Tudományos és gazdasági kapcsolat épül Chile és a baranyai vállalkozások között

Hidrogéntárolás és -hasznosítás, valamint geotermikus projektekhez kapcsolt lítiumkutatás és -Li-termelés hatékonyságának növelése – ez volt a fő témája annak a szakmai találkozónak, amely szeptember közepén zajlott az Alkalmazott Földtudományi Klaszter (AFK) szervezésében. Carlos Jorquera, a Chilei Geotermikus Tanács elnöke azért érkezett Pécsre, hogy üzleti lehetőségekről egyeztessen baranyai és az AFK-t is magába foglaló GEO-ENERGY Europe (GEE) metaklaszter vállalkozásaival, illetve a Pécsi Tudományegyetem képviselőivel.

    

 

– A GEE metaklaszter hosszú távú célkitűzéseivel különböző piacokat, köztük a chilei piacot célozta meg, így kerültünk kapcsolatba a metaklaszter tagjaként a chilei geotermális piac szereplőivel, köztük Carlos Jorquera úrral, akivel áprilisban a dél-amerikai országban találkoztam. Elkezdtünk egy párbeszédet, hogy hogyan tudnának magyar cégek és egyetemek részt venni az ottani geotermális kutatásokban, ekkor derült ki, hogy a lítiumkinyerés, a lítiumkutatás és a hidrogénnel kapcsolatos kutatások is az együttműködés fókuszába kerülhetnek. Jorquera úr látogatásán azokkal a cégekkel, szereplőkkel találkoztunk, amelyek érdekeltek lehetnek ebben a munkában – mondja az esemény szervezője, dr. Fedor Ferenc, az AFK elnöke.

– Milyen termékek/szolgáltatások jöhetnek létre az együttműködés eredményeként?

– Chile nyitott hidrogén alapú járművek fejlesztésére és használatára, hidrogéntárolási projektekre. A geotermális vizekből kinyerhető lítium szintén forró téma, sokan kutatják. Konkrét megkeresés volt magasabb hőmérsékletű hőszivattyúkkal kapcsolatban, illetve gyakorlatilag most kezdődik egy olyan folyamat, ami a sekély geotermikus alkalmazások elterjedését segíti Chilében. Ez egy fejlődő piac, ahol vannak lehetőségek, csak ezeket meg kell látni és élni velük.

– Miként tudnak a baranyai vállalkozások, az egyetem kapcsolódni ehhez az együttműködéshez?

– A vállalkozásoknak oda kell menniük dolgozni, oda kell közvetíteni a tudásukat, ahol érdeklődés van rá. Örömmel látnánk azokat a cégeket, amelyek valamit hozzá tudnak tenni ehhez a projekthez, mert Chilében szükség van a termékeinkre, a tudományos eredményeinkre, míg ez nem feltétlenül mondható el a közelebbi piacokról.

– Mi lesz a következő lépés, miként folytatódik a kapcsolatépítés?

– Két különböző területen – lítium és hidrogén – egy-egy oktatási portfólióra fogunk javaslatot küldeni, ez chilei szakemberek magyarországi továbbképzésére vonatkozik. Illetve egy kutatás-fejlesztési tevékenységet is magába foglaló pilot projektre teszünk ajánlatot, amelyben számba vesszük mindazokat a lehetőségeket és együttműködési területeket, amikről szó volt a találkozón. Megpróbálunk erre a megvalósíthatósági tanulmányra forrást szerezni Chilében, mivel ők nyitottak arra, hogy kutatás-fejlesztési tevékenységet támogassanak.

Carlos Jorquera urat arról kérdeztük, hogy milyen problémákra keresnek megoldást és miért éppen magyar szakemberekkel építenek kapcsolatot.

– Chile és Magyarország között számos területen adódik lehetőség üzleti vagy K+F programok közös fejlesztésére. A látogatás után jobban megértettük azokat a témákat, amelyek mindkét ország számára érdekesek, és amelyek iránt a chilei partnerek is érdeklődni fognak: egyértelműen a hidrogénre, a lítiumra, a kőzetfizikára, a hőszivattyúkra, az oktatásra és képzésre, valamint a kutatás-fejlesztésre összpontosítunk. Chile elhatározta, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegessé válik, és ennek elérése érdekében a gazdaság átmenetet hajt végre. Az átmenethez új technológiákra, eljárásokra, termékekre, tudásra van szükség, és ehhez Magyarország is hozzá tud járulni.

– Milyen tapasztalatokkal szolgált a pécsi szakmai látogatás?

Vannak problémák, amelyek új technológiai megoldásokat igényelnek, mint például a lítium geotermikus, nagy sótartalmú vízből történő kinyerése vagy a zöld H2 előállítására szolgáló hidrolízis, illetve termékek, mint például a magas COP értékű hőszivattyúk, a villamos energia tárolására szolgáló akkumulátorok, az elektromos járművek stb. Ezekre a problémákra jelenleg is keressük a megoldásokat Chilében. Hihetetlen élmény volt a különböző vállalatokkal és szervezetekkel való találkozás, mert ugyanazt a témát különbözőképpen közelítették meg. Jó lehetőségeket látok Magyarországon a lítiumkinyerési technológiák területén folyó kutatás-fejlesztésben, amelyek felhasználhatók a hagyományos chilei litiumbányászatban és a geotermikus sós vízzel kapcsolatos jövőbeli műveletekben. Remélem, hogy az együttműködések nem csak a K+F-hez kapcsolódnak, és hogy a magyar vállalatok és befektetők is úgy tekintenek Chilére, mint a magyar és a latin-amerikai piacokon való üzletkötés lehetőségére.

K.T.