Szakmaismereti versenyek – munkaerő utánpótlás első lépése

14 éve hoztuk létre az első szakmaismereti versenyt, ami már akkor is nagy újdonságnak számított és ebben a formában azóta sincs hasonló verseny az országban. Láttuk, hogy az általános iskolások körében sikeres a program, szeretik a gyerekek, a pedagógusok és rövid időn belül a középiskolai beiskolázási számokon is megmutatkozott az eredménye. Felbátorodtunk a sikereken és más ágazatok felé is fordultunk. 10 évvel később, 2024-ben már 6 ágazatban: gépipar, elektronika-elektrotechnika, járműgyártás, építőipar, vendéglátás és turizmus ágazatban hirdetjük meg a versenyeket. A résztvevők száma meghaladta évenként a 600 főt, több, mint 200 csapatot kell egyszerre támogatni, motiválni, irányítani, segíteni.

A versenyek célja az ágazatok, a szakterületek megismertetése a pályaválasztás előtt álló diákokkal. A versenyek egyedülálló különlegessége abban van, hogy játszva tapasztal a gyerek. Nem elméleti tudást kérünk és várunk, hanem arra vagyunk kíváncsiak mennyire képes a gyerek a gyakorlati feladatban boldogulni. Alapanyagokhoz jut, meg kell fognia, el kell hajlítania, fel kell darabolnia. Közben mérnie, átszámolnia kell, át kell látnia az ok-okozati összefüggéseket. Ezeknek a versenyeknek a középpontjában a személyes tapasztalás, a gyakorlati, interaktív feladatok, az alapanyagok megismerése és a saját kompetenciák feltérképezése áll. Sok tényezőnek kell egyszerre működnie, hogy egy ilyen nagyságrendű és komplex program hatékonyan és zökkenőmentesen meg tudjon valósulni.

Az egyik (és állítjuk, hogy a legfontosabb) tényező a cég, a vállalkozás,

  • aki szakmai tapasztalatával, tudásával a háttérből irányítja a versenyt,
  • aki tudja, hogy ezek a gyerekek legkorábban 7 év múlva jelennek meg a munkaerőpiacon,
  • aki vállalja azt a küldetést, hogy egy olyan gyerekkel ismertesse meg az adott ágazatot, és az abban lévő szakmákat (legyen az közép, vagy felsőfokú), aki az internet és a digitalizált világba született bele (és 8 másodpercig képes egy dologra figyelni)
  • aki megérti, hogy hosszú idő múlva megtérülő üzleti érdeke aktívan részt venni a pályaorientációban

14 éve már, hogy egyfajta hálózatba szervezzük a pályaorientációért tenni akaró vállalkozásokat. Nagyon széles a pályaorientációs munkánk, csatlakozzon be a szakmaismereti versenybe mint:

  • pályamunkákat szakmailag elbíráló zsűritag,
  • döntőben a saját cégprofilját játékosan bemutató vállalkozás
  • a díjazott versenyzőknek ajándékot felajánló cég

Versenykiírásokról bővebben az ezen weboldalon olvashat