A földgáz- és villamosenergia-értékesítés mellett üveghabgyártásba kezdenek a Hungaro Energy tulajdonosai

Ha nincs koronavírus-járvány, akkor is az alkalmazkodás az egyik alapfogalom, ami meghatározza a pécsi székhelyű, földgáz- és villamosenergia-értékesítéssel, a kapcsolódó karbantartási tevékenységgel és energetikai tanácsadással, a berendezések fogyasztásának optimalizálásával foglalkozó Hungaro Energy Kft. mindennapjait. A gáztörvény roppant szigorú feltételeinek változása, az gázár- és a devizaárfolyam-ingadozások, valamint még számos tényező folyamatos számolásra, illetve újratervezésre készteti a vállalkozást. Emellett ők maguk is keresik azokat a lehetőségeket, amelyek által alacsonyabb áron szolgáltathatnak partnereiknek.

– Az energiaszektor elég speciális, egyedi, a vírushelyzet nemigen változtat azon, hogy az embereknek fűteniük kell, így a mi vállalkozásunknál nem csapódott le negatívan a koronavírus-járvány. Viszont a partnereink közül (pl. szállásadók, vendéglátók) közül többen leállásra kényszerültek, így bevételük sem keletkezett. Nekik úgy tudunk segítséget nyújtani, hogy átütemezzük a fizetési kötelezettségeiket, és amikor javul a helyzet, akkor törlesztenek. Igyekszünk rugalmasan kezelni ezeket a helyzeteket – válaszolja a Mi újság? kérdésre Katics Ákos ügyvezető. – Szép eredményt értünk el 2019-ben, és ezt úgy néz ki, 2020-ban is tudtuk tartani. Számunkra azok az évek jelentettek nehézséget, amikor jelentős gázáremelkedések voltak. Viszont tavaly év elején csökkent a gáz ára, így még a koronavírus-járvány kitörése előtt több ügyfelünket árcsökkentéssel tudtunk támogatni. A cég struktúrájában pedig annyi változás történt, hogy 100%-ban családi tulajdonba került a vállalkozásunk.

– Ahogy a szavaiból kihallatszik, jó adag előrelátás, tájékozottság szükséges ahhoz, hogy ez a vállalkozás jól tudjon működni.

– Folyamatosan változnak a jogszabályok, mint ahogy a piac és a devizaárfolyam, az időjárásról nem is beszélve, így nagyon nehéz tervezni a jövőt. 2021-ben például bevezetik a kvótarendszert, aminek még nem ismerjük a részleteit. A lényege, hogy a cégeknek az energiahivatal felé bizonyítaniuk kell, hogy energetikai beruházásokhoz segítenek hozzá vállalkozásokat. Az előírásoknak való megfelelés újabb feladat lesz számunkra. Tavaly a nagy kihívás a koronavírus-járvánnyal összefüggésben kialakult helyzet jelentette, már márciusban megvettük az éves forrásunkat, majd ezután jött a vírus. Meg kellett becsülni, hogy a tél hideg lesz-e, ráadásul elkezdett emelkedni az euróárfolyam, azt is hirtelen kezelni kellett, mert a beszerzésünk euróban történik, az ügyfeleink pedig forintban fizetnek. Ráadásul a koronavírus miatt több szállodás ügyfelünk bezárt, tehát nehéz volt kalkulálnunk az évet.

– Hogyan érdemes, hogyan lehet a céget ezekhez a változásokhoz igazítani?

– Ahogy a legtöbb működő vállalkozásnak, nekünk is főleg informatikai fejlesztésekre van szükségünk annak érdekében, hogy az ügyfeleket időben ki tudjuk szolgálni. Rengeteg számlát állítunk ki és fogadunk be, ez informatikai fejlesztés nélkül átláthatatlan. Új munkatárssal is bővültünk, ő aktív portfóliókezeléssel foglalkozik, azaz optimalizálja az ügyfelek fogyasztását. Igyekszünk a jó gázár mellett a rendszerhasználati díjat is rugalmasan kezelni.

– Miként és főként miben tud fejlődni a Hungaro Energy?

– Az utóbbi években sikerült néhány külföldi nagykereskedelmi ügyletben is részt vennünk. Itt nagyon kicsi a piaci mardzsin, és van benne kockázat is. A jövőben ezt a vonalat szeretnénk bővíteni, minden velünk határos országban kereskedelmi ügyleteket kötni. Ez Ausztriában már megvalósult, és eljött az idő, hogy Horvátország felé forduljunk. Az ilyen fejlesztésekhez tetemes likvid tőke szükséges, biztosítékokat kell adni, sok a dokumentáció stb. Sajnos nem megy egyik percről a másikra, de az a stratégiánk, hogy legyen saját tőzsdei hozzáférésünk, hogy tudjunk saját forrást szerezni, így leszünk képesek a szomszédos országokban is kereskedni. Bízunk benne, hogy ez ügyfélkörbővítéssel is jár. Még mindig nehéz új ügyfeleket szerződtetni, annak ellenére, hogy már 11 éve szabad energiapiac van. Sokan még igen régi szerződésekbe vannak beleragadva nagyon magas áron. A multik kiválóan kitalálták a rendszerüket, nehéz kilépni belőle.

A jövővel kapcsolatban családi vállalkozásunknak még van egy jelentős terve. Szeretnénk beindítani egy üveghabgyárat Pécsett. Ez egy az építőiparban használt kiváló minőségű szigetelőanyag, amely vízgátló és hőgátló hatással rendelkezik. Az üveghabot üveghulladékból állítanánk elő. Jelenleg egy üveghulladék-tisztító létesítésén dolgozunk, ami egy nemes kihívás mindannyiunk számára.

K.T.