Pályaválasztási szülői értekezlet – több, mint 1000 baranyai szülő

Szeptember óta a kamara pályaorientációs tanácsadói minden este az iskolák szülői értekezletein adtak részletes tájékoztatást a pályaválasztásról, továbbtanulásról. Idén ősszel több, mint 1000 szülővel találkoztunk személyesen, a megye 46 általános iskolája hívott meg bennünket. Mitől lett ez ennyire fontos?

„Nagyon sok az információ, nehéz szűrni, átlátni, kibogarászni a lényeget, a gyerekek is sok pályaorientációs rendezvényre járnak, de ők sem tudnak sok mindent mondani. Nagyon szükség volna egy határozott iránymutatásra. Mi pedagógusok a határidőkkel és az adminisztrációs teendőkkel tisztában vagyunk, de a pályaválasztás nem erről szól” Ezekkel a szavakkal fordulnak hozzánk az iskolák pedagógusai, vezetői és kérnek segítséget egy átfogó tájékoztatásban, melyre kifejezetten a szülőket hívják oda.

Nagyon fontosnak tartjuk a szülők érzelmi felkészítését és tájékoztatását ebben a helyzetben. Azt látjuk, hogy a gyermek pályaválasztása és iskola választása kapcsán a szülők javaslata, akarata erősen érvényesül. Talán rendben is van ez így, hiszen egy 14 éves kamasz még nem rendelkezik olyan mély munkaerőpiaci és élettapasztalattal, mint egy szülő. Igen a szülőnek ott kell lennie ebben a döntésben, de a gyerekkel együtt! Azt viszont be kell látnia a szülőnek, hogy többnyire napi nyolc órában a munkahelyén éli az életét, ebben a szűk környezetben mozog, és sokszor nem lát ki ebből a körből, csak töredékes, részinformációkat hall. Nem mindig érzékeli, hogy a tágabb külvilág milyen irányba fejlődik, mik az új trendek, szakmák. Ezekkel mondjuk találkoznak a fiatalok a rendezvényeken, na de mit visz belőle haza, mit mond el otthon, vagy legyünk egyértelműek, mennyit sikerül felfognia és feldolgoznia a gyermeknek magában, felnőtt segítség nélkül? A szülők egyik fő feladata, hogy folyamatosan informálódjanak, hiszen az ő pályaválasztásukat meghatározó tényezők sok esetben mára már jelentőségét veszthették. A másik feladata, hogy ötletekkel támogassa és motiválja, bátorítsa a gyermeket az információ megszerzésére, melyet együtt dolgoznak fel. Így lesz közös a döntés!

A pályaválasztási szülői értekezleteinken beszélünk erről is, a középfokú iskola típusokról, a pályaválasztást befolyásoló döntésekről, a munkaerőpiaci helyzetről, trendekről, a 21. század szakmáiról és arról is, hogy ebben a folyamatban mi a feladata a szülőnek, a gyermeknek, a pedagógusnak.

Azoknak a szülőknek, akik lemaradtak az értekezletekről az alábbi 9 részes podcast felvétel meghallgatását ajánljuk.

Podcast 2022.

A Pályaválasztás Baranya tevékenységéről és még több információról a www.palyavalasztasbaranya.hu oldalon olvashat.