Építőipari Ágazati Képzőközpont

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter (ÉTK) ülésének egy témaköre volt, az Építőipari Ágazati Képzőközpont (ÁKK).

A Pécsi Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft.-t az ÉTK hét tagja, a kamara és a Baranya Megyei Szakképzési Centrum alapította szeptember elején azzal a céllal, hogy az építőipari szakmát tanuló diákoknak minőségi szakmai gyakorlati és elméleti képzést tudjanak nyújtani. Az új képzési rendszerben a tanulók már nem tanulószerződést fognak kötni, hanem munkaszerződést. Ezen túlmenően a munkavédelmi eszközöket, szerszámokat, munkaruhát is az Ágazati Képzőközpont fogja biztosítani, ezáltal csökkentve a képzőhelyek költségeit.

Az ülésen a klaszter elnöke tájékoztatta a résztvevőket az eddigi fejleményekről, és megbeszélték a jövőbeni feladatokat is. Tájékoztatták a résztvevőket arról, hogy 50 tanuló fogja megkezdeni a tanulmányait az ÁKK-ban. Lehetőség szerint minden tanulót megpróbálnak elhelyezni cégeknél a gyakorlati képzésekre. Azoknál, ahol ez még meg nem oldott, ott egyelőre a tanműhelyben fognak dolgozni. Az előzetes tervek szerint a tanulók bizonyos időözönként cserélődni fognak a cégek között, így biztosítva azt, hogy minél több munkafolyamatban részt vegyenek és minél jobban meg tudják ismerni a szakmát.

A Szakképzési Centrum pályázaton nyert pénzből, felújítja a tanműhelyét, és új – a tanulók munkáját segítő – eszközöket szerez be. Mint a tájékoztatón kiderült, már fejlesztették az informatikai rendszerüket, eszközeiket, és érkeztek már a munkavégzéshez is eszközök. A kamara humanerőforrás- szakértői is jelen voltak az ülésen, elmondták, hogy minden szükséges segítséget megadnak az ÁKK gördülékeny indulásához és működéséhez. Az ÁKK nem titkolt végső célja az, hogy csökkenteni tudják az építőiparban évek óta jelen levő szakemberhiányt. Megállítsák a fiatalok elvándorlását a városból, illetve a megyéből, valamint minél nagyobb kedvet csináljanak ahhoz, hogy a fiatalok valamilyen építőipari szakmát válasszanak. Ennek érdekében jövő év elejétől a kamarával közösen szeretnének pályaorientációs rendezvényeken részt venni. Az iskolákban, például osztályfőnöki órákon népszerűsíteni az ÁKK-t és a szakmát a pályaválasztás előtt álló tanulók körében.

Gratulálunk az ÁKK megalapításához, és sok sikert kívánunk a munkájukhoz!