Üzemlátogatáson a PTE MIK mérnökhallgatói

A PTE MIK ,,Esettanulmányok” kurzusa átadja a hallgatóknak a mérnöki tapasztalatokat, az előadásokat és üzemlátogatásokat a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) tagvállalatainak képviselői tartják. A tanulók találkozhatnak a helyi vállalkozások szakembereivel, valamint közelről megismerkedhetnek a legújabb technológiákkal. A cél továbbra is az, hogy a hallgatók megismerjék a klasztertagokat, és meglássák bennük a potenciális munkalehetőséget.

Bővebben…

A hosszú távú gondolkodás a feltétele a talpon maradásnak

Újra mestereket avattak Pécsett. A kamara Zsolnay termében vehették át mesterleveleiket ünnepélyes keretek között, családtagjaik körében a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett mestervizsgát sikeresen letett kozmetikusok, autószerelők, valamint a szobafestő, mázoló és tápétázók.

– Az elmúlt csaknem két évben a világgazdaság is teljesen átalakult a pandémia hatására, szinte minden az online térbe került át, a kétkezi munka becsülete kezd megszűnni. A mesterek sokat tehetnek e kedvezőtlen folyamat megfordításáért. Magam, mint végzett közgazdász kerültem a kamara jelenlegi épületébe, amelyben akkor a Pécsi Kesztyűgyár működött. Ahhoz, hogy minél jobban tudjam végezni a rám bízott feladatot, kitanultam a kesztyűszabászatot – mondta köszöntőjében dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

– A pandémia miatt nagyon sok bizonytalanság övezte a mestervizsgát – hangsúlyozta ünnepi beszédében Várszegi Gyula, a kamara szakképzésért felelős alelnöke. – Nemcsak a felkészítő tanfolyamok megszervezőinek, előadóinak, de maguknak a mesterjelölteknek is nagy kihívás volt az eltelt fél év. A mesterlevél megszerzése mindig is jelentős energiát, befektetést jelentett nemcsak azoktól, akik vállalkoztak rá, de a családtagjaiknak is. Az eltelt félév során számos új ismerettel bővült a szakemberek tudása, ugyanis megújult a mestervizsgára felkészítő tanfolyamok tananyaga, kibővült, többek között a szakképzésben az utóbbi egy években bekövetkezett változásokkal, az új duális képzési rendszerhez kapcsolódó elemekkel.

Szólt arról is, a mestervizsgára jelentkezettek közül mindannyian megértették a jövő szavát, hogy a jelenlegi helyzetből a kilábalást a hosszú távú gondolkodás jelenti. A mesterlevéllel egy hátizsákot is kapott a tulajdonosa a feladatok egész sorával, amelyek között ott szerepel, hogy a tudását továbbadja, részt vállal a tanulóképzésben, valamint az is, hogy mindig minőségi munka kerül ki a keze alól.

– Húsz éve avatok mestereket, minden esztendőben, igyekszem felhívni a figyelmet azokra a kihívásokra, amelyekkel folyamatosan szembe kell nézniük. Jelenleg a legnagyobb problémát az jelenti, hogy egyre nagyobb a hiány a jól képzett, minőségi munkát végző szakemberekből. Az utánpótlás kinevelésének fontos eszköze a tanulóképzés, amelyben a mesterek kiemelt szerepet játszanak. Jelenleg farkas-törvények uralkodnak a piacon, ilyen körülmények között kell talpon maradni, s csak az lesz erre képes hosszú távon, aki magas színvonalon végzi a munkáját, folyamatosan képezi magát, megismerkedik a legújabb eljárásokkal, fejleszti a vállalkozását – adott hangot véleményének.

– A nővérem fodrász-mester, s már gyerekkorunkban, amikor én négy éves lehettem, azt mondta, hogy majd közösen nyitunk egy szépségszalont, ahol én leszek a kozmetikus. A jövendölése beteljesedett – mondja nevetve Bán Klaudia kozmetikus-mester. – Amióta végeztem, együtt dolgozunk, ahogy ő is, magam is nagyon fontosnak tartom, hogy folyamatosan fejlődjek, képezzem magam. Az eltelt években sok szakmai tanfolyamot elvégeztem, ugyanis ez a szakma is, mint az összes többi, folyamatosan fejlődik, aki nem követi a változásokat, az lemarad. A mesterlevél megszerzésére is ennek jegyében vállalkoztam, valamint azért is, mert szeretnék a jövőben tanulókkal is foglalkozni.

Mint elmondta, nagyon sokat kapott a mestervizsgára történő felkészítés során, olyan új eljárásokkal is megismerkedhetett, amelyeket eddig nem alkalmazott, ugyanis az ő specialitása az arckezelés. A savas-hámlasztó eljárást ma már ő is alkalmazza. A mestervizsgára történő felkészülés során pedig egy összetartó csapat alakult ki, barátságok szövődtek, ami segítette őket a nehézségek leküzdésében. Folyamatosan támogatták egymást, hogy mindenki sikerrel vegye az akadályokat.

– Ez volt az első mestervizsga, amit az új rendszer szerint bonyolítottunk le – mondja Dörnyei Klaudia Nikolett a kozmetikus mestervizsga-bizottság elnöke. – Az országos kamara felkérésére én is részt vettem a vizsgarendszer kidolgozásában, amelyben már olyan elemeket is beépítettünk, mint például az informatika. A prezentációkat ennek jegyében már számítógépen kellett elkészíteniük a mesterjelölteknek, az egyes kezeléseket öt lépésben fotók és hozzátartozó szöveges magyarázat kíséretében kellett bemutatniuk. Mindannyian jól vették az akadályokat, kivétel nélkül felkészültek voltak, magas színvonalú szakmai tudásról tettek tanúbizonyságot.

Az avatóról készült képeket ide kattintva tekintheti meg