Megalakult a Vállalkozói Innovációs Tanács

Herbály Istvánnal beszélgettünk.

– István, milyen funkcióban találkozunk most?

– Jó a kérdés, hiszen az elmúlt időszakban „több sapkám” is lett, de ezek összefüggenek. 2016 óta vagyok a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Bizottságának az elnöke. A PBKIK delegáltjaként 2018-tól a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kutatásfejlesztési és Innovációs Kollégiumának társelnöki, 2019 óta az elnöki tisztségét is betöltöm. A mostani témához inkább ez utóbbi kapcsolódik.

– Megalakult tehát a Vállalkozói Innovációs Tanács. Ki hozta létre és miért?

– A Kulturális és Innovációs Minisztérium és az országos kamara, az MKIK között van egy stratégiai partnerségi megállapodás. Ennek egyik eleme volt a tanács létrehozása. Június 12-én ennek megalakulására került sor.

– Lehet, hogy kellemetlen lesz a kérdés, de szükség van még egy tanácsra?

– Határozott véleményem, hogy igen. Nagyon fontos ugyanis a stratégiai dokumentumok készítése, mert kijelölik a célokat. De ezeket meg kell tölteni élettel, meg kell valósítani. Nagyon fontos az állami struktúrák létrehozása is, mert ezek segítik a célok megvalósulását. De e struktúrákat el kell látni munícióval, segíteni kell, mégpedig azért, hogy a valós gazdasági szükségletek kielégítése is megtörténjen. Ezt a szerepet látja el a Vállalkozói Innovációs Tanács. Így lesz működőképes az ökoszisztéma.

– Mi történt június 12-én?

– Az alakulóülésen Kiss Ádám, az NKFIH elnöke bemutatta a Neumann János Programot, Bódis László a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatójaként a szervezet céljairól tartott előadást, és bemutatkoztak a Tanács tagjai, mindenki elmondta érintettségét.

Érdekesség, hogy Hankó Balázs miniszter úr a kinevezésekor még államtitkár volt, ám az ülésen már miniszterként jelent meg, illetve Bódis László úr pedig már államtitkárként (is) vett részt.

– Kikből áll a Tanács?

Gondosan összeállított a névsor. Az MKIK 3 tagot delegálhatott, a legmagasabb szinten: Pintér-Péntek Imre elnökségi tagként, Dunai Péter főtitkárként vesz részt, én pedig a Kutatásfejlesztési és Innovációs Kollégium elnökeként társelnöki megbízást kaptam. A tagok mind olyan szereplők, akik az innovációban tudnak és akarnak is tenni, képesek a megfelelő információkat jó helyre, egy irányba csatornázni.

– Mi következik?

– Szeptemberben lesz a következő ülés, addigra már egy programot akarunk letenni az asztalra. Egyelőre szándékosan homályosan fogalmazva – egyebek mellett – tartalmazza majd egy olyan innovációs–ötletminősítő „platform” létrehozását, mely segíti azon kisebb innovatív cégek forráshoz jutását, melyek a jelenlegi pályázati rendszerbe nem férnek bele. Tehát itt nem csak pályázati forrásról beszélünk, és nem csak startupokról. A cégek és a különböző forráslehetőségek, szereplők összegyűjtése és összekapcsolása is cél. Komplett javaslat tehát őszre várható.

– Gratulálunk az új pozícióhoz, és jó munkát kívánunk!

– Köszönöm! Lehetőségként élem meg, de nem elsősorban a magam számára: általam a baranyai vállalkozások, illetve a vidék van képviselve társelnöki szinten.

Cs.G.

Elnök: Hankó Balázs – Kulturális és Innovációs Minisztérium, miniszter

Társelnök: Herbály István – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kutatásfejlesztési és Innovációs Kollégium, elnök

Tagok:

 • Kiss Ádám – Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, elnök
 • Farkas Szabolcs – Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, elnök
 • Bódis László – Nemzeti Innovációs Ügynökség, vezérigazgató
 • Pintér-Péntek Imre – Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, elnök
 • Dunai Péter – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, főtitkár
 • Jakab Roland – HUN-REN, vezérigazgató
 • Szabó Gábor – Magyar Innovációs Szövetség, elnök
 • Joó István – Nemzeti Befektetési Ügynökség, vezérigazgató
 • Katona Bence – Nemzeti Tőkeholding Zrt., elnök-vezérigazgató
 • Perlusz László – Vállalkozók Országos Szövetsége, főtitkár
 • Glósz Andrea – Joint Venture Szövetség, elnökségi tag
 • Vinnai Balázs – IVSZ Digitális Vállalkozások Szövetsége, elnök