Forogjon az a film! – Forgassuk fel Pécset!

Nem kisebb célt tűzött ki maga elé a külföldi producer pályafutás után 2015-ben hazaköltöző Deák Zoltán, minthogy a helyben még meglévő filmes kapacitásokra, tudásra és kapcsolatrendszerre építve újra legyen Pécsett készülő film, melyet nemzetközi piacon is értékesíteni lehet. Egy helyi filmgyártó vállalkozásnál kezdett dolgozni Pécs közelében. Új gyártási lehetőségeket és partnerségeket keresett, ezért felvette a kapcsolatot az Enterprise Europe Network (EEN) Dél-dunántúli kamarai irodájával, ahol kiemelten foglalkoznak a kreatív ipari vállalkozások nemzetközi partnerségeinek kialakításával, működtetésével.

Az EEN pécsi irodájának a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara ad otthont, mely tagja az ország egyetlen Kreatív Ipari Klaszterének és az EEN Kreatív Ipari Ágazati Csoportjának egyaránt. Mint ilyen, a kreatív vállalkozói közösség minden szolgáltatását és partneri eseményét népszerűsíti. Ezek egyike volt a 2018-as Udinei Távol-keleti Filmfesztiválon a filmekben történő termékelhelyezésről szóló B2B rendezvény – az EEN udinei irodájának társszervezésében. Zoltán regisztrált a b2b-re, részt vett konferencián és több üzleti partneri megbeszélést folytatott. Ezután hamarosan saját céget hozott létre, mely filmgyártással és filmes utómunkákkal foglalkozik. A kezdéshez ismét a pécsi EEN iroda segítségét kérte annak érdekében, hogy az első, teljes egészében Pécsett forgatandó filmhez újra összehozza az érintettet és lehetséges együttműködő partnert. Kihasználva a DesignPécs rendezvénysorozat lehetőségét, amelyet minden évben azért szerveznek, hogy a kreatív iparágak jelenlétét hangsúlyozzák a régióban, filmes kerekasztalt szervezett az EEN iroda.

A “Zöld út a vörös szőnyegig” – Filmes kerekasztal – DesignPécs2022 rendezvényre meghívták mindazokat, akiket érdekel a helyi filmgyártás folyamatának bármely pontján való részvétel, és két brit forgalmazó cég is csatlakozott online a beszélgetéshez. Egy (újra)induló iparág számára nagyon fontos, hogy minden szinten megfeleljen a kor fenntarthatósági követelményeinek, ezért a workshopot a következő témák köré szervezték:

  • Hogyan járulna hozzá a filmipar újjáélesztése Pécs megújult, dinamikus, zöld és vibráló arculatához?
  • Hogyan segítené a helyi vállalkozókat, szállodákat és éttermeket?
  • Hogyan lehetne a fenntarthatósági trendeket/követelményeket megvalósítani a pécsi filmiparban?
  • Milyen pozitív hatása lenne ennek a hirtelen jött tudatosságnak a régió nemzetközi turizmusára?

Eredmények:

A filmes kerekasztal óta Zoltán egy brit befektető részvételével filmes utómunkákra szakosodott céget alapított, és elkészítette első, helyi vállalkozások széles körű részvételével forgatott filmjét – egy karácsonyi romkomot, angol nyelven, világforgalmazásra. A film jogainak értékesítése folyamatban van, időközben megkezdődtek a tárgyalások a következő filmről.