Pályaorientációs kamarai eredmények 2021-ben

Közel 7.400 gyermek és szülő vett részt 2021-ben valamilyen kamarai pályaorientációs programon. A baranyai 113 általános iskolából 93 iskolában jártunk, személyesen találkoztunk a gyerekekkel. A 21 gimnázium közül 19 kérte a pályaorientációs előadásainkat. 8 éve tartó kitartó munka eredményeként, már az általános iskolák és a középiskolák is tudják, ha pályaválasztás, akkor iparkamara.

A 2021-as év nagy lendülettel, tervekkel és feladatokkal indult. A pályaorientációban a tavasz, a hagyományokra épülő szakmaismereti versenyek időszaka, amelyekbe idén jelentős és izgalmas változásokat hoztunk. 2021-ben 11. alkalommal szerveztük meg a gépipari (Gép-ésszel) versenyt, ahol egy lépegető robotot kellett otthoni, iskolai körülmények között megépítenie a csapattagoknak.  Ötödik alkalommal hirdettük meg az elektronikai, elektrotechnikai szakmaismereti versenyt (Villany-ász), ahol bicegő robotot kellett építenie a versenyzőknek. Az építőipari szakmaismereti versenyt (Épít-Ésszel) harmadik alkalommal hirdettük már meg és továbbra is nagy népszerűségnek örvendett a baranyai általános iskolák diákjai között, hiszen egy kis építményt, házikót, terepasztalt kellett benyújtani pályamunkaként.

A versenyek célja az ágazatok, a szakterületek megismertetése a pályaválasztás előtt álló diákokkal. Több, mint 320 gyermek részvételével a versenyt el tudtuk indítani, de a három fordulós versenyek előrehaladását a koronavírus járvány megállította. Ezeknek a versenyeknek a középpontjában a személyes tapasztalás, a gyakorlati, interaktív feladatok, az alapanyagok megismerése és a saját kompetenciák feltérképezése áll. Éppen ezért az online térbe nem szerettük volna átterelni az egész versenyt, így a második fordulók után eredményt hirdettünk.

Eláruljuk, hogy 2022-ben bővülünk egy vendéglátás témájú versennyel is, részletek hamarosan! A versenyek összefoglalóit, pályamunkáit ITT, ITT és ITT el tudják olvasni.

Az iskolai évzárók után már indultak is a pályaválasztási táboraink 2 turnusban. A cég és üzemlátogatások mellett többféle foglalkozásokon is részt vettek a táborozók, melynek segítségével, saját élményeken keresztül igazán közel kerültek az adott szakmához, hivatáshoz. Szuper jó baranyai cégeknél voltunk, az igazság az, hogy mi felnőttek is jól érezzük magunkat. A cégeknél töltött napjainkról élménybeszámolót ITT tudja elolvasni, tartogatunk a cikk végén egy kis humort is. Olvasási idő 3 perc + nevetés 3 perc. Megéri!

Ősz a pályaválasztási programok időszaka. Osztályfőnöki órák, önismereti foglalkozások, cég-és üzemlátogatások, rendezvények. Közel 6.700 gyermek vett részt 2021-ben valamilyen kamarai pályaorientációs programon. A baranyai 113 általános iskolából 93 iskolában jártunk, személyesen találkoztunk a gyerekekkel. A 21 gimnázium közül 17 kérte a pályaorientációs előadásainkat. 8 éve tartó kitartó munka eredményeként, már az általános iskolák és a középiskolák is tudják, ha pályaválasztás, akkor iparkamara.

Osztályfőnöki óráink interaktívak, rengeteg információt viszünk a gyerekeknek szakmákról, hivatásokról. Korosztálynak megfelelő, külön tematikánk van a felső tagozat minden évfolyamára. Az offline és online szolgáltatásainkról ITT tájékozódhat.

256 alkalommal tartottunk osztályfőnöki és önismereti órát, több, mint 6.500 gyereknek. A 3400 nyolcadik osztályos közül kb 2900 fővel személyesen találkoztunk.

Az egész megyében 34 szülői értekezleteken több, mint 700 szülőnek mutattuk meg a középiskolai továbbtanulási utakat. Beszéltünk a szakmákról, munkaerő piacról, a kamaszkorról. Mindenhol egyet értettünk abban, hogy ezt az időszakot csak birka türelemmel, jó humorérzékkel lehet kibírni, de a villányi iskola szülői értekezletén megállapodtunk a szülőkkel, hogy egy finom villányi bor sokat tud segíteni…Nem kételkedünk! 

Nem ért váratlanul bennünket a vírus ismételt felerősödése. Pályaorientációs kínálatunk online térben is elérhető volt egész évben. A 2020-ban megvalósított program alapját a kamara és a Pannon TV együttműködésében létrejött rendhagyó videósorozat adta. 4 rövid film készült a pályaorientáció témájában: „Karriertervezés érthetően – rendhagyó pályaorientációs osztályfőnöki óra”, „Virtuális üzemlátogatás”, „Karriertervezés 4.0” és „Te hogyan tanulsz?” Ezeket a filmeket kapcsoltuk össze különböző szabaduló szoba jellegű feladatokkal, és további, a korosztálynak megfelelő internet alapú pályaorientációs játékokkal is bővítettük. A kínálat 1-8. osztályos általános iskolásoknak szólt, mely során tájékoztatást kaptak játékos formában a pályaismeretről, szakmaismeretről, munkaerőpiaci  helyzetről, középfokú iskolatípusokról. Egyszóval mindenről, amiről tudni kell majd a pályaválasztási döntés előtt. A szabaduló szobás játékból, országszerte több, mint 1800-an szabadultak ki, a filmeket több, mint 7200-an nézték már meg.

A pályaorientációs szakmai munka igazi elismerése, amikor valaki egyéni tanácsot kér. Bízik a szakértelmünkben, megossza velünk a félelmeit, kétségeit. Igazán büszkén írjuk le, hogy idén rendkívül sokan jöttek el hozzánk, segítettünk pályát választani, felnőtt életet újra tervezni. Egyéni tanácsadásra ITT tud időpontot kérni.

A pályaválasztási döntésfolyamat egyik kiemelkedően fontos állomása a cég,- és üzemlátogatás, hiszen egy ilyen rendezvényen szerzett tapasztalat jelentősen hozzájárul helyes út megtalálásához. Az üzemlátogatás során a cégnél dolgozó szakemberek, cégvezetők megismertetik a pályaválasztási döntés előtt álló gyerekekkel a szakmához kapcsolódó tevékenységeket, termelési folyamatokat, hitelesen tudják közvetíteni az adott szakma fontosságát a munkaerőpiacon. Baranya megyében 41 példaértékű vállalat nyitotta meg kapuit, amelyek egyedi, különleges megoldásokat, digitalizációt, automatizált termelési folyamatokat, a jövő technológiájának alkalmazását mutatták be a gyerekeknek. A cégek termelés és működés közben vezették körbe a látogatókat, bebizonyítva azt, hogy képesek felvenni a versenyt a nemzetközi vetélytársaikkal szemben is. Az bejárt cégek, gyárak lefedték a gazdaság teljes spektrumát, a gépgyártástól a villamosiparon át az építőipartól, mezőgazdaságtól a vendéglátásig.

Köszönjük a cégeknek, hogy a „nyitott kapuikkal” mögöttünk állnak a pályaorientációs munkánkban.

Aidita Kft, Autocity Kft, Axiál Kft, Biomark 2000 Kft, Corso Hotel, Forsz Kft, Halmai Autóház Kft, Hidrot Kft, Honsa Kft, Knoch Bőrdíszműves Kft, Kontakt-Elektro Kft., Kresz&Fiedler Kft, Lakics Kft, Matro Kft, MCS Vágóhíd  Zrt, Palatinus Hotel, Pannon Hőerőmű Zrt, PÉTÁV Kft, Peugeot Autósziget, Pécsi Orgonaépítő manufaktúra Kft, Renax-Camion Kft, Schneider Autóház Kft, Seres Kft, Somapak Kft, Strauss Metal Kft, Technopig Kft, Tettye Forrásház Zrt, Z Elektronika Kft, Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt

2022-ben folytatjuk. Fejlődünk, fejlesztünk, belevágunk, kipróbáljuk, bővítünk, megismételjük a jót, tanulunk a hibából, felelősséggel tartozunk már, mert nagyon sokan tudják, hogy ha pályaválasztás, akkor Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. 

Zárásként néhány kép a mindennapjainkról. Mert mint már írtam, humor nélkül teljesen felesleges a kamaszokkal foglalkozni.

És ez csak a jéghegy csúcsa…A Youtuber, influencer, vlogger nem létező “szakma” megmagyarázását már lazán beépítettem a tanórába.

…és a válasz csak nem jön!

Ez komoly!

Szigorúan villányi borvidékről!

Hiába minden bujkálás, lapítás, menekülés. Utolérnek, akár személyesen is!

Már csak azért is mert:

 

 

A fényképek forrásai: printerest.com, memgenerator.hu, Tanár Úr Mémem facebook oldala, anyamagazin.hu, Vámos Robi FB oldala és gyemantbogar.hu.

 

2022-ben folytatjuk!