„Folytattunk és mi is elkezdtünk folyamatokat, amelyek a dél-dunántúli gazdaság érdekeit is szolgálják”

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (DDGK) elnökeként 3 évig vezette a kamara által menedzselt legnagyobb dél-dunántúli gépipari szerveződést dr. Hirth Markus. Elnöksége alatt a klaszter tovább erősödött az általa kitűzött új stratégiai irányok mentén. A pandémia okozta válsághelyzetben hatékonyan támogatta a klaszter közösségét, és kamarai-klaszter érdekképviseleti tevékenység keretében sikereket ért el a hatósági szabályozások területén. Dr. Hirth Markus munkáját Címzetes kamarai tanácsos címmel ismerte el a kamara.

– Elnökségem alatt éltük meg a pandémiát, amely a klaszter életében nehéz időszakot jelentett.  A tagokkal és a kamarával közösen rengeteget dolgoztunk, hogy akár helyi szinten, akár a kormányzati döntéseket befolyásolva megfelelő lépéseket tudjunk tenni a gazdaság és az egészségvédelem érdekében. Kiválóan működött a tudásmegosztás, a multinacionális cégek, amelyeknek külön erőforrásuk van a HR-re, a kontrollingra stb., megosztották a tapasztalataikat a szerényebb erőket mozgósítani képes kkv-kkal, ami jelentős segítség volt mindenki számára. Sokat dolgoztunk a klaszterben a szakképzés területén is, ennek eredményei közép- és hosszú távon jelentkeznek majd. Azt gondolom, hogy folytattunk és mi is elkezdtünk folyamatokat, amelyek nemcsak a DDGK tagságára, de a baranyai, a dél-dunántúli gazdaság érdekeit is szolgálják.

– Mára már nem kérdőjelezhető meg a gépipari klaszter létjogosultsága.

– Annyira nem, hogy folyamatosan bővül a tagsága, így egyre szélesebb vertikumot képes lefedni a klaszter. Ez egyrészt ágazati tudást hoz a rendszerbe, másrészt kínálati portfólióként is megjelenik. A klaszter mozgatórugója a tudásmegosztás, a többféle tevékenységgel bíró cégek többféle szempontot és kapcsolatrendszert hoznak be, ami egyértelműen a közösség előnyére válik.

– Címzetes kamarai tanácsosként miként alakul a kamarával való kapcsolata a jövőben?

– Nem hiszek a címekben, de köszönöm az elismerést. Két dolog minősíti a közreműködő személyeket: a befektetett munka és az eredmény. A klaszterben alelnök vagyok, és már két cégünkkel is erősítjük a tagságot. Tagként és alelnökként ugyanúgy segítem a klaszter céljainak megvalósulását, mint elnökként. Sok szakmai vitánk van a kamarai elnökséggel, de ez előremutató, mert mindig a viták hozzák a jó ötleteket, a jó irányokat.

K.T.