Innováció, naperőművek, barátságos környezet, támogató közeg

30 éve vezetni egy vállalkozást önmagában siker. De úgy irányítani egy több mint 2 milliárd forint éves árbevételű, 60 főt foglalkoztató cégcsoportot, hogy az folyamatosan fejlődjön, az elismerésre méltó teljesítmény. Idén ünnepli 30 éves évfordulóját az erősáramú, főleg villamos projektekkel, kereskedelemmel és mérnöki munkával, illetve reklámfelületek értékesítésével, egyedi reklámtárgyak készítésével foglalkozó pécsi székhelyű cégcsoport, így annak zászlóshajója a Techniq 2000 Kft., amely az utóbbi években a villamos szakterületen végzett klasszikus munkái mellett egyre nagyobb figyelmet fordít a K+F tevékenységre. Nagy László tulajdonos-ügyvezető beszélgetésünk alatt mindvégig a csapat jelentőségét hangsúlyozza, a vállalkozás sikerét ugyanis elsősorban a munkatársainak tulajdonítja.

– Az igényesség, az új technológiai megoldások iránti érdeklődés és a külföldi jó példák hazai megvalósítása mint sikertényező továbbra is jelen van a Techniq 2000 Kft. életében. Ám ahogy változik a környezet, úgy idomulunk hozzá mi is. Egyre nagyobb teret kapnak a mindennapokban a megújuló energiák, mi kisebb-nagyobb naperőműveket hozunk létre a tervezéstől a megvalósításig, a néhány tízestől az 500-as rendszerekig. Mára ez egy komoly üzletága lett a Techniq-nek – foglalja össze röviden Nagy László a vállalkozás működését. – Természetesen továbbvisszük azokat a tevékenységeket, amiket korábban kezdtünk, ezek azonban mindig új dolgokkal egészülnek ki: pl. a tokozott sínes áramellátásokkal foglalkozó istanbuli EAE gyár – amellyel 15-20 éve dolgozunk együtt – fejlesztései során jelentős figyelmet fordít szakembereink javaslataira. Az elmúlt 5 évben tovább erősítettük a romániai leányvállalatunkat, emellett komolyan elkezdtünk foglalkozni a K+F-fel, egy pályázat keretében dr. Nagy Ferenc neurológus professzorral és külső szakértőkkel közösen fejlesztünk egy sztrókdiagnosztikai műszert, ami reményeink szerint nagy lehetőséget ad a sztrók időben történő felismerésére. De az e-mobilitás témaköre is megfogott bennünket, szlovén és francia partnereinkkel a háttérben az elektromos hajók forgalmazását, fejlesztését is elindítottuk.

– Milyen tényezők alakítják, hogy mivel foglalkozzon a cégcsoport?

– Van egy stratégiánk, amelyhez mindig új elképzelések kapcsolódnak. Ezeket szűrni kell, ugyanakkor az is igaz, hogy nem lesz minden elkezdett tevékenység sikeres. Ezt tudomásul kell venni és gyorsan lezárni azt a részt, ami nem megy. Természetesen nagyban befolyásolja a működésünket a piac, a fő tevékenységi területünk továbbra is az építőipar. Tudjuk, hogy milyen változások mentek végbe ebben az ágazatban az elmúlt 10 évben, nekünk is kellett és kell reagálnunk ezekre.

– Más készségeket kíván a szakma művelése, és mást a cégvezetés. Hol tanulja az ember azt, hogy jó cégvezető legyen?

– Nem lehet tanulni, az élet a legjobb tanítómester, de nagyon fontos a háttér. Ezt is csak csapatban lehet jól csinálni. Kicsit olyan ez, mint a színház: vannak tehetséges, jó színészek, de egyénenként, önállóan nem biztos, hogy képesek lennének arra, mint egy jó rendezővel. Persze számít, hogy ki a rendező, de jó színészek nélkül a rendező sem jut semmire. Azokkal az elkötelezett, tehetséges emberekkel lehet sikert elérni, akiknek van valamiféle belső mozgatórugójuk, valós céljuk. Mindenki viszonylag szabad pályán mozoghat, de a rendezőnek motiválni és egy kicsit moderálni kell a „társulatot”.

– Mit tesz a rendező azért, hogy a „színészei” jól érezzék magukat a cégnél?

– Tudomásul kell venni, hogy teljesen másként működik az X, az Y és a Z generáció, ezért eltérően kell viszonyulni hozzájuk. A Techniq vezetői rétegét X generációs munkatársak alkotják, de az őket követő generációkat már másként lehet motiválni. Ők nem a könyvekből szerezték a lexikális tudást, de legalább ugyanannyit tudnak, mint mi, ha nem többet. Egy cégen belül nem könnyű a generációk együttélése, de foglalkozni kell vele.

– Mint a 90-es évek környékén alakult cégek nagyobb részénél lassan itt is elérkezik a generációváltás ideje. Ez miként zajlik majd a Techniq-nél?

– Már meghatároztuk az új cégvezetési struktúrát, hozzárendeltünk személyeket, de az átadási folyamat hosszabb, mint az eredetileg általam tervezett. Az eltelt 30 év alatt kialakult, bizalomra épülő korrekt szakmai kapcsolatrendszer nehezen adható át, de azt is látom, hogy kollégáim elkötelezetten dolgoznak a sajátjaik felépítésén. Ahhoz, hogy továbbra is sikeres lehessen a cég, szükség van az összes dolgozónk hathatós munkájára. A jövőben is olyannak szeretném látni a cégcsoportot, ahol jól érzik magukat a kollégák, mert barátságos a környezet, támogató a közeg. Mint ahogy egy kiegyensúlyozott családi háttér is elengedhetetlen feltétel a munkahelyi teljesítményhez.