Büttner Kft. a folyamatos fejlesztés útján

A Büttner Kft. már több mint 25 év tapasztalattal rendelkezik a szerszámgyártás területén. Erősségük a nagybonyolultságú továbbmunkált szerszámlapok gyártása, amelyek műanyag fröccsöntő-, alumínium nyomásos öntő-, valamint lemezalakító szerszámokba kerülnek beépítésre, valamint a precíziós és nagyméretű alkatrészek gyártása. Szerszámlapok CNC megmunkálásában az európai TOP 10-ben vannak.

2021. júliusában a Büttner Kft. -nél járt taglátogatáson a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter menedzsmentje (menedzsment szervezet: PBKIK), a nagyatádi cég már 2013 óta tagja klaszterünknek.

Az elmúlt pandémiás időszak alatt a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszterben is a szokásos taglátogatások szüneteltek, így az új látogatás alkalmával még szembeötlőbbek voltak a klasztertagjaink megvalósított fejlesztései, beruházásai, új tevékenységei. Ifj. Büttner Tamás ügyvezető igazgató számolt be az újdonságokról.

A cégben a „több lábon állás” folyamatosan jelen van. A különböző iparágaknak történő szerszámlap és alkatrész gyártás, normália kereskedelem mellett újdonságot jelent tevékenységi körükben a hegesztett szerkezetek gyártása és a termékösszeszerelés.

A járvány időszaka alatt, mint minden autóipari beszállítónak, a Büttner Kft.-nek is a termelése elég hektikusan alakult, hol völgyidőszakok voltak- amikor az autógyárak is álltak, új projekteket nem indítottak, – hol csúcs kapacitáskihasználás volt, mely vélhetően az új beruházások indításához, valamint a normál termelés visszaállásához, elmaradások behozatalához voltak köthetők.

A Büttner Kft.-ben a folyamatos jobbítás, fejlesztés, hatékonyságnövelés, mind a működési folyamatokra, mind az emberi erőforrásfejlesztésre is jellemző.

A szerszámlapok megmunkálásának technológiai tervezését magasan képzett, motivált mérnökgárda végzi, több évtizedes műszaki tapasztalattal. A szakember utánpótlásról közép- és felsőfokon saját tanműhelyükben a duális gépgyártástechnológiai technikus- és mérnökképzésen keresztül gondoskodnak.  Jelenleg összesen mintegy 80 fő ipari gépész, CNC kezelő, forgácsoló diákjuk van. A munkatársaik fejlesztéséről a több mint 200 órás képesség és és kompetencia fejlesztő továbbképzésük gondoskodott, amellyel az egyéni és csoportos hatékonyságot, a munkafolyamatok optimális működtetését tudták jelentősen javítani.

A cég reménykedik abban, hogy a megszűnt szerszámkészítő képzés egyszer újra elindulhat, amely több feltétel együttes teljesüléséhez kötött: a képzés tartalmi feltételeinek kidolgozása, megfelelő oktatói gárda létrehozása, és nem utolsó sorban a kellő mértékű érdeklődés a gyerekek részéről.

A működési hatékonyságnövelés terén az elmúlt időszakban mintegy 20-30%-ot sikerült fejlődni, mely olyan területekre értendő, mint pl. IT rendszerek fejlesztése, adatintegrációk, gyártásoptimalizálás, valamint a beszállítói lánc fejlesztése.

A Büttner Kft. innovációban, kutatás-fejlesztésben sem marad le. A Kft. a veszprémi Pannon Egyetemmel együttműködve olyan kutatás-fejlesztési projektet valósít meg, melynek keretében     a szerszámgyártáshoz kapcsolódóan új típusú CVD (kémiai gőzfázisú leválasztáson alapuló eljárással előállított) bevonatok kikísérletezése, valamint egy újfajta bevonatoló berendezés kifejlesztése a cél, mely a létrejövő új bevonatokat a leghatékonyabban a munkadarab felszínére juttatja. Emellett olyan adatgyűjtő rendszer és előre becslő adatbank kerül kifejlesztésre, mely a CVD bevonatok vizsgálata során mért tulajdonságok alapján az anyagösszetétel változásából képes előre becsülni a bevonat paramétereinek várható módosulásait és tendenciákat generálni. E közös projektjük több mint 1 milliárd Ft összköltségvetésű, mely várhatóan 2024. decemberében fog zárulni.