Sportos vállalat élén a mozgás iránt elkötelezett vezető

Ahogy a cégvezetők többsége, Hoffmann Tamás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. ügyvezetője is elfoglalt ember, viszont a sportnak mindig jut hely a mindennapjaiban. A sport sokkal inkább közösségi programként van jelen az életében, így inkább azokat az aktív kikapcsolódásokat, mozgásformákat keresi, amit családjával, a barátaival vagy éppen a kollégáival együtt végezhet. Éppen ezért amikor lehetősége van rá, gyakran jár kirándulni, túrázni a gyerekekkel, a barátokkal. A munkatársakból álló focicsapathoz alkalmanként csatlakozik egy-egy edzésre, esetleg egy focimeccs erejéig.

– A foci apa-fia programként is meghatározó az életemben, mivel a fiam a PMFC U9-es csapatában kapus. A heti edzései mellett otthon, a kertben is gyakran állunk össze és gyakorolunk, van, hogy a barátai is csatlakoznak hozzánk. Mivel hiszek a mondásban, hogy ép testben ép lélek, ezért elhatároztam, hogy jobban szeretném rendszeresíteni az életemben a sportot. Szeptemberben immáron 6. alkalommal tartottuk jótékonysági futóversenyünket, ahol munkatársaim ösztönzésére vállaltam a 3 km-es táv teljesítését. Számomra már ez is nagy kihívás volt, viszont a versenyt követően elhatároztam, hogy szeretnék hosszabb távokat is teljesíteni, a jövőben egyszer végigfutnám a 11 km-es távunkat is.

– Mit tanult meg a sportolás által, ami az élete más területére, pl. a munkájára is kihat?

– Úgy gondolom, hogy a csoportos sportok a fegyelem, a kitartás mellett a közösség, egy csapat összetartó erejére is ráirányítják a figyelmet, ill. arra, hogy igazán eredményesek csak egy csapatként lehetünk. Nem kell mindenkinek jó hátvédnek, csatárnak, kapusnak lennie, minden szerepben megfelelnie, a lényeg, hogy mindenki abban a szerepben játsszon, amiben igazán jó, és a csapat egy közös célt lásson maga előtt, támogassák egymást.

– A vállalat, amelyet vezet, kifejezetten sportos kollégákból áll. Milyen lehetőségeket kínálnak számukra a sportolásra és miért fontos, hogy mozogjanak?

– A LAFARGE-nál alapértékünk a munkavállalók és az alvállalkozók egészség- és munkavédelme. Ennek keretében évről évre megrendezzük a kéthetes Egészség- és Munkavédelmi Napokat, amelynek keretében a mozgás is szerepet kap. A kollégákkal a kezdetek óta összejárunk focizni, helyi közösségek által szervezett focitornákon veszünk részt. Az idei évben fiatalon elhunyt kollégánk emlékére is szerveztünk egy emléktornát, amely egyúttal jótékonysági célú esemény is volt. Az elmúlt években erősödött fel munkatársaim körében a futóversenyeken való részvétel, kollégáim már több jótékonysági futóversenyen vettek részt, ill. kétszer az Ultrabalaton közel 220 km-es távját is teljesítették. A munkavállalóink körében a sportos, aktív életmódot népszerűsítve egy egyéves programot is indítottunk „Mozogjunk együtt” néven. A kampány keretében különböző sportaktivitásokkal pontokat gyűjthetünk, amelyeket LAFARGE ajándékokra válthatunk be.

– A cég CSR-programjában is jelentős szerepet kap a mozgás, hiszen rendszeresen megrendezik a futóversenyeiket.

– Vállalatunk szigorú támogatáspolitika alapján, azon belül is meghatározott tématerületekhez kapcsolódóan tud kisebb-nagyobb segítséget nyújtani a különböző helyi projektek megvalósítására. A LAFARGE Közösségi Érték Program keretében a 65 támogatott projektötlet között számos az aktív életmódot ösztönző program is megtalálható volt. A Szentlőrinc és Királyegyháza településekkel közösen megrendezett „Együtt Gyermekeinkért” Jótékonysági Futóverseny mindannyiunk számára „szerelemprojekt”, a települések vezetőivel együtt szívügyünknek tekintjük, hogy a fiatal generációt támogassuk az egészséges életmódban, a sportos életmódra nevelésben. Éppen ezért indítottuk el 7 évvel ezelőtt ezt az eseményt, amelynek keretében nemcsak egy közös futásra invitáljuk a diákokat, de így lehetőségük van az eseményen befolyt támogatásokból, nevezési díjakból az iskolájuknak és ezáltal saját maguknak sporteszközöket nyerni.

– Miként támogatja az üzlet- és kapcsolatépítést a sport?

– A sport véleményem szerint egy nagyon jó kapcsolódási pontot jelenthet az emberek között, legyen szó üzleti vagy magánjellegű kapcsolatokról. Hiszek a sport közösségi erejében. Nap mint nap megtapasztalom, hogy egy-egy közös edzés, sportesemény mennyit ad a kollégáknak, mennyit segít a közös munka során felmerülő problémák megoldásában is. Az üzleti életet tekintve is megtalálhatók ezek a kapcsolódási pontok, nem egy üzletfelünkkel rendeztünk már közös focitornát. Érdekes látni, ha jön hozzánk egy vendég, legtöbbször kiderül, hogy korábban már találkozott valamelyik kollégámmal valamelyik sportpályán. A magánéletet tekintve is támogatja a kapcsolatot a sport, elég csak az apa-fia programokra gondolni.

Kis Tünde