4,5 milliárd forint értékű beruházások a környezetvédelemért

 

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. a LafargeHolcim nemzetközi vállalatcsoport része. Baranya megyei beruházásai példaértékűek, nagy mértékben támaszkodnak a helyi vállalkozásokra. A technológiai továbbfejlesztések a körkörös gazdasági és környezetvédelmi szempontok fokozott figyelembe bevétele irányába mutatnak. A cég a vállalati kompetenciákon túl is mindenben segíti a körkörös együttműködések létrejöttét. Elkötelezettségük hozzájárul más vállalkozások inspirálásához is. A PBKIK Baranya Megyei Környezetvédelmi Díjjal ismerte el a LAFARGE Cement Magyarország Kft. munkáját.

 

 

– A LAFARGE Cement Magyarország Kft.-nél a kezdetek óta kiemelt figyelmet fordítunk a környezet megóvására és védelmére. Célunk, hogy a fenntartható és innovatív építési megoldások vezetői legyünk. Ennek érdekében hívtuk életre a Geocycle márkanevet, amely a cég hulladékhasznosítási üzletágát foglalja magában. A fosszilis tüzelőanyagok kiváltása érdekében az első beruházásunk még 2014-ben valósult meg, ekkortól kezdtünk el együttégetésre szánt hulladékokat hasznosítani a cementgyártás során. Ezt követően 2019-ben, majd legutóbb tavaly valósítottunk meg további környezetvédelmi beruházásokat, amelyek célja az alternatív tüzelőanyagok minél nagyobb arányú és hatékonyabb felhasználása. Az összesen több mint 4,5 milliárd forint értékű környezetvédelmi beruházásaink eredményeként mostanra mintegy 80%-ban tudtuk kiváltani a fosszilis fűtőanyagokat együttégetésre szánt anyagokkal. Ezzel egyúttal több mint 25%-kal csökkentettük a gyártási folyamat fajlagos, azaz 1 tonna cementre jutó nettó CO2-kibocsátását a kezdeti évekhez képest. Célunk, hogy 2050-re elérjük a nettó szénsemleges működést – foglalja össze a vállalat környezetvédelmi fejlesztéseit Hoffmann Tamás cégvezető.

– Külön büszkeséggel tölt el minket, hogy a körkörös gazdasághoz kapcsolódó tevékenységünket, eddig elért eredményeinket az idei évben két díjjal is elismerték. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara ítélte nekünk a Baranya megyei Környezetvédelmi díjat, a Professional Publishing Hungary kiadó szervezésében meghirdetett Greengage pályázaton pedig „Zöld elkötelezettség díjat” nyertünk, a „Karbonlábnyom csökkentése” kategória győztesei lettünk. Hiszünk abban, hogy építőipari innovációinkkal, munkavállalóink és a helyi közösségek aktív részvételével a Királyegyházi Cementgyár Európa zöld szívévé válik. Zöld megoldásainkkal fenntartható módon építjük tovább a bolygó és az emberiség jövőjét.

K.T.