Alternatív finanszírozás a kreatív iparban

Van úgy, hogy valakik – megismerve vállalkozói tervünket, sokszor csak álmunkat – velünk szeretnének tovább álmodni. És van úgy, hogy ezért hajlandóak pénzt és némi reklámot is felajánlani a megvalósításhoz. Ennek intézményesült módja az úgynevezett Crowdfunding (Közösségi finanszírozás), mely nemzetközi szinten igen komoly tradíciókkal rendelkezik és jellegéből adódóan a kreatívipari projektek finanszírozására nagyon hatékony eszköznek bizonyult.

Ez volt a fő témája annak a nemzetközi Kreatívipari Szektorcsoport találkozónak Düsseldorfban, melyen 16 ország 29 képviselője között részt vett az Enterprise Europe Network nemzetközi vállalkozásfejlesztési hálózata pécsi irodájának munkatársa is. A konkrét finanszírozási eseteket maguk a német vállalkozók és az egyik londoni székhelyű crowdfunding iroda vezetője mutatta be. Profiljaikat a cikk alján olvashatják és további oktatási anyag is elérhető az EEN pécsi irodájában.

Az ülés során mindenki bemutatta azokat a nyilvános adatbázisban is elérhető kreatív ipari üzleti együttműködési profiljait, melyekre partnert keresnek az ügyfelei. Az adatbázist itt érhetik el az érdeklődők, melyben angol nyelvű kulcsszavakkal tudnak keresni: https://een.ec.europa.eu/partners/

Az itt résztvevők 2018-ban Pécsett üléseztek az Open4Business nemzetközi üzletember találkozó alkalmával melynek megszervezésére idén is számíthatnak október 3-4-én a DesignPécs rendezvénysorozattal egy időben.

aconno NRW

AIXCiting_SleepX

FoxBase_

Digital Product Selector_EEN

Holocafe Pitch