy-egy megyében 18 százalékot meghaladó átfertőzöttséget találtak.

 

SVÉDORSZÁG

 

Elbuktunk –mondta a svéd király a koronavírus elleni harcról

XVI. Károly Gusztáv svéd király azt mondta, elbukott az ország az idősek védelméért folytatott, koronavírus elleni küzdelemben –írja a The Guardian. „Azt hiszem, elbuktunk. Sok honfitársunk halt meg, és ez szörnyű”-mondta a svéd király a koronavírus elleni küzdelemről. A király kommentje azt követően jött, hogy kedden egy független jelentés szerint a svéd idősgondozásnak több hiányossága is van, az egészségügyi hatóságok pedig nem készültek fel kellőképpen a járvány elleni védekezésre.

 

Covid: most már kijelenthetjük, nem működött a svéd módszer

Szinte minden nemzetnél eljött a pillanat, amikor azt hitték, ők találták fel a spanyolviaszt a koronavírus-járvány tekintetében –hogy aztán 180 fokos fordulatot véve visszakozzanak. Most Svédországon a sor. Svédország kudarcot vallott abban, hogy megvédje az idősotthonok és más gondozóintézetek lakóit a koronavírus-járványban -állapította meg kedden ismertetett jelentésében a svéd kormány által megbízott vizsgálóbizottság. A kudarchoz a testület szerint nagyban hozzájárult egyrészt az, hogy a vírus széles körben elterjedt, másrészt pedig azok “a strukturális hiányosságok, amelyek már jó ideje ismertek voltak”.

 

Koronavírus: “szörnyű a helyzet” Svédországban, sorra mondanak fel az orvosok

A  koronavírussal  fertőzött  betegek  növekvő  száma  miatti  terhelés  következtében  egyre  több  orvos  mond  fel Svédországban. A Bloomberg hírügynökség beszámolója idézi Sineva Ribeirot, a Svéd Egészségügyi Szakemberek Szövetségének elnökét, miszerint a helyzet „szörnyű”. Már a járvány márciusi kitörésekor hiány volt szakápolókból, főleg az intenzív osztályon. A hírügynökség cikke arra emlékeztet, hogy a héten Stockholm intenzív kapacitása elérte a 99%-ot, pánikba ejtve ezzel az egész várost, amely így külső segítséget kért.

 

SZERBIA

 

Szerbia: 9 443 koronavírusos beteg van kórházban

Szerbiában december 16-ra18 484 személyt teszteltek és 5.353 új fertőzöttet azonosítottak. Kórházi kezelésre 9 443 koronavírusos beteg szorul, 333-an vannak lélegeztetőgépen. A hivatalos jelentés szerint 49 személy hunyt el a COVID-19 szövődményei miatt, ezzel 2 482-re nőtt a halálos áldozatok száma. A  betegség halálozási aránya jelenleg  0,88 százalékos. A járvány kitörése óta az országban 2083 929 személyteszteltek és eddig 282 601 fertőzöttet azonosítottak.

 

Szerbiában meghosszabbítják a jelenlegi korlátozásokat és negatív PCR-teszt kell a határon

Szerbiában  meghosszabbítják  a  jelenleg  is  érvényben  lévő  korlátozásokat,  és  szigorítást  vezetnek  be  a  szerb állampolgárok és a külföldiek Szerbiába való belépésekor a koronavírus miatt. Szerbiába való belépéskor a hazatérő vendégmunkásoknak negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük, ellenkező esetben tíznapos karanténba kell vonulniuk, amit teszteléssel válthatnak ki. December  20-tól nagy valószínűséggel jövő év január 10-ig minden Szerbiába belépő külföldi állampolgárnak negatív PCR-teszttel  kell  rendelkeznie. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a kormány által elfogadott intézkedés hogyan befolyásolja majd a határsávban ingázók mindennapjait. Ha külföldi polgár saját kérelmére teszteltetné magát, az mától 18.000 dinárba kerül, míg ez a szerb állampolgároknak január elsejéig továbbra is 6.000 dinárjába kerül, újévtől viszont 9.000 dinárra drágul.

 

Alapkamatot csökkentett a szerb jegybank

Huszonöt bázisponttal 1,25-ről 1 százalékra csökkentette az irányadó rátát a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) a legutóbbi ülésén. A döntéshozatalkor azt volt a fő szempont, hogy a koronavírus-járvány sújtotta szerb gazdaság talpra állását az NBS is segítse intézkedéseivel. A központi bank az utóbbi hónapokban többször is csökkentette az alapkamatot, amely a járvány kitörése előtt, februárban még 2,25 százalékos volt. Az NBS azt is közölte, hogy a várakozások szerint a szerb gazdaság teljesítménye a járvány gazdasági hatásai miatt a korábban jelzett 1,5% helyett 1%-kal csökken az idei évben, jövőre viszont mintegy 6%-os növekedés várható. A koronavírus-járványnak az inflációra is hatása volt, így az szeptemberhez hasonlóan októberben is 1,8%-osvolt.

 

Elkészült a minimálbérre jogosultak listája Szerbiában

A szerb adóhivatal megjelentette azoknak a cégeknek a listáját, amelyek igényelhetik a veszélyeztetett gazdasági ágazatoknak ígért, államilag támogatott minimálbért. Aleksandar Vučić szerb kormányfő bejelentette, hogy 72,5 ezer munkavállalónak utalnak át még egy minimálbért. A szerb kormány döntése alapján ez az idegenforgalomban, az autókölcsönző, a vendéglátó-és a szállodaiparban dolgozókra vonatkozik, illetve mindazon gazdasági ágazatok alkalmazottjaira, melyeket a világjárvány különösen sújtott. A kilátástalan helyzetük ellenére szinte egy utazási iroda sem fogja átadni a kérelmét az államilag támogatott minimálbér átutalására –közölte Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének elnöke. Az igényléssel ugyanis kötelezik magukat a munkahelyek megtartására, s ez tovább növeli a költségeiket.

 

SZLOVÁKIA

 

Egész napos kijárási tilalmat vezetnek be Szlovákiában

Szlovákiában egész napos kijárási tilalom lesz érvényben december 19-én reggel öt órától, és a jelenlegi tervek szerint január 10-ig marad érvényben. A kijárás tiltása nem vonatkozik mások mellett a munkába járásra, valamint azokra, akik élelmiszert vagy üzemanyagot mennek vásárolni, illetve a postára, bankba, orvoshoz, egyházi szertartásra vagy internetes üzletek kiadóhelyeire tartókra. A kijárási tilalom idején külön háztartásban élők csak korlátozott mértékben találkozhatnak, és már a tilalom elején választaniuk kell, hogy melyik az az egy háztartás, amelynek tagjaival találkozni akarnak. December  19-től érvénybe az üzletek zárva tartása is, ami az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és drogériák kivételével minden üzletre vonatkozik. Ez az intézkedés az előzetes bejelentés szerint legalább 3 hétig marad érvényben. Az országban a kór tavaszi megjelenése óta PCR-teszttel 139 ezer személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, és eddig már több mint 1 millió 246 ezer ilyen típusú vírustesztet végeztek el. Hivatalos források 1309 halálesetet tulajdonítanak a kórnak, ez a szám december 15-én58-cal emelkedett.

 

Szlovákia elfogadta az oltási stratégiát

Szlovákia elfogadta a COVID-19 elleni oltási stratégiát. A lakosság 65 százalékát be kell oltani, a 18 évesnél idősebbeket oltani fogják. Az első körben az egészségügyi dolgozókat és a szociális otthonok alkalmazottait, a rendőröket, a katonákat és a stratégiai vállalatok dolgozóit fogják beoltani. A második körben következnek a 65 évnél idősebbek és a krónikus betegek. A harmadik körben a roma telepen lakókat, a hajléktalanokat, a menedékkérőket, de például a pedagógusokat is beoltják. Csak a negyedik körben kerülnek sorra azok a 18 évesnél idősebb személyek, akik szeretnék beoltatni magukat.

 

Az egészségügyi minisztérium bemutatta a COVID-automatát

A  Szlovák  Egészségügyi  Minisztérium  a december   16-ikormányülésen  bemutatta  a  világjárvány  alakulásának figyelemmel  kísérését  és  a  SARS-CoV-2  elleni  óvintézkedések  elfogadását  koordináló  „riasztórendszert”,  az úgynevezett COVID-automatát, amely segít majd képet alkotni az aktuális járványügyi helyzetről és az egyes régiók, valamint az egész ország fertőzöttségi szintjéről.

 

Az autóipar állítja talpra a szlovák gazdaságot

Szlovákia GDP-je idén 5,7%-kal esik vissza a világjárvány miatt, jövőre viszont 5,6%-os,  2022-ben  pedig  4,8%-os növekedés várható a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) legfrissebb prognózisa szerint. A jegybank ősszel még 8% feletti idei visszaeséssel számolt. Peter Kazimír jegybanki elnök szerint a javulás a szlovákiai autógyárak vártnál gyorsabb talpra állásának eredménye. A lakossági fogyasztás sem esett vissza olyan mértékben, mint számos más nyugat-európai országban. Az NBS a munkanélküliség alakulása terén megállapította, hogy idén a járvány mintegy 70 ezer állást semmisített meg, viszont a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően kb. 60 ezer munkahelyet sikerült megmenteni. A munkanélküliek aránya jövőre várhatóan 8% környékén tetőzhet,2022-ben viszont már 7%-ra apadhat. A válság miatt a bérek növekedése szintén lefékeződött, míg tavaly mintegy 5%-kal nőtt az országos reálbér, addig idén legfeljebb 1%-kal fog, 2%-os éves infláció mellett. Az államháztartás idei, GDP-hez viszonyított hiánya 6,6% lesz, az elkövetkező 3 év során ez 4%-ra mérséklődhet, azonban a GDP-hez mért államadósság így is biztosan 60% fölé kúszik fel.

 

A digitális szektorra vonatkozó szlovák helyreállítási terv egyelőre nem számol az iparral

Az állam szerepét hangsúlyozza az informatikában a szlovák kormány a digitalizációt támogató helyreállítási terve. A koronavírus okozta válság által érintett magánvállalatok azonban még nem látják, pontosan milyen formát ölthetnek a digitalizáció szempontjából továbbra is lemaradásokkal küzdő iparnak szánt célzott támogatások. Az országban zajló digitalizáció támogatása elsősorban állami kezdeményezéseken keresztül valósulhat meg, például a digitális oktatás, az elektronikus közigazgatási szolgáltatások, a kiberbiztonság vagy a nagy sebességű internet-hozzáférés fejlesztésén keresztül. A munkaadók és a digitális szektor képviselői szerint ugyanakkor még a tervben vázolt tanácsadóközpontok, ügynökségek  és stratégiák kialakítására sem lesz elegendő a pénz,  szerintük  ugyanis az ipar  digitalizációjának támogatására fordítandó összeget célzottabb módon kellene felhasználni. Javaslatuk szerint –a környező országokban bevált módszerekhez hasonlóan –a támogatást közvetlenül a vállalatok által megvalósított projektekhez kell rendelni.

 

SZLOVÉNIA

 

Nem enyhül a járvány Szlovéniában

Szlovéniában legkésőbb december 17-igdöntenek az újabb korlátozások bevezetéséről az ünnepek időszakára. Újabb szigorításokat is  terveznek  december  24-től január 4-ig. Az eddigi információk szerint a létszükségleti cikkeket forgalmazó üzletek kivételével minden nyilvános intézményt bezárnak. Tomaz Gantar egészségügyi miniszter arra kérte a munkáltatókat, hogy erre az időszakra küldjenek minden dolgozót kollektív szabadságra. A kabinet által közzétett adatok szerint december 15-én2107-tel 100 389-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 39 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2190-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1251-en vannak kórházban, 211-en intenzív osztályon. A pozitív tesztek aránya 32 százalék.

 

Szlovénia karácsonyig mégis enyhít a korlátozásokon

A  szlovén kormány december  15-tőlmégis enyhít néhány, a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozáson karácsonyig. Bár a kabinet december 12-énmég egy héttel meghosszabbította a szigorításokat az országban, december 13-ánkéső este, a gazdasági ágazat képviselőivel folytatott tárgyalások után enyhített néhány korlátozáson. Ennek értelmében az egész ország területén részlegesen újraindítják a közösségi közlekedést, kinyithatnak az autómosók, a virágüzletek, a vegytisztítók, valamint a fodrász-és szépségszalonok. A 12 közül 4régióban, ahol jobb a járványhelyzet, kinyithatnak a ruházati, cipő-és sportboltok. Ezekben a régiókban felfüggesztik a lakhelyelhagyási tilalmat is azok számára, akik a telefonjukra letöltik a Covid–19 alkalmazást. Ők elhagyhatják a járást vagy a várost, ahol bejelentett vagy ideiglenes lakcímük van, de a régiót nem. Az éjszakai –este 9órától reggel 6óráig tartó –kijárási tilalmat azonban továbbra is be kell tartani az egész ország területén.

 

Szlovénia kereskedelmi mérlegének többlete elérte az 1,45 milliárd eurót2020 első tíz hónapjában

A 2020. január és október közti időszakban Szlovénia kereskedelmi mérlegének többlete elérte az 1,45 milliárd eurót, míg 2019-ben 201 millió euró volt a hiány. A január-októberi export 3,2%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, 27,3  milliárd euróra, míg az import 8,9%-kal 25,9 milliárd euróra esett  vissza. Az Európai Unió volt Szlovénia legfontosabb kereskedelmi partnere a vizsgált időszakban, az Unióba irányuló export értéke elérte a 18,2 milliárd eurót, míg az importértéke 17,7 milliárd eurót tett ki.

 

Szlovénia GDP-je 2020-ban 7,6%-kal, 2021-ben 3,1%-kal csökkenhet

A szlovén központi bank szerint a szlovén gazdaság várhatóan 7,6%-kal eshet  vissza ebben az évben a koronavírus-járvány miatt, majd 2021-ben  3,1%-os növekedést érhet el. A gazdaság helyreállásának üteme elsősorban a Covid-19 vakcina alkalmazásának sikerétől függ, így a bizonytalan helyzetre való tekintettel optimista és pesszimista előrejelzést is készített a nemzeti bank. Szlovénia gazdasági teljesítménye2,6%-kal csökkent éves összevetésben 2020 harmadik negyedévében, de 12,4%-kal volt magasabb a második negyedévhez képest, amikor az ország bevezette a koronavírus-járvány miatti első lezárást. A második negyedévben a GDP éves szinten 13%-kal, az első negyedévhez képest 9,6%-kal csökkent, míg január-szeptemberben a gazdaság 6%-kal zsugorodott az előző évhez képest.

 

FÁK TÉRSÉG

Állatok számára fejleszt koronavírus elleni vakcinát Oroszország

Szergej Dankvert, az Oroszországi Föderáció Állat-és Növényegészségügyi Felügyeletének vezetője bejelentette, hogy Oroszország megkezdte az állatok koronavírus elleni védelme érdekében oltóanyagon kifejlesztését, miután az elmúlt hetekben Európa-szerte több nyércfarmon is kitört a ragály. Dankvert szerint a tesztelés jelenleg a harmadik fázisban tart.

 

Oroszországban újabb csoportok oltását tervezik

December  14-től az okmányirodák, a kulturális intézmények és a kiskereskedelmi alkalmazottak is  feliratkozhatnak  a koronavírus elleni védőoltásra Moszkvában. Korábban a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók és a szociális munkások számára nyitották meg a lehetőséget. Egy hét alatt több mint hatezer ember kapta meg a védőoltást, és további mintegy húszezren jelentkeztek.

 

Még decemberben lezárja határait Fehéroroszország

A külföldre utazás tilalma a fehérorosz állampolgárokra vonatkozik, ha utazásuk nem munkához vagy tanuláshoz kapcsolódik. A külföldről érkezőket beengedik az országba, de tíz napra karanténba kell vonulniuk. Fehéroroszország a koronavírus elleni küzdelem érdekében még decemberben lezárja határait –közölte a minszki kormány. Az intézkedés értelmében a külföldre utazás tilalma a fehérorosz állampolgárokra vonatkozik, ha utazásuk nem munkához vagy tanuláshoz kapcsolódik. A rendelkezés a közzététel pillanatától számított 10 napon belül lép hatályba. A külföldről érkezőket beengedik az országba, de tíz napra karanténba kell vonulniuk.

 

Negyven rendőr megsérült a korlátozások elleni tüntetésen Kijevben

Legalább negyven rendőr megsérült december 15-én, kedden Kijevben, miután zavargások törtek ki a járványügyi korlátozások elleni tüntetésen. A Függetlenség terén, a Majdanon több tízezren, főként kisvállalkozók és különféle aktivisták gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a kormány további korlátozásai és az újabb adók kivetése ellen. Ukrajnában január 8. és 24. között az összes, nem alapvető élelmiszert vagy gyógyszert árusító boltot bezárják, hogy ezzel akadályozzák a vírus terjedését. Ekkor szünetelni fog az oktatás az iskolákban, valamint a kávézók, bárok, éttermek kizárólag elvitelre dolgozhatnak majd.

 

Nem változtatott a kazah Nemzeti Bank a jegybanki alapkamaton

A kazah Nemzeti Bank vezetőségének december 14-i ülése nem változtatott a jegybanki alapkamaton, mely továbbra is 9%. A döntést a kőolajpiacon uralkodó instabilitással, a magas inflációs várakozásokkal és az országos vírushelyzettel indokolták.

 

Kazahsztánban megkezdődött a QazCoVac-P, Covid 19-elleni vakcina klinikai tesztjének első és második fázisa

A kazah Oktatási és kulturális hivatal tudományos tanácsának bejelentése alapján december 12-én megkezdődtek a kazah fejlesztésű QazCoVac-P, Covid 19-elleni vakcina első és második fázisának önkéntesek bevonásával megvalósuló klinikai tesztjei.

 

93 M USD értékben valósulhatnak meg munkanélküliség csökkentését segítő projektek Üzbegisztánban

Az Ázsiai Fejlesztési Bank a munkanélküliség csökkentését segítő projektek megvalósítása érdekében 93 M USD értékű hitelt nyújt Üzbegisztánnak.

 

KÍNA

 

Megérkezett a kínai vakcina dokumentációja Magyarországra

Megérkezett a kínai oltóanyag dokumentációja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez -közölte  Facebook-oldalán  a  külgazdasági  és  külügyminiszter.  Szijjártó  Péter  azt  írta:  a  magyar  szakemberek nekiláthatnak annak a vizsgálatnak, amelynek eredményeként eldönthetik, hogy engedélyt adnak-e a kínai oltóanyag magyarországi használatára.

 

Kína meg fogja érezni az Ausztráliával zajló kereskedelmi háborút

Ahogy egyre romlik a kapcsolat Ausztrália és Kína között, elemzők szerint az ázsiai országnak el kéne gondolkodnia a diverzifikáción az egyik legfontosabb nyersanyag beszerzésében, amelytől Kína gazdasága jelentősen függ. Kína a fém előállításához használt vasérc 60%-át Ausztráliából vásárolja, és erősen függ a nyersanyagtól, mert Kína világelső acélgyártásban. Az egyéb termékkereskedelem már áldozatává vált a romló kínai-ausztrál kapcsolatoknak, Peking ugyanis adókkal sújtott ausztrál termékeket, például a bort és az árpát. A két ország viszonya azután romlott meg, miután az ausztrálok nemzetközi vizsgálatot sürgettek a koronavírus eredetéről.

 

A kínai ipar lassan azt sem tudja, mi az a válság

Stabilan növekedett a kínai ipar novemberben, miközben a kiskereskedelmi forgalom javulásának üteme is gyorsult, jóllehet a várakozásokhoz képest kisebb mértékben, ami továbbra is a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállás egyenetlenségeit sugallja. A kínai statisztikai hivatal kedden közzétett adatai szerint az ipari termelés novemberben az elemzői előrejelzéseket beváltva 7,0 százalékkal növekedett. Ez a legjobb eredménynek számít 2019 márciusa óta, amikor 8,5 százalékos bővülést regisztráltak. Októberben még 6,9 százalékos erősödésről számoltak be.

 

TÖRÖKORSZÁG

 

Törökországban elérte a 240-et a halottak napi száma

Törökországban december  16-ra már harmadik napja rekordszámú, ezúttal 240 beteg vesztette életét a SARS-CoV-2 koronavírus okozta fertőzés szövődményeiben, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 17 121-re nőtt. Újabb 29 718 ember szervezetében azonosították a kórokozót, amellyel az igazolt fertőzöttek száma 1 928165-re  emelkedett  a  83 millió lakosú országban. A súlyos betegként nyilvántartottak száma október 21. óta először csökkent, 5988-ról 5960-ra.A gyógyultak száma 29 922-vel, 1 691 113-ra nőtt, így ők teszik ki az összes regisztrált eset 87,7 százalékát. A kis-ázsiai országban mostanáig csaknem 21,7 millió vírustesztet végeztek el.

 

A török kormány támogatja a kereskedőket terheik enyhítésében és veszteségeik csökkentésében

Recep Tayyip Erdoğan elnök támogatást jelentett be a vállalkozások számára, és megígérte, hogy fennmaradnak az ÁFA -kedvezmények. A kormány 3hónapra csaknem 5 milliárd TL (637 millió USD) értékű támogatást nyújt a kereskedőknek. A  COVID-19 járvány által negatívan érintett boltok tulajdonosainak 3hónapon keresztül 1000 TL-t  fizet a kormány. A támogatásból, a taxisok, a buszok és a szolgáltató járművek vezetői, a bazári árusok, a szabók, az autószerelők, a szállók, a kollégiumok és az óvodák részesülnek. Nagyvárosokban a boltok tulajdonosai 750 TL értékű bérleti támogatást, míg más városokban500 TL-t kapnak.

 

A török költségvetési hiány elérte a 19 milliárd dollárt 2020 januárja és novembere közt

A török költségvetési hiány 2020.január-novemberben 132,5 milliárd török lírát (19 milliárd dollárt) tett  ki. Az ország költségvetési bevételei 16,1%-kal nőttek éves szinten, elérve a 932 milliárd török lírát (134,2 milliárd dollár) 2020 első 11 hónapjában. A koronavírus-járvány következtében az ország költségvetési kiadásai januártól novemberig elérték az 1,6 milliárd töröklírát (230,6 milliárd dollárt), ami éves szinten 18,8%-os növekedést jelent. Az adóbevételek 754,6 milliárd török lírát (108,7 milliárd dollárt), míg a kamatfizetések 129 milliárd török lírát (18,5 milliárd dollár) tettek ki ugyanebben az időszakban. Novemberben a költségvetési egyenleg 13,4 milliárd török líra (1,6 milliárd dollár) többletet ért el.

 

Második fázisba lép a török vakcina tesztelése

Tovább folynak a munkálatok az egész világot érintő koronavírus-járvány elleni oltás fejlesztésében. Törökország a helyi fejlesztésű oltóanyag kapcsán befejezte az első fázis munkálatait. A Kayseri Erciyes Egyetem rektora, Prof. Dr. Mustafa Çalış közösségi  oldalán  nyilatkozott,  elmondta,   hogy   eddig   semmilyen mellékhatást nem  tapasztaltak: A   helyi fejlesztésű oltóanyag tesztelésének az első fázisban az önkéntesek az első dózist november 5-én, a második dózist november 26-án kezdték kapni. Ha minden a tervek szerint megy, december végéig megkezdődhet a tesztelés második fázisa.

Törökország nem kér az orosz vakcinából

Törökország kizárta, hogy Oroszországtól vásároljon koronavírus-oltást. A török egészségügyi miniszter, Fahrettin Koca szerint ugyanis annak fejlesztésekor nem a legjobb gyakorlatot követték, az nem felel meg a követelményeknek. A Reuters beszámolója szerint az nem derült ki, hogy Koca pontosan melyik orosz vakcinára utalhatott, bár korábban arról volt szó, hogy esetleg Törökország is csatlakozik a Szputnyik V nevű vakcina harmadik fázisú klinikai tesztjeihez.

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

 

A Fed már optimistább az amerikai gazdaság kilátásait illetően

Előző előrejelzéséhez képest kedvezőbben ítéli meg az amerikai gazdaság kilátásait a jegybank szerepét betöltő Fed, amely ennek tükrében mérsékelte az idei gazdasági visszaesésre vonatkozó prognózisát, valamint lendületesebb növekedést jósol az elkövetkező évekre.

 

A bevándorlók kulcsfontosságúak a járvány elleni harcban az USA-ban

Egy szerdán nyilvánosságra hozott tanulmány szerint az Egyesült Államokban az okmányokkal nem rendelkező bevándorlók több mint kétharmada végez olyan munkát, amely nélkülözhetetlen a koronavírus-járvány elleni harcban. A  fent  említett  csoport  69  százalékának  van  olyan  állása,  amelyet  az  amerikai  belbiztonsági  minisztérium kulcsfontosságúnak tart –áll a tanulmányban, amely a Népszámlálási Iroda 2019-es  adatain  alapul.  A  dokumentum becslése szerint egyébként minden ötödik létszükségletű munkát végző munkavállaló bevándorló.

 

Több ezer Pfizer-vakcina került karanténba Amerikában

Amerikai egészségügyi hatóságok több ezer Pfizer-vakcinát helyeztek karanténba Kaliforniában és Alabamában a héten, miután a szállításban bekövetkezett anomália miatta vakcinák tárolási hőmérséklete túl alacsony lett –írja a CNBC.

 

FDA: hatásos és biztonságos a Moderna oltóanyaga

A Moderna koronavírus-vakcinája 94 százalékos hatékonysággal képes megelőzni a Covid-19 betegséget, és úgy tűnik, hogy megakadályozza a vírus terjedését is –derül ki az amerikai élelmiszer-és gyógyszerfelügyelet (FDA) által kedden nyilvánosságra hozott dokumentumból. Ez alapján a hatóság várhatóan már a hét végén engedélyezi az oltóanyagot, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban hamarosan két rendkívül hatékony vakcinával oltják majd az embereket.

 

Amerikát sújtja a legerőteljesebben a világjárvány

A  SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 16 716 777 fertőzött volt eddig a napig, és 303 773 koronavírusos beteg halt meg a járvány kezdete óta.

 

Az amerikai tanárok 27%-a azt fontolgatja, hogy elhagyja a pályát

Mint a világ számos más országában, a koronavírus-járvány az amerikai tanárokra is hatalmas nyomást gyakorolt, ezért több mint negyedük azon gondolkodik, hogy valamilyen módon otthagyja az állását.  Egy friss felmérés szerint a tanárok 77%-a többet dolgozik ma, mint egy évvel ezelőtt, 60%-uk kevésbé élvezi munkáját, míg 59%-uk  szerint  nem elégségesek az iskolák egészségügyi és biztonsági óvintézkedései. Nagyjából 27%-uk azt állítja, hogy fontolóra veszi a kilépést, a korai nyugdíjazást vagy a hosszabb távú szabadságolást.

 

USA: hétfőn elkezdik beoltani az egészségügyi dolgozókat

Megkezdődött az Egyesült Államok történetének legnagyobb oltási programja. Első körben, hétfőtől mintegy 3 millió dózist adnak be az egészségügyi dolgozóknak, majd az idősotthonok lakói, alkalmazottai kapják meg a koronavírus elleni szérumot.

 

KANADA

 

Koronavírus: oltanak már Kanadában is

Kanadában is megkezdődött a vakcinaprogram, először szintén a frontvonalban dolgozókat oltják be. Ott is a Pfizer/BioNTech oltóanyagát hagyták jóvá –csakúgy, mint még az Egyesült Királyságban és Bahreinben. Kanadában úgy számolnak, hogy mintegy 250 ezer adag oltóanyaghoz juthatnak hozzá az év végéig.

 

LATIN-AMERIKA

 

A Nemzetközi Valutaalap vezetője szerint Latin-Amerika „elég drámai” gazdasági helyzetben van

Kristalina  Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója egy nemzetközi konferencián úgy fogalmazott, hogy Latin-Amerika „elég drámai” gazdasági válságot él meg és ezért strukturális reformok végrehajtását sürgette. A nemzetközi pénzintézet vezetője szerint világviszonylatban ezt a régiót sújtotta legkomolyabban a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság. A Nemzetközi Valutaalap 8,1%-os visszaesést prognosztizál erre az évre Latin-Amerika esetében és 3,6%-os kilábalást vetít előre 2021-re. A régió a legnagyobb regionális gazdasági válságot éli meg, melynek következtében mintegy egy évtizedes gazdasági visszaesés várható.

 

A latin-amerikai fiataloknak kevesebb esélyük van túlélni a Covid-19 fertőzést

A  latin-amerikai fiataloknak kevesebb esélyük van túlélni a Covid-19 vírus okozta fertőzést, mint a gazdagabb országokban élő társaiknak, tette közzé az Amerika-közi Fejlesztési Bank egy friss tanulmányában.

 

Mexikó odaszúrt az Egyesült Államoknak, korlátozza a külföldi szervezetek tevékenységét

Elfogadta kedden a mexikói törvényhozás alsóháza azt a módosító javaslatot, amelyet a szenátus már előző héten megszavazott,  és  amely korlátozza  a  külföldi  szervezetek  tevékenységét  a  latin-amerikai  országban.  Bár  nincs kimondva, a törvény azután született, hogy Los Angelesben őrizetbe vették Mexikó korábbi védelmi miniszterét.

 

AFRIKA- ÉS KÖZEL-KELET

 

Újabb szigorító intézkedéseket vezettek be Dél-Afrikában

December  15-től kezdődően Cyril Ramaphosa elnök bejelentése alapján a járvány megfékezése érdekében januárig lezárják a strandokat, illetve kiterjesztik a kijárási tilalmat este 11 és reggel 4 óra közötti időszakra. Az alkoholtermékek vásárlását  is  korlátozzák,  hétfő  és  csütörtök  közötti  időszakban reggel  10  és  este  6  óra között  lehetséges  az alkoholtermékek vásárlása.

 

Növekedett Dél-Afrika GDP mutatója július és szeptember között

Dél-Afrika GDP mutatói ez év július és szeptember között jelentős, 66,1 százalékos növekedést értek el azt követően, hogy feloldották a hosszan tartó Covid-19 korlátozásokat. A korlátozások feloldását megelőző 3 hónapban azonban 51%-os visszaesést mértek.

 

66 M USD értékben segítené Dél-Afrika a Covid-19 miatt nehézségekkel küzdő farmokat

Dél-Afrika  66  MUSD értékű alapot hoz létre a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került kis-és közepes mezőgazdaságok megsegítése céljából. Az intézkedés kedvezményezettje az ország 75 ezer kis-és közepes gazdasága lesz –jelentette be Thoko Didiza agrárminiszter.

 

Tárgyalások kezdődtek Zambia és az IMF között

A  Nemzetközi  Valutaalap  (IMF)  bejelentése  alapján  megkezdték  egy  pénzügyi  csomag  tárgyalását  a  Zambiai kormánnyal. Zambiában jelenleg is pusztító aszály, a bányászati szektort nehézségei és a növekvő adósság is komoly hatással van az ország gazdaságára.

 

Sokan nem akarják beoltatni magukat Izraelben

Folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma Izraelben, a lakosság közel harmadának azonban esze ágában sincs beoltatni magát a koronavírus elleni vakcinával. A közszolgálati rádió hétfői híradása szerint, ha a napi új fertőzöttek száma a jelenlegi mértékben nő, akkor december végére eléri a 2500-at, azt a határt, amelynek esetén a kormánydöntésével összhangban bezárják a bevásárlóközpontokat.

 

Megint megugrott Izraelben a koronavírus-fertőzöttek száma

Jelentősen megugrott az új koronavírus fertőzöttek száma Izraelben, hétfőn két hónap után ismét meghaladta a kétezret –jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet kedden. Utoljára október 14-én haladta meg a kétezret az egy nap alatt azonosított új vírushordozók száma, de hétfőn ismét 2279 új fertőzöttet találtak 72 423 teszt segítségével, ami azt jelenti, hogy 3,2 százalékuk bizonyult pozitívnak. A fertőzési ráta 1,27-es, vagyis száz új fertőzött 127 embernek adja át a koronavírust.

Az arab világ a kínai vakcinára szavazott

Az Egyesült Arab Emírségek már igen korán, az első országok között engedélyezte sürgősségi használatra az új típusú koronavírus elleni védőoltást. A kínai állami kézben levő Sinopharm termékét már szeptemberben jóváhagyta az ország e célból, amire sok külföldi, főleg amerikai üzletember felkapta a fejét. Ezt követően már nem okozott különösebb meglepetést, hogy az ország elsőként, néhány napja már teljes körű használatra is jóváhagyta a kínai vakcinát.

 

Megérkezett Szaúd-Arábiába az első vakcinaszállítmány

Az oltási kampányt napokon belül megkezdik. Az MTI beszámolója szerint a tárcavezető nem részletezte, hogy milyen oltóanyag, illetve mekkora mennyiségben érkezett az országba, de a Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltóanyagának használatát a múlt héten engedélyezték a szunnita királyságban. Szaúd-Arábiában keddtől lehet időpontot kérni az oltásra az egészségügyi tárca által fejlesztett mobiltelefonos alkalmazás segítségével. A tárcavezető szerint eddig mintegy százezren jelentkeztek, elsőbbséget a 65 év felettiek, az egészségügyi dolgozók és a krónikus betegségekben szenvedők élveznek.

 

Marokkó is rendezné kapcsolatait Izraellel, Trump területi követeléseket ismert el cserébe

Izrael és Marokkó helyreállítja diplomáciai és egyéb kapcsolatait, és ennek értelmében újranyitják az összekötő hivatalokat  Tel-Avivban és Rabatban, valamint esetlegesen nagykövetségeket nyitnak. Az erről szóló megállapodást Donald Trump és VI. Mohamed marokkói király írta alá. Az egyezmény részeként az Egyesült Államok elismeri Marokkó területi követelését a vitatott hovatartozású nyugat-szaharai régióra vonatkozóan. Az egyezmény kitér a gazdasági és kulturális együttműködés lehetőségeire is.

 

Az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein küldöttségei részt vettek a siratófalnál rendezett Hanuka ünnepségén

Az  Egyesült Arab Emírségek és Bahrein küldöttsége hétfő este részt vett a jeruzsálemi központi menóránál tartott ünnepségen, amikor is meggyújtották a hanukai gyertyákat. Az eseményt a Siratófal főrabbija  „hanukai csodának” nevezte.

 

Egyre több jómódú nyugdíjas él ezzel a lehetőséggel

Egyre több jómódú, főleg nyugat-európai nyugdíjas dönt úgy, hogy Dubajban telepedik le. Számukra hozta létre az Egyesült Arab Emírségek az úgynevezett nyugdíjas vízumot -írja az Euronews. Bár kezdetben Dubajnak csak állandó lakosai voltak, a vízumrendszert azóta kiterjesztették gyakorlatilag a világ minden tájára. Így bárki jöhet, hogy itt költse el a nyugdíját, élvezze az egész évben tartó napsütést, és a város nyújtotta lehetőségeket. A nyugdíjas-vízum célja nem csupán a város egyedi életmódjának népszerűsítése, hanem az ország, mint üzleti és befektetési központ gazdasági fejlődésének fellendítése is.

 

AUSZTRÁLIA

 

Ausztráliában leállították egy vakcina fejlesztését

Ausztráliában felhagytak a Queensland Egyetem és a CSL biotechnológiai cég által közösen kidolgozott vakcina klinikai tesztelésével, mivel az oltás után több, HIV-vel tesztelt résztvevőnél hamis eredményt mutatott ki a teszt –közölte Scott Morrison ausztrál miniszterelnök pénteken az MTI szerint.

 

Forrás: MKIK Nemzetközi Hírlevél