Pályaorientációs kamarai eredmények 2023-ban

Közel 7.000 gyermek és szülő vett részt 2023-ban valamilyen kamarai pályaorientációs programon. A baranyai 113 általános iskolából 105 iskolában jártunk, személyesen találkoztunk a gyerekekkel. A 21 gimnázium közül 19 kérte a pályaorientációs előadásainkat. 10 éve tartó kitartó munka eredményeként, már az általános iskolák és a középiskolák is tudják, ha pályaválasztás, akkor iparkamara.

A 2023-as év nagy lendülettel, tervekkel és feladatokkal indult. A pályaorientációban a tavasz, a hagyományokra épülő szakmaismereti versenyek időszaka, amelyeken idén újból csavartunk egyet és izgalmas változásokat hoztunk bele. 2023-ban 13. alkalommal szerveztük meg a gépipari (Gép-ésszel) versenyt, ahol egy pneumatikus targoncát kellett otthoni, iskolai körülmények között megépítenie a csapattagoknak.  Szuper érzés, hogy 13 éve a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter tagjai mögöttünk állnak ebben a versenyben. Hetedik alkalommal hirdettük meg az elektronikai, elektrotechnikai szakmaismereti versenyt (Villany-ász), ahol egy napelemes körhintát kellett építenie a versenyzőknek. Az Építőipari Technológiai Klaszterrel együttműködve, az építőipari szakmaismereti versenyt (Épít-Ésszel) ötödik alkalommal hirdettük már meg és továbbra is nagy népszerűségnek örvendett a baranyai általános iskolák diákjai között, hiszen egy kis építményt, házikót, terepasztalt kellett benyújtani pályamunkaként. A járműipari versenyünkre az AutóMániára idén nagyon sok csapat jelentkezett. A Baranyai Gasztronómiai Klaszterrel közösen indított Ide-süss turizmus-vendéglátás versenyünk idén is a legnépszerűbb versenynek bizonyult.

A versenyek célja az ágazatok, a szakterületek megismertetése a pályaválasztás előtt álló diákokkal. Annyira megnövekedett a népszerűsége a versenyeknek, hogy 2023-ben minden idők legnépszerűbb pályaorientációs versenyeit zártuk közel 630 Baranya vármegyei általános iskolás indult a versenyen, 210 csapatban. Híre ment a pedagógusok és a szülők között, hogy ebben a versenyben játszva tapasztal a gyerek. Alapanyagokhoz jut, megfoghatja, elhajlíthatja, feldarabolhatja, ütheti. Ezeknek a versenyeknek a középpontjában a személyes tapasztalás, a gyakorlati, interaktív feladatok, az alapanyagok megismerése és a saját kompetenciák feltérképezése áll.

A versenyek összefoglalóját ITT, a versenyek önálló beszámolóját az alábbi cikkekben elolvashatja:

Gép-ésszel verseny

Villany-Ász verseny

AutóMánia verseny

Épít-ésszel verseny

Ide-süss! verseny

Az iskolai évzárók után már indultak is a pályaválasztási táboraink 2 turnusban. A cég és üzemlátogatások mellett többféle foglalkozásokon is részt vettek a táborozók, melynek segítségével, saját élményeken keresztül igazán közel kerültek az adott szakmához, hivatáshoz. Szuper jó baranyai cégeknél voltunk, az igazság az, hogy mi felnőttek is jól érezzük magunkat. A cégeknél töltött napjainkról élménybeszámolót ITT tudják elolvasni.

Ősz a pályaválasztási programok időszaka. Osztályfőnöki órák, önismereti foglalkozások, cég-és üzemlátogatások, rendezvények. Közel 7000 gyermek vett részt 2023-ban valamilyen kamarai pályaorientációs programon. A baranyai 113 általános iskolából 105 iskolában jártunk, személyesen találkoztunk a gyerekekkel. A 21 gimnázium közül 19 kérte a pályaorientációs előadásainkat. 10 éve tartó kitartó munka eredményeként, már az általános iskolák és a középiskolák is tudják, ha pályaválasztás, akkor iparkamara.

Osztályfőnöki óráink interaktívak, rengeteg információt viszünk a gyerekeknek szakmákról, hivatásokról. Korosztálynak megfelelő, külön tematikánk van a felső tagozat minden évfolyamára. Az offline és online szolgáltatásainkról ITT tájékozódhat.

259 alkalommal tartottunk osztályfőnöki és önismereti órát, több, mint 4600 gyereknek.

Az egész megyében 45 szülői értekezleteken kereken 900 szülőnek mutattuk meg a középiskolai továbbtanulási utakat. Beszéltünk a szakmákról, iskolatípusokról, munkaerő piacról és a kamaszkorról.

A pályaorientációs szakmai munka igazi elismerése, amikor valaki egyéni tanácsot kér. Bízik a szakértelmünkben, megossza velünk a félelmeit, kétségeit. Igazán büszkén írjuk le, hogy idén a tavalyi évhez képest még többen (itt is kerek a szám: 100) jöttek el hozzánk, segítettünk pályát választani, felnőtt életet újra tervezni. Növekszik az érettségi előtt álló középiskolás fiatalok száma a tanácsadásainkon. Velük nagyon jó érzés beszélgetni (erőt is nyerünk belőlük), nem ül mellettük a szülő, megosztják velünk a „fiatal felnőtt gondolataikat”, terveiket.  Egyéni tanácsadásra ITT tud időpontot kérni.

A pályaválasztási döntésfolyamat egyik kiemelkedően fontos állomása a cég,- és üzemlátogatás, hiszen egy ilyen rendezvényen szerzett tapasztalat jelentősen hozzájárul helyes út megtalálásához.  Nem győzzük ismételni, hogy a cégek jelenléte elengedhetetlen ebben a komplex feladatban.

Az üzemlátogatás során a cégnél dolgozó szakemberek, cégvezetők megismertetik a pályaválasztási döntés előtt álló gyerekekkel a szakmához kapcsolódó tevékenységeket, termelési folyamatokat, hitelesen tudják közvetíteni az adott szakma fontosságát a munkaerőpiacon.

Baranya megyében több, mint 20 példaértékű vállalat nyitotta meg kapuit az ősz folyamán, amelyek egyedi, különleges megoldásokat, digitalizációt, automatizált termelési folyamatokat, a jövő technológiájának alkalmazását mutatták be a gyerekeknek. A cégek termelés és működés közben vezették körbe a látogatókat, bebizonyítva azt, hogy képesek felvenni a versenyt a nemzetközi vetélytársaikkal szemben is. Az ősz folyamán bejárt cégek, gyárak lefedték a gazdaság teljes spektrumát, a gépgyártástól a villamosiparon át az építőipartól, mezőgazdaságtól a vendéglátásig.

Az elmúlt 9 év alatt több, mint 110 cég segítette pályaorientációs munkánkat üzemlátogatásokkal, céglátogatásokkal, interaktív foglalkozásokkal, szakmaismereti versenyekkel, iskolai pályaorientációs napok és témahetek, valamint nyári táborok sikeres megvalósításával. Baranya megyében 3 klaszter cégei (Baranyai Gasztronómiai Klaszter, Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter, Építőipari Technológiai Klaszter) és az alábbi vállalkozások támogatják a pályaorientációs munkát.

Agrokémia Sellye Zrt, Aquacut Kft, AutoCity Zrt, Aidita Kft, Axiál Kft, BAT Pécsi Dohánygyár Kft., Bader Industrie Kft., Bern Építő Zrt , B.G.W. Kft, Biomark2000 Kft, Bőközi Mini – Molnár Balázs e.v, Busóudvar Mohács, Büttner Kft, Cabero Kft, Capri Cukrászüzem, Charter Informatika, Corso Hotel, Dipolvill-96 Kft, Dovida Kft, Duna-Dráva Cement Kft., Dunavölgyi Alarm-Vill Kft, E.ON Zrt, Elefántos Étterem és Pizzéria – All’ Elefante Kft, Erla Sound & Light Bt, Faludi és Társa Kft, FORSZ Kft., FX Autóház, Gangel Benjámin Férfiszabóság, GLT Delta Kft, Günzer Pincészet, Halmai Autóház Kft., Harman Becker Kft., HIDROT Kft, Holcim Magyarország Kft, Honsa Kft, HVS-Bau Kft, IMG Építő Kft, Innoteq Kft, IRON-TECH Zrt., IT  HUB Pécs, Jaf-Holz Ungarn Kft, Jankó Faipari Kft, Kamu János e.v., Khoani Kft, Klotcz Kft., Knoch Bőrdíszműves Kft, Komlói Fűtermű, Kontakt Elektro Kft, Kőház Zrt, Körber Hungária Kft, Kresz&Fiedler Kft, KTCHN Deli&Gasztrostúdió, LAKICS Kft., Lemeztechnika Kft, Laterum Hotel, MAGNET Tartálygyártó Kft. , MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft., Magnus Aircraft Zrt, Manual Divat Kft, Matro Kft, Manifaktor Kft, Max-Blank Hungária Kft., Mar-Mul Fémipari Kft. , MÁV Zrt, MB-Bau Kft, Melio-Start Kft, Mevid Zrt, MCS Vágóhíd Zrt., Mischler Cakes, Mischler Cukrászda & Bisztró – MM-Catering Kft, Műhely-Sziget Kft, Nork Kft, Nyári-Terv Kft,  Nyitrai Csoport, O és R Kft, Organik Tojás Kft, Pannon Hőerőmű Zrt., Palatinus Hotel , Pappas Auto Magyarország Kft, PBGSZ Nonprofit Kft, Pécsi Sörfőzde Zrt, Peugeot Márkakereskedés – Autósziget Kft., Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft., Pécsi Gázautó Kft, Pécsi Sörfőzde Zrt, Penthe Autóház Kft., Pétáv Kft, Polgár Pincészet, Pécs Citi Studios, Puchner Birtok Bikal, Rák Antenna Kft, Renax Camion Kft, Reggeli – Király-Nappali Kft, Schneider Autóház, Selyemfestő Kert-Melegh Andrea, Soft Flow Hungary Kft., Seres Kft, Somapak Kft, Sprenger Möbel Kft., Spitzer Silo Pécs Kft, Strauss Metál Kft, Suzi-Car Kft, Szabó-Varga Autócentrum Kft., Szigetvári Autóház Kft. Szega Books Kft, Teleky Bistro, ROOM Bistro – Zoba Trend Kft, Teleky Catering – Zoba Trend Kft, Technopig Kft,  Terrán Tetőcserép Gyártó Kft, Tettye Forrásház Zrt, Thermál Hotel, Tóth Dánel tanműhelye – Pécs, Tracker Kft, Treszner Villamosipari Kft, TSP Design Kft, T-Survey Kft, T-Systems, Tüke-Busz Zrt, Uni System Bau Kft , Vörös Bau Kft, Webstar Csoport Kft, Yuva Kft, Ziehl-Abegg Kft, Z Elektronika Kft., Zsolnay Porcelánmanufaktúra.

Köszönjük a cégeknek, hogy a „nyitott kapuikkal” mögöttünk állnak a pályaorientációs munkánkban.

2024-ban folytatjuk. Fejlődünk, fejlesztünk, belevágunk, kipróbáljuk, bővítünk, megismételjük a jót, tanulunk a hibából, felelősséggel tartozunk már, mert nagyon sokan tudják, hogy ha pályaválasztás, akkor Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.