A Körber megbecsült szereplője a régiónak

A pécsi székhelyű Körber Hungária Kft. több mint ezer magasan képzett munkavállalójával széles körű szolgáltatásokat nyújt a berendezés- és gépgyártás területén: a konstrukciótól a forgácsoláson, a lemezmegmunkáláson, a szerkezeti egységek és gépek összeszerelésén keresztül egészen a komplett gépek és berendezések fejlesztéséig. A cég a Körber konszern meghatározó üzemévé nőtte ki magát. A Körber Hungária elkötelezett amellett, hogy a régiós gazdaságban betöltött súlyát használva pozitív hatással legyen a kisebb hazai cégek fejlődésére és ezzel együtt a vármegye, valamint Pécs foglalkoztatására is. Gazdasági súlyát felhasználva aktív tagja a térség infrastrukturális fejlesztéséért küzdő térségi lobbinak. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Angster József-díjjal ismerte el a Körber Hungária Kft. munkáját.

Inotai István és Zalay Buda ügyvezetők

– Pécs és a Körber Hungária kapcsolatának egyik legfontosabb pillére a CSR-programunk, aminek keretében munkavállalóink számos alkalommal végeznek a szűkebb környezetük javára önkéntes munkát. Ők maguk találják meg, hogy éppen egy játszótér, egy óvoda vagy egy horgásztó megszépítésében, felújításában közreműködnének a szabadidejükben; egy évben mintegy 20–30 ilyen projektet támogat vállalatunk – kezdi a város és a vállalat együttműködésének bemutatását Zalay Buda ügyvezető igazgató. – A városra is jelentős hatással van a Pécsi Tudományegyetemmel kialakított kitűnő kapcsolatunk, ott is tekintélyes anyagi és emberi erőforrást mozgatunk, tavaly például az egyetem mind a tíz karával volt együttműködésünk. A várossal való kapcsolatunk harmadik aspektusaként pedig az adományozási programunkat említeném, amelynek keretein belül a kollégáink szavazatai alapján három nonprofit szervezet 1-1 millió forintos támogatásban részesül minden évben.

– Miért fontos a vállalatnak a működési környezete iránti felelősségvállalás?

– Hiszünk abban, hogy itt helyben, a pécsieknek kell segítséget adni, amiben egyfajta lokálpatriotizmus is van, és amit szívesen tesznek a kollégáink. Az anyavállalatunk stratégiájában szerepel a környezetre való odafigyelés, a fenntarthatóság, a szociális érzékenység, a családcentrikusság, ez a vállalatnak egyfajta identitása, amivel könnyű azonosulnunk. E tevékenységünkkel nem mellesleg olyan vállalatképet építünk magunkról, amivel hitelessé, önazonossá válunk, ez pedig mind a munkaerő-toborzásban, mind a vállalat megítélésében előnyünkre válik.

– A Körber hat a régió gazdaságára, és nyilvánvalóan a helyi vállalkozások működésére is.

– Igen, a multinacionális vállalatoknál sokszor olyan dolgok létrehozására is rendelkezésre áll erőforrás, ami a kkv-knál nehezebben érhető el. Például a Covid alatt rengeteget foglalkoztunk egy protokoll kialakításával, ami segített a beléptetés, a maszkkezelés, a kontaktkutatás, a vakcinák beszerzése, a dolgozói oltás folyamatainak kezelésében. Ezt az írásos anyagot megosztottam a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszterrel, amit a tagvállalatok vezetői nagyon könnyen tudtak implementálni a saját cégükre, a saját folyamataikra. Egy másik jó példa az együttműködésre, hogy vannak olyan igényeink, amelyekre egyszerűen nem jut erőforrás egy ekkora szervezetben, ekkor könnyen találunk kapacitást valamelyik partnercégnél. A Körber szívesen lobbizik olyan témákban, amely a mi előnyünkre is válik. A közelmúltban volt egy egyedi kormánydöntés által támogatott projektünk, a program zárásaként itt járt Szijjártó Péter külgazdasági miniszter, akivel egy szűk körű beszélgetésben a régió gazdasági ügyeit is megvitattuk. Itt hoztuk szóba, hogy a Dél-Dunántúlnak nagyon nagy szüksége lenne a pécs-pogányi repülőtér működésére. A felvetésünk meghallgatásra talált, összeért a városvezetés terveivel is, ennek a lobbitevékenységnek is a következménye, hogy elindulnak a charterjáratok. Ez mindannyiunk számára siker.

Egyébként több helyen is számítanak a véleményünkre. Például a PTE felügyelőbizottságának tagjaként közvetlen párbeszédet folytathatok a kurátorokkal, a megyei önkormányzat is partnerként tekint ránk, mint ahogy a pécsi városházával is rendszeresen egyeztetünk. Ebből is érezzük, hogy a Körber megbecsült szereplője ennek a régiónak.

– A most kapott elismerésnek milyen értéke van az üzleti életben vagy a vállalat megítélésében?

– Büszkék vagyunk rá, magam is azt gondolom, hogy komoly elismerés elnyerni a Pécs Gazdaságáért Díjat, amit már nem először ítéltek meg vállalatunknak. Az oklevél kikerül egy „dicsőségfalra” a többi elismerés közé, és az anyacég vezetése is örömmel fogadja, rengeteg pozitív visszajelzést kapunk az ügyben. Egy ilyen visszajelzés a munkáltatói márkánkat is építi, azt mutatja a külvilág felé, hogy a Körber egy remek munkahely, érdemes idejönni dolgozni.

K.T.