A fejlődés nyomában – üzleti lehetőségek Georgia turisztikai és borászati szektorában

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és az EU-Georgia Business Council együttműködésében megvalósuló ’Building a sustainable tourism market between Georgia and Hungary’ c. projekt keretében 8 baranyai turisztikai és élelmiszeripari vállalkozásnak biztosított lehetőséget Georgia gazdasági, turisztikai, üzleti és vállalkozói környezetének megismeréséhez és üzleti kapcsolatok kialakításához.

A február végén zajlott 5 napos tanulmányút részeként a magyar delegáció képviselői megismerhették Georgia turisztikai szektorának képviselőit és a borászat bölcsőjeként is ismert Kakheti régió borászatait! A programok részeként a vállalkozók tárgyalásokat folytattak a Tbilisziben és Telaviban szervezett üzletember találkozók keretében.

Ennek eredményeként a Pécs-Mecsek Borút Egyesület és a Georgiai Turisztikai Egyesület között már létre is jött egy megállapodás, melynek értelmében további közös programok kerülnek szervezésre a partnerrégiókban. Mind a magyar, mind a georgiai vállalkozások folyamatosan tájékoztatást kapnak a következő szakmai programokról, a magyar és a georgiai turisztikai és borászati szektor legfrissebb híreiről.

A program keretében több céglátogatásra is sor került és a résztvevők személyesen követhették végig a borkészítési eljárások egyes lépéseit a Château Mukhrani, Shumi és Kapistoni Winery, Ghvadzelashvili Marani, valamint a Twins Wine House-nál. Georgiában alapvetően két módon készítenek bort; az Európában is ismert fermentációs eljárásokkal, illetve a több, mint 8000 éves múltra visszatekintő ’qvevri’-kben, ahol a földbe ásott amfórákban erjesztik a szőlőt.

A borászati és turisztikai szektorban is érdekelt TSV Holding, valamint a Heliksir, Silk Hospitality és De Georgio Group által kínált szolgáltatásokat és turisztikai csomagokat is megismerve az egykori szovjet varróüzemből átalakított Fabrika Hostel újjáélesztett, többfunkciós igazi kulturális és kreatív hotspottá vált részeit is megtekinthették a résztvevők. Az egyedileg kialakított ’retro’ szobáktól, az ipari elemekkel vegyített tereken és üzlethelyiségeken át, a helyi designerek boltjaiig bejárására került az egész épületkomplexum.

A projekt megvalósítására az EU4Business: Connecting Companies (EU4BCC) program keretében kerülhet sor, mely az Európai Unió finanszírozásában és a EUROCHAMBRES koordinálásával zajlik.

EU4BCC_molino1