KKV-felmérés – Szolgáltatások nyújtása az építőiparban

A kamara által működtetett Enterprise Europe Network dél-dunántúli irodája is részt vesz az Európai Bizottság kutatásainak népszerűsítésében, melyben ezúttal az építőipari tevékenységet folytató vállalkozások részvételére számítunk.

A felmérés célja

A felmérésen keresztül nyújtott információk támogatni fogják a magas szintű kihívások kezelésével kapcsolatos munkát, és lehetővé teszik az eredményorientáltabb vitát. Ahhoz, hogy az építőipari szolgáltatások nyújtása tekintetében az egységes piac előtt még fennálló akadályok felszámolása és az építőipari ökoszisztémában a szolgáltatások egységes piacának további javítása érdekében intézkedéseket lehessen hozni, a problémák leírásának konkrétabbnak és a kérdéseknek kézzelfoghatóbbnak kell lennie.

Háttérinformációk

A szolgáltatások területén az Európai Bizottság “Az egységes piac 30 éves korában” című közleményében bejelentette, hogy az EU-tagállamokkal közösen prioritásként kezeli a szolgáltatások szabad mozgását gátló akadályokat a nagy szolgáltatástartalmú ipari ökoszisztémákban, amelyek nem érték el a határokon átnyúló kereskedelemben rejlő lehetőségeket. Az építőipari ökoszisztémát az egyik ilyen ökoszisztémaként azonosították. Az “Építőipar átmenet útvonala” révén a Bizottság célja továbbá, hogy az építőipari ökoszisztéma rugalmasságának és rugalmasságának javítása érdekében előmozdítsa az ideiglenes határokon átnyúló szolgáltatásnyújtást.

Az építőipari ökoszisztéma magában foglalja az épületek és infrastruktúrák teljes életciklusa során végzett tevékenységeket. A foglalkoztatás és a hozzáadott érték szempontjából ez az egyik legfontosabb ipari ökoszisztéma, amelyben a mikro- és kisvállalkozások dominálnak. Emellett kulcsszerepet játszik az EU zöld átállásában is. A közép- és magánépületek felújítása egyaránt alapvető fontosságú intézkedés, és az európai zöld megállapodás az EU energiahatékonyságának előmozdítására irányuló kulcsfontosságú kezdeményezésként emelte ki.

Az építőipari szolgáltatások azonban azon gazdaságilag fontos tevékenységek közé tartoznak, amelyek esetében az egységes piaci integráció lassan halad. Az építőipar továbbra is túlnyomórészt hazai tevékenység, mivel az építőipari szolgáltatásokat nyújtó cégek több mint 90%-a hazai cég. A Bizottság és a tagállamok között a határokon átnyúló építőipari szolgáltatások nyújtásáról folytatott megbeszélések rámutatnak az építőipari szolgáltatások szabályozásával kapcsolatos kihívásokra. Ez magában foglalja az építési munkák engedélyezését és tanúsítását, de bizonyos szakmai tevékenységekhez való hozzáférést is. A bonyolult adminisztratív eljárásokat is megemlítik, és a szakképzettség és az általános munkaerőhiány egyre nagyobb aggodalomra ad okot.

 

Ezzel a felméréssel arra szeretnénk felkérni Önt, hogy adjon visszajelzést egy kérdéssorozatra, amelynek célja az építőipari szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások konkrét kihívásainak azonosítása az EU-ban, pontosabban egy másik uniós országban.

A felmérésben való részvételre szeptember 1-ig van lehetőség az ITT elérhető kérdőív kitöltésével. A kitöltés 10-15 percet vesz igénybe.

Köszönjük, hogy válaszaival segíti a konzultációt.