A fenntartható turizmusért Georgiával együttműködve

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és az EU-Georgia Business Council együttműködésében megvalósuló ’Building a sustainable tourism market between Georgia and Hungary’ c. projekt keretében baranyai turisztikai és élelmiszeripari vállalkozásnak biztosít lehetőséget Georgia gazdasági, turisztikai, üzleti és vállalkozói környezetének megismeréséhez és üzleti kapcsolatok kialakításához online szakmai programokon és egy tanulmányúton történő részvétellel.

A projekt megvalósítására az EU4Business: Connecting Companies (EU4BCC) program keretében kerülhet sor, mely az Európai Unió finanszírozásában és a EUROCHAMBRES koordinálásával zajlik.

 

Az EU4BCC projekt célja a fenntartható gazdasági fejlődés és a munkahelyteremtés támogatása a keleti partnerség országaiban azáltal, hogy elősegíti a KKV-k versenyképességét és növekedését – különösen a kereskedelem kapcsolatok előmozdításával, külpiaci megjelenési lehetőségekkel és a külföldi befektetések ösztönzésével az uniós vállalatokkal való üzleti kapcsolatok ápolása révén.

A projektről bővebb információ a központi honlapon található: https://connectingcompanies.eu/

Az utóbbi időszak változásait követően a kamara fokozott figyelmet fordít régiónk turisztikai fejlesztésére és szervezünk különböző szakmai rendezvényeket a helyi vállalkozások számára  nemzetközi piacra lépési és partnerségi együttműködések kialakítására, melyre a projektben történő részvétel is remek lehetőséget nyújt.

Georgia távlati gazdasági fejlődését kedvező geopolitikai helyzetére alapozza, tekintve, hogy az országnak fontos tranzitszerepe lehet a Kaszpi-tengeri gáz európai exportjában. Az ország 2009 óta él az EU Keleti Partnerség kínálta lehetőségekkel, melynek eredményeként az ország gazdasági kapcsolatai az EU tagállamokkal is fejlődésnek indultak.

Kiemelt hangsúlyt kap a turisztikai szektor fejlesztése is: 2018-ban már több mint 8.6 millió külföldi látogatott el az országba; és a kormány jelenleg is nagy hangsúlyt fektet a turizmus fellendítésére. Ennek érdekében sok ország állampolgárai számára egyoldalú vízummentességet biztosítanak, fejlesztik a magashegyi infrastruktúrát (kis repülőterek építése, síközpontok létrehozása, felújítása) és országszerte nagy volumenű szállodaépítési projekteket valósítanak meg. Örömmel várják az EU-ból érkező megkereséseket és potenciális üzleti partnereket.

A projekt is éppen ezért kifejezetten a turisztikai és kapcsolódó szektorokban érintett georgiai és magyar vállalkozások kapcsolatfelvételét és üzleti, kereskedelmi kapcsolatok kialakítását kívánja támogatni.

EU4BCC