Üzemlátogatáson a PTE MIK mérnökhallgatói

A PTE MIK ,,Esettanulmányok” kurzusa átadja a hallgatóknak a mérnöki tapasztalatokat, az előadásokat és üzemlátogatásokat a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) tagvállalatainak képviselői tartják. A tanulók találkozhatnak a helyi vállalkozások szakembereivel, valamint közelről megismerkedhetnek a legújabb technológiákkal. A cél továbbra is az, hogy a hallgatók megismerjék a klasztertagokat, és meglássák bennük a potenciális munkalehetőséget.

Forgácsolt járműalkatrész gyártás a Matro Kft.-nél

A PTE Műszaki és Informatikai Kar hallgatói ellátogattak a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter tagjához, a Matro Kft.-hez. A dinamikusan fejlődő Matro Kft. több mint 30 éve gyárt forgácsolással előállított alkatrészeket a járműipar, gépgyártás részére. Gépipari termékei Európa összes személy- és haszongépjármű gyártójának termékeibe beépülnek. A vállalkozás 2020-ban 3500 m2 gyártóterülettel bővült, amely Pécsen a Déli Ipari Parkban található. A mérnökhallgatók az üzemben megtekintették a vonóhorogház anya, a vonóhorogtartó-ház és magasnyomású üzemanyag pumpatengely gyártási folyamatát.

 

Automata raktárrendszer a Körber Hungáriánál

A látogatás a Körber pécsi gyárában a legújabb nagyberuházásról, az automata raktárrendszerről szólt. Ez az automata rendszer robotok által mozgatott, egymásra pakolt dobozokban tárolja az egyes tételeket. Elődjénél sokkal hatékonyabban használja ki a rendelkezésre álló teret, gyorsabb a be- és kitárolás és kevesebb a hiba. Érezhetően javult a kikészítések, vagyis a termelési terület munkahelyeihez szállított szerszámok és alapanyagok minősége. A technológiaváltás elkerülhetetlen volt: a Körber Hungáriában évente több mint 60 ezer különféle alkatrészt használnak, amelyekből a gyógyszeripartól a logisztikáig számos iparágnak készítenek világszínvonalú gyártóberendezéseket.