Klaszterülés a Büttner Kft.-nél, fókuszban a fiatal munkavállalók megtartása a DDGK tagoknál

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) 83. Benchmarking Klubülésének a Büttner Kft. biztosított helyszínt, ahol bemutatták a klasztertagoknak a cég új fejlesztéseit és szolgáltatásait: e-töltő állomás, innovatív CVD bevonatolási mód, 3D fémnyomtató, vákuumasztal és hőkezelő. A fórumtéma a duális képzésben résztvevő fiatal munkavállalók megtartása volt.

A Büttner Kft. fő profilja szerszámlapok, szerszámházak és szerszámépítő elemek gyártása CNC maráson/fúráson és köszörülésen keresztül szerszámacélból, alumíniumból. A vállalkozás elektromos autó gyorstöltővel, fém 3D nyomtatóval és hőkezelő berendezéssel bővítette portfólióját a közelmúltban. A veszprémi Pannon Egyetemmel közösen K+F projekt megvalósítása zajlik: egy kemény bevonatú fémfelületet (CVD) fejlesztenek, ami kopásállóvá teszi az anyagot. Saját fejlesztésben pedig egy innovatív vákuumasztalt készítettek el, amelyet hamarosan piaci forgalomba hoznak.

A klaszterülés fórumtémája a duális középfokú és felsőfokú oktatásban résztvevő tanulók megtartása volt, azaz hogyan, milyen módszerekkel, programokkal érhetjük el, hogy a cégnél képzett diákok a végzést követően a vállalkozásnál maradjanak, illetve a képzés során elkötelezett, a vállalat iránt lojális munkavállalóvá váljanak? A DDGK tagvállalatainak kb. egyharmad részénél működik tanulóképzés, ezekről osztották meg a módszereiket és tapasztalataikat. Többször is elhangzott magához a képzéshez kapcsolódóan, hogy fontos a projekt alapú gyakorlat, érdekes feladatok, egyéni mentorálás, illetve a fiatalos oktató nagyon sokat számít. Sikeres lehet a fiatalok körében a „Talent program”, vagyis amikor a kiválasztott diákokat mindenképp a cégnél szeretnék tartani 1-2 éves határozott idejű szerződéssel, még akkor is, ha épp nincs nyitott pozíció, a határozott szerződés alatt vagy azt követően a megkeresik a diák számára legjobban passzoló munkakört. Szintén fontos a jó betanítási program, a modern tanműhelyi körülmények, a fejlett infrastruktúra és modern géppark kínálása, illetve előnyös, ha van karrierút terv is. Jellemzően minden juttatást megkapnak a tanulók, ugyanúgy, mint a dolgozók (cafeteria, utazási költségtérítés, stb). Természetesen a céges csapatépítő eseményekre is bevonják a diákként foglalkoztatott kollégákat, melyek a céges kötődésüket is elősegíti.