Napelemes tetőcserép Baranyából

A Terrán Generon tetőcserepet eddig a társaság bólyi gyárában állították elő, azonban szükséges volt a gyártási kapacitás bővítése.

Kedden reggel Pécsett megkezdte működését a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. legújabb gyára. A világviszonylatban is egyedülálló Generon napelemes tetőcserép gyárat Varga Mihály pénzügyminiszter nyitotta meg. A rendezvényen felszólalt Gódi Attila, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója és Jankó Árpád, a Terrán Generon divízió vezetője is.

A napelemes tetőcserepet 2019 áprilisában nagy sikerrel dobta piacra a több mint 100 éves múltra visszatekintő magyar vállalat. A számos nemzetközi díjat is elnyert innováció számára tavaly egy új divíziót is létrehozott a cég.

A Terrán Generon néven futó, magyar innováció a napelemes modulokat úgy integrálja a tetőcserepekre, hogy a felhelyezésük és megjelenésük szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekével. A vásárlók ezáltal a nagyméretű napelemtáblák helyett esztétikus és hatékony megoldást nyernek a megújuló energiaforrás használatára. Az így megnövekedett piaci igény hívta életre a Terrán egyedülálló, Generon napelemes tetőcserép gyárát.

A keddi megnyitó eseményen Varga Mihály a magyar építőipart a gazdaság újraindításában az egyik élenjáró ágazatként jellemezte, miután júliusban ötödével növelte teljesítményét éves összehasonlításban.

A pénzügyminiszter elmondta, a Terrán eredményesen pályázott a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program forrásaira, amellyel egy világszínvonalú gyártóüzemet épített fel Pécsett. Ennek köszönhetően a társaság több mint 724 millió forintos beruházásához a kormány 326 millió forint támogatást nyújtott.

Jankó Árpád, a Generon divízió vezetője elmondta, hogy a pécsi Generon gyárban üzembe helyezett gyártósor és technológia kifejezetten a cég igényeinek megfelelően került kifejlesztésre és megépítésre. Tervezésekor egy rugalmas moduláris sorkonfigurációt definiáltak, amely lehetővé teszi a kiselemes napelemek területén szélesebb körű termékváltozatok elkészítését is a jövőben.

A termék bevezetése óta közel 200 otthon és középület energiaellátását biztosítja a Generon rendszer, ami összesen több mint 75 ezer beépített modult jelent. A tervek szerint ez a szám 2021-ben elérheti a 100 ezret, így az év végére megközelítőleg 250 épület tetején találkozhatunk majd napelemes tetőcseréppel.

Gódi Attila a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hatalmas büszkeség számukra, hogy a Generon napelemes tetőcserepek a cégcsoport hatodik automata gyártósorán készülhetnek. Döntésüket a gyár létrehozásával kapcsolatban az egyre növekvő piaci igények zökkenőmentes kiszolgálására alapozták, hiszen mint fogalmazott: “a gazdasági mutatók és a vásárlói visszajelzések is azt jelzik számunkra, hogy jó úton haladunk.”

A teljes cikk ITT olvasható.

Forrás: https://magyareptiok.hu