Baranya Gazdaságának Napja: a megye vállalkozásait ünnepelték

Baranya megye gazdaságának fejlődését szolgáló programokat indított a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, amelyek ugyanúgy megkívánják a térség vállalkozóinak közreműködését, mint az önkormányzatokét, az egyetemét vagy a politikai döntéshozókét. Már most is vannak jó gyakorlatok az együttműködésre, és számos olyan vállalkozás dolgozik a megyében, amely kiváló teljesítményével, innovációs tevékenységével hozzájárul Baranya gazdaságának fejlődéshez.

Erről is szó volt a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által 2019. június 5-én, Pécsett szervezett Baranya Gazdaságának Napján, amelyet hagyományosan június első szerdáján tartanak és amelynek fókuszában a megye gazdasági folyamatai, helyzete és a vállalkozások versenyképessége áll. A kamara rendezvényen a térség vállalkozásai mellett országgyűlési képviselők, polgármesterek, egyetemi vezetők, politikai döntéshozók is jelen voltak.

A pécsi gazdaságtörténet példamutató vállalkozói, a kerámiagyár-alapító Zsolnay Vilmos, a faipar, majd a szénbányászat kiemelkedő alakja, Jánosi Engel Adolf, a pezsgőgyáros Littke Lőrinc, illetve az orgonakészítő Angster József tanulságos életútjának felidézésével kezdte ünnepi köszöntőjét dr. Nagy Imre, a PTE professor emeritusa, Pécs díszpolgára. Mint kiemelte, mindegyik sikeres vállalkozó nagyon mélyről, nehéz körülmények közül indult, de életművük tanulsága a ma embere számára is üzenetet hordoz: nincs nehéz helyzet, a tehetség, a szorgalom mindennel képes megküzdeni, a kudarcból az okos ember jól is ki tud jönni. E példaként állított négy vállalkozót az is összeköti, hogy folyton képesek voltak a megújulásra, azaz nyitottak voltak az innovációra és amit tettek, azzal elsősorban nem maguknak, hanem a városuknak, a nemzetüknek akartak adni. Bármelyikük munkássága etalon lehet a ma vállalkozói számára, hogy miként hangolható össze a közérdek és a magánérdek – jelentette ki dr. Nagy Imre.

A megyék rangsorában gazdasági teljesítményét tekintve Baranya megye a 16., a régió a 2004-2017 közötti időszakban csak 2 százalékponttal került közelebb az unió átlagához, míg a Bánát, a Partium és a Felvidék 20 30 százalékpontot javított – ezt már dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondta köszöntőjében, de rögtön rátért arra, hogy a kamara milyen programokat indított a felzárkózás érdekében. A PTE-vel közösen dolgozta ki a vállalkozásokat érintő Ipar4.0 felmérést, programot indított a fiatal kutatók és innovátorok helyben tartására, illetve a megyei vállalkozások láthatóságának növelésére sikeres kampányt folytatott #jelenajövőd címmel. Bemutatta azokat az együttműködéseket, partnerségeket, rendezvényeket, kezdeményezéseket, amelyek mind a fejlődést szolgálják, csakúgy, mint a kamara abbéli lobbitevékenységét, amely a megyei céghálót köti össze a döntéshozókkal.

A V4 gazdaságfejlesztésről és gazdasági célokról, valamint a lengyel-magyar kereskedelmi együttműködésről tartott előadást őexc. Jerzy Snopek, Lengyelország nagykövete, aki a pécsi rendezvényen jelentette be, hogy alakulóban van a lengyel-magyar kereskedelmi kamara, ez pedig újabb lökést adhat a két ország gazdasági kapcsolatának. Mint mondta, a V4-ek Németország számára jelentősebb partner, mint Franciaország vagy Olaszország, ezért a négy közép-európai ország gazdasági, diplomáciai és politikai együttműködése a jövőben sem lesz elhanyagolható tényező. Lengyelország nagykövete bemutatta a magyar-lengyel kereskedelmi adatokat, amelyekből kiderül, hogy tavaly mintegy 10 milliárd euró értékben cseréltek gazdát a termékek és a szolgáltatások a két ország között. Jelentős a kohászati, vegyipari és az agrár-élelmiszeripari termékek kereskedelme.

Baranyában számos innovatív, magas hozzáadott értéket létrehozó vállalkozás működik, amelyek példaként szolgálhatnak más cégek számára. Ezek közül három mutatkozott be Baranya Gazdaságának Napján. A pécsváradi székhelyű, kutatással, gyógyszergyártással foglalkozó PannonPharma Kft. ügyvezetője, Pallos József a vállalkozás jelentős fejlesztéseiről tartott előadást. A PannonPharmánál kiemelkedő a K+F tevékenység, amelyhez gyakran vesznek igénybe pályázati lehetőségeket. Többek között mesterséges humánszövetek, szervek előállításával, biogyógyszerek készítésével is foglalkoznak, szoros együttműködésben a Pécsi Tudományegyetemmel, budakalászi gyógynövénykutató intézetükben pedig a hagyományos kínai orvosláshoz állítanak elő készítményeket.

Egy a 21. század technikáját alkalmazó fejlesztést mutatott be Herbály István, a pécsi RG Net Kft. ügyvezetője Mesterséges intelligencia a tetőcserépgyártásban című előadásában. A Közép-Európában több helyen is gyártóbázissal rendelkező Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. megbízásából olyan vizuális ellenőrző rendszert hoz létre a hardver- és szoftverfejlesztő vállalkozás, amely képes kiszűrni a hibás cserepeket a gyártás különböző fázisaiban. A hazánkban úttörőnek mondható konstrukcióban a mesterséges intelligencia is szerepet kap, az innovációs folyamat pedig már az ipar4.0 szellemében zajlik. Herbály István egyben a kamara Innovációs Bizottságának elnöke, mint mondta, a grémium stratégiájában meghatározták, hogy szorgalmazzák a nagyvállalatok és a kkv-k együttműködését, ennek jó példája lehet a Terrán és az RG Net közös projektje.

A siker záloga: körkörös gazdaság és fenntarthatóság – ezzel a címmel mutatta be az általa irányított vállalat, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. környezetvédelmi aspektusait Hoffmann Tamás ügyvezető. A Királyegyházán 21. századi technológiával működő cementgyár évente 40 ezer t lakossági hulladékot használ fel termeléséhez, emellett jelentős mennyiségű ipari, valamint közlekedési hulladékot hasznosít másodlagos tüzelőanyagként. Folyamatos fejlesztésekkel, beruházásokkal a jövőben csökkenteni kívánják az elektromos energia felhasználását, és keresik annak a lehetőségét, hogy miként tudják minél kisebb költséggel eljuttatni a felhasználókhoz a kész cementet. A gyár 8 éves működése alatt számos díjat – pl. a rangos Ingatlanfejlesztési Nívódíjat vagy a Baranya Megyei Környezetvédelmi Díjat – is kapott, ezek is azt bizonyítják, hogy 21. századi színvonalon, messzemenően a környezetvédelem szem előtt tartásával végzik munkájukat.

Baranya Gazdaságának Napján jubileumi okleveleket is átadott a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a 20, 25, 30 éve működő vállalkozások számára.

 

Szerző: Kiss Tünde