A pandémia okán felmerült speciális finanszírozási igényekre válaszul több új termékkel áll a vállalkozások rendelkezésére az EXIM: Kárenyhítő Programcsomag és Fordulat Beruházási Hitel

Az EXIM finanszírozási és biztosítási termékei egyaránt elérhetők a külpiacokon jelen lévő, a nekik beszállító, illetve az exportot még csak tervező vállalkozások számára. A Covid-19 járvány cégekre gyakorolt negatív hatásait ellensúlyozandó újonnan kidolgozott programok 2021. december 15-ig igényelhetők a kereskedelmi banki hálózaton keresztül vagy közvetlenül az EXIM-től.

Külpiaci kihívások

Egy az exportláncban működő vállalkozás sikeréhez a nemzetközi elvárásoknak megfelelő gyártási folyamat, a helyi piac ismerete és a külföldi vevőpartner felkutatása mellett a speciális működésükre szabott, komplex pénzügyi háttér is szükséges. Magyarország világviszonylatban kis ország, nyitott gazdasággal, s mint ilyen a gazdaság az export köré rétegződik, így az azt ösztönző hitel- és biztosítási termékek serkentőleg hatnak a teljes magyar gazdaságra. Az EXIM-nél elérhető szolgáltatások az exporttevékenység teljes vertikumát lefedik pénzügyi termékekkel az exporttevékenységet megelőző beszállítói folyamatoktól az előállításon és a termelésen át egészen a külpiaci értékesítésig, megjelenésig.

Kárenyhítő Programcsomag tavaly május óta

A pandémia hazai megjelenésekor az volt a cél, hogy egy olyan unikális programcsomagot hozzon létre az EXIM, ami cégmérettől függetlenül valós megoldást tud nyújtani az exportszerkezetbe betagozódó teljes vállalati körnek. Ez három termék párhuzamos indítását jelentette: egy az EU-s vevőkre is igényelhető exporthitel-biztosítást, egy a kereskedelmi banki hitelfelvételhez kapcsolódó állami kezességvállalási konstrukciót és egy hitelprogramot. Ez utóbbi, a Kárenyhítő Hitelprogram feltételrendszere további széles és rugalmas lehetőségeket kínál: forgóeszközhitelt legfeljebb 3 évre vagy beruházási hitelt maximum 6 év futamidővel. A kamat – kkv-k esetén – euróban 1 évre és forintban (720 millió forint hitelösszegig) 3 évre fix 0,1%; de minden egyéb esetben is kedvezményes, fix kamatozást biztosít. Nem véletlen, hogy ez a program a Gazdaságvédelmi Akcióterv második legkeresettebb terméke a vállalati programok között: idén május közepére a jóváhagyott volumen meghaladta a 470 milliárd forintot, az ügyletek darabszáma pedig megközelíti az 1800-at. A jóváhagyott kérelmek 86%-a a kkv-szektorból érkezett és az ügyletek több mint 90%-a az EXIM kereskedelmi banki partnerein keresztül refinanszírozásban került folyósításra.

Fordulat Beruházási Hitel – a hosszú távú növekedési potenciál finanszírozására

Az elmúlt egy év a gyors és hatékony kárenyhítésről szólt, idén márciusban viszont újabb, kimondottan a gazdaság újraindítását és a vállalkozások hosszú távú növekedését célzó programmal bővült az EXIM termékpalettája. A Fordulat Beruházási Hitel szintén nemcsak exportőröknek, hanem a nekik beszállító vagy a külpiacra lépést tervező mikro-, kis- és középvállalkozásoknak is szól. Forintban és euróban is elérhető, mindkét esetben kamattámogatott, a teljes, akár 10 éves futamidő alatt fix kamatozással. Ez forint esetében 1,5%-os, míg euró alapon mindössze 0,5%-os kamatot jelent. Az új vagy már megkezdett, de a válság miatt felfüggesztett fejlesztések, ingatlan-, gép- vagy berendezésberuházások megvalósítására igényelhető az EXIM által biztosított forrás a kereskedelmi bankoknál vagy közvetlenül az EXIM-től. A hitelösszeg szintén magáért beszél: 3,5 milliárd forintig vagy 10 millió euróig igényelhető a beruházási célú finanszírozás.