Építészeti, belsőépítészeti területre lép a Zsolnay – Zsolnay Home Design az építészetben

Vajon milyen lehet minden reggel egy Zsolnay porcelánból készült mosdóban mosakodni vagy egy Zsolnay-keretes tükörbe belenézni? Esetleg a pécsi manufaktúrából kikerülő konyhapulton dolgozni, szekrényfogantyút használni vagy egy különleges felületű, színű, mintájú Zsolnay-falikép alatt élni? Ez csak néhány példa azok közül, amelyek megtalálhatók a lassan 170 éves Zsolnay Porcelánmanufaktúra új üzletágában, a Zsolnay Home Design-ban. A hungarikumként jegyzett manufaktúra korábban is foglalkozott épületkerámiák, tetőkerámiák gyártásával, Budapesten az Országház épületétől az Iparművészeti Múzeumig számos kiemelkedő jelentőségű műemléki épület építészeti kerámiáját, tetőcserepeit készítették Pécsett, de az egykori Osztrák–Magyar Monarchia területén is több mint 250 Zsolnay-kerámiával díszített épület található. A cég belsőépítészeti megoldásai is jelentősek, elég csak a közelmúltban a Budavári Palota Szent István-termében átadott Zsolnay-kandallóra gondolni. A manufaktúra új üzletága azonban ennél sokkal szélesebb spektrumú: a piacon egyedülálló termékekkel, a lakóotthonokba, a modern, letisztult formavilágú hotelekbe, irodaházakba beépíthető új, innovatív termékcsaládokkal lép a piacra.

A Zsolnay hosszú története során mindig tudott kora számára valami újat és meghatározót mondani, termékeiben a hagyomány, az egyediség, a művészi érték, valamint az állandó megújulás tükröződik. Mindig is nagy hangsúlyt fektettek az egyedi megrendelések és elképzelések megvalósítására, az elmúlt időszak megkeresései azonban egy új irány kialakítására ösztönözte a manufaktúrát: az építészet és a belsőépítészet terén hoztak létre úttörő és egyedülálló termékcsaládokat Zsolnay Home Design néven. Az innovatív berendezési tárgyak, dizájnelemek a hagyományoknak megfelelően tradicionális technológiával készülnek, a megszokott legmagasabb minőségben. Még az idén elkezdik a lámpacsaládok, az új fejlesztésű dekortermékek, térelválasztók, falpanelek, valamint villanykapcsolók gyártásának ütemezését.

– Classic Home termékeink hívószava a tradíció, a luxus, a limitált kiadás, ezekről mindenkinek rögtön a klasszikus, a Zsolnay tradíción alapuló minta- és formavilág jut eszébe. E márkanév alatt elsősorban kályhákat, pirogránit díszítőelemeket, gazdagon díszített, nagy értékű limitált vázákat szeretnénk forgalomba hozni – tudjuk meg Kovács Anett-től, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. marketingvezetőjétől. – A Modern Home név alatt futó termékeinket a mai kor igényeinek megfelelő letisztult formavilág, az innováció jellemzi. Ebbe a kategóriába sorolhatók az elmúlt két év fejlesztései: faragott vázák, beton térelválasztók, beton falburkolatok. A Modern Home-mal egy új stílust kívánunk megteremteni, mellyel egy szélesebb réteget érünk el. A Zsolnay Home termékei az előszobától a hálószobáig beilleszthetők a modern és letisztult berendezésű otthonokba. Külön figyelmet fordítunk a burkolatokra, a fürdőszobára, a konyhára és a díszítőelemekre is, legyenek azok akár pultok, szekrényfogantyúk, faliképek, tükörkeretek, csillárok, egyedi kézműves dekorelemek vagy csempék.

– Miként jött annak ötlete, hogy ebbe az új irányba is elinduljon a porcelánmanufaktúra?

– Az elmúlt években számos étterem, szálloda, különböző nagyvállalatok, de magánszemélyek is megkerestek bennünket azzal a kéréssel, hogy készítsünk számukra modern, Zsolnay-burkolattal ellátott belsőépítészeti elemeket: térelválasztókat, falpaneleket, pultokat, egyedi fürdőszobai dekorelemeket. Ugyanígy igény mutatkozott kültéri pirogránit berendezési tárgyakra, amelyeket parkokban helyeztek el. Ebből is érzékelhető, hogy megrendelőink már nem feltétlenül a hagyományos Zsolnay-étkészletekben és kisplasztikákban gondolkodnak, valamint az új, modern hangvételű tárgyakkal a fiatalabb célközönséget is el tudjuk érni.

– Miként befolyásolja ez az új irány a korábbi termékek előállítását? Esetleg valaminek megszűnik a gyártása?

– A készülő új kollekciók, termékek nem befolyásolják a korábban megszokott és kedvelt termékeink gyártását, de ahogy az korábban is jellemző volt vállalkozásunkra, folyamatosan keressük az új irányokat, lehetőségeket. Mint az eddigi termékeink, úgy az új építészeti, belsőépítészeti megoldásaink is manufakturális megmunkálással készülnek, megtartva a tradicionális munkafolyamatokat. Viszont a Zsolnay hírnevének megfelelően továbbra is ragaszkodunk a legmagasabb minőséghez.

K.T.