Példaértékű baranyai vállalkozások a pályaorientációs munka támogatói

A pályaválasztási döntésfolyamat egyik kiemelkedően fontos állomása a cég – és üzemlátogatás, hiszen egy ilyen rendezvényen szerzett tapasztalat jelentősen hozzájárul helyes út megtalálásához.

Az üzemlátogatás során a cégnél dolgozó szakemberek, cégvezetők megismertetik a pályaválasztási döntés előtt álló gyerekekkel a szakmához kapcsolódó tevékenységeket, termelési folyamatokat, hitelesen tudják közvetíteni az adott szakma fontosságát a munkaerőpiacon.

Baranya megyében közel 30 példaértékű vállalat nyitotta meg kapuit az ősz folyamán, amelyek egyedi, különleges megoldásokat, digitalizációt, automatizált termelési folyamatokat, a jövő technológiájának alkalmazását mutatták be a gyerekeknek. A cégek termelés és működés közben vezették körbe a látogatókat, bebizonyítva azt, hogy képesek felvenni a versenyt a nemzetközi vetélytársaikkal szemben is.

Kamaránk elkötelezett a duális képzés népszerűsítésében is, hiszen az oktatási és a gazdasági szereplők együttműködésével valósítható meg sikeresen a gazdaság és a munkaerő-piac igényeinek megfelelő szakemberek képzése. Pályaorientációs munkánk során fontosnak tartjuk, hogy a tanulók láthassák, hogy a szakképző intézményekben az ágazati alapképzés során milyen körülmények között sajátíthatják el a szakmai gyakorlati ismereteket. A tanműhelyek látogatása keretében az iskola is be tud mutatkozni, valamint a taneszközök és célszerszámokat is kipróbálhatják a gyerekek. 

Az ősz folyamán bejárt cégek, gyárak lefedték a gazdaság teljes spektrumát, a gépgyártástól a villamosiparon át az építőiparon és, mezőgazdaságon keresztül a vendéglátásig.

Köszönjük a cégeknek, hogy a „nyitott kapuikkal” mögöttünk állnak a pályaorientációs munkánkban.

Aidita Kft, Autocity Kft, Axiál Kft, Biomark 2000 Kft, Corso Hotel, Forsz Kft, Halmai Autóház Kft, Hidrot Kft, Honsa Kft, Knoch Bőrdíszműves Kft, Kontakt-Elektro Kft., Kresz&Fiedler Kft, Lakics Kft, Matro Kft, MCS Vágóhíd  Zrt, Palatinus Hotel, Pannon Hőerőmű Zrt, PÉTÁV Kft, Peugeot Autósziget, Pécsi Orgonaépítő manufaktúra Kft, Renax-Camion Kft, Schneider Autóház Kft, Seres Kft, Somapak Kft, Strauss Metal Kft, Technopig Kft, Tettye Forrásház Zrt, Z Elektronika Kft, Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt