Exportnövekedés, jelentős beruházások az Agro Boynál

A bólyi Agro Boy Kft. éves árbevétele alapján Baranya TOP 100 legnagyobb vállalkozásai között foglal helyet. Az agrár-külkereskedelem a mai napig a családi vállalkozás meghatározó tevékenysége, de a fő profil fejlesztése mellett a stabilitáshoz a több lábon állás is hozzájárult, így a szállítmányozási tevékenység önálló üzletággá fejlesztéséből és további befektetési célú üzletrészvásárlásaikból áll össze a cégcsoport portfóliója. A cég több milliárd forintos árbevételének több mint egyharmadát az export tette ki 2020-ban, 2021-ben pedig már csaknem 38%-át, mint ahogy a vállalkozás összes árbevételét is a növekedés jellemezte az utóbbi években. A PBKIK Baranya Megyei Export Díjjal ismerte el az Agro Boy Kft. munkáját.

– A vállalkozás 1994-ben alakult és agrárkereskedelemre specializálódott. Hosszú évek alatt építettünk fel egy stabil külkereskedelmi vevőkört egy stabil belföldi termelői bázisra. 2021-ben is az volt a legfontosabb számunkra, hogy mindkét oldalon megtartsuk a partnereinket – mondja Rétházi Csaba ügyvezető, minek köszönhetik exportsikereiket.

– Milyen kihívások érik mostanában az exporttevékenységüket?

– Ahogy más termékek piacán, az agrárpiacon sem lehet kiszámítani az egyik napról a másikra bekövetkező változásokat. Számos befolyásoló tényező hat a mezőgazdasági exportra: a szomszédunkban dúló háború, a hét és fél tonna feletti járművekre vonatkozó 800 forint fölött járó gázolajár stb., és ha ezek tartósan fennállnak, szükséges lesz áthárítani a költségeket a megrendelőkre. Évek óta jelentős probléma a sofőrhiány, hiányzik egy generáció a kamionvezetők társadalmából. Ezeket kezelnünk kell, ezért mindent elkövetünk annak érdekében, hogy megtartsuk a munkatársainkat, illetve igyekszünk a megbízóinkkal, a vevőinkkel olyan kapcsolatot fenntartani, amelyben egymás nehézségeit és problémáit tisztelve keressük a kölcsönösen elfogadható megoldásokat.

– Ezek ellenére merre fejlődik tovább az Agro Boy?

– A nemzetközi szállítmányozási tevékenységünkhöz idén teljesen megújítottuk a járműparkunkakat.

Folytatjuk a megújuló energia hasznosítását szolgáló beruházásainkat. Most készül Bólyban az M60-as autópályától néhány méterre egy logisztikai központ. Az I. üteme egy európai szintű kamionparkolóval, kamionmosóval és egy átrakóraktárral, aminek leraktuk az alapkövét. A nem könnyű gazdasági helyzet ellenére keressük azokat a kitörési pontokat, amelyek hosszabb távon is garantálják a cégcsoportunk biztonságát.

K.T.