A digitális kultúra jelene és jövője

A kamara Információtechnológiai és Innovációs Bizottsága összevont ülést tartott 2018. november 22-én, melynek témája a műszaki arculati kampány és a digitális kultúra voltak.

A kamara novemberben elindította a #ajelenajövőd kampányát, melynek célja, hogy a város és a megye műszaki arculatát tudatosítsa a fiatal munkavállalókban, illetve a pályaválasztás előtt állók számára bemutassa, hogy milyen szakmákat érdemes választani, melyekkel könnyen elhelyezkedhetnek a helyi innovatív vállalkozásoknál. A városban több ponton kihelyezésre kerültek a vállalkozások plakátjai és a elindult egy Facebook oldal is. Az Innovációs és az Információtechnológiai Bizottság vállalkozói is megjelennek a kampányban.

A kamara konkrét kutatásokkal is szeretné megtámogatni a kampány céljait, ezért örömmel fogadták a bizottsági tagok Dr. Czibor Andreát, aki a PTE-BTK Pszichológiai Intézetétől érkezett és felvázolta, milyen kutatásokkal tudnák segíteni a helyi vállalkozásokat a munkaerő-felvétel és munkaerő-utánpótlással kapcsolatosan. A jelenlévő tagok támogatták az ötletet és aktívan részt kívánnak venni a kutatásban, melynek eredményei bemutatásra és felhasználásra kerülnek majd.

Az ülés második részében Dr. Rab Árpád, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusának A digitális kultúra jelene és jövője című előadását hallgatták meg, mely olyan témákat feszegetett, mint, hogy az ember le tudja e követni a jelenleg zajló technológiai innovációkat, vagy hogy kell e félni a digitalizációtól és a mesterséges intelligenciától.

Az alábbi videó ízelítőt az az előadásból:

IVSZ által szervezett 2018-as MENTA konferencia