Üzleti partnerség Kanadával

A kétoldalú kereskedelmi kapcsolataink Kanadával folyamatosan bővülő tendenciát mutatnak, melyhez nagy segítség a 2017 óta érvényben lévő CETA megállapodás. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában 2022. szeptember 21-én tartott kanadai üzleti szemináriumon Francis Uy, kanadai kereskedelmi attasé mutatta be a két ország közti kereskedelmi kapcsolatok alakulását, valamint az EU és Kanada közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás nyújtotta lehetőségeket a vállalkozók számára. A kamara Enterprise Europe Network irodája kanadai hálózatán keresztül három városban nyújt közvetlen szolgáltatásokat: Vancouver, Toronto, Edmonton. A pécsi iroda  munkatársai rendelkezésre állnak a kanadai relációban felmerülő bármilyen vállalkozói kérdés esetén.


A kanadai-magyar áruforgalom legfontosabb exportcikkei: gépek, mechanikus berendezések és ezek alkatrészei; elektromos gépek, elektromos felszerelések és ezek alkatrészei; hangfelvevő és-visszajátszó, televíziós kép- és hangfelvevő és – visszajátszó készülékek, ezek alkatrészei és tartozékai; gyógyszerek; közúti járművek és ezek alkatrészei; vegyipari termékek; orvosi és egyéb felhasználású optikai és mérő műszerek; textilipari termékek; gumitermékek. Exportunk bővítésére az elektronika, az IT, a biotechnológia, az építészeti és a környezeti szektorokban rejlik elsősorban lehetőség.

Legfontosabb importcikkeink: Elektromos gépek, elektromos felszerelések és ezek alkatrészei; orvosi és egyéb felhasználású optikai és mérő műszerek; közúti járművek és ezek alkatrészei; fa- és papíripari termékek; élelmiszerek.

A megfelelő üzleti partner beazonosításában és a hosszútávú partnerség megalapozásában nyújt segítséget a Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara (CCCH) melynek tevékenységét Dr. Lovas Judit, a CCCH ügyvezető igazgatója mutatta be.  Rögtön a helyszínen volt már jelentkező helyi vállalkozó az intézmény nagysikerű, évente megrendezésre kerülő társadalmi és üzleti eseményére a „Homár vacsorára”. A tradicionális üzleti rendezvény töretlen sikerét jelzi az idei 350 fősre tervezett esemény a budapesti Hotel Intercontinentalban.

Az export minden nemzetközi viszonylatban komoly logisztikai kihívások elé állítja a vállalkozásokat a jelenlegi gyorsan változó kereskedelmi környezetben. Gulyás Edit, az UTC Overseas Logistics Kft. operációs menedzsere evvel kapcsolatban nyújtott a felmerülő problémákra cégük által kínált megoldásokat. Nem megkerülhető, hogy az export folyamat tervezésénél ezeket is mérlegeljék a vállalkozók, mert a szomszédságunkban zajló háború a továbbiakban is okozhat még Vis Maior helyzeteket a logisztikában, mely nagyban növelheti a költségeket és az üzleti kockázatot.

A CETA-ról:

„A CETA új lehetőségeket kínál az uniós vállalkozások számára – mérettől függetlenül, hogy exportálhassanak Kanadába. Ez az uniós vállalkozások számára évente 590 millió EUR összegű megtakarítást jelent: ezt az összeget kell jelenleg vámok címén kifizetni a Kanadába exportált áruk után. Szeptember 21-étől a CETA megszünteti a vámokat az Unió és Kanada közötti kereskedelem tárgyát képező termékek (tarifacsoportok) 98 %-a esetében. Ezenkívül az uniós vállalkozásoknak minden eddiginél jobb hozzáférést biztosít a kanadai közbeszerzési szerződésekhez, ideértve nemcsak a szövetségi, hanem a tartományi és önkormányzati szintű szerződéseket is.

A megállapodás különösen azon kisebb cégeknek kedvez, amelyek a legkevésbé engedhetik meg maguknak a Kanadába irányuló exporttal járó bürokrácia költségeit. A kisvállalkozások időt és pénzt takarítanak meg, például azzal, hogy mentesülnek a dupla terméktesztelési előírások, a hosszadalmas vámeljárások és a magas jogi költségek alól. Az exportösztönzéssel foglalkozó tagállami hatóságok készen állnak arra, hogy segítsék a vállalkozásokat abban, hogy megkezdjék a tengerentúli exportot, fellendítsék a meglévő kereskedelmet és befektetéseket vonzzanak.

A gazdasági és kereskedelmi megállapodás új lehetőséget teremt az európai gazdák és élelmiszeripari vállalkozások számára, miközben teljes mértékben megvédi az EU érzékeny ágazatait. Bizonyos versenyben álló kanadai termékek tekintetében az Unió korlátozott mértékben és kalibrált módon nyitotta meg piacát, és közben fontos európai exporttermékek esetében biztosítja a kanadai piachoz való jobb hozzáférést. Ilyenek például a sajtok, a borok és más szeszes italok, a zöldség-gyümölcstermékek és a feldolgozott termékek. A CETA ezenkívül 143 uniós „földrajzi árujelző”, vagyis magas minőségű regionális élelmiszer- és italtermék védelmét biztosítja Kanadában.

Az Unióban élő 500 millió fogyasztó ugyancsak jól jár a megállapodással. A CETA révén úgy bővül a rendelkezésünkre álló áruválaszték, hogy a jelenlegi európai normák nem sérülnek, hiszen kizárólag olyan termékek és szolgáltatások léphetnek be az uniós piacra, melyek teljes körűen megfelelnek valamennyi uniós előírásnak. A CETA nem fog változtatni a jelenlegi uniós élelmiszer-biztonsági szabályozáson, így a géntechnológiával módosított szervezeteket tartalmazó termékekre vonatkozó uniós előírásokon és a hormonkezelt marhahúsra vonatkozó tilalmon sem.

Nagyobb jogbiztonságot nyújt továbbá a szolgáltató szektorban, nagyobb mobilitást a vállalatok alkalmazottainak, és egy olyan keretet teremt, amely lehetővé teszi a szakképesítések kölcsönös elismerését az építészeti szakmától kezdve a darukezelő szakmáig.

A tagállamok a továbbiakban is tetszésük szerint szervezhetik meg a közszolgáltatásokat. További kérdések mellett ezeket is pontosítja az a közös értelmező okmány, amelynek jogi kötőereje lesz, és amely világosan és egyértelműen meghatározza, mi az, amiben Kanada és az Európai Unió megállapodott a CETA egyes cikkeiben.”

Forrás: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/IP_17_3121