ATA Carnet használata az Egyesült Királyságban – VÁLTOZÁS 2022-től!

Szállítmányozók esetében az ATA igazolvány Egyesült Királyságban történő használatában változások lépnek érvénybe 2022. január 1-től!

A kereskedelmi és iparkamarák által kibocsátott ATA igazolvány vámmentes ideiglenes bevitelt tesz lehetővé és leegyszerűsíti a vámkezeléseket az ideiglenes bevitel vagy tranzit esetén is, ezért érdemes az érintett vállalkozásoknak mérlegelni az ATA igazolvány használatának a lehetőségét, tájékozódni az ATA igazolványról, a felhasználási lehetőségekről, feltételekről a területi kamaráknál.

2022. január 1-től a szállítmányozók esetében az ATA igazolvány Egyesült Királyságban történő használatában az alábbiak változnak:

  • 2022. január 1-től az Egyesült Királyságba bármely kikötőn keresztül belépő vagy onnan kilépő fuvarozónak az áruk vámkezeléséhez regisztrálna kell a GVMS (Goods Vehicle Movement Service) rendszerben. Az ATA-igazolvány számát a GVMS-nyilatkozat Declaration Reference mezőjébe kell beírni. A rendelkezés nem vonatkozik a személyautókra, és a 7,5 tonnánál könnyebb járművekre, amelyek normál útvonalon (passenger route) közlekednek.
  • Harwich Port – 2022. január 1-től a teherterminálon áthaladó fuvarozóknak a kikötőbe való megérkezés előtt vámkezelési kérelmet kell benyújtaniuk. Az Egyesült Királyság vámrendszeréhez hozzáféréssel nem rendelkező fuvarozók a C21-es űrlappal (Form C21) tehetik ezt meg. A Calais-n és Dunkerque-en keresztül történő szállításoknál nem kell benyújtani ilyen kérelmet.