Hidrogén technológia Pécsről!

A LINDE GÁZ Magyarország Zrt. 2021. április 29-én avatta fel az ország első hidrogén töltőállomását a cég budapesti telephelyén, ahová meghívta 2 alkalmazást fejlesztő-szállító partnerét, a TOYOTA mellett a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szerve: PBKIK) tagját, a Kontakt-Elektro Kft.-t is.

 

A LINDE az egyetlen vállalat a világon, amely a teljes hidrogén értékláncot biztosítja a gyártástól és feldolgozástól kezdve a tároláson és elosztáson át egészen a mindennapi ipari- és fogyasztói felhasználásig.

A Kontakt-Elektro Kft. hidrogéntechnológiai fejlesztései mintegy 15 éves múltra tekintenek már vissza, a tüzelőanyag-cellás berendezések fejlesztésén túl, számos hidrogén hajtású prototípus terméket fejlesztetettek ki, mint például hidrogénes energiatároló berendezést, 15kW-os áramfejlesztőt, hidrogéntöltő konténert, napelemmel táplált hidrogéntöltő állomást vagy a H2 Evolution elnevezésű hidrogénnel működő kis yachtot, melynek bemutatására is sor került az átadón. A résztvevők a 2. generációs Toyota Mirai hidrogén üzemanyagcellás autót, illetve szintén zöld hidrogénnel üzemelő targoncákat próbálhatták ki.