Hírlevél – 2023. 08. 10.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági hírek, események 2023. augusztus 10.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara


Változások a szakképzésben konferencia
Kamaránk “Változások a Szakképzésben” címmel konferenciát szervez, melynek fő témái a jogszabályi változások és a szakirányú oktatás pénzügyi és munkaügyi kérdései lesznek.


A felnőttképzésben módosították az évfolyam szorzót
2023. július 6. napján a Magyar Közlöny 2023. évi 101. számában kihirdették a szakképzésben lezajlott átalakítás utólagos hatásvizsgálatából adódó kormányrendelet-módosításokról szóló 292/2023. (VII.6.) Korm. rendeletet.

Módosulnak a szabadalomképességi értékelés feltételei
Könnyítéssel segíti a nemzetközi oltalomszerzés finanszírozására kiírt pályázatok igénybevételét az SZTNH: 2023. július 15-től az IPARJOG pályázat mellékleteként benyújtandó szabadalomképességi értékelések alapjául szolgáló szabadalmi vagy használatiminta-oltalmi bejelentések esetében megszűnik az eddigi 12 hónapos időkorlát.


Változás az EKD rendszerben
Az eddigieknél alacsonyabb, 5 helyett már 3 millió eurós fejlesztés esetén is igényelhető az egyedi kormánydöntéssel (EKD) nyújtható, vissza nem térítendő készpénztámogatás. Az erről szóló rendeletmódosítás augusztus 3-án jelent meg a Közlönyben.

Megkezdte működését az Enterprise Europe Network új-zélandi partnerszervezete
Az EU üzletfejlesztési hálózatának partnereként létrejövő új-zélandi szervezet a 2024-ben hatályba lépő EU-Új-Zéland szabadkereskedelmi megállapodás végrehajtását, a lehetőségek jobb kihasználását is szolgálja.

PÁLYÁZATOK

Az Év Családbarát Vállalata 2023 – pályázati felhívás
2023-ban is keresik a leginnovatívabb, legjobb gyakorlatokat Az Év Családbarát Vállalata – pályázaton! Várják a versenyszféra cégeinek bemutatkozását kis,- közép,- és nagyvállalati kategóriákban!

Eurostars pályázati felhívás innovatív KKV-k számára
Az Eurostars olyan finanszírozási eszköz, amely az innovatív kkv-kat és projektpartnereiket (nagyvállalatok, egyetemek, kutatóintézetek és más típusú szervezetek) támogatja nemzetközi együttműködésen alapuló K+F és innovációs projektek finanszírozásával. A részvétel révén a szervezetek minden területen hozzáférhetnek a nemzetközi együttműködésen alapuló K+F projektek állami finanszírozásához. A partnerséget az Európai Unió társfinanszírozza a Horizont Európa keretprogramon keresztül.

Pályázati felhívás az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés elnyerésére a vállalkozások keretében működő kutatóhelyek számára
Az MTA által meghirdetett jelen pályázati felhívás elsődleges célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyar tudományos életben kutatási tevékenységet folytató vállalkozások keretében működő, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó szervezeti egységek számára magas színvonalú kutatómunkájuk elismerésére, egyúttal tudományos teljesítményük nemzetközi mérce szerinti megméretésére.

K+F pályázat kereskedelmi hasznosítást megelőző beszerzésre egészségügyi területen
A DYNAMO PCP projekt keretében a közbeszerzés célja K+F szolgáltatások beszerzése olyan eszközök formájában, amelyek támogatják az integrált egészségügyi és ellátási folyamatok modellezését és dinamikus értékelését, és fokozzák az egészségügyi rendszerek reagálási képességét.

Innovációs Alap – felhívás kisléptékű projektek számára
Az Európai Bizottság Klíma-, Infrastruktúra és Környezetügyi Végrehajtó Ügynöksége (CINEA) 2023. március 30-án közzétette az Innovációs Alap harmadik felhívását a kis léptékű projektek számára (InnovFund-2022-SSC), 100 millió eurós költségvetéssel, 2,5 -7,5 millió euró közötti összköltségű projektek számára. A felhívás 2023. szeptember 19-ig áll nyitva a pályázók előtt.

Megnyíltak a Virtuális Erőmű Program pályázatai
Már megnyíltak a 2023-as Virtuális Erőmű Program (VEP) pályázatai.
Korábban megjelent pályázatok

RÖVID HÍREK

Heti jogász 2023. 31. hét

Heti EU jogász 2023. 31. hét

Nemzetközi vállalkozói partnerség – #EENCanHelp
Ebben a rovatban a több mint 40 országban jelenlévő Enterprise Europe Network vállalkozásfejlesztési hálózat üzleti együttműködési ajánlataiból válogatunk ajánlatokat vállalkozók számára. Ezek lehetnek: üzleti vállalkozói partnerségek, technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs partnerkeresések, illetve támogatott nemzetközi partnerkereső rendezvények.

Orvosi képalkotás során használt minőségbiztosítási eszközök gyártására szakosodott brit vállalat partnert keres mechanikai tervezési szakértelemmel, hogy mozgásra képes termékeket fejlesszen. További infromációt kérek >>>


Spanyol cég alma- és körtebeszállítókat keres, lehetőleg Olaszországból, Lengyelországból vagy Magyarországról, hosszú távú beszállítói megállapodás megkötése céljából. További információt kérek >>>


A porfestési szolgáltatásokra szakosodott romániai vállalat olyan nemzetközi üzleti partnereket keres, akik szállítói szerződés keretében elektrosztatikus porfestéket tudnak biztosítani. További információt kérek >>>


A legigényesebb technológiai folyamatok számára tiszta helyiségeket építő szlovén vállalat olyan partnert keres, aki kereskedelmi megállapodás keretében tesztelné termékét tűz esetén. További információt kérek >>>


Olasz KKV sürgősen beszállítót keres króm-vanádium acélból készült négyszögletes és kerek horogkulcsos csavarkulcsokhoz – szatén krómozott kivitelben. További információt kérek >>>


Holland kötőelem beszállító keresi fa/forgácslap csavarok gyártóját Európában. További információt kérek >>>


Kiváló minőségű bőrtermékek német és olasz gyártója európai partnereket keres a digitális nyomonkövethetőségi infrastruktúra fellendítéséhez. További információt kérek >>>


Német KKV, amely erős társadalmi felelősségvállalással és ökológiai tanúsítvánnyal rendelkezik a kozmetikai termékek területén, kutatási partnereket keres helyreállítási projektjei környezeti hatásának mérésére. További információt kérek >>>


Romániai független autószerviz és használtautó-kereskedő új nemzetközi üzleti partnereket keres, akik használt autókat tudnak szállítani Romániában történő viszonteladásra. További információt kérek >>>


Portugál vállalat forgalmazóként kíván fellépni, és partnereket keres a zöld hidrogén előállítására szolgáló berendezések kereskedelmi képviseletéhez. További információt kérek >>>

A teljes adatbázis itt érhető el, angol nyelven. Nem találja, amit keres, vagy be akar kerülni az adatbázisba? Írjon e-mailt munkatársainknak:


Farmaforum 2023 – online nemzetközi üzletember találkozó –
2023. szeptember 21., hibrid (Madrid/online)
Az Enterprise Europe Network nemzetközi vállalkozásfejlesztési hálózat társszervezésével megvalósuló rendezvény fő célja, hogy találkozási lehetőséget biztosítson az élettudományok területén aktívan tevékenykedő vállalatok, kutatóintézetek, egyetemek és egyéb szervezetek számára: gyógyszeripar, biopharma, kozmetika és labortechnológia területén.

RENDEZVÉNYEK


Mohu és EPR tájékoztató
augusztus 17. 15:00 – 17:00
Az MKIK a MOHU Zrt.-vel közösen ismét online tájékoztató rendezvényt szervez 2023. augusztus 17-én (csütörtök) 15:00-kor a hulladékbirtokosoknak a kötelező regisztrációról, illetve a Kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) rendszerről.

Expo Ferroviaria – vasúti technológiák és rendszerek nemzetközi kiállítása
október 3. – október 5.
Az EXPO Ferroviaria kiállítás a vasúti technológiák és rendszerek nemzetközi kiállítása, amelyet 2023-ban 11. alkalommal rendeznek meg Milánóban. A rendezvény egyedülálló lehetőséget kínál a vasúti szektor összes szereplőjének B2B tárgyalásokra, valamint az aktuális trendek és technológiák megismerésére.

Biotech Cluster/SME Matchmaking Mission to Japan
október 10. – október 13.
A missziót a „Bio Japan Expo” mellé szervezik, személyes jelenléttel. Egy nappal a vásár előtt, október 11-én a résztvevők részt vehetnek egy partneri rendezvényen, az „Európai Biotech és Pharma Partnering Conference” elnevezésű rendezvényen, amely Oszakában kerül megrendezésre, és amelynek során előre egyeztetett B2B találkozókat szerveznek a Kansai régió vállalatai számára.

DronItaly – polgári és professzionális használatra szánt drónok rendezvénye
október 11. – október 13.
A polgári és professzionális használatra szánt drónokhoz kapcsolódó esemény bemutatja az ágazat fejlesztéseit, innovációt, valamint az aktuális szabályozási kérdéseket. A Dronitaly esemény lehetőséget nyújt az ágazatban működő vállalatok, egyesületek és szakmai szervek találkozására, az aktuális témák megvitatására, valamint B2B és workshopok szervezésére.

HOST – vendéglátóipari szakkiállítás
október 13. – október 17.
A kétévente megrendezésre kerülő rendezvényen szinte minden vendéglátóipari termék (alapanyagok, konyhai gépek, feldolgozó ipari berendezések, automaták, asztalok, étkészletek, stb.) megtalálható, a következő szektoroknak szentelt pavilonokban: vendéglátás, pizza és tészta, kávé és tea, automaták, fagylalt, cukrászat, berendezés, díszítés.

FIERACAVALLI – a lovas szektor kiemelkedő nemzetközi referenciaeseménye
november 9. – november 12.
A lovas szektor kiemelkedő nemzetközi referenciaeseménye, amelyet idén 125. alkalommal rendeznek meg. Az esemény egyszerre köti össze a lovas sportot, a turizmust és nyújt kitűnő alkalmat üzleti kapcsolatok kialakítására, megerősítésére.


Változások a szakképzésben konferencia
augusztus 24. 8:30 – 12:30
Kamaránk “Változások a Szakképzésben” címmel konferenciát szervez, melynek fő témái a jogszabályi változások és a szakirányú oktatás pénzügyi és munkaügyi kérdései lesznek.

EIT Connect & Experience 2023 bootcamp
október 7. – október 12.
A Connect & Experience egy olyan bootcamp, amely európai ökoszisztéma-vezetőket hoz össze, lehetőséget kínálva nekik, hogy csatlakozzanak a hasonlóan gondolkodó kollégák exkluzív közösségéhez, és elsajátítsák a legjobb gyakorlatokat Izraelből és a világból.

ELECTROSUB – konferencia és kiállítás az Ipar 4.0 jegyében
október 11. – október 12.
Az október 11-12-én zajló ELECTROSUB Konferencia és Kiállítás az Ipar4.0-hoz köthető innovatív technológiák koncentrált szakmai és üzleti fóruma. Frissített profillal idén immár 4. alkalommal kerül megrendezésre. A kamara önkéntes tagjai számára pedig kedvezményes részvételi feltételeket biztosítunk. Az idei program fókuszterületei: elektronika, elektrotechnika, digitalizáció, AI, IoT, robottechnika, automatizáció.

H2O – nemzetközi vízügyi szakkiállítás
október 11. – október 13.
A H2O több mint 30 éve az olasz és nemzetközi vízipar egyik fontos eseménye. A kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi vízügyi kiállítás lehetővé teszi az intézmények, egyesületek és cégek közötti kapcsolatok és partnerségek kialakítását és erősítését, az esemény fontos találkozási pont az ágazatban. Az idei kiállítás főbb témái többek között a víz kinyerése, a csatornázás, víztárolás, öntözés, valamint mindezen folyamatok automatizálása.

Advanced Therapies Summit 2023 – hibrid B2B
október 16. – október 20.
Partnert keres innováció megvalósításához? Tanácsra van szüksége a piacbővítéshez? Ön egy egészségügyi szolgáltató, aki a legjobb gyakorlatokat vizsgálja? Bármi legyen is a célja, az Advanced Therapies Summit-on megtalálhatja a megfelelő partnert, akivel a konferencia alatt személyes találkozót tarthat, vagy online tárgyalhat a konferencia hetében.

SICUREZZA – biztonságtechnikai és tűzvédelmi szakkiállítás
november 15. – november 17.
A Sicurezza biztonsági és tűzvédelmi szakkiállítás fő témái az idei évben, a digitalizáció, az integrált rendszerek, valamint az egyéni megoldások. Az eseményen a tavalyi évben 250 kiállító, valamint közel 70 országból több min 20 ezer látogató vett részt.
További rendezvények
Üzleti partnerközvetítés ·
Széchenyi kártya ·
Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak ·
Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas