Tájékoztatás a helyi iparűzési adót érintő 2021. január 1-től érvényes szabályokról

Cikkünkben megtudhatja, hogy 2021. január 1-től milyen változások léptek hatályba a helyi iparűzési adó bevallások benyújtására, valamint az adó megállapítására és megfizetésére vonatkozóan.

2021. január 1-től a helyi iparűzési bevallások benyújtására – beleértve az önellenőrzéseket és a helyesbítő bevallásokat is – kizárólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszerén keresztül van lehetőség.

Kizárólag az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély iparűzési adóalany nyújthatja be papíralapon az iparűzési adóbevallását, tekintettel arra, hogy e minőségében elektronikus kapcsolattartásra nem köteles. A papíralapú bevallást az önkormányzati adóhatósághoz kell benyújtani.

Az adómentességről szóló nyilatkozat továbbra is az E-Önkormányzat Portálon – https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap – keresztül nyújtható be, 2021. május 31. határidővel.

A benyújtott bevallások feldolgozását az önkormányzati adóhatóság végzi és a helyi iparűzési adó és adóelőleg befizetéseket is Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 10024003-00336255-00000220 számú helyi iparűzési adó számlája javára kell teljesíteni.

Ezúton is tájékoztatjuk tisztelt Adózóinkat, hogy a 2020-as adóévre vonatkozó, 2021. május 31-éig benyújtandó helyi iparűzési adóbevallásban a 2020. évi adó összegét a 2%-os adómértékkel kell megállapítani. Az adóbevallás I. „Bevallás jellege” blokkjában szereplő „A mikro-, kis és középvállalkozás által benyújtott bevallás” pont jelölése alapvetően statisztikai célokat szolgál, a feltételeknek való megfelelés esetén kérjük ennek kitöltését is.

Továbbá felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy honlapunkon az ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉS menüpont alatt, az „Adóigazgatási ügyek” között a helyi iparűzési adóelőleg számítására vonatkozó segédletet, valamint a helyi iparűzési adóbevallások feldolgozása során tapasztalt típushibákról tájékoztatást tettünk közzé.

 

A bevallások beadásakor tapasztalt típushibákról ide kattintva olvashat.

 

Amennyiben a fenti ügymenetben problémája, van írja meg a e-mail címre, amelyet közvetítünk a hatóság felé, ahol – a PBKIK Adóklubjának és az Önkormányzati Adóhatósági Főosztály együttműködéseként köszönhetően – rövid határidőn belül válaszolnak a kérdésére!

 

Forrás: Pécs MJV Önkormányzati Adóhatósági Főosztály