MNB vállalati konjunktúra felmérés

Az általános üzleti hangulat hiteles és aktuális követése céljából az MNB felsővezetése havi rendszereséggel tervezi megvalósítani a vállalati konjunktúra felmérését. Annak érdekében, hogy a felmérés széles körben lefedje a hazai vállalati szektor aktuális helyzetét és várakozásait, ezúttal is szeretnék közreműködésüket kérni a felmérés lebonyolításában.

Az MNB vállalati konjunktúra indexe decemberben +14 ponton állt, ami 4 pontos növekedés az előző hónaphoz képest. A jelenlegi helyzet megítélésének mutatója továbbra is a kedvező konjunktúrát jelző pozitív tartományban tartózkodik (+7 pont), ami egyben a legmagasabb érték a felmérés 2020 decemberi kezdete óta. A várakozások mutatója is növekedett: az előző havi +17-ről +22 pontra, ami az elmúlt félév legmagasabb értéke. Az átlagos kapacitás-kihasználtság és bevételi szint rendre 1, illetve 4 százalékponttal növekedett az előző hónaphoz képest, mindkettő decemberben mutatta eddig a legmagasabb értéket a felmérés kezdete óta. A gazdaság újraindulását tükrözi, hogy a létszámnövelést tervezők aránya 17 százalékponttal meghaladta a leépítést tervezők arányát, és továbbra is viszonylag magas szinten (35 pont) áll a beruházási tervek mutatója is.

A jegybank alapfeladatainak ellátásához kiemelten fontosnak tartja a hazai vállalati szektor aktuális gazdasági helyzetének és jövőbeli várakozásainak nyomon követését. Ennek érdekében az MNB 2020 decemberétől havi gyakorisággal végez vállalati konjunktúrafelmérést a kereskedelmi bankok és a vállalati szektor érdekvédelmi szervezetei közvetítésével, amelynek segítségével az aggregált statisztikai adatoknál részletesebb és közvetlenebb visszajelzés kapható a gazdasági szereplők helyzetéről és kilátásairól. Az MNB vállalati konjunktúra indexe a jelenlegi helyzet és a várakozások megítélésének együttes figyelembevételével kerül kiszámításra, amely egy mutatóba sűrítve vizsgálja a hazai vállalati konjunktúra alakulását.

Az MNB vállalati konjunktúra felméréseinek 2021. decemberi eredményei

A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény adta keretek között néhány olyan kérdés megválaszolásában szeretnék együttműködésüket kérni, amelyek segítenek pontosabb képet alkotni a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetéről, illetve az általános üzleti hangulat aktuális és jövőbeli várakozásairól. Kérjük, segítsék munkájukat azzal, hogy kitöltik az MNB honlapján az alábbi hivatkozáson elérhető rövid kérdőívet 2022. február 14-ig. A kitöltés mintegy 10 percet vesz igénybe.