Az Ön cége is a kivitelezők között lesz a lakossági napelemes pályázatban?

A 201 mrd Ft keretösszegű kiírásban az átlag jövedelmet el nem érő saját tulajdonú ingatlannal rendelkező magánszemélyek pályázhatnak max. 11,5 M Ft 100% támogatásra. A “Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázat felhívástervezete szerint a beruházásokat kizárólag egy kivitelezői listán szereplő vállalkozással valósíthatják meg a nyertesek.

Pályázat

A beruházás keretében az alábbi 3 műszaki tartalom egyike valósulhat meg:

(1) Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítése
VAGY
(2a) Napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési rendszer korszerűsítése infra- vagy fűtőpanelekkel
VAGY
(2b) Napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési rendszer korszerűsítése hőszivattyúval

Pályázók köre: a beruházással érintett ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező természetes személyek (magánszemélyek) 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmük egy főre jutó összege 0 forint és 4.850.000 forint közé essen. Vissza nem térítendő támogatás igényelhető, ahol a támogatás intenzitása: 100%. Elnyerhető támogatás legfeljebb az (1) esetén bruttó 2.896.108 Ft, (2a) esetén bruttó 9.368.464 forint, (2b) esetén bruttó 11.559.214 Ft.

A kérelmek benyújtása megyénként eltérő beadási időpontokkal, de rögzített megyei támogatási keretre lehet majd benyújtani.

Kivitelezői regisztráció

A tervezethez kapcsolódóan zajlik a kivitelezői regisztrációs felhívás társadalmi egyeztetése. Regisztrációs feltételek:

a) a vállalkozás rendelkezik legalább 2 lezárt üzleti évvel;
b) a vállalkozás (bármilyen jogviszony formájában) rendelkezzen napelemes rendszer telepítése és/vagy fűtéskorszerűsítésen belül fűtőpanelek létesítése esetén a 266/2013. (VII.11.) Korm. rendelet szerinti jogosultsággal;
c) a vállalkozással szemben nincs folyamatban felszámolási- vagy csődeljárás; illetve
d) a vállalkozás a 2011. évi CXCV. törvény alapján átlátható szervezetnek minősül.

Az a) pontban említett feltétel nem vonatkozik a kizárólag energiatároló kapacitást létesítő kivitelezőkre (indoka: a technológia magyarországi alacsony elterjedtsége) és az energiahatékonysági kötelezett szervezetekre (indoka: jogszabály erejénél fogva e szervezetek csak 2021-től jöhetnek létre).

A kivitelezői regisztráció várhatóan 2021. szeptember 20-án nyílik meg a vállalkozók számára. A pályázat beadására a lakosságnak Baranyában az 1. ütemben  várhatóan 2021.11.22. 8:00 órától lesz lehetősége.

A teljes tervezet elérhető az alábbi honlapon:  https://napelem.palyazat.gov.hu/