A világhírű Nosiboo-termékek Baranyában készülnek

Szinte a világ minden tájára eljutnak a prémium minőségű, biztonságos orvostechnikai eszközök, a Nosiboo orrszívók, mind Amerikában, mind Koreában, de Európában is jelentős érdeklődés mutatkozik irántuk. A többszörös díjas terméket egy pécsi cég, az Attract Kft. fejlesztette ki és nemcsak a vállalkozás maradt pécsi, hanem ahhoz is ragaszkodnak, hogy az orrszívók Baranyában készüljenek. Olyan partnereket kerestek, akik lehetőleg a régión belül találhatók, hiszen ez a logisztika, a minőségbiztosítás vagy a gyártási felügyelet szempontjából is fontos számukra, és egyfajta tudatos misszió is részükről. A termék elektronikáját a pécsi Z Elektronika Kft. készíti, a műanyag alkatrészeket a pécsváradi Kresz&Fiedler Kft. (a kamara által menedzselt Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter tagja), ahol szerelik, csomagolják és a kiszállításban is közreműködnek.

–  A Nosiboo minden műanyag alkatrészét mi gyártjuk, ezekből és a beérkező egyéb alkatrészekből állítjuk elő a szereldénkben a komplett készterméket, majd teszteljük, csomagoljuk. A végfelhasználókhoz, illetve a viszonteladókhoz való kiszállítás is innen történik — mondja Kresz Szabolcs, a Kresz&Fiedler Kft. egyik tulajdonosa, operatív igazgatója. – Több éve működünk együtt az Attracttal, amely a termékgyártás optimalizálásában is számít a szakértelmünkre. Fejlesztés alatt vannak a termékek újabb modelljei, a műanyag alkatrészek gazdaságos gyártásával kapcsolatban is kikérik a véleményünket.

– Mi jelenti a kihívást önöknek e termék gyártásában?

– Egyértelműen a darabszám és a megfelelő munkatársak megtalálása jelenti a legnagyobb kihívást. Igen nagy darabszámban gyártjuk, maga az összeszerelés is humánerőforrás-igényes, sok kézi munka van benne. Minden egyes darabot több funkcióra kell tesztelni, ezeket dokumentálni, és még számos jellemzőt rögzíteni.

– Egy világhírű termékkel kapcsolatban bizonyára magas elvárásai vannak a megrendelőnek.

– A minőség az egyik ilyen kulcstényező, valamint az, hogy képesek legyünk követni a jelentős termékfelfutást, hiszen egyre több orrszívót értékesítenek. Vállalatunk ugyanúgy képes közreműködni a termékfejlesztésben, mint ahogy a gyártásban, a szerelésben, a csomagolásban, a szállításban. Ha szükséges, tudunk szerszámot készíteni a gyártáshoz, mint ahogy erre szükség is volt a közelmúltban, tehát több szolgáltatást megkap egy helyen a megrendelő. Napi kapcsolatban állunk az Attract munkatársaival, közvetlen visszacsatolást kapunk részükről, hiszen a – szerencsére ritkán előforduló – hibás termékekkel kapcsolatos információkról is részletesen tájékoztatnak bennünket. Ezekre vonatkozóan közösen hozunk döntéseket az intézkedésekről, a fejlesztésekről, mert mindannyiunk érdeke, hogy kifogástalan minőségű termék hagyja el a gyártócsarnokot. Nagyon jó érzés, hogy részese vagyunk ennek a sikernek, ami egyben motiváló is számunkra, hogy még jobban dolgozzunk. Ezt a munkatársaink is így gondolják, tőlük is kapunk visszajelzéseket, hogy még miként lehetne fejleszteni, hogyan adhatnánk pluszt a minőséghez. Sikerünk igazi csapatmunka eredménye.

A Nosiboo termékeiben lévő motor vezérléséhez két elektronikát gyárt és épít be a pécsi Z Elektronika Kft. Mint Serény András, a cég minőségirányítási és projektvezetője mondja, a készülék komplett belső egységéért ők felelnek, ami a gyártáson túl komoly előtesztelést is igényel.

– Amikor ez a projekt 2014-ben elindult, az Attract tulajdonosai mérete és felkészültsége miatt Pécsett a Z Elektronikát találták alkalmasnak a feladat elvégzésére. A termék belső elektronikájának megtervezésében ugyan nem vettünk részt, de a gyártás finomhangolásában igen, így visszajelzéseinkkel folyamatosan segítettük a termék további fejlesztését. Az orrszívóval kapcsolatos legnagyobb kihívás számunkra a folyamatos volumennövekedés, a kezdetek óta mintegy 25-szörösére nőtt a havi darabszám, ami mindkét cég részéről megkívánja a fejlesztést. Baranyában nem könnyű munkaerőt találni.

– Egy ilyen komoly és sok éve tartó együttműködésnél mire kell figyelni?

– Elengedhetetlen a folyamatos kapcsolattartás. Fokozottan figyeltünk arra, hogy a cégnél ne változzon a projektért felelős személye. A kezdetektől jelen voltam minden fázisnál, ismerem a részleteket, így a megrendelő és cégünk között kiváló a kommunikáció. Emellett kiemelem az üzleti bizalmat, ami elengedhetetlen egy ilyen együttműködésnél. Bármilyen kérdés esetén őszintén meg tudtuk beszélni a részleteket, kölcsönösen számíthatunk egymásra.

A másik ilyen fontos pillér az innováció. Ha a magyar cégek nem fordítanak figyelmet erre, akkor csak azt gyártó és összeszerelő munkát tudnak vállalni. A Z Elektronika több céggel közös fejlesztésben vesz részt, ez ad számunkra lehetőséget az ilyen és hasonló projektekre. Az innováció egyértelműen a jövő kulcsa.

K.T.