Better Factory: sikeres innovációs projektet zár a 3D Art Design

A gyártó kkv-k, művészek és technológiai beszállítók innovatív együttműködését célzó, uniós támogatású Better Factory projektben magyar cégek is részt vettek. Közös tudástranszfer kísérleti projektjük a végéhez közeledik, ezért itt van az ideje, hogy beszámoljanak a kollaboráció eredményeiről.

Bővebben…

Az EU jogszabályt fogadott el az élelmiszerek és az italok földrajzi árujelzői oltalmának megerősítéséről

Az Európai Tanács hivatalosan elfogadta a borokra, szeszes italokra és mezőgazdasági termékekre vonatkozó földrajzi árujelzők és egyéb minőségrendszerek oltalmának mind online, mind offline történő javításáról, valamint a földrajzi árujelzők bejegyzési eljárásának egyszerűsítéséről szóló rendeletet.

Bővebben…

2023. évi Eurochambres-felmérés az egységes piaci akadályokról és megoldásokról

Az Európai Unió egységes piaca az idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A határokon átnyúló üzleti tevékenység és kereskedelem működése azonban még korántsem tökéletes, és még mindig számos akadályba ütközik. Az Eurochambres (ECH) rendszeresen felméri ezeket a piaci akadályokat, és az egységes piac rendszerének hatékonyabb és gördülékenyebb működtetése érdekében ismerteti a döntéshozókkal az eredményeket. A 2019. évi felmérést követően az ECH most ismét meghirdeti az egységes piaci akadályokról szóló felmérését, melynek időszaka 2023. szeptember 4 – október 16.

A kezdeményezés célja a legfontosabb egységes piaci akadályok és megoldások beazonosítása az európai vállalkozásoktól beérkezett válaszok alapján. A 2024. évi európai választások előtt most van lehetőség arra, hogy az európai döntéshozók átgondolják a nagyobb integráció felé vezető utat, valamint meghatározzák a következő ötéves ciklus prioritásait. A következő Európai Bizottság munkáját elősegítendő az ECH jelentést készít a felmérés eredményeiből.

A felmérés anonim, személyes adatok megadása nem szükséges. A hivatalos nyelve az angol, ugyanakkor a magyar nyelv használata is biztosított a kérdőív jobb felső sarkában található nyelvválasztó segítségével.

Az online kérdőív kitöltése maximum 10 percet vesz igénybe. A válaszok beérkezésének határideje: 2023. október 16.

A kérdőív a következő linken érhető el: 2023 Eurochambres Survey on Single Market Obstacles and Solutions

KKV-felmérés – Szolgáltatások nyújtása az építőiparban

A kamara által működtetett Enterprise Europe Network dél-dunántúli irodája is részt vesz az Európai Bizottság kutatásainak népszerűsítésében, melyben ezúttal az építőipari tevékenységet folytató vállalkozások részvételére számítunk.

A felmérés célja

A felmérésen keresztül nyújtott információk támogatni fogják a magas szintű kihívások kezelésével kapcsolatos munkát, és lehetővé teszik az eredményorientáltabb vitát. Ahhoz, hogy az építőipari szolgáltatások nyújtása tekintetében az egységes piac előtt még fennálló akadályok felszámolása és az építőipari ökoszisztémában a szolgáltatások egységes piacának további javítása érdekében intézkedéseket lehessen hozni, a problémák leírásának konkrétabbnak és a kérdéseknek kézzelfoghatóbbnak kell lennie.

Háttérinformációk

A szolgáltatások területén az Európai Bizottság “Az egységes piac 30 éves korában” című közleményében bejelentette, hogy az EU-tagállamokkal közösen prioritásként kezeli a szolgáltatások szabad mozgását gátló akadályokat a nagy szolgáltatástartalmú ipari ökoszisztémákban, amelyek nem érték el a határokon átnyúló kereskedelemben rejlő lehetőségeket. Az építőipari ökoszisztémát az egyik ilyen ökoszisztémaként azonosították. Az “Építőipar átmenet útvonala” révén a Bizottság célja továbbá, hogy az építőipari ökoszisztéma rugalmasságának és rugalmasságának javítása érdekében előmozdítsa az ideiglenes határokon átnyúló szolgáltatásnyújtást.

Az építőipari ökoszisztéma magában foglalja az épületek és infrastruktúrák teljes életciklusa során végzett tevékenységeket. A foglalkoztatás és a hozzáadott érték szempontjából ez az egyik legfontosabb ipari ökoszisztéma, amelyben a mikro- és kisvállalkozások dominálnak. Emellett kulcsszerepet játszik az EU zöld átállásában is. A közép- és magánépületek felújítása egyaránt alapvető fontosságú intézkedés, és az európai zöld megállapodás az EU energiahatékonyságának előmozdítására irányuló kulcsfontosságú kezdeményezésként emelte ki.

Az építőipari szolgáltatások azonban azon gazdaságilag fontos tevékenységek közé tartoznak, amelyek esetében az egységes piaci integráció lassan halad. Az építőipar továbbra is túlnyomórészt hazai tevékenység, mivel az építőipari szolgáltatásokat nyújtó cégek több mint 90%-a hazai cég. A Bizottság és a tagállamok között a határokon átnyúló építőipari szolgáltatások nyújtásáról folytatott megbeszélések rámutatnak az építőipari szolgáltatások szabályozásával kapcsolatos kihívásokra. Ez magában foglalja az építési munkák engedélyezését és tanúsítását, de bizonyos szakmai tevékenységekhez való hozzáférést is. A bonyolult adminisztratív eljárásokat is megemlítik, és a szakképzettség és az általános munkaerőhiány egyre nagyobb aggodalomra ad okot.

 

Ezzel a felméréssel arra szeretnénk felkérni Önt, hogy adjon visszajelzést egy kérdéssorozatra, amelynek célja az építőipari szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások konkrét kihívásainak azonosítása az EU-ban, pontosabban egy másik uniós országban.

A felmérésben való részvételre szeptember 1-ig van lehetőség az ITT elérhető kérdőív kitöltésével. A kitöltés 10-15 percet vesz igénybe.

Köszönjük, hogy válaszaival segíti a konzultációt.

A fejlődés nyomában – üzleti lehetőségek Georgia turisztikai és borászati szektorában

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és az EU-Georgia Business Council együttműködésében megvalósuló ’Building a sustainable tourism market between Georgia and Hungary’ c. projekt keretében 8 baranyai turisztikai és élelmiszeripari vállalkozásnak biztosított lehetőséget Georgia gazdasági, turisztikai, üzleti és vállalkozói környezetének megismeréséhez és üzleti kapcsolatok kialakításához.

Bővebben…

Energiapolitika és a megújuló energiákban rejlő lehetőségek Magyarországon – online rendezvény

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az Igazságügyi Minisztérium együttműködésével létrejövő konferenciasorozat harmadik rendezvénye az energiapolitika és a megújuló energiák témakörét dolgozza fel. A webináriumon Kádár Andrea Beatrix energiapolitikáért felelős helyettes államtitkár, valamint Tóth Edina, európai parlamenti képviselő tart előadást.

PROGRAM

14.00 – 14.06 Köszöntők

Bólya Boglárka, Európai Uniós Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság

Dr. Vereczkey Zoltán, alelnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

14.06– 14.20 Jelenlegi beruházások, fejlesztések és pályázati lehetőségek az energiapolitika, valamint a megújuló energiák területén

Kádár Andrea Beatrix, energiapolitikáért felelős helyettes államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium

14.20 – 14.30 Energiapolitika és megújuló energiák az Európai Unióban 

Tóth Edina, európai parlamenti képviselő

14.30 – 15.00 Kérdések és válaszok Bólya Boglárka helyettes államtitkár moderálásával
15.00 – 15.05 Bólya Boglárka helyettes államtitkár zárja a találkozót

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni 2021. október 1.-ig itt lehet: 

REGISZTRÁCIÓ