A pandémia alatt is tudott növekedni a Magyar Bor Nagydíjas Günzer Tamás Pincészete

Egy kiváló neszmélyi chardonnay mellett a villányi Günzer Tamás Pincészetének 2018-as Mátyás Cuvée-je lett a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíj 2021 nyertese. Ez egy olyan megmérettetés, ahová nem lehet nevezni, itt a borszakírók válogatják ki a forgalomban lévő borok közül azt a 12-t, amelyeket megversenyeztetnek egymással. Plusz ok a büszkeségre, hogy egyedülálló módon e pincészet két bora is bekerült a 12-es körbe. De a tavalyi év más sikereket is tartogatott a villányi pincészet számára. Günzer Tamástól először azt kérdeztük, hogy mit jelent egy ilyen elismerés a boros szakmában.

– A pincészetnek egy óriási megtiszteltetés és elismerés, ami nyugtázza, hogy megérte a befektetett munka és jó irányba halad a pincészet. Azért fontos, hogy ezeken a komoly megmérettetéseken jól szerepeljünk, mert az eredmények a későbbiekben nagyon sokat számítanak a bor megítélésében. Tehát ennek jelentős súlya és rangja van, hiszen azzal, hogy a bor bekerül egy ilyen toplistába, fölhívja magára a figyelmet. Ezektől lesznek közkedveltek és népszerűek a borászatok borai.

– Mit jelent, hogy jó irányba halad a pincészet?

– Olyan bort kell készíteni, ami populáris és amit kedvelnek a fogyasztók. Hiába van egy borászatnak egy „öntörvényű” stílusa, hogy márpedig az én boraim ilyenek és csak ilyenek lesznek, azt nem díjazza a közönség, illetve a boros szakma. A mi stílusunk is változik. Érzékeljük, hogy melyik bort kedveli jobban vagy kevésbé a fogyasztó, ennek megfelelően használjuk pl. a hordókat is. Szépen finomítjuk a technológiát, az eszközöket, az alapanyagokat… Az utóbbi években igen jelentős borok születtek Villányban.

– Akkor, ha jól értem, nemcsak jó borásznak kell lenni, hanem jó üzletembernek is, át kell látni az igényeket, a trendeket, alkalmazkodni kell az időjáráshoz stb. Egy igazán komplex dolgot kell egy kézben tartani.

– Pontosan. Ezeknél a kategóriájú boroknál elengedhetetlen, hogy prémium minőségű szőlőt termesszünk. Egyébként ez a borunk, ami most nyert, egy olyan helyen lévő szőlőből készül, aminek mesebeli a fekvése. Tehát a legfontosabb az kiváló alapanyag, majd a jó technológia, egy tüzetes, precíz pincemunka, mert ahhoz, hogy egy bor tiszta ízű és zamatú legyen, ragyogó tisztaság kell. Az is kulcsfontosságú, hogy hogyan, miben, hol érleljük a bort. Állandó páratartalomra és állandó hőmérsékletre van szükség, és az sem mindegy, hogy milyen hordókat használunk. Rengeteg kis apró részlete van a borkészítésnek, ha bárhol hibázunk, biztos, hogy sérül a végeredmény.

– A borokat nemcsak megtermelni kell, hanem el is adni az őt megillető módon.

– 700 ezer palack borunk van, de ennek viszonylag kis százalékát adja ez a prémium bor. Több mint 20 féle bort forgalmazunk. A prémium borunkat elsősorban a pincészetnél, valamint több mint 20 éve a villányi történelmi pincesoron lévő pincénkben kínáljuk, illetve éttermekben kerülhet az asztalra. Tavaly még tovább fokoztuk a vendéglátást, a pincészetünknél nyitottunk egy exkluzív négy évszakos borteraszt melegkonyhával, itt már nagyobb rendezvényeket is tudunk tartani.

– A pandémia mindenkinek az életét felforgatta. Önök miként tudtak megbirkózni az előadódó nehézségekkel?

– Ránk nem volt negatív hatással a pandémia, ugyanis több lábon állunk. A vendéglátás mellett számos borkereskedővel és áruházlánccal is direkt kapcsolatban vagyunk, így a járvány alatt még meg is tudtunk erősödni, hiszen a borfogyasztás ugyanúgy megmaradt ebben az időszakban is. A palackosbor-értékesítésben a kedvelt borokra fókuszáltunk. Van például könnyű fehérborunk és rozénk is, amire jelentős a kereslet. Ezért is növeltük meg a siklósi borvidéken a szőlőterületeink nagyságát.

– Tavaly Günzer Tamás Pincészete lett Magyarország legszebb szőlőbirtoka. Milyen terveik vannak, hogyan fejlesztik a családi vállalkozást, amelyben már a gyermekei is szerepet kaptak?

– A területek nagyságát már nem, a szálláslehetőséget azonban mindenképp szeretnénk fejleszteni. A vendéglátást is még profibb szintre akarjuk hozni, a borteraszunkat rendezvényekkel megtölteni. A halnapjainkon nem ritka, hogy 300-400 vendég is étkezik az udvarunkban. És van még egy igen nagy tervem, szeretnék az Év bortermelője lenni. Már tavaly is közel voltam hozzá. Büszke vagyok rá, hogy 2019-ben az Év pincészete lettünk, az is óriási dolog volt. A sikereimben a gyermekeimnek is jelentős szerepük van, a lányom a marketingmunkában jeleskedik, illetve részt vállal a vendéglátásban is. A fiam mint főborász szintén már ötödik éve dolgozik a pincészetben, ő felel a borokért. Én foglalkozom a szőlőkkel, a feleségem a két vendéglátó pincével, így áll össze a családi vállalkozás.

K.T.