Az automatizáció nyomában jártunk – avagy a robotika térhódítása a pályaorientációban

Az versenyek szervezésekor sokféle kérdés felmerült, sokat ötleteltünk, változtattunk, vitáztunk, egy dologban azonban azonnal dűlőre jutottunk: robottechnológiát látniuk kell a gyerekeknek a valódi gazdasági környezetben is. Mindig beszélünk az Ipar 4.0-ról, filmet nézünk róla, iskolákban végre vannak már robotika szakkörök, de amikor egy 4 méter magas robotkar kinyúlik és parancsra dolgozni kezd, az egyszerűen lélegzet elállító…

AutóMánia versenyünk jutalom utazása az ország egyik legnagyobb autógyárába, a győri Audi Hungária Zrt -be vezetett. Lenyűgöztek bennünket a gyár elképesztő méretei, a mozgásban lévő robotkarok százai, a precizitás, a környezettudatosság, a plafonig érő konténerek tele motorokkal, karosszéria elemekkel. A legnagyobb biztonságban sétáltunk a működő gépek, dolgozó emberek között, záporoztak az idegenvezetőnek feltett kérdések és a hazaút sem néma csöndben telt. Érdemes volt ilyen sokat utazni. Fényképet nem készíthettünk, de nem hiszem, hogy a látottakat el fogjuk valaha is felejteni.

A Gép-ésszel és a Villany-Ász versenyek esetében sem volt kérdés, hogy robotikát látniuk kell a döntősöknek. Győrig utaztunk velük is, egy olyan kiállító teret néztünk meg, ahol megerősítést és kézzel fogható visszaigazolást kaptak a gyerekek arról, hogy a robotok egyre inkább a mindennapjaink részei és láthattuk az előjeleit annak is, hogy az előttünk álló egy évtizedben még intenzívebben számíthatunk elterjedésükre. Ezért is nagyon fontos, hogy egyre többen megismerjék az ilyen típusú eszközök működési elvét, a robotika alapjait.

Másnap kipihenve a szombati ebéd előkészítésére elővettem a konyhai „robotgépem” (hoppá…. nekem is van robotom és már kinéztem Karácsonyra egy padlótisztító robotot is) összegeztem a fejemben a versenyeket és nem estem azért annyira kétségbe, mert a a verseny második fordulójában számtalan cégnél jártunk Baranya megyében, ahol találkoztunk az automatizációval. Jó volt látni, hogy a helyi vállalkozásoknál is vannak már robotkarok, amelyek részfeladatokat látnak el a termelésben. Láttunk például a Matro Kft-ben, a Kontakt Elektro Kft-nél, a Honsa Kft csarnokában, a Kresz Kresz & Fiedler Kft telephelyén, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft üzemében, és a Lafarge Cement Magyarország Kft-nél is.

Pályaorientációs tanácsadóként fontosnak tartom, hogy a jelen diákjainak, egyben a jövő felhasználóinak valódi és pontos ismeretei legyenek erről a legújabb technológiáról – még akkor is, ha nem a mérnöki pályát választják.

Szentlőrinci Általános Iskola döntősei az AUDI gyár előtt