Munkaügyi bírság helyett a dolgozók képzését választhatják már az építőipari cégek

A különböző családtámogatási rendszereknek köszönhetően az építőipari vállalkozások kedvező helyzetbe kerültek. Ennek is köszönhető, hogy a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarához egyre több az építőiparban tevékenykedő szakember fordult azzal, hogy egy 1997-ben kiadott IKIM rendelet értelmében az épületek, építmények víz-,hő- és hangszigetelését, ezek javítását csak szakirányú végzettség esetén végezhetik el, azonban ennek megszerzésére már évek óta nincs lehetőségük.

Szigetelő
Forrás: pixabay.com

– A szakképesítés hiánya egyre többször jelentett problémát, ezért a szakminisztériumhoz is fordultunk, hangsúlyozza Völgyesi Norbert, a Twin-Sat Kft. ügyvezetője. – Az alvállalkozóink közül többen is jelezték, fontos lenne számukra, hogy rendelkezzenek szakirányú képesítésekkel, hogy hivatalosan is el tudják vállalni a szigetelő munkákat, ugyanis a szakhatóságok az ellenőrzések során ezek megléte nélkül megbüntethetik őket.

– A kamarához fordultunk, ahol közvetlen segítséget kaptunk az ügyünkben. Az új szakmajegyzékben szereplő hő- és hangszigetelő, illetve a vízszigetelő részszakmák megszerzésére felnőttképzés keretében már lehetőség van. Így ahelyett, hogy a bírságot fizetnénk ki, most ezt az összeget a képzés finanszírozására fordíthatjuk, ezzel bezárult az az ördögi kör, amivel évek óta küzdünk. Ugyanakkor jelentősen bővült a munkalehetőségek köre az építőiparban, ugyanis a lakás-felújítási program keretében mind többen korszerűsítik, teszik komfortosabbá az otthonaikat, de ezt csak szakképzett személy közreműködésével tehetik annak érdekében, hogy az hivatalosan a támogatásból finanszírozható legyen.

– A kamarához egyre nagyobb számban érkeztek ilyen jellegű megkeresések, ezért a vállalkozói kéréssel megkerestük a Baranya Megyei Szakképzési Centrumot – mondja Piacsek László, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara humánerőforrás fejlesztési projektiroda vezetője.

– Egy építőipari cég keresett meg bennünket a kamarán keresztül még az elmúlt év decemberében, azzal a kéréssel, hogy milyen módon szerezhetnék meg a munkatársaik a víz-,hő- és hangszigetelés  elvégzéséhez szükséges végzettséget, ugyanis ezek nélkül nem vállalhatnak el ilyen jellegű munkákat – kezdi beszélgetésünket Simon Zsolt, a Baranya Megyei Szakképzési Centrum Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola igazgatója, az intézményben folyó felnőttképzés szakmai vezetője. – Miután már az új szakmajegyzékben szerepelnek ezek a részszakmák a lehetőséget meghirdettük a saját honlapunkon és a facebookon is, e mellett közvetlenül is megkerestük az építőipari cégeket, vállalkozókat – a Pécsi Kamarát arra kértük, hogy az építőipari kivitelezői regisztrációban szereplő cégeket értesítsék ki a lehetőségről, mert számukra ez valóban fontos. További területi Kereskedelmi és Iparkamarával is felvettük a kapcsolatot.

Kitért arra is, ez egy hiánypótló képzés, ugyanis a tudomása szerint egyedül Pécsett indul. Ezen részszakmákhoz szükséges képesítés megszerzésére az építőipari regisztráció miatt van szükségük mind ez egyéni vállalkozóknak, mind a cégeknek, ugyanis a szigetelési tevékenységeket csak ezen dokumentumok megléte esetén vállalhatják el. A jelenleg is zajló lakás és otthon felújítási programban is csak így tudnak részt venni. Eddig huszonöten jelentkeztek, közülük huszonegyen a hő- és hangszigetelő, a vízszigetelő részszakmát pedig négyen szeretnék megszerezni.

A csaknem hatszáz órás gyakorlati képzést középpontba helyező tanfolyam a tervek szerint február 12-én indul és májusban vizsgával zárul. A résztvevők államilag elismert szakmai bizonyítványt kapnak. Az elméleti ismeretek oktatása részben digitális formában, részben pedig szombatonként Pécsett az Agro Portéka tanműhelyében zajlik majd a szakterület legelismertebb szakembereinek irányítása mellett.

Újra lehet szigetelő szakmát szerezni Pécsen